Е-МАГАЗИН

100% Гаранция

ВИП ЗОНА

Само за ценители

ПРОТИВОЗАЧАТЪЧНИ МЕДИКАМЕНТИ

Противозачатъчните хапчета са едни от най-сигурните и най-често използваните предпазни средства срещу забременяване. Какво трябва да знаете за хапчетата „антибебе“ и защо толкова много жени им се доверяват?

18114_1Повече за противозачатъчните хапчета

Първото противозачатъчно хапче е „изобретено“ през 60-те години на XX-ти век. От тогава то е претърпяло многократни промени, за да се усъвършенства и да се превърне днес в един от най-използваните и надеждни контрацептивни методи. Има различни видове противозачатъчни хапчета в зависимост от съдържанието на хормони в тях – еднофазни, двуфазни и трифазни, като за начинаещите се препоръчва първият вид. Тъй като хапчетата влияят по различен начин на всяка жена, те трябва да бъдат предписани от гинеколог и съобразени със здравния й статус.

Има случаи, когато даден вид противозачатъчни хапчета не си пасват с нуждите на организма и предизвикват неприятни странични ефекти като сънливост, променливо настроение, а понякога дори главоболие, напълняване и болки в гърдите. Тогава е най-добре да се проведе повторна консултация с гинеколог. Важно е да се отбележи, че хапчетата „антибебе“ не осигуряват защита от болести и инфекции, предавани по полов път.

Противозачатъчните хапчета не се препоръчват за жени със сърдечно-съдови проблеми, захарен диабет, някои видове алергии, епилепсия. Този контрацептивен метод не е подходящ и за пушачи, тъй като хапчето в комбинация с никотина повишава риска от образуване на тромби.

18114_2

Противозачатъчните хапчета
Защо жените избират противозачатъчните хапчета?

 • Предпазване от забременяване – водеща причина. Противозачатъчните хапчета имат способността да потискат овулацията, като по този начин затрудняват движението на сперматозоидите.
 • Регулиране на месечния цикъл – много жени се оплакват от нередовен цикъл. Хапчето от своя страна гарантира точна дата, стига да се следва стриктно схемата на прием.
 • Намалява ПМС – болки в кръста или ниско долу, болки в гърдите, раздразнителност са сред най-често срещаните симптоми на предменструалния синдром (ПМС). Противозачатъчните хапчета имат способността да намаляват и дори елиминират някои от тях.
 • За красота – приемът на противозачатъчни хапчета помага за почистване на кожата и предпазва от появата на акне.
 • Независимост – много жени предпочитат да вземат нещата в свои ръце и да не се осланят на благоразумието на мъжа. Противозачатъчните хапчета им дават усещането, че държат ситуацията под контрол.
 • За повече удоволствие по време на секс.
 • Режим на противозачатъчното хапче
  Обикновено противозачатъчните хапчета са 21 на брой в опаковка, защото се приемат в продължение на 21 дни от месеца. След това настъпват 7 дни почивка, като 3 – 4 от тях са заети от месечния цикъл на жената. Понякога над хапчетата има посочени дни от седмицата, за да се следва стриктно схемата. Приемът на противозачатъчни хапчета изисква дисциплина и отговорно отношение. Всяко хапче се взима под час, защото ако се пропусне – влиянието му намалява.За да не забравяте да го пиете, си изградете навик, който да ви сигнализира, че е време да вземете предпазните мерки. Например пийте хапчето сутрин след закуска или вечер преди сън. Преди време лекари твърдяха, че на 6 месеца е желателно да се прави почивка от противозачатъчните хапчета. Днес това твърдение вече не е валидно –може да ги приемате в продължение на няколко години, без да спирате.

  „Спешна помощ“

  Съществува хапче и за спешна контрацепция, което може да вземете еднократно в случай, че сте правили секс, без да сте използвали предпазни средства. Пие се до 72 часа след половия акт, но най-силен ефект има през първите 12 часа. Не злоупотребявайте с него, защото може да си навлечете хормонални проблеми.

 1. Avatar

  Здравейте, до преди 4 месеса взимах противозачатъчни Диане 35, но по предписание на един гинеколог го смених с Белара. От тогава имам нерегулярно кървене ( последния месес 3 пъти, като в момента кървеното продължава 5 дни, а още не съм свършила активните хапчета) и подуване и отичане в краката. Имам още 2 активни хапчета и искам да се върна отново на Диане 35, от които не съм имала никакви проблеми. На опаковката на Диане пише да се започнат веднага след приема на активните таблетки от старата опаковка. Така ли да ги започна или да изчакам 7 дни, и какво ще ме посъветвате? Благодаря!

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Петя,
   с хомеопатия не може да създадем схема против зачатие.
   Можем да подобрим цикала и честото кървене.
   С уважение Д-р Марио Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Scroll Up