Е-МАГАЗИН

100% Гаранция

ВИП ЗОНА

Само за ценители

Проверяваме авитаминозата по… сълзите

article__afdd7d47b2705cff05e72b09bb00389a

 

Недостигът на някои хранителни вещества може сериозно да покоси здравето и на възрастния, и на детето. Обикновено за проверка на дефицита от различни вещества се взема кръв. Но учени от Мичиганският технологичен университет смятат, че за подобен анализ е достатъчно да се изследват сълзите. Този подход позволява безболезнено да се изследват най-вече децата, отбелязва Lab Manager.

Витамините, които се откриват в сълзите, са пряко свързани с нивото на витамините в кръвта, показали изследванията на американските учени. Днес специалистите работят над портативно устройство, способно да анализира сълзите за хранителна оценка на менюто и общото ниво на хранителните вещества в организма.

За анализ учените изследвали няколко микролитра сълзи, като се фокусирали върху оценката на нивото на витамините А, В, Е, използвайки течна хроматография и масспектрометрия. Сълзите били вземани от 15 четиримесечни бебета и техните родители.

Като цяло водоразтворимите витамини се оказали в голяма концентрация при децата, а мастно разтворимите – в голяма концентрация при родителите. Въпросната връзка между родители и деца работела най-точно по отношение на витамините Е и В. Изключение имало само при децата, които били хранени с изкуствена кърма./po-zdravidnes.com/

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Scroll Up