Е-МАГАЗИН

100% Гаранция

ВИП ЗОНА

Само за ценители

При мръсен въздух децата с дихателни заболявания остават вкъщи

64c2dd40c6d8bf81792d8a736efdbc201fdea5fb

 

Децата с хронични дихателни проблеми ще могат да пропускат училище и да си останат вкъщи в дните с високи стойности на фини прахови частици във въздуха. Новата мярка в борбата с градския смог е на Министерство на образованието и науката.

От ведомството се ангажират да информират и училищата за предстоящи дни с мръсен въздух, в които ще трябва да се провеждат по-малко занятия на открито и по-често да се почистват сградите, в които сe намират децата.
„Тези мерки могат да се прилагат навсякъде в случаи, когато има замърсяване, което е със стойности над нормалните, така наречените „критични стойности“, коментира пред БНР заместник-министърът на образованието Таня Михайлова. „Механизмът ще бъде изобщо за цялата страна. Тези мерки са между Министерството на образованието и науката и Министерството на здравеопазването“, допълни тя.

За  защита  на  белите  дробове  и  намаление  на  кашлицата – сироп Д-р Марио Имунокидс

Мерките ще обхванат всички училища в страната, а директорите на учебните заведения ще бъдат уведомявани предварително от просветното министерство. То пък обещава да работи в тясна връзка с Института по метеорология, за да е ясно отрано кога замърсяването ще надвиши допустимите норми.
От Столичната община също са изпратили писма до училищата и детските градини в града, в дните с мръсен въздух да ограничат излизането на открито на децата. „Изпратихме писма по препоръки на лекарите, на пулмолозите, писма до директорите на училищата и детските градини, в които им казваме, че децата не бива да бъдат извеждани навън, и най-вече, да нямат физическа активност навън. Това не са мои препоръки, това са препоръки на водещи пулмолози, които казват какви са рисковете и по какъв начин бихме могли все пак да предпазим децата“, обясни и столичния кмет Йорданка Фандъкова.

На фона на протестите срещу мръсния въздух в София от общината обещаха да бъдат монтирани допълнителни 22 сензори за замърсяване. Вчера организирани във Фейсбук столичани излезнаха на протест и поискаха безплатен градски транспорт, когато нивата на фините прахови частици във въздуха са завишени, както и употребата на лични автомобил/www.puls.bg

 

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Scroll Up