Е-МАГАЗИН

100% Гаранция

ВИП ЗОНА

Само за ценители

Потвърдиха съществуването на нов орган в човешкото тяло

mesenterium

 

Ново проучване, публикувано в The Lancet Gastroenterology & Hepatology, официално потвърди съществуването на нов орган в човешкото тяло.

Органът, наречен мезентерия, се намира в храносмилателната ни система (mesentery – името му означава „по средата на червата“). Леонардо Да Винчи е първият човек, който му дава описание, но до 2012 г. учените смятаха, че той представлява набор от отделни структури, придържащи червата прикрепени към коремната стена.

Д-р Джей Калвин Кофи, изследовател от университетската болница „Лимерик“, Ирландия, е човекът, открил, че мезентериумът е орган. „Анатомичното описание, което се дава от 100 години в анатомията, е неправилно. Този орган далеч не е фрагментиран и комплексен. Това е просто една непрекъсната структура“, обяснява той.

За изследването екипът на д-р Кофи прилага сложна микроскопия, благодарение на която успява да потвърди, че структурите са взаимосвързани и по-скоро наподобяват отделни части от обща структура. В по-голямата си част, изследването е проведено върху пациенти, оперирани  от заболявания на дебелото черво.

 

„Вече имаме анатомията и структурата. Следващата стъпка е да разберем начина му на функциониране, за да можем да установим абнормалните състояния и следователно заболяванията, които го засягат. По този начин може да се развие нова научна област в медицината“, подчертава д-р Кофи./medicalnews.bg

 

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Scroll Up