Е-МАГАЗИН

100% Гаранция

ВИП ЗОНА

Само за ценители

Помагат ли хранителни добавки при лечението на психоза?

1522658374_shutterstock_559764574

 

Когато се добавят към стандартното ранно лечение, някои хранителни добавки могат да помогнат за облекчаване на симптомите на психотични заболявания като шизофрения. Това е заключението от систематичен преглед на данните от осем проучвания, включващи стотици млади хора, които са получили лечение в ранните стадии на психоза.
Прегледът беше ръководен от д-р Джоузеф Фърт, който е научен сътрудник в Института за изследване на здравето на “NICM“ – Университета на Западен Сидни в Австралия и почетен изследовател в университета в Манчестър, Великобритания, пише на сайта medicalnewstoday.com.

“Идеята за лечение на психични заболявания с хранителни добавки често граничи с “цинизъм и хипнотизиране – казва д-р Фърт. – Ние проведохме този преглед само за да видим дали има “реални доказателства”, че хранителни вещества помагат на младите хора с психоза.”
Ученият и съавторите му обясняват, че ефектите от хранителни добавки, като например витамин или антиоксидант, са били изучавани в дългосрочен план при шизофрения.
Тауринът показва най-силен ефект
Екипът търсил електронни бази данни до юли 2017 г. и открил осем рандомизирани контролирани проучвания, включващи 451 души с първа епизодична психоза, които отговаряли на критериите за включване. Техният анализ разкрил, че едно хранително вещество – аминокиселината таурин, може да има добър ефект при тези пациенти.
“Въпреки че човешкият организъм може да произвежда таурин, се смята, че по-голямата част от него идва от хранителни източници като мляко, миди и тъмни меса от пуйка и пиле. Така че той със сигурност може да подпомогне лечението на различни психози”, казва ученият.

Резултатите за други хранителни добавки обаче не са били толкова ясни, нито толкова силни. Например витамин С намалява само психиатричните симптоми при пациенти с първа епизодична психоза, които също имат “високи нива на оксидативен стрес”.

При добавките с омега-3 имало конфликтни доказателства, че могат да работят за намаляване на психотичните симптоми при младите хора, въпреки че има положително доказателство, че биха могли да подобрят някои маркери на здравето на мозъка.

Анализът не открил никакви доказателства, че хората с първа епизодична психоза се подобряват от приема на добавки с витамин Е.

Ученият предполага, че може би “комбинирана хранителна интервенция”, разработена около резултатите, които са открили, може да има по-голям и добър ефект при тези пациенти. С оглед на това той и неговите колеги планират да започнат ново клинично изследване при млади хора с психоза в Австралия. То ще тества ефекта от продукт, който съчетава всички хранителни вещества, от които изглежда има потенциална полза /Борис АЛЕКСАНДРОВ 

 

Очаквайте  новия   сироп  D-r Mario Immuno boost – за  имунитет, възстановяване,  енергия   и  против нервно напрежение и стрес. 

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Scroll Up