Е-МАГАЗИН

100% Гаранция

ВИП ЗОНА

Само за ценители

Поленова прогноза за втората половина на август

Ето  и  какви  полени  ще  ни  атакуват  през  втората  половина  на  август:

Плевели и разнотревие: висок

Ще продължат да цъфтят силно алергизиращите видове: амброзия, пелин, щир, а ще прецъфтяват повечето видове от сем. Лободови (Chenopodiaceae) и Конопови (Cannabaceae).

Най-сериозен проблем ще създава амброзията. Това е един инвазивен вид, навлязъл в страната ни преди малко повече от 20 години. Изключително непретенциозен към условията на местообитание, силно сухоустойчив, с бързо развитие, с отделяне на голямо количество прашец и почти 100% кълняемост на семената. Ето защо много бързо превзема нови територии и на места цъфтежът води до образуване на сериозен въздушен поленов фон. Продължителният контакт с постоянен поленов фон може да доведе до развитие на алергия към прашеца на амброзията, който има изключително силни алергизиращи свойства.

Установено е, че вдишването на 10-ина поленови зърна от вече сенсибилизиран човек може да доведе до алергичен пристъп. В страните, в които тези растения са естествено разпространени, през месеците, когато цъфтят, се говори за епидемия от алергични оплаквания. За да не се допусне безконтролно развитие на амброзия в България, е необходимо тя да се познава и с нея да се води борба с цел контролиране на находищата.

 

Д-р Марио ИмуноБуст – природен  сироп  за  имунитет  и  жизненост  на  съвременния  човек

 

 

 

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Scroll Up