Е-МАГАЗИН

100% Гаранция

ВИП ЗОНА

Само за ценители

Полезни качества на лимона

Родината на лимона са Индия и Индокитай.

Плодът на лимона, както и кората му, намират голямо приложение в сладкарството. Те се използват за подправка при приготвянето на разхладителни напитки — лимонада, цитронада и др., както и при производството на различни сладкиши и бонбони. Освен това лимоновият сок успешно може да замести оцета при приготвянето на салати. В кулинарията е познато и свойството на лимона да запазва витамините в плодовете. Тъй като след като бъдат обелени повечето плодове и зеленчуци почерняват при контакта с въздуха поради окисляването, за да бъде спрян този процес и да се запазят свежи е достатъчно да бъдат натъркани с резен лимон.

Поради високото съдържание на плода на витамин C, лимонът е бил широко използван в миналото отначало от арабските, а от 12 в. и от европейските мореплаватели, понеже заедно с лука е бил единственото познато лекарство срещу скорбут.

Листата на лимоновото дръвче отделят летливи вещества, които притежават свойството да дезинфекцират въздуха и убиват много болестни бактерии. Ето защо да се държат лимонови дървета в стаите е много полезно.

Лимонът се използва като съставка и в много козметични продукти за избелване и избистряне на тена, а също така служи и за почистване на алуминиеви предмети и влиза в произвежданите миещи вещества за почистване на медни съдове и прибори.

Известно е също, че лимонът може да се използва и като невидимо мастило. Достатъчно е да се напише някакъв текст с лимонов сок и после да се поднесе на светлината на свещ, за да бъде разчетен.

100 гр лимон съдържат:
вода – 88.98 гр.
енергия – 29 ккал
белтъчини – 1.10 гр.
мазнини – 0.30 гр.
въглероди – 9.32 гр.
влакна – 2.8 гр.
калций – 26 мг.
желязо – 0.60 мг.
магнезий – 8 мг.
фосфор – 16 мг.
калий – 138 мг.
натрий – 2 мг.
цинк – 0.06 мг.
мед – 0.037 мг.
манган – 0.030 мг.
селен – 0.4 мкг.
витамин С – 53 мг.
тиамин – 0.04 мг.
рибофлавин – 0.02мг.
ниацин – 0.1 мг.
витамин В 6 – 0.08 мг.
пантотенова киселина – 0.19 мг.
витамин А- 3 мкг.
витамин Е – 0.24 мг.

Листата на лимоновото дръвче отделят летливи вещества, които притежават свойството да дезинфекцират въздуха и убиват много болестни бактерии. Ето защо да се държат лимонови дървета в стаите е много полезно.
Сокът на лимона…

…взет сутрин на гладно (по възможност неподсладен) тонизира целия организъм.Стимулира чернодробните функции и действието на жлезите с вътрешна секреция. Улеснява изхвърлянето на токсините. Има силно антисептично свойство.

…действа бързо и ефикасно при смущения в храносмилането.

…смесен с една чаша силно кафе или хладка вода помага при главоболие

…в чаша топла вода е добро лекарство при простуда

…обилно посолен, облекчава болките в гърлото

…изпит преди лягане, е ефикасно средство против безсъние и е за предпочитане пред таблетките

…намазан обилно върху почистена вече риба, я прави по-вкусна

…намазан от двете страни на стара кокошка, спомага за по-лесното и увиране

…натрит върху пожълтелите места на бялата вана или мивка ги почиства, ако намазаните петна престоят няколко часа.

Лимони, чиято кора е остъргана, се запазват по-дълго време свежи, ако се сложат в готварска сол.

Лимоните успешно могат да се съхранят, като се поставят във вода, която трябва да се сменя всяка седмица. По този начин остават свежи и сочни с месеци.

Счита се, че лимоновият сок е убиец на нитратите. Става дума за неговите силни пречистващи свойства. Доказано е, че той влиза в силна биохимична реакция с нитратите и спомага за унищожаването на токсините. А това е една нова стъпка по пътя на здравословното хранене. Така, че много полезно би било да се поливат пролетни салати с лимонов сок, вместо с оцет.
Лимонът и козметиката

Тъмните кръгове под очите се премахват, ако са козметичен дефект. Вечер се правят компреси със затоплен зехтин и лимонов сок, смесени в равни части. Памучетата във форма на петното се налагат върху него за 15-20 минути. Може да се редуват с компреси, напоени с вит.С от ампула. Зехтинът омекотява, а лимоновият сок и витаминът избелват. Ето защо, тези процедури могат да се прилагат и срещу пигментни петна, получени при раждане.

Ако устните са пресъхнали и се напукват постоянно, твърде възможно е това да се дължи на проблеми с далака и панкреаса. Щом тези органи не функционират пълноценно, се препоръчва да се ядат лимони в неограничено количество.

Разтриването на лицето с гореща хавлиена ръкавица е един чудесен сутрешен самомасаж. Могат да се капнат няколко капки лимонов сок, за да се получи още по-добър ефект.

Лимоновата вода, която се препоръчва при някои козметични интервенции, се прави от една супена лъжица вода и 5 капки лимонов сок, прецеден през марля. Съхранява се в стъклено шишенце.

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Scroll Up