Е-МАГАЗИН

100% Гаранция

ВИП ЗОНА

Само за ценители

Пневмонии

 

b-30619-i-VEjXoDXbUHXnpdvuF3oB

Резюме___________________________________________

Пневмониите  представляват  остро  възпаление  на белодробната  тъкан, при  което са  обхванати  алвеоли,  бронхиоли  и  бронхи.

Големината  на  засегнатия  участък е  различна.

Колкото  е  по-голяма, толкова повече е  нарушено  дишането  и  общото  състояние  на детето.

От  какво  се  причинява___________________________

Най-честите причинители на Пневмонията  са :

 • Вируси
 • Бактерии – Пневмокок,  Стафилокок, Хемофилус, Мораксела
 • Хламидии
 • Гъбички

Предразполагащи фактори  са  –  често  боледуващо дете,  посещение  на  детски ясли, наличие  на  трета  сливица,  дихателни  алергии

Какви  са  болестните  промени

При ръзвитието  на  пневмония  в  белия  дроб  се  наблюдава – оток  и  секрет  в  бронхиоли  и  алмеоли,  спазъм  и  оток в  бронхи.

Какви  са  симптомите_____________________________

Най-честият  симптом  е  кашллицата.

Пневмония в  детска възраст  без  кашлица  няма.

Тъйкато  болестта  засяга  целия  организъм  много  скоро след  кашлицата се  появява  температурата.

Детето  е  интоксикирано  и  отпуснато,  кожа  и  видими  лигавици  са  бледи.

Може  да  има  гадене  и  повръщане.

При  обширни  пневмонии  може  да имаме дихателна  недостатъчност.

Как  се поставя  диагнозата_________________________
Диагнозата  се  поставя  чрез:

 • Подробна  анамнеза – история  на  заболяването
 • Преглед  и  аускултация
 • Рентгенография  на  белия  дроб
 • Пълни  кръвни  изследвания – имаме  повишение  на  левкоцитите, ускорена  утайка  и  повишен с-реактивен  протеин

 

С  какво  може  да се  обърка

Пневмонията  трябва да я  отграничим с  :

 • Инфекции  на  дихателни  пътища
 • Бронхит
 • Астма
 • ларингит

Как  се  лекува____________________________________

Съвременното  лечение на пневмонията  и  комплексно.

То  включва – антибиотици,  отхрачващи  средства,  имуностимулация

Как  да  се  предпазим______________________________

Веднъж  преболедувало  детето  от  пневмония   ,  то става уязвимо от  боледува  често  от  инфекции.

 1. Avatar
  Svetlana Antova

  Здравейте, д-р Марио! Имам две момчета – на 7 и на 2 години и 11 месеца. Големият ми син е първокласник и непрекъснато носи болести вкъщи. Наскоро беше на антибиотик – клеримед, защото му поставиха диагноза бронхопневмония в дясно. Спря да пие антибиотика, минаха три дена и отново се разкашля в понеделник. Два пъти го водя на преглед и лекарката казва, че дробовете са чисти – в трахеята е. Пие димекс.Давам и лимон с мед и ентеросан 57. Кашлицата постепенно се промени от суха на влажна, но ето че вече 6ти ден с димекс и продължава да кашля отхрачващо.При него има и някакъв постоянен проблем с носа – почти целогодишно му се запушва, особено нощем.Третата му сливица е извадена малко преди третия му рожден ден. За него – това е.
  Малкият ми син се разболя едновременно с големия, но при него нещата протекоха драматично – ларингитен спазъм, урбазон, кислород, настаняване в болница с диагноза, същата като при голямото ми дете – пневмония в дясно. Една седмица на инжекции и още три дни антибиотик вкъщи. Седмица здрав, От четвъртък започна да кашля отново сухо, качи температура. Вчера бяхме на преглед – отново се чуват хрипове в дясно и отнесе още един антибиотик – лекоклар. Лекарката му назначи и на него димекс. Сега пие лекоклар на 12 часа, димекс три пъти по 1/2 ч.л.ентеросан 57, лимон с мед. При него почти всяко разболяване протича с директно слизане в дробовете – рядко има хрема и запушен нос, най-често започва кихавица, леко подсмърчане и още същата нощ започва лаеща кашлица със или без спазъм. И на двамта сега правя инхалации със солен разтвор. Втори ден температурата е повишена, а кашлицата все още суха.
  Децата ми са непрекъснато навън, не са изнежени, не настиват, но пък от вируси и инфекции – спасение няма. Да добавя само, че досега винаги са изпивали по един до два антибиотика годишно – един есента и един пролетта, но никога не се е налагало два последователно, както сега при малкия ми син.
  Ще Ви бъда безкрайно признателна ако ми отговорите каква е подходящата схема за лечение и профилактика при единия и при другия!

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Светлана,
   първо искам да се прецизира терапията – антибиотична и да се приема достатъчно дълго време.
   Внимавайте с контактите.
   Много е важна профилактиката.
   И при двете деца е задължително да фигурира в профилактичната схема – Бронховаксно.
   Хомеопатията ще индивидуализара пациентите.
   Имам нужда от по-детайлен преглед – за мен са важни характеровите особености на децата.
   С уважение д.р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

   1. Сибел

    Здравейте др Янакиев!
    Дъщеря ми е на 6години и месец февруари беше кошмарен за нас. По принцип си е често боледуваше дете, какво ли не сме опитали ефект нулев. Почти всеки месец е болна и на аб но февруари месец беше пикът на заболяванията за съжаление. Наложи се да изпие 3 аб през 1седмица(клацид, унизен и лекоклар) а по време на прием на лекоклар разви и пневмония след което беше 10дни на венозен аб медаксон и ацецис връхчета. Много се притеснявам за имунитета й сега й давам домашно приготвен сироп от черен бъз витамин ц на ампули и рибена масло. Посетили сме преди година и алерголог нейната диагноза беше че е алергична към домашен плах и всякакви други домашни ако Ви, приех нейното лечение спрей флекситид и ефира на таблетки близо 6месеца но ефекта беше пак нулев за съжаление. Вече се намирам в безизходица. Посетихме и детски пулмолог преди 2 години нейната терапия беше ред ивакс но още след 4ден на приема тя разви пневмония, както беше си здрава се разболя,И педиатъра ни каза че се дължи на респивакса и така курса остана недовършен. Много съм притеснена, особено сега в този карантинен период. Ние сме вкъщи но бащата е на работа.
    Ще съм ви благодарна да чуя и вашите отзиви по въ росе ми. Неведнъж сме контактували и с вас чрез имейл, ползвали сме и вашите сиропи имунокидс… всяка година я водих и в Трявна на рехабилитационна център но последно и там се рацболяхме, от там ни бяха предписали бронховаксома но и при неговия прием развихме брат от след 7ден.

    1. Mario Janakiev

     Здравейте Сиел, След като дъщеря ви боледува толкова често е доре да направим имунопрофилактична схема, която е индивидуална за нея.
     Но за целта ще имаме нужда от индивидуална консултация.
     с уважение д-р Марио Янакиев


     Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 2. Mario Janakiev

  Здравейте, след като и при двете деца инфекциите са започнали да се усложнавят -бързо се развиват пневмонии – то задължително е да направите профилактика и на двете деца с Бронховаксон.
  Като хомеопатия предлагам всеки ден да давате по една табл. Инфлуцид и 5 гранули Силицея 15 сн.


  Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

  1. Светлана Антова

   Здравейте д-р Янакиев! Работата е там, че след като преминаха през хриповете в дясно и двамата повториха инфекцията, но е в трахеята – големият ми син направи ларингитен спазъм, левкоцитите му бяха увеличени и започна да пие отново клеримед преди няколко дни, а малкият още не може да спре да пие лекоклар-а, като към това лекарката добави фликсотид спрей, който категорично отказвам да употребя, но много се притесних от коментара й, че кашлицата му се алергизира и ако продължава така щял да стане асматик!!! Цял месец вече с една седмица прекъсване са на антибиотик и двамата.Моля ви, посъветвайте ме да спра ли антибиотика? Да включа ли нещо по-щадящо противоалергично? Ще предприема профилактиката, която ми препоръчвате, но не съм сигурна, че става въпрос за пневмония, по-скоро за бронхит или… наистина не знам – в последните дни нито кашлят, нито нищо – от време на време чувам сухо прокашляне и от двамата. С толкова антибиотик мисля, че наистина ще се алергизират…

   1. Mario Janakiev

    Здравейте, Флексотида няма бърз ефект. Към него се прибягва, когато детето прави тежки бронхитни пристъпи – спазми, със затруднено дишане.
    Честата кашлица не е спазъм!!!
    Не може кашлицата да се алергизира.
    Може да давате на малкия нещо противоалргично, напр. Фенистил капки, но най-добре е лекар след преглед да го изпише.


    Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 3. Георгиева

  Здравейте Д-р Марио,следя с интерес вашите публикации.
  Синът ми е с пневмония-бактериална.Вече вече осем дни е в болница и вчера -вторник се оказа ,че не се е повлиял от антибиотиците,които му слагат ,назначиха му нови и чакаме резултат.Интересува ме може ли да започнем и лечение с хомеопатия?

  1. Mario Janakiev

   Здравейте, първо трябва да се овладее болестта с антибиотици и под контрол на изследванията. След това ще възстановим имунитета с хомеопатия. Не се притеснявайте!


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 4. Ирена Махмуд

  Здравейте,д-р Марио,
  Моето момиченце-на 2г.и6м. Преди около 20 дни се разболя -температура, кашлица личната ни изписа АБ Клацид,на 4-тия ден вдигна Температура и се влоши и постъпихме в болница с диагноза двустранна пневмония. Там бяхме на венозен АБ 5 дни. Изписаха ни и продължихме с Аугментин-7 дни и инхалации с вентолин и пулмикорт. Два дни след като изпи антибиотика вдигна 38,4 температура и започна да кашля отново. Прегледа я доктор и каза,че най-вероятно е някакъв нов вирус. Изписа изопринозин.
  Моля Ви за съвет за подсилване на имунната система и възстановяване на организма.
  Благодаря Ви предварително!

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Ирена ,в действителност сте боледували по – тежко. Нуждаете се от бърза и ефективна имуностимулация . Предлагам да продължите Изопренозина, добавете Имуномикс – по 5 мл. на ден, и двата хомеотични медикамента – Силицея 30 сн – 5 гран. сутрин и Арсеникум албум 30 сн – 5 гран. вечер. Цялата терапия за 2 месеца.

   PS.Интернет консултациите са само насочващи. Те в никакъв случай не заменят преглед от лекар.


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

   1. Ирена Махмуд

    Здравейте, д-р Марио,
    Много Ви благодаря за своевременния и изчерпателен отговор!
    Бъдете жив и здрав все така да помагате!

 5. Веселина Сариева

  Здравейте, д-р Марио!Имам двама сина които много често боледуват от септември месец та до момента.И двамата се родиха преждевременно чрез цезарово сечение .Големия и малкия когато бяха на 3 месеца лежаха със спазми в болницата.Големият много чест ни боледува той е на 6 години,а малкият започна да боледува след годинката ,когато спрях да го кърмя в момента той е на 2 години.Септември и двамата ми направиха спазъм и след два дена пневмония постъпихме в болница,като големия беше 15 дена на инжекции,а малкият 9 дена.След като ни изписаха от болницата малкият след два дена отново започна да прави спазми през седмица. 40 дена след изписването ни от болницата с малкият отново влязох ме със спазъм за 5 дена.В промеждутъка в който не сме били в болница малкият беше на антибиотици ту на Клацид,ту на Аугоментин .Изписаха ни отново здрави,но това не продължи за дълго време месец след това отново сме болни една седмица на Клацид 2 дена добре и сега личната казва,че сме със спазам,прегледа ни и друг лекар на който имам голямо доверие и ни каза,че има влажни хрипове и лек спазъм.В момента съм спряла всички лекарства и приемаме хомеопатия,но 3 ден повишаваме температурата.Какво ще ме посъветвате вие?!Това може ли да е някаква алергия ?Ккаво да започнем да приемаме за да повишим имунитета?Благодаря ви предварително!

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Веселина , щом като в момента има температура и е съчетана с кашлица то трябва да се следи състоянието от детски лекар, защото има риск от пневмония.
   Що се отнася до прохилактиката – да смятам ,че имате алергична предиспозиция. За това , след като оздравеете започнете и за двете сеца – Имуномикс . 5 мл на ден за малкия и 7,5 мл за големия. Двамата да приемат и Пуомон хистамин 15 сн – 5 гран. на ден и Арсеникум албум 15 сн – 5 гран. на ден за 2 месеца.
   Когато се обострят състоянието – лекар!

   PS.Интернет консултациите са само насочващи. Те в никакъв случай не заменят преглед от лекар.


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 6. Веселина Сариева

  Благодаря ви за бързият отговор д-р Янакиев.Наистина предпочитам хомеопатият пред всички други лекарства и съм доволна,защото в няколко случая ми помогнаха.Ние ходихме на частен преглед и ни назначиха Алергопревент и Рибомил и други естественно.Благодаря ви за отговора

 7. Lora Stoyanova

  Здравейте,
  Имам син на 5г и 9 м. год. Доста боледуващо дете, но от март тази година не така и не може да се оправи напълно. От месец март до днешна дата всяка сутрин кашля, тази кашлица през определени периоди се засилва и от сухапремивам във влажна. От март до сега е боледувал три пъти от бронхит, а този месец след като пи антибиотик за бронхит, тридена след спиране на антибиотика отново 39 температура, кашлица и дизагноза пневмония. Не се постъпвали в болница, лекувахме вкъщи 12 панцеф. Детето принцино се пооправи, но тази сутришна кашлица остана, а от днес ми се струва, че кашля повече и даже по -лошо. Носът му постоянно е или със секрети или запушен. Има увеличена трета сливица и даже леко намаление на слуха. Отблизо два месеца не е ходил на градина, изпи литри антибиотици и все същото. Непрекъсното изолира и бактерии в носа и гърлото- редуват се стрептокок пн., мораксела, а последно беше стафилокок ауреус. Не знам от какво, но непрекъснато издадва звук от гърлото, като че ли нещо го дращи. Обикновено първо започвада издава този звук и така и постепенно се влошава. Моля да ме насочите за хомеопатична схема, по която да стбилизирам детето. Сега почнахме физотерапия и лекарката му изписа бронховаксом, но азмалко се притеснявам дали да го дам при положение, че не е съвсем здрав. Благодаря предварително!

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Лора , Бронховаксома е добър. След като оздравее го започнете. Добавете Хепар сулфур 30 сн – 5 гран. всяка сутрин и Силицея 30 сн – 5 гран. всяка вечер . Приемайте ги 2 месеца.

   PS.Интернет консултациите са само насочващи. Те в никакъв случай не заменят преглед от лекар.


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

   1. Lora Stoyanova

    Благодаря за бързия отговор! За да започна бронховаксома напълно ли трябва да е здрав, защото той от месеци е със сополи и кашлица, която е само сутрин, след като се събуди, т.е. в такова състояние може ли да се започне бронховаксом?

 8. Здравейте,пиша ви за съвет относно малката ми дъщеря.Тя е на 1.9г.,изключително кърмено дете(все още вечер),здрава до преди няколко месеца.Август месец започна кашлица,която си докарахме от Англия.Без температура ,без нищо.Само силна влажна кашлица.На слушалка нищо не се чуваше,правихме снимка -пак нищо.Посетихме пулмолог,изписа ни антибиотик,но се обринахме(Клацид беше)и го спряхме.Кашлицата отшумя,след седмица,две пак започна,този път с темп.Направихме секрет – в нос и гърло стрептокок.Лекувахме 10дни сAugmentin.Всичко беше наред до вчера.Пак започна кашлицата,дави се от нея.Няма темп.засега.Какво мога да давам?Направих и чай с орехи, индрише и босилек,но още кашля.Моля ви за съвет.Извинявам се,ако съм допуснала грешки но пиша от телефона,а малката е в ръцете ми.

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Ваня, когато лекуваме кашлица трябва да знаем точната диагноза.
   Ако дишането е чисто, и няма бронхит или пневмония, то лекарствата трябва да изчистят секретите от носа и торните дихателни пътища. Една кашлица на дете в тази възраст трябва да се следи от лекар през 2-3 дни.
   И така препоръчвам – Хепар сулфур 15 сн – 3 пъти по 5 гран. и Хидрастис 9 сн – 3 пъти по 5 гран.

   PS.Интернет консултациите са само насочващи. Те в никакъв случай не заменят преглед от лекар.


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 9. Веселина Савова

  Здравейте, д-р Янакиев,допълнение към горният коментар без да искам съм го публикувала недовършено.Имам детенце на 2 години, инвитро е.До година и два месеца беше на пълно здравичка и после като се почна почти всеки месец или през месец бронхиолит, като май 2014 направи и пневмония.Лечението за нея беше, вентолин, антибиотик-Клацид, тъй като към зинат е алергична и пулмикорт, всеки път едно и също, ние сме провинциално градче, и затова преди три месеца я заведох при специалист в София, от 5 месеца пие и Сингулер а в последстви фликсотид-трети месец вече, но ефект не виждам за тези месеци имаме отново два-три пъти боледуване, като последният месец на 06. декември и на 25 декември като тогава се наложи и урбазон.Искам вашето мнение като специалист, дали трябва да спра Флексотида тъй като, аз не виждам ефект от него, дори и с натрупване и каква е схемата за спирането му и това което най-много ме разтревожи е че оказва влияние върху ръста на детето, като незнам дали си въобразявам, но мисля че е повлиял на детето ми, като досега на три месеца тя растеше с по по 1 см. на месец т.е за три месеца-три см, а за последните три месеца е пораснала само 1 см.Само още нещо да добавя, всяка сутрин киха и изкарва прозрачни сополки,вече незнам кои месец подред, но викат че нищо и няма, само два месеца се наложи да и слагам кузихром капки. Благодаря ви предварително.

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Веселина, в действителност за да бъдем напълно от полза детето трябва да бъде прегледано и тогава да бъде предложена най-правилната схема.
   Това ,че детето е инвитро не предопределя бъдещото му развитие и боледуване. Зависи кога се е родило спрямо термина и колко килограма.
   Не смятам ,че Флексотида влияе върху темпа на растеж на детето.
   Ето какво препоръчвам :
   –ограничаване на контактите и никаква ясла
   –приемете профилактичната схема Силицея 30 сн – 5 гран. на ден сутрин и Поумон хистамин 15 сн – 5 гран. вечер.
   –лекарствата се дават успоредно с Флексотида и ако минат поне 3-4 месеца без болест и спазъм , тогава може да се мисли първо за намаляване на дозата и после за спиране.

   PS.Интернет консултациите са само насочващи. Те в никакъв случай не заменят преглед от лекар.


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 10. Лора Станчева

  Здравейте д-р Янакиев. Имам син на 15 години, който преболедува пневмония неустановена. Беше една седмица в болница на венозен антибиотик, вентолин, урбазон и класид и от 5 дни е в къщи на бисептол, който спираме от днес. Оплаква се от болки в колената, глезените и стъпалата след движение. Това може ли да има връзка с болестта или лечението? Какво ще препоръчате за възстановяване и укрепване на имунитета? Той тренира активно волейбол. Кога може да почне пак да играе? Благодаря предварително за отговора.

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Лора, болките по ставите и мускулите свързвам с вируса, , но са преходни и ще отшуми.
   Трябва бързо възстановяване след болестта – Препоръчвам за един месец – Сутрин Силицея 30 сн – 5 гран. и вечер Калкарея флуорика 15 сн – 5 гран. Ще може да спортува след месец.

   PS.Интернет консултациите са само насочващи. Те в никакъв случай не заменят преглед от лекар.

   зА ПОНЕЧЕ ИНФОРМАЦИЯ – КОНТАКТИ


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

   1. десислава

    здравейте, имам бебе на 1г. Ноември изкара вирусна пневмония, лекуван в болницата. Преди окло 3 седмици започна да прокашля и да му свирят гърдите, Личната изписа панцеф и биокс комплекс,10 дни без рузултат. Заведох го при лекуващият го педиатър от болницата, който каза, че си го спомня , че и тогава трудно му минали хриповете, но сега няма нужда от снимка да го облъчват пък и няма температура весел игрив. Започнахме вентолин, калциев глугонат и флудитекс 4 дни без промяна, после променихме само вентолин и еуреспал няколко дни и от два дни вече е ериус и нофилин. В сряда пак ще го водим и незнам вече, какво,каза , че сме на път за астма да развием. Неговият дядо, и първият му братовчед имат, моят дядо също имаше астма. Той е бял и рус със сини очи, кърмя го още и вече се храним на кухня. Пие също и адаптирано мляко. Кисело и прясно не е пил досега. Посъветвайте ни да пием ли нещо какво да го правим, още е малък за тест за алергия. От ст загора сме,Благодаря

    1. Mario Janakiev

     Здравейте Десислава,
     Искрено искам да ви помогна ,но детето е малко и неговата патология изисква по-специално внимание и преглед.
     Ако искате може да уточним преглед.


     Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

     1. десислава

      благодаря ви, ще изчакаме да мине и този преглед да видим какво ще стане и тогава ще преценим как да го лекуваме

 11. Стела Георгиева

  Здравейте, д-р Янакиев.Имам дъщеря на 5 и половина ,която много често боледува.Ако се върна 3 години назад то нашите пневмонии са безкрайни.През август 2014 – отново пневмония,антибиотици,лекарства – домашно лечение месец и половина.Върнахме се на градина,след няколко дена отново болни-диагноза-отново пневмония,пак антибиотици.Така я спрях от градина до 20 януари 2015.Точно след седмица-пневмония,но с много висока t която не се повлияваше от нищо 39.00 – 39.5t.Всичко отмина но неможе до безкрай да отсъства от градина и да седи вкъщи-това не е решение,а знам че отиде ли на градина след няколко дена отново ще се повтори всичко.Тук да добавя освен всичко сме с алергия към домашен прах,акари,микрокърлежи,полени,мухъл,плесен,влага-постоянно сме на Ксезал капки и Ефира таблети(правим тест за алергии от 3 години,като 2014 резултатите и са най лоши от предните).Как да помогна на детето си и на имунната му система,за да може да води нормален начин на живот и да възстанови социалните си контакти с децата в градината и околните.Вече съм безпомощна.Предварително ви благодаря!

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Стела, най-вероятно детето ви е с силно намален имунитет. Ато вече е голямо и трябва да посещава детско заведение, защото догодина предучилищната е задължителна.
   Явно лесно е възприемчива към вирусите и веднага заболява. По интересното е ,че почти винаги инфекциите слизат надолу. Не разбрах повода за тестуването за алергии бронхиални спазми ли са или нещо друго ?
   Препоръчвам : стимулираща терапия с медикамент от традиционната медицина Бронховаксон-
   Като допълнение – Силицея 30 сн – 5 гран. сутрин и Арсеникум албум 30 сн – 5 гран. вечер
   Цялата профилактична схема се приема 3 месеца.

   PS.Интернет консултациите са само насочващи. Те в никакъв случай не заменят преглед от лекар.


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

   1. Стела Георгиева

    Благодаря за отговора д-р Янакиев.Теста направихме по препоръка на педиатъра заради целогодишната постоянна кашлица,която отшумяваше след прием на противоалергични лекарства.Последно правихме тестове през ноември 2014,като според алерголожката резултатите са по лоши от предните и е добре да започнем Имунотерапия – да изберем българската която е на инжекции или вносната под формата спрей.Според нея честите заболявания са продиктувани именно от алергията.Ние все още не можем да вземем решение дали да започнем имунотерията и под каква форма – инжекции или спрей.
    Благодарим Ви!
    гр.Бургас

    1. Mario Janakiev

     Здравейте Стела, както ми описвате проявите на вашето дете не смятам ,че е много алергично. Препоръчвам моята профилактична програма. След месец ще я надграждаме.
     Ако въпреки това се чудете каква имунотерапия да приложите аз съм за спрея.
     Тя е съвместима с хомеопатията.


     Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 12. Костова

  Здравейте, д-р Янакиев!
  Имам две дечица – на 1,5г и на 3,4г. Преди месец каката донесе вирус от детската, като беше болна само тя – кашлица и сополи, леко червено гърло, пи Хустажил, инхалации, черен бъз,Изопринозин и след като минаха 14 дни без никакво подобрение или влошение ми направи остър бронхит – пи 7 дена Клацид (гърлен секрет – чист, ПКК и СУЕ без отклонения). 3 дена беше здрава и пак се започнаха сополи и кашлица с червено гърло. Пие 3ти ден Меркуриус 9 – 3х5, Пирогения 2х5 и Хепар Сулфур 2х5, като аз на своя глава давам вечер и Пумон Хистамин 15 на всички по 5зрънца. Сополите се увеличават и кашля след сън и по време на обедния сън много… Давам й и опашката на д-р Михайлов след АБ.
  След 4 дена се разболяхме аз и малкия. Още 14 дена се лекувахме с чайове, Хустажил, витамин Ц, Изопринозин, сок от черна ряпа, кола с лукчета, Алиум Цепа в началото и същата работа, ни подобрение, ни влошение, само кашлица и сополи – при него са бели и гъсти. В момента той е на Бисептол и Левофлоксан – капки, вчера през нощта кашляше и док. включи инхалации с Пулмикорт – на 12ч. Тази нощ спа спокойно.
  Аз от вчера съм с двустранна пневмония, имам ужасна болка при кашляне и движение под лявата ръка и гърда и отзад на гърба при белия дроб (в дясно долу). Аз съм на Авелокс, Биозин, Амбрекс, Невробекс и Микомакс, но имам ужасна хрема (от 15 дена – запушен нос, ако успея да се издухам дишам за кратко, а секретите са много гъсти и зелени). Тези лекарства, ако не подействат до 3 дни щели да ме хоспитализират, но няма на кой да оставя децата!
  Докторе, кажете си мнението за това лечение, което ни е предписано, нещо допълнително? Трябва да се вдигна на крака, не мога да си гледам децата така 🙁 Моля ви, кажете нещо хомеопатично или бабино или знам ли…

  1. Mario Janakiev

   Здравейте г-жа Костова, историята ви е много дълга. Ще ви дам само насочващи симптоми. Пневмонията се лекува само с антибиотик и под наблюдението на лекар. Хомеопатията може да подпомогне оздравяването. Препоръчвам да приемате Фосфорус 15 сн – 2 пъти по 5 гран. и Бриония 15 сн – 2 пъти по 5 гран.


   PS.Интернет консултациите са само насочващи. Те в никакъв случай не заменят преглед от лекар.


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 13. Здравейте д-р Янакиев . Имам дъщеря на 12г, която до тази годишна възраст не беше боледувала сериозно. Но от 05,01,2015г изкара пневмония. Вливаха и цевтриаксон 10 дни след това и домашно лечение с клацид така до 31,01,2015. Сега детето е добре но все още няма сили , вие и се свят от време на време , чувства се изморена, задъхва се,има храчки и аз се притеснявам да не се повтори.Въпросът ми е какви средства да и давам за по- бързо възстановяване и изчистване на организма? Лекаря не ми изписа нищо , но аз и давам Зелена енергия и Коластра на Аква сорс.

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Али,
   Към тези препарати добавете Пулсатила 15 сн – 5 гран. сутрин и Силицея 30 сн – 5 гран. вечер. И така цялата схема да бъде за 2 месеца.


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 14. Elena Dimitrova

  Здравейте д-р Янакиев,
  Синът ми е на 4 години и доста често боледува. Миналата есен е изпил 3 антибиотика. Много се изпотява, а не е пълен, даже е слабичък. Започна да кашля преди повече от месец. Първоначално педиатърката му предписа сироп Гринтус и спрей Имунотрофина, имаше и хрема за която слагахме Виброцил. След 1 седмица вдигна температура и изпи 1 Аугументин, след което кашлицата на спря и продължихме с Бисептол и сироп Алтеа, а за носа Коларгол. Тъй като кашлицата не спираше сменихме педиатъра и се оказа, че е с пневмония, започнахме с Панцеф, Салбутамол и Амбрекс и капки за нос Отривин. Пие Саностол по 5 мл на ден. Тъй като приклчючваме с антибиотика бихме искали да ни посъветвате с какво да продължим за укрепване и възстановяване. Благодаря предварително.

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Елена , вярно е ,че детето често боледува. Като начало спрете детето от детска градина до месец март. Продължете Санастола и добавете Силицея 15 сн – 5 гран. на ден и Туберкулинум 15 сн – два пъти месечно по 5 гран. – на 1 во и 15 о число. Явно имате и трета сливица, но за нея по-късно.

   PS.Интернет консултациите са само насочващи. Те в никакъв случай не заменят преглед от лекар.


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 15. Стела

  Здравейте,
  бих искала да попитам при наличие на бактерии в носа и гърлото, в случая с моето дете първо беше Стафилококи, след проведено лечение с локален антибиотик по антибиограма, стана Мораксела и след проведено отново лечение с локален антибиотик (капки за очи), бактерията Мораксела си остана налична, какво е правилното лечение? Педиатърът твърди, че без наличие на сериозни симптоми ( кашлица, температура, ангина и т.н), няма как детето да се лекува с орален антибиотик. Но мен ме притеснява наличието на тези патогенни бактерии, все пак детето е на 4 години и незнам до какво може да доведе тяхното нелекуване.
  Благодаря ви!
  Стела

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Стела, наличието на патологични бактерии не налагат лечение. Само при наличие на симптоми може да се предпише хомеопатично лечение.


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 16. Здравейтя д-р Янакиев!Моя син е на 3,5 години досега не е боледувал сериозно само един пъти е пил антибиотик.Тръгна на детска градина септември месец добре беше от време на време имаше суполи и даже без капки му е минавало защото е много лош не дава да му слагам и сиропи трудно пие.Преди 2 месеца почна с бистри суполи и лаещта кашлица почнах да му давам корозалия през 1 час и инфлуцит,но на сутринта почна да се влушава да кашля по дълбоко и да му хъркат гърдите даже като се прозееше не може да си вземе хубаво въздух,следобяд дигна тем.37.9.доктора каза че му няма нищо ще видим утре и на другия ден го прегледа каза че има хрипове и почнахме антибиотици венозно два дена и после 5 дена сумамед,изопринозин пи 8 дена и му мина ,но след 1,5 месец пак почна с бистри суполи и лаеща кашлица ведага отидох при личната тя каза че не е за антибиотик да пие корозалията и инфлуцита,ако вдигне тем. тогава и на обяд имаше 37.1 и от страх му дадох пак сумамед,вечерта пак почна да кашля лошо и да му свирят гърдите на другия ден отидох ме при друг доктор прегледа го и каза че гърдите са чисти всичко идва от носа и така мина.и сега искам да го пускам на градина вече два месеца не е ходил давам имунобор кидц.Притеснявам се да не е нещо хронично или астма да стане да ми кажете какво да му дам още да пие и ако стане пак така какво да правя?

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Вики , явно ,че тези болести не са астма а често възпаление на гърлото. Препоръчвам ти Ад ликвид фор кидс – сироп по 5 мл. на ден. Добави и Силицея 15 сн – 5 гран. наден.


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 17. Мария Николова

  Здравейте д-р Янакиев!И моята история е като предните- до 3 години сина ми не е боледувал,поне не се е налагало да давам антибиотик и ето че септември започна градина и от ноември до сега – 4 антибиотика.Състоянията са му все предбронхитни – сополи се почват и кашлица естествено,температура.Имаше съмнения за проблем с третата сливица,бяхме на УНГ-оказа се от 1-ва към 2-ра степен,нищо тревожно,засега.Антибиотиците бяха- Ксимебак,след две седмици болен – Клацид,на 3-тия прием се обрина-спряхме го,след две седмици- температура,сополи,кашлици – Цефиксим,изследване за бактерия-имаше,трябваше да се е повлияла от цефиксима,но не.Януари си беше в нас – не боледува,един ден на градина,пак същата история-Зинат,снимка на бял дроб след 7 дни,оказа се че има неизлекувана инфекция и до днес беше на Ксимебак-10 дни отново.
  Педиатърката ми препоръча Бронховаксом,прочетох че и вие го препоръчвате някъде.Но сега ще почваме да пием – Самбукус,после ми казаха да сменя със сироп от кръвен здравец,лимфомиозот – още 1 месец,пробиотици-10 дни биогая,10 дни -ентеросан.Последните неща са ми препоръчани от хомеопат,с който за съжеление сега не мога да се свържа.
  Въпроса ми е -не са ли много за едно дете на 3.5 години и дали бронховаксома може да се пие с всичките тези неща?
  Благодаря Ви!

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Мария , Разбира се , че са много тези препарати. Понякога родителите и лекарите в стремежа си да профилактират детето претрупват го с медикаменти. Арезултатът е спорен.
   Препоръчвам – Ад ликвид фор кидс – 5 мл. на ден , Силицея 30 сн – 5 гран. на ден и Лимфомиозот – 3 пъти по 10 капки – цялата схема за 2 месеца.


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 18. Милена Николова

  Здравейте д-р Янакиев, Детенцето ми е на 5 годинки и днес ни казаха бронхит, потвърдена диагнозата с ренгенография.Може ли с хомеопатия само да се лекува и какви лекарства са нужни?Доста съм притеснена и бих се радвала на бърз отговор от ваша страна.Симптомите са кашлица от доста време, зачервено гърло, а вчера и болки в едното ушенце.

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Милена , не е проблем да се лекува с хомеопатия , но трябва да се следи от лекар.
   Препоръчвам – Хепар сулфур 15 сн – 2 пъти по 5 гран. и Арсеникум албум 15 сн – 2 пъти по 5 гран. Приемайте и сиропите за кашлица , които са ви предписани.


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 19. Дарина Чанева

  Здравейте! Много съм притеснена за детето си и бих искала да се посъветвам и с Вас. Той е на 4 год и 8 мес. От преди 2 години е на Ефира, всяка вечер по 1 табл. Това лечение беше назначено от лекар-пулмолог, който му постави диагноза Астма. Боледуващо дете е определено,особено откакто посещава детска градина. В последните няколко месеца всичко,което пипнеше като вирус минаваше леко и безпроблемно. Спазъм не е имал отдавна. Но сега положението стана серизно. Преди около 2 седмици започна с влажна кашлица,без температура. В следващите дни се появи и хрема- отзвуча след няколко дни с Цинабсин и Виброцил,както и промиване на нослето с Куикс. Назначавани бяха различни сиропи – Муколизин в началото, после Апимед Бронхо и Вентолин. Приемаше и Кларитин вечер, както и Инлуцид,Цинабсин и Изорекс. След седмица лечение, ефекта беше почти минимален,а детето не спираше да кашля. Пи 5 дни Ксимебак 100 мг. на 12 часа. Ефекет -никакъв. Направихме графия на бял дроб – абсолютно чиста,но в кръвните изследвания – повишени левкоцити(13) и неутрофили. Пулмологът назначи Фликсотид 2х2 впръсквания, Екозал – при нужда и обостряне, Деслоратадин вечер, Проспан. Детето не спира да кашля. Какво ще ме посъветвата? Кога най-сетне ще настъпи така желания ефект ?!?

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Дарина , Не се притеснявайте. Най-вероятно детето ви няма астма а поредица от чести инфекции.
   За да има астма то трябва да е направил поне 3 спазъма – под спазъм разбирам не честа кашлица а трудно и тежки дишане. Най-вероятно колегата е чул бронхит на слушалка.
   И така – най-добрата комбинация за предотвратяване на астма е – Арсеникум албум – 15 сн – 2 пъти по 5 гран. , Поумон хистамин 30 сн – 5 гран. на ден и Блата ориенталис 15 сн – 5 гран. на седмица . Тази схема се приема 2 месеца.


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 20. Дарина Чанева

  Извинявам се за това,че публикувах въпроса си тук – в темата за пневмониите,а той е за тази,в която говорите за астмата. Надявам се това да не е проблем. Просто търся начин да помогна на детето си, да спре това мъчение. Сигурно ще е важно за вас, да знаете,че той е висок 120 см. и тежи 20 кг. Моля ви за съвет и предложение за алтернативни начини да се оправи детенцето ми!

 21. Дарина Чанева

  Благодаря за отговорът ви,д-р Янакиев! До сега детето има 3 спазъма със сигурност,пръснати във времето (поне така ги е наричал пулмологът). От вчера обаче му е назначил и два инхалатора,което ме притесни много – Фликсотид и Екозал. Те не се ли назначават при астма? Въпреки,че спа спокойно през нощта, сега още със събуждането започна отново да кашля зверски…..и не спира…. Ще взема тези лекарства,които препоръчвате. Те вървят заедно с останалите,нали така? Първоначално след ставане от сън, кашлицата е влажна,а в течение на деня се променя и става по-скоро суха. А това последното,което препоръчвате да се взима веднъж седмично – как точно се дава – в един и същ ден от седмицата ли?

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Дарина , започнете да давате всичко което е препоръчал вашия лекар и хомеопатията. В последствие ще се намали традиционната медицина. Това , което е веднъж седмично се дава в един и същ ден на седмицата.


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 22. Милена Димитрова

  Здравейте д-р Янакиев!Момиченцето ми е на 2г и 2м.Родена е 5 дена преди термин/естествено р/.Кърмена е до 1г и 6м.Септември се разболя от скарлатина=антибиотик, и от тогава поврат във здравословното и състояние.Края на октомври започна ясла, и от там върволица от болести,които завършваха с антибиотици-Клацид, Панцеф, Зинат-2 пъти,Аугментин и др….Сценария е един и същ -хрема-кашлица-зачервено гърло-температура-АБ.
  Всеки път започвам с алтернативни начини на лечение ,Шуслер соли,инхалации.Какви ли не бабешки методи не съм опитвала …,но уви състоянието и не се овладява и все се стига до АНТИБИОТИК!!! Оздравява,започва ясла,кара 3-5 дена и пак е „готова“!
  Февруари в продължение на 2 седмици беше с хрема,хъркащо носле и постоянна кашлица-на слушалки нищо.Направиха снимка .Резултата ,написан на изследването-„бронхопневмония, интерстициалис декстра-усилен участък вдясно хилусен и перихилерно и паракардиално съдовобронхиален рисунък.Липсва пневмонично огнище.“ Има и възпалена трета сливица.Пи Зинат-10 дена,Еуроспал,Ериус,тонзилотрен ,за хремата и беше назначено:олинт ,гентазон.
  На 9.03 започна ясла, и в сряда отново е болна.Днес бяхме при педиатърката ,назначи ни Вентолин сироп,продължаваме ериус-а и еуроспал-а от февруари.Сутринта имаше 37,5 темп.Преди да легне 37,7.Кашлицата е влажна,основно когато е легнала.Чувам като пъшкане,когато е будна.Сутринта казваше , че и се гади.Сега ,докато спи ,чувам как хърка.Почти не се храни днес,/принципно няма проблем с апетита/.Л.Л каза ,че е с зачервено гърлото, и ако се влоши състоянието и,ще пие АБ.В стремежа си този път да избегна това,съм нясно ,че прекалявам с препаратите:Виброцил,коризалия,цитросепт,спрей морска вода за носа.Ериус,Еуроспал,хустагил,гръден чай,масло с мед и ванилия за кашлицата.Тонзилотрен,комреси за гърлото-ракия черен пипер,Тантум Верде,инхалации,Вит.С,Имунокинд,Шуслер соли 3,8,4.
  Момиченцето расте сравнително по-едра,много темпераментна,има силен дух и е упорита.Когато е болна е по-чувствителна от всякога,и ако не постигне нещо,лесно избухва..
  Извинявам се дългия пост!
  ОТЧАЯНА СЪМ И СЕ ЧУВСТВАМ БЕЗСИЛНА!! МОЛЯ, ЗА СЪВЕТ!!!!

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Милена , просот сте направили вие фатална грешка ,след като детето на тази малка възраст е прекарало Скарлатина и сте годали на ясла.
   Пръвото лечение е – спиране на ясла до 1 година.
   Второ – детето ви често боледува от запушен нос и секрети , но и лекарите са ви прихванали бронхитен спазъм.
   Започнете да давате сутрин Силицея 15 сн – 5 гран. и вечер Сулфур 30 сн – 5 гран.


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

   1. Милена Димитрова

    Здравейте д-р Янакиев ,
    пиша ви отново с молба за съвет(на 13.03 ви писах веднъж).
    Детето ми от около 4м. не посещава ясла. За това време имаше неколкократни хреми,
    които преборихме само с Коризалия,промивки,инхалации.Като цяло е по-здрава ,живеем без
    АБ!Но си остана това къркане в нослето,дишане през устата,лош дъх и нощна кашлица,стигаща често до повръщане.УНГ специалисти-казаха, че има 3-та сливица 2ра степен,която отделя секрет,но не е за вадене.Въпроса ми е :
    -Може ли вашето предписание „Силицея 15 сн – 5 гран. и вечер Сулфур 30 сн – 5 гран.“,да повлият за пресушаването на секретите и свиването на сливиците
    -Сулфур 30 сн,или Хепар сулфур сн да давам.
    -Колко време да ги приема
    апропо сега преболедува херпангина.

    1. Mario Janakiev

     Здравейте Милена , да може да давате 2 месеца Силицея и Сулфур в посочената доза. За свиване на третата сливица ви препоръчвам Аграфис 5 сн – 5 гран. на ден. Септември трябва да се промени схемата.


     Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

     1. Милена Димитрова

      Здравейте, отново !
      Преди всичко -БЛАГОДАРЯ за вашите съвети!
      Възхитена съм от положителния ефект на вашата схема.Съчетахме подсилване на имунитета с море-планина.Цял септември детето ми посещаваше детска,без боледуване,без хъркащ нос.Но с влошаване на времето,се започна-миналата седмица вдигна темп.
      От вчера е с водниста хрема-давах Коризалия,
      днес секрета е гъст,жълтеникав и сливицата пак се е активирала,диша през устата тежко.Не знам какво да и давам,правя промивки,спрях Коризалията .
      Давам в момента-
      Аграфис 5 сн,Силицея 15 сн,Сулфур 30 сн. x5 гр. на ден. Какво ще ме посъветвате?

      Сещам се за нещо ,което няма връзка със сегашното състояние и писмо.Може да е налудничаво.
      Момиченцето ми мноого обича шоколад, а аз ограничавам такива покупки.Имам усещане ,че пречи на третата сливица …

     2. Mario Janakiev

      Здравейте Милена ,
      Започнете да давате Калиум сулфурикум 15 сн – 3 пъти по 5 гран. и е добре да започнете да правите инхалации с физиологичен разтвор.


      Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 23. Здравейте д-р Янакиев,става въпрос за сина ми който е на 3години и седем месеца.искам да ми дадете съвет ако може.От септември детето ходи на градина не е боледувал сериозно но от декември се разболя почна хрема лаешта кашлица и на 3 ден вдигна температура преди това слагах коваргол капки но нищо казаха че има хрипове и почнаха венозно антибиотик 2 дена после сумамед 5 дена,изопринозин 8 дена и се оправи след 1 месец пак почна с бистри суполи и кашлица аз се изплаших личната каза че не е за антибиотик, но аз му дадох пак сумамед и понеже почва да сумти осебено с носа и като се прозееше не може сигорно полуцхава като спазам ли незнам му давах фенистил капки да пие и забелязох че като дам капките фенистила веднага спира хремата а от там и кашлицата.след 1 месец пак почна с тази хрема и аз веднага дадох фенистила и за 2-3 дена минава без нищто друго почнах да си мисля че даже са били излишни тези антибиотици.сега този месец пак почна с хрема и да кашля дадох фенистил и 3 дена изопринозин и се оправи.според вас трябва ли да отида да му вземат секрет от носа за бактерии или е алергия немога да разбера какво да правя искам ако може с хомеопатия само но вазможно ли е?

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Вики, първо искам да ви кажа , че не трябва да си правите експерименти и винаги да водите детето на лекар , а не да назначавате терапия. Това , че кашлицата се повлиява от Фенистил , не означава ,че детето ви е алергично , а просто се подсушават секретите от третата сливица.
   Да детео ви има трета сливица и при всяко възпаление започва тази кашлица от стичащи се секрети.
   Препоръчвам – временно спиране от градина, сутрин – Силицея -5 гран и вечер Аграфис 5 сн – 5 гран.


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 24. Само да допълня че когато почне хремата много бързо му слиза на долу и започва да диша по особенно и носа му ври доктора казва че всичко идва от носа.

 25. Zdraveite doktore.moqt sly4ai e sledniq malkoto mi dete e na 6meseca no ot 3mesec ima edna ka6lica koqto v ba4aloto be6e po syxa vposledstvie az q oprilu4avam kato vlajna I taka celi tri meseca pri li4bata lekarka ni6to xodix na 4asten pediatur kaza 4isti drobove no za va6e yspokoenie mohe da davate prospan 3x 2,5ml.davax go 5dni na sledva6tata kinsyltaciq li4nata kaza da vkly4im 7dni symetrolim I taka zapo4naxme go I pak su6tata ka6lica si produlji bez ni6to drygonito temp.nito razstroistvo nito pivru6tane I da fopulba izcqlo na kurma do 5mesec.na 24.04 otivam ba konsyltaciq kazva 4e iname po grybo di6ane I da vkly4im 7dni pancef po 3ml.na 24h ytre ni e posledniq priem namalqla e no vse o6te q ima zaedno s antibiotika davam stydal I vit.c ampyla.6te vi buda blahodarna ako mi dadete bqkakuv suvet kazvat 4e o6te ne sa im dorazviti xranoprovodite predstoi ki dt.nesec da my cepim ezi4eto

  1. Mario Janakiev

   Пишете ако обичате на кирилица.


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 26. Здравейте, дъщеря ми е на 4 и половина. В началото на април се разболя- вдигна т-ра 39 и и назначиха Клацид. Пи го 6 дни. Кашлицата обаче не спря. Продължи като ту ставаше по-влажна, ту суха и дразнеща. Назначиха инхалации с вентолин, кетотифен вечер и табл. Ефира и фликсотид-спрей. На 21 април вдигна отново 39 градуса. направиха снимка, която установи- пневмония в дясно. Лекуваме се в болница на венозен антибиотик плюс горе изброените…и урбазон сутрин. Все още (6 ден) не е изчистена напълно и лечението продължава. От снощи започна силно дразнеща по-скоро суха кашлица…незнайно от какво..,никой не може да каже от какво е, при условие че пие хиляди противоалергични. Моля за коментар и препоръки.

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Ралица ,предполагам ,че това е остатъчна кашлица на фона на продължителното боледуване.
   Предлагам Пулсатила 15 сн – 5 гран. и Сулфур йодатум 15 сн – 5 гран. по един път на ден.


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 27. Извинете, но нямах достъп до интернет за няколко дни. Оказа се че тази кашлица, не е свързана с пневмонията,или пък е някакво усложнение- по-скоро някаква алергична реакция. Смениха антибиотика с по-силен, заедно с урбазон и алергозан- мускулно. Днес 10-ти ден ни изписаха. Естествено детето продължава да кашля, вече отхрачващо…
  Да продължа ли с Пулсатила 15 сн – 5 гран. и Сулфур йодатум 15 сн – 5 гран., които сте ми препоръчал ?
  Благодаря!

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Ралица ,продължете с тази комбинация още 15 дни.


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 28. Здр.докторе.накратко моят син е на 6м.от 3м.кашля първо суха после влажна.пихме суметролим 7дни със проспаннпак си остана.после панцеф от маките мл.на 24ч.заедно със стодал.през цялото време почти не кашляше и 1ден след спирането започна пак но много дълбока.отидохме направихме снимка и заключението е бронхитни изменения.изписаха ни фромилид 125 на 12ч и проспан 3х 2.5мл.незнам от какво.но кашлицата е ужасна неможе да спи и неможе да се изкашля хубаво мн.се мъчи и неможе да отхрачи.дайте съвет много съм объркана и притеснена.благодаря

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Десислава ,детето е малко и за да се повлияе кашлицата изисква се по-задълбочен преглед.


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 29. Забравих да.кажа на кърма до 5м сега пюре и каша.и да ви кажа езичето ни е вързано и ще го цепим дали може да събира слюнка и да кашля

 30. Ивелина

  Здравейте д-р Янакиев, пиша ви с молба за съвет за моята дъщеря която е на 6 г. и от един месец вече кашля. Първоначално рядко и суха кашлица а последноте 2 седмици вшажна, като се закашля и кашля по 20-30 мин.Температура не е вдигала, хрема е нямала, само въпросната кашлица. От 2 седмоци сме постоянно по лекари, взеха курлен и носов сеирет има бактерия стафилокок аурелис.Гърдите през цялото време са и били чисти, пи Умкалор, Синекод, смука Исла, сега последно заради бактерияра пи 7 дни Азатрил, съчетан с пробиотик. Инхалации и правих по 3 пъти на ден с физ. разтвор и никакъв ефект, кашлицата си стои една и съща и не помръдва. Само да спомена че принципно тя не е боледуващо дете, в живота и това и е 3-тия Аб, като единия беше пак заради баотерия /клебсиела/ на 2 г.беше и като го почна на врория ден кашлицата и спря.

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Ивелина,
   Не се притеснявайте. Бактерия не е причина за тази кашлица.
   Препоръчвам –сутрин Пулсатила 15 сн – 5 гран. и
   –вечер Сулфур йодатум 15 сн – 5 гран.
   Тази схема се приема 2 седмици.


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

   1. Ивелина

    Здравейте д-р Янакиев, първо благодаря много за бързия отговор. Може ли да ви попитам, щом кашлицата не е причинена от въпросната бактерия, от какво е тогава и в този случай е пила антибиотика напразно ли?

    1. Mario Janakiev

     Здравейте Ивелина.Не е пила напразно. Трябва да се определи точната диагноза – Синузит, Бронхит или нещо друго ?


     Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

     1. Ивелина

      Здравейте отново д-р Янакиев. Извинявам се че пак ви безпокоя, но съм изключително притеснена и не знам към кого да се обърна. Както казахте кашлицата и не се оказа от бактерията.Днес взехме резултатите от IgE изследване и стойността и е 115, при което лекарката отсече диагноза астма и ни изписа инхалации с пулмикорт инхалер 2 пъти на ден по едно впръскване в продължение на 3 месеца. Шокира ме тази диагноза тъй като тя никога не е карала бронхит или дори ларингит, не е имала никакви алергии и изведнъж тази кашлица. Аз пристъп незнам какво е но като кашля не е да не може да си поеме въздух. Незнам не мога да проумея или по скоро не мо се иска да има тази диагноза. Въпроса е, да започвам ли инхалациите или да търся второ мнение или мога да пробвам с хомеопатична програма. Детето тежи 20 кг. ръст 115 см. Много чивствителна, привързана към нас, със страх да не остане сама, трудно заспиваща и много неспокоен сън.Благодаря Ви много за отделеното време!

     2. Mario Janakiev

      Здравейте Ивелина ,
      Първо не се притеснявайте.
      Диагнозата Астма не се поставя по изследвания а по клинична картина – когато детето три пъти в годината има тежки бронхитни спазми. Под спазъм разбирам – ТЕЖКО ДИШАНЕ А НЕ КАШЛИЦА.
      Започнете инхалации с Пулмикорт за да овладеем кашлицата. Вижте как –
      Укпоредно с това започнете хомеопатичната терапия – Поумон хистамин 15 сн – 2 пъти по 5 гран. и Пулсатила 30 сн – 2 пъти по 5 гран.
      Повишеното Иг Е показва ,че детето е предразположено към алергия.


      Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 31. иванка

  Здравейте д-р Янакиев исксм да ви помоля да ми кажете как да подсиля имунитета на дете на 3г.след изкаранс бронхоплевмония. Благодаря

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Иванка ,
   Кажете повече за детето – момче или момиче , колко тежи, характер ?


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 32. иванка

  Момиче 3год.ще прави ,тежи 13 кг. Игриво ,контактно дете . От както тръгна на градина ,започна всеки месец да боледува и да пие АБ ,и ви моля да ми кажете как да и подсиля имунитета ,и пневмония изкара

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Иванка , Започнете с Ликоподиум 5 сн – 5 гран. сутрин и вечер Силицея 30 сн – 5 гран. След един месец ми пишете.


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 33. иванка

  Благодаря Ви много докторе, значи един месен да и ги давам , и да ви попитам къде мога да ги намеря лекарствата , питах в няколко аптеки и ги няма.

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Иванка, ако ги няма във вашата аптека , то ги поръчайте. По принцип не е проблем за снабдяване.


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 34. Здравейте,д-р Янакиев.Синът ми е на 3г.4м. Когато беще на 1г.8м направи пневмония,лекуваха го с Аугментин и Зинат.2 мес лечение.сега от 5 януари вдигна темпер 39 градуса пак аугментин направи уртикария и го спряха.Почнаха кашлица и сополи. до средата на февруари и оздравя.През това време хъркаше много ,докато спеше.Тръгна на градина и пак се почна от 1.04 сополи,от 1.05 вече и кащлица с храчки и темп,свиркащи гърди,носен секрет-масово стрептококи пневм. и стафилококи ауреус.червено гърло слагахме левофлоксан и пак направи алергия-силна кашлица с течни сополи.спряхме ги.почнахме инхалации с пулмикорт от 1.06 и за 1 седмица се изчистиха храчките остана обаче и до сега едно постоянно подкашляне по цял ден,само докато спи-не.правихме снимка и казаха остатаъчна пневмония.Утре сме при пулмолог.Има ли начин да се изчисти тази пневмония с хомеопатия.Той е доста умно и палаво дете,много се поти ,особено докато спи и напоследък стана голям мърморко ,спи неспокойно и скърца сас зъби. Ще чакам отговорът Ви .Благодаря и приятен ден.

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Десислава , Да има възможност да се изчисти тази пневмония , но трябва да преосмислите посещението на детската градина. Това не е неизлекувана една болест а серия от разболявания.
   Препоръчвам Силицея 30 сн – 5 гран. и Сулфур йодатум 15 сн . 2 пъти по 5 гран. Пожелавам ви леко лято и задължително 10 дни на море и 10 дни на планина. През септември ме потърсете за да направим по – сериозна схема , защото зимата пак ще ви боледува детето.


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

   1. Благодаря Ви много,
    приятно лято и на Вас.Почваме лечението.Колко трябва да продължи ?

    1. Mario Janakiev

     Здравей Деси , един месец


     Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 35. Благодаря Ви ,д-р Янакиев
  вчера пулмоложката ни изписа клацит заради червено гърло,каза че има недоизлекувани бактерии и 10 дни АБ.Не ми се иска да пие антибиотик.Само с това, което ми казахте да му давам ще му помогне ли за гърлото?
  Приятна вечер

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Десислава , не мога да бъда прецизен без преглед.


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 36. Здравейте,доктор Янакиев.Синът ми е на четири месеца. Роди се в 37 седмица.Родих с цезарово сечение и пълна упойка. Наложи се аспирация и обдишване с ambu на детето. В епикризата пише още: порозовя бързо,остана сънливо, с минимални прояви на дихателна недостатъчност-пристъпна тахипнея, периодично ескпираторна диспнея. Жизнените показатели останаха станилни,лабораторните изследвания в референтни граници и без данни за възпалителни процеси. Въпросът ми дали това му състояние при раждането ще повлияе на физическото му състояние за напред?
  На 49 ден постъпихме в болница с диагноза бронхопневмония причинена от клебсиела пневмоние. Два дни преди диагностицирането той запона да кашля сякаш се дави и то предимно нощем по два- три пъти . Така два дни и на третия като се запона едно плакане, часове наред без спиране, заспа много трудно и през нощта вдигна температура 37,4. В болницата също вдигна температура веднъж със същите показатели. Лекуваха ни 9 дни венозно с цефтриаксон и инхалации с физиологичен разтвор. За вкъщи ни изписаха зинат за още пет дни. След месец повторихме гърления секрет- всичко беше чисто.
  Притеснението ми е в това, че постоянно има хрипащи звуци идващи от носа и понякога чуващи се в белите дробове има и давеща кашлица понякога. Водя го на лекар и казват, че това е заден ринит, а пък хриптенето е заради тесни носни пътища. Тази нощ отново кашля няколко пъти и диша така, сякаш нещо го дави. Ще отидем отново на лекар, но ме притеснява факта, че така не мога да разбера кога има нещо по- сериозно, за да не посещаваме все лекарските кабинети. Благодаря ви предварително за отговора. Хубав ден 🙂

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Деси ,
   Не се притеснявайте. Има ли сте проблем при раждането – т.нар. транзиторна тахипнея , но тя бързо е компенсирана . Няма да останат последствия в бъдещото развитие.
   Най – вероятно детето е направило контакт с болен и е развила тази пневмония , която правилно сте лекували в болница с венозен антибиотик.
   Това остатъчно хърчене се дължи действително на заден ринит – трябва да направите носен секрет , може да ползвате капки за нос.
   Как да познаете усложненията – детето кашля по – дълбоко ,вдига температура и най – важното – тежки диша .


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 37. Силвия

  Здравейте д-р Михайлов,
  Седмица след 18 дневно антибиотично лечение на пневмония отново имам болки в междуребрието. Препоръчайте ми нещо хомеопатично, четох за бриония, но не знам 9, 15..
  Благодаря предварително!

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Силвия ,
   Препоръчвам :
   –Туя 15 сн – 5 гран.
   –Бриония 9сн – 2 пъти по 5 гран.


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 38. иванка

  здр докторе аз преди близо 2 мес ви писах , за дете на 3 год. юни мес беще болна от пневмония ,излекува се и започнахме по ваша схема Ликоподиум 5 сн – 5 гран. сутрин и вечер Силицея 30 сн – 5 гран
  сега започна да кашля (лаеща кашлица) сутрин и вечер повече , за сега е без темперетура ,какво мога да и давам , започнах и също бронхо ваксон – прахчета ,какво мога да и давам за кашлица – на 3 год 13,5 кг е . БЛАГОДАРЯ ПРЕДВАРИТЕЛНО

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Иванка , Препоръчвам Грийнтус – 3 пъти по 5 мл. и Ксезал – 2 пъти по 5 капки .


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 39. Галина

  Здравейте.Синът ми е на 6 години. От 7-8 месеца е с постоянно запушен нос, дори и през нощта и не диша през него.Правихме изследвания секрет и той показа наличие на Стафилококи Ауреус.Киха много често, с честа хрема, която завършва винаги с кашлица и бронхоспазми. Тази пролет направи и вирусна пневмония. Миналата година го лекува ха отново от Стафилококи с Бактробан. Моля за Вашето мнение . Благодаря.

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Галина , Препоръчвам Стафилококцинам 15 сн – 5 гран. в събота и Стикта пулмонария 9 сн – 2 пъти по 5 гран. всеки ден .


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

    1. Mario Janakiev

     Здравейте Галина , Поне 1 месец.


     Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 40. Дарина

  Здравейте,д-р Янакиев.Имам син на 2год.и 10мес.От февруари месец до сега постоянно сме по доктори ,всеки път му изписват антибиотици ,оправя се и след 3,4 дена пак болен и пак антибиотик.Юни месец му поставиха диагноза вирусна пневмония ,влязохме в болница на инжекции,оправи се детето .След 1 седмица пак се разболя и пак антибиотик.Само да отбележа че температура изобщо не е вдигал и до сега никаква температура.Август месец пак се разболя тогава му поставиха диагноза астматичен бронхит.Изписаха му Суметролим,флудитек и ксизал.Пихме ги една седмица и не се оправи продължи да си кашля.После му изписаха сироп ен-ти -тус,ериус намали кашлицата но не я спря.Какви ли не сиропи изпи и антобиотоци вече нищо не му действа.Незнам вече какво да правя и къде да го водя.Никой нищо не казва.Преди 3 дена го заведох на алерголог.Изписа му прахчета ефира и бронхо-ваксом.Вече три дена ги пием и никакво подобрение.Детето продължава да кашля. Също има и хрема какви ли не капки му капах не минава.Много съм отчаяна и притеснена и незнам какво да правя.Дайте ми съвет. Благодаря!

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Дарина ,
   Напълно ви разбирам. Ужасно е когато детето непрекъсната боледва а в същото време при всяко посещение при лекар не чувате точен отговор за сиагнозата и терапията.
   Но така е при децата.
   Пръвото нещо ,което трябва да направите е да го спрете от градина и да се вгледате в контактите.
   Вашето дете боледува пъстро – няма еднородна тенденция на болест – напр. само гнойни ангини.
   Продължете Бронховаксона.
   За профилактика – сутрин Силицея 15 сн – 5 гран.
   Вечер Сулфур йодатум 15 сн – 5 гран.
   Два пъти месечно – Туберкулинум 15 сн – на първо и 15 о число по 5 гран.


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 41. Дарина

  Много Ви благодаря за отговора!Само да попитам ефира да му давам ли и колко време трябва да му давам силицея,сулфур и туберкулинум.Благодаря!

 42. Здравейте д-р Янакиев.Дъщеря ми е на 10 месеца от 2 дни има влажна кашлица,не постоянна,но през определено време се закашля,кашлицата е дрезгава ,все едно се опитва да изкара храчка.Хрема има малко,но не пречи на дишането й.Чува се шум от гърдите,но това може да е вследствие на натрупаните секрети.Температура няма, за момента и давам сироп АнТиТус и пръскам Стеримар.Притеснявам се този шум в гърдите ,да не са хрипове и да слезе надолу и да стигнем до пневмония.Благодаря ви.

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Ваня ,
   Щом като едно дете на тази възраст има влажна кашлица , то трябва да се следи от лекар !
   Това ,което ще ви препоръчам не замества прегледа. Много бързо може да се влоши до пневмония.
   Продължете с Нти тус и добавете Антимонум тартарикум 9 сн – 3 пъти по 5 гран.
   Но искам контрол от колега педиатър.


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 43. Mariq Minkova

  Здравейте! Аз съм на 20г. От три дни не мога да преглъщам през гърлото, почнах да вдигам температура. Вчера ходих в тубдиспансера, прислуша ме лекаря и ме изпрати за снимка на белите дробове. И отново се върнах при него и ми каза лявата страна е засегната и ми каза ако не бях отишла до 2 дни щяла съм да образувам пневмония, но за сега е било бронхит. Изписа ми АБ Аугментин на 2х1; Ердомед 2х1; Проспан 3х1 (сироп). Според Вас ще излекувам ли бронхита с тези лекарства? Притеснява ме да не развия пневмония.

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Мария ,
   Разбира се, че ще се излекувате.
   Добавете към терапията Антимонум тартарикум 9сн – 3 пъти по 5 гран. И Бриония 15 сн – 2 пъти по 4 гран.


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 44. Айсел

  Здравейте, имаме следния проблем дъщеря ми е на 2год.и 4 месеца имаме температура 39.8 – 39.9 коята държим вече 4 дена и ни казват че е от това че вадим зъби. По същия начин изкарахме целия август/от цялата седмица 3 -те дена бяхме с температура/ и така изкарахме целия месец август и тогава ни казаха от зъбки. Но отминалата седмица имаше много специфична и остра миризма на урината преди да почне да вдига отново температура. Поисках да направим изследвания за урина и кръв и на резултатите левкоцитите бяха 10-12 казаха че били завишени доста. Несъм лекар но може ли толкова дълго да поддържа тази висока температура и я втриса цялата трепери хем има висока температура хем и е студено. Моля да ме посъветвате. А да отбележа че днес ни предписа антибиотик Азатрил при положение че незнаем какво лекуваме защото казаха че е от зъби. Благодаря предварително!

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Айсел,
   Много сте права – не може детето ви да има толкова дълго време температура и да е от „зъбките“.
   Трябва да се направят следните изследвания :
   -Пълна кръвна картина
   -Ц реактивен протеин
   -пълна урина
   -микробиологично изследване на урината.


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 45. Здравейте, д-р Янакиев, бих искала да попитам за Вашето мнение относно следното: Детето ми е на 2г, посещава детска ясла от няколко месеца и за съжаление нямаме вариант да не ходи. Спираме го когато е болен само. При него основно проблемите идват от носа- водих го на специалист УНГ, предписа Ериус, калциев глюконат и промивки за носа + Максидекс за носа пак. Общо взето- бистри секрети, заден ринит, който предизвиква кашлица. Тя е най-вече, когато е легнал. Няма температура. Тъй като три дни нямаше подобрение личният лекар предписа Клацид, защото и гърлото се беше зачервило. Още след първия прием кашлицата почти спря, изкашля се само няколко пъти на ден и то не вече суха, а със секрети. Преди това беше пак болен, пи антибиотик- Зинат и Вентолин и се оправи. Давали сме гърлен секрет- чист е. Според УНГ и алерголог доста деца имат алергия към съставки от дезинфектантите, които ползват в яслите и градините и това ги прави по-податливи към инфекции. Та…въпросът ми е след като всички са на мнение, че е алергия защо се повлиява от антибиотик? Какво мога да му давам за имунитета и евентуално да намаляваме тези секрети от нослето? Давала съм Биозин, соли 3 и 4. Предварително благодаря!

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Димитрова,
   Много ви е хубав въпроса. Защо се повлиява от антибиотик ?
   Защото тази кашлица не е алергична а е в следствие на възпалена трета сливица , която в началото е вирусна и след това става бактериална.
   Но ние не може да даваме антибиотици до безкрай.
   Трябва имуностимулираща терапия.
   А версията за дезинфиктантите е несъстоятелна.


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 46. Гергана

  Здравейте, д-р Янакиев,
  Дъщеря ми е на 6 години и половина. Преди 6 дни постъпи в болница със симптоми на анафилаксия, на сшедващия ден след приема за малко не получи анафилактичен шок, който беше предотвратен с две инжекции адреналин подкожно
  Последва лечение с урбазон, калциев глюконат и три вида антихистамини, и към момента алергичните прояви са овладяни. Но настъпи следният проблем: вече детето вдига висока температура (до 39 градуса), придружена с втрисане и лека хрема. Кашлица за сега липсва, както и зачервено гърло. Тонусът й е добър, апетитът не е нарушен, няма стомашни проблеми. Направената кръвна картина не показва никакви отклонения в показателите, CPR също е в норма. Въпросите ми са:
  1. Възможно ли е урбазонът да повлияе на резултатите от кръвната картина?
  2. Възможно ли е да се касае за пневмония, въпреки отсъствието на кашлица?
  Благодаря предварително.

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Гергана,
   Не знам точно от какво е получило детето анафилактичен шок.
   Възможно е урбазонът да промени резултатите.
   Температурата трябва да се изясни от какво естество е.
   За целта повторете пълните изследвания – ПКК, рентгенография на белия дроб, пълна урина.


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 47. Десислава

  Здравейте Докторе, дъщеря ми която е на 3 г. и половина , преди 4 седмици започна да и тече носа, появи се вирусен конюнктивит и леко кашляше и вдигна тем.38,5.Пи Изопренозин 10 дни и АБ Зефацефт-5 дни. От тогава до днес след сън започва да кашля. Взеха й носен и гърлен секрет, и носа е чист ,но в гърлото има Moraxella catarrhalis.
  Може ли с хомеопатия да се излекува тази бактерия, и ако да с какво?
  Предварително Ви благодаря! Лек ден!

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Десислава,
   Няма нужда да се лекува тази бактерия.
   Трябва да се изчистят секретите.
   Започнете да давате Калиум сулфурикум 15 сн – 2 пъти по 5 гран.
   и Ангин хил 3 пъти по 1 табл.


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 48. Десислава

  Здравейте, дъщеря ми е на 3г. и половина. Преди месец изкара варицела, 2 седмици след нея я хвана вирус с хрема, кашлица и конюнктивит вдигна 38,5 пи Изопренозин-10 дни и Зефацефт-5 дни.След като спря антибиотика започна да кашля след всяко ставане от сън само тогава откашля се и спира и така вече 4 седмици.Направихме носен и гърлен секрет. Носът е чист, но в гърлото има Мораксела. Не ми се иска да пие АБ, ако може да се излекува с хомеопатия ме посъветвайте.Благодаря Ви!

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Десислава,
   Трябва детето да се прегледа от лекар.
   Ако белият дроб е чист то е добре да приема – Цинабсин – 3 пъти по 1 табл. и Калиум сулфурикум 15 сн – 3 пъти по 5 гран.


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 49. Зорница Комсалова

  Здравейте, д-р Янакиев.
  Дьщеря ми е на 3 месеца и още от раждането си има Стафилоки Ауреус.Изписаха и Гентазон и Мупироназал, но ефект от тях няма.Секретите от нослето й нямат цвят, но от тях започва вече и да кашля.Има едно хъркане, което идва от нослето й.Всеки ден с помощта на помпичка изсмуквам секретите.Бих Ви помолила за съвет как да се справим с тази бактерия??

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Зорница,
   В случая при вашето бебе имате Стафилококово носителство. няма нужда да се справим с бактерия. Сумтенето с нослето не се дължи на него.
   Използвайте само солеви разтвор за впръскване.


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 50. Zdraweite doktore sinat mi e na 2 g i 5 m i za 3mesetsa napravi 3 bronhita koito lekuvame s ab sega pak ka6lia i ni ispisaha sumetrolim no sled 4 dni priem o6te ka6lia t1i kato sme ot provintsiata pri nas niama homeopati molia pomognete

  1. Mario Janakiev

   Здравейте bade,
   Щом като прави трети пореден бронхит детето е добре да започне да приема Антимонум тартарикум – 9 сн – 3 пъти по 5 гран. и Проспан – 3 пъти по 5 мл.
   Състоянието на детето трябва да се следи от лекар.
   По-нататък ще направим и профилактична програма.


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 51. Много благодаря за бързият ви отговор от днес сме на сумамед но веднага ще приложа и вашето лечение

 52. Силвия

  Здравейте, синът ми скоро ще стане на 2 години. Днес установих, че се е залял с водата си и е стоял мокър сигурно около час. Като разбрах, много се притесних – жилетка, блуза, боди – на гърдичките всичко беше мокро. Какви превантивни мерки мога да взема сега ? Дадох осцилококцинум и ампула витамин С.Много ме е страх че вече е станала белята. Облякох го топло и сега постоянно го наблюдавам. Благодаря !

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Силвия,
   Много често се случва подобна ситуация. Към медикаментите ,които вие се дали прибавете и Инфлуцид 2 пъти по 1 табл.
   Не винаги едно преохлаждане може да отключи болест , ако се вземат необходимите мерки.


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

   1. Силвия

    Благодаря Ви много докторе. Размина ни се и успяхме да си отпразнуваме рождения ден здрави.

    1. Mario Janakiev

     Много се радвам Силвия.


     Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 53. Гергана Димова

  Здравейте моя син е на 4 години и за два месеца изкара 3 плевмонии една след друга два пъти лежах ме в болница веднъж в къщи на инжекции и нищо не помага.Сега пак кашля че и се задушава вече не знам къде да ходя и какво да правя дайте ми съвет ако трябва и при вас ще дойда само и само да се оправи

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Гергана,
   Щом като детето ви е направило три пневмонии , то трябва по-задълбочен анализ.
   При всички случаи е добре да започнете Бронховаксон. А за хомеопатична схема са нужни по-подробен разказ.


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 54. Костова

  Здравейте отново, доктор Янакиев!
  Миналата година бях болна аз, сега по същото време голямото ми дете (4г 4м. Всичко започна с температура 38,4, на следващия ден имаше червени точни по горната част на небцето и гърлото и бели налепи по самото гърло. Съмняваха се или за скарлатина или за херпангина. Веднага изписаха Аугментин на 12ч от 600мг, два дни след АБ детето продължаваше да поддържа висока теммпература (до 39,4) и мн трудно я сваляхме, появи се ужасна кашлица и се оказа, че е с ларингит, почнахме Пулмикорт и Вентолин, Синекод,Са-глюконат 3х1/2 ампула и Ериус 4мл вечер. Температурата остана, кашлицата не спираше. На третия ден от АБ направихме снимка – оказа се пневмония ( до момента нищо не се чуваше на слушалка, всеки ден съм я водила). Доктора ни предписа веднага Клацид на 12ч, Флудитек, противоалергичните продължиха. Същия ден вечерта вече толкова кашляше, че едва дишаше – правихме по една ампула пулмикорт с вентолин през 4 часа и на другия ден нещата се успокоиха, уж минаваше всичко и 3 дена от започването на Клацида детето отново гореше с 39 градуса. Обиколихме 3 болници, места нямаше, на слушалка всичко нормално, пратиха ни у дома… Това е на 4тия ден от Клацида и 8мия ден от началото на всичко. Добавиха Панцеф, противоалергичните продължиха, Пулмикорт по 1 ампула на 8 часа с вентолин на 6 часа (инхалации), Ериус сутрин 2,5мл, вечер 4мл, Изопринозин, Флудитек. Тази схема се задържа 9 дена, детето вече е доста по-добре. Намаляме дозите на лекарствата и до 4-5 дена всичко ще спре. Въпроса ми е дали има начин да се засили имунитета на това дете, постоянно боледува, от най-малката настинка прави ларингит, който преминава и в бронхит. Винаги се започва от гърлото. Цяла година съм давала сироп от черен бъз с клеева тинктура, ефект не видях, от септември започнах да давам Коластра 500мг, сироп от бъз, пробиотик (Протексин баланс) и ШС за имунитет 3,6,7. Постоянно са при лекар, постоянно болни и двамата (малкия е на 2,5г) и честно казано вече не знам какво да давам. Цял месец се лекуваме, отива голямото на градина и на 3тия ден е довлякла вируси. Малкия пък постоянно ми прави спазми на белия дроб и почти постоянно пие вентолин, има непоносимост към Пулмикорта.
  Ако можете дайте някакви съвети, изобщо има ли смисъл да ги тъпча с още лекарства или са си кекави и трябва да се примиря…

  1. Mario Janakiev

   Здравейте г-жа Костова,
   Явно ,че голямото дете е податливо на инфекции и със силно намален имунитет.
   Препоръчвам :
   -Пулсатила 15 сн – 5 гран. сутрин
   –Бронховаксон по схема
   –Силицея 30 сн – 5 гра вечер.
   –Туберкулинум 15 сн – два пъти месечно по 5 гран. /на първо и 15 о число/.


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 55. Костова

  Здравейте, отново!
  Малкия ми син (2г.5м 10,800кг) също направи пневмония, без температура, 5 дена пи Панцеф, започна ларингитна кашлица и правих инхалации с Преднизолон, обаче още повече кашляше от тях. В момента терапията е Панцеф с Клацид, Флудитек и Ериус вечер, без инхалации. Детето от две нощи не е спало – не спира да кашля, сухо, дразнещо, от време на време режещо като при ларингит и постоянно се усеща, че има храчки. Кашлицата стига до повръщане, не яде нищо, като му давам лекарство пак се мъчи да повръща, ето сега пак не можа да спи. Има бели воднисти секрети от нослето, като му капна Виброцил или Сребърна вода пак тръгва да повръща и плаче, все едно го боли гърлото.
  Моля ви, кажете има ли нещо, което да облекчи тая кашлица, поне да се наспи.

  1. Mario Janakiev

   Здравейте г-жа Костова,
   Продължете с вашата терапия. За да облекчим кашлицата добавете :
   – Ипека 9 сн – 3 пъти по 5 гран.
   – Кокус какти 9 сн – 3 пъти по 5 гран.


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 56. Костова

  Забравих да отбележа, че от както започна тая ужасна кашлица като по часовник спира в 2ч през нощта и се разкашля сутрин към 8 наново.

 57. Николета

  Здравете д.р Янакиев отново имаме проблем дъщеря ми на 6год.от почти месец прикашля от време на време водих я на лекар казаха че няма нищо тревожно да давам Ериус и сироп за кашлица но не спря да кашля сменихме лекарят преди два дни направиха снимка и се оказа пневмония исписаха ни два АБ Сумамед форте сироп на 24ч.и Ксимебак на 12ч.и сироп за кашлица JONAR-ANGIN кашлицата е най вече сутрин през деня почети не кашля през ноща спи спокойно не кашля,септември месец пак бяхме с пневмония.Бихте ли ме посъветвали какво мога да и давам за да не боледува толкова често.Докато я пусна на градина и най много след седмица вече е болна и затова почти не ходим и на градина,но ще трябва да ходи и на училище и не знам какво да правя.

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Николета,
   Щом детето ви два пъти е направило пневмония , то трябва по-сериозна имунопрофилактика.
   СмЯТАМ , ЧЕ ДВАТА ПРЕПАРАТА Бронховасно и Умкалор много добре ще си взаимодействат.


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 58. Костова

  Здравейте!
  По-горе бях писала за пневмонията и началото при голямото ми дете. В момента всичко започва от начало – лош дъх, леко червено гърло и червени точни по задната част на небцето като убодено от иглички, езика бял. До момента е пила един след друг три АБ – 3 дена Аугментин (точно заради гърлото), дойде пневмонията с високата температура и общо пи 17 дена Клацид с Панцеф. АБ са спрени на 21.02 Давам в момента Коластра, Марсианци имуноактив и през ден Туя и Монилия. Сега ще купя Стрептококцинум 15 всеки ден по 5 гранулки. Вие сте ми писали да й давам:
  -Пулсатила 15 сн – 5 гран. сутрин
  –Бронховаксон по схема
  –Силицея 30 сн – 5 гра вечер.
  –Туберкулинум 15 сн – два пъти месечно по 5 гран. /на първо и 15 о число/.

  Кажете ми от всичко, което сте ми препоръчали и аз давам, кое да остане, да не стане супа от лекарства без ефект накрая. Благодаря ви от сърце, дано намерим решение. Сигурна съм, че ако я заведа пак на лекар ще й изпишат пак пеницилин…

  1. Mario Janakiev

   Здравейте г-жа Костова,
   Аз държа на всички медикаменти , които съм ви препоръчал да се приемат профилактично 3 месеца.


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 59. ZDR MOETO DETE PRAVI PRISTIP PIHME ATIBIOTIK CALCIEV GLUKONAT ATUSIN SIROP I DNES PAK BYAHME NA LEKAR IMA HRIPVE OT TRAHEYATA BILO SEGA NI IZPRASTAT NA USI NOS GIRLO MNOGO MI E PRITESNENO

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Айлин ,
   Направете консултация с УНГ специалист и тогава пишете.


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 60. Костова

  Здравейте, докторе!
  Бях писала, е и малкия ми син изкара пневмония – 7 дена държеше 37,3, изписаха Панцеф, пи го 6 дена, температурата продължи, започна кашлица и на снимка се видя пневмония, на слушалка от началото до вчера нищо не се чува. След като пи 8 дена Панцеф, изписаха Клацид с Аугментин, Флудитек и Вентолин. Той много често прави спазми-от началото на зимата е изпил близо едно шише вентолин сироп. От инхалациите с Вентолин и Пулмикорт започва да кашля в продължение на часове и затова не му ги изписват. Има алергия към Калциев глюконат – обрива се с малки ситни червени пъпки веднага щом го изпие. Пие по много вода – ако го оставя и 3 литра на ден ще изпие, много енергично дете е, но не яде особено и е 10 кила на 2г6м.
  Напишете, моля ви, каква е подходящата схема за повдигане на имунитета или ако ви е нужна още информация.
  Благодаря!

  1. Mario Janakiev

   Здравейте г-жа Костова,
   Щом като детето Ви прави дихателни инфекции на белия дроб , то на-удачната схема е :
   –- Фосфорус 15 сн – 2 пъти по 5 гран.
   – Силицея 30 сн – 5 гран. на ден.


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 61. Силвия

  Здравейте.днес ни исписаха от болница.лекувахме вирусна пневмония.какво ще ни препоръчате за укрепване на организма.

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Силвия,
   Зависи на каква възраст сте, и от какво боледувате.


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

   1. Силвия

    На 3 и половина е.често боледува.от миналото лято след една пневмония боледува най често от гърло или се възпаляваше третата сливица и започва една кашлица.но след прием на цинабсин 2-3 месеца засега е спокойна третата.но направихме пневмония.мисля да му давам самбукол инфлуцид.вие какво ще препоръчате

    1. Mario Janakiev

     Здравейте Силвия
     ,добре е да давате Самбикус сироп, по един Инфлуцид и Силицея 30 сн – 5 гран. на ден.


     Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 62. Весела

  Здравейте д-р Янакиев,

  Имам детенце на 2г и 9 м, изписиха ни на 19.03.16 от болница след прекаран остър бронхиолит. Имаме назначено лечение вкъщи още две седмици – инхалации с пулмикорт, вентолин, антибиотик и тн. Въпроса ми е колко време ще е неебходимо да се възстанови имунитета на детето след тази тежка „инвазия“ на лекарства и вируси. Колко време ще е хубаво да не посещава детска градина? Имам намерение след края на лечението да и давам коластра, като имуностимулант, и поне една седмица да си е вкъщи. Но дали е достатъчно? Имаме големи затруднения с намирането на човек, който да я гледа докато си е вкъщи. Но от друга страна не знам дали няма опастност вируса да я повтори? Благодаря ви предварително за отговора.
  С уважение,

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Весела,
   Много Ви е правилен въпросът. Поне един месец детето се възстановява от Бронхиолита.
   Препоръчвам Ви наред с Коластрата да приема детето за имунитета :
   – Поумон хистамин 15 сн – 5 гран.
   Силицея 30 сн – 5 гран. вечер.


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

   1. Весела

    Здравейте докторе,

    Благодаря Ви за отговора. Мога ли да Ви помоля да ме посъветвате относно имуностимулантите.
    Знам, че трябва да се дават 20 дни и да се прави почивка 10 дни.
    Аз давам на моето дете коластра на капсули 21st century, и когато опитам да направя почивка детето веднага се разболява. И стана тка, че от няколко месеца дъщеря ми пие всеки ден коластра, която принципно и се отразява добре.
    Има ли опастнот обаче организма да привикне към даден стимулант и той да спре да действа? Трябва ли да се редуват имуностимулиращи продукти?
    Остнала съм с впечатление, че освен коластрата нищо друго не помага, и детето се разболява често.
    Имам предвид преди коластрата боледуваше всяка седмица, а сега боледува веднъж месечно, като в повечето случаи овладяваме бързо настинката, за 3-4 дни сополите и кашлицата минават. Момиченце на 2,9г и посещава ясла.
    Иска ми се да и правя почивки и да не пие всеки ден някакви неща, но когато един ден пропусне, веднага се разболява. Нямам възможност да я спирам от ясла и затова постоянно е в такава среда, в която може да се зарази. В повечето случаи винаги има някое дете, което кашля или нещо друго. Просто съм много объркана и ще съм ви много благодарна ако внесете мaлко светлина в тунела :).
    Поздрави,
    Весела

    1. Mario Janakiev

     Здравейте Весела,
     Много е добре ,че коластрата Ви помага.
     За да бъде най-ефективна я давайте всеки ден без събота и неделя. Така ще правите прекъсвания и ще е ефективна през цялото време. Спрете приемът й в края на май.


     Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 63. Латинка методиева

  Здр.доктор-Янакиев.На 35г съм наскоро прекарах двустранана плевмония която беше доказана на ренгенография.Назначени ми бяха гентамицин инжекции за 7 дни по две на ден и зинат през устата.и експекторанс сироп за кашлица.Курсът от лекарства приключи чувствам се добре ходих отново на лекар казахами че пневмония няма.Но имам едно притеснение нощем продължавам дасе потя апетита мие намален въпреки че пия апитонин 60.Кашлицата сие имам с храчкие .носе притеснявам защо след като нямам вече пневмония несе чувствам както преди докога щее така.помогнеми да възтановя апетита си и това потене .дори когато си поемна подълбоко вдишване започвам да кашлям .

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Латинка,
   Просто се възстановявате трудно след пневмонията.
   Препоръчвам Ви :
   –Сулфур йодатум 9 сн – 3 пъти по 5 гран.
   –Хина рубра 9 сн – 3 пъти по 5 гран.


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 64. иванка

  Здр.доктор-Янакиев, става въпрос за детенце на 3год.и 8мес. преди 8 мес ,бяхме с начална плевмония , антибиотици пихме в болница ,след това пихме бронховаксон и силицея и арсеникум – казани от вас .По закрепи се няколко месеца и сега пак започна тем,кащлица -пихме ПАНЦЕФ 7 дни -и се подобри след 4 дни пак вдигна тем – направихме снимка остър бронхит и възпаление на единия синус-синузит – лекарката казва ,че всичко е от там – каза да продалжим панцефа още 7 дни и капки и изопринозин – незнам всеки лекар различно ти казва -какво да и давам .МНОГО ВИ БЛАГОДАРЯ

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Иванка ,
   Не знам какво е състоянието на детето в момента за да Ви препоръчам лечение.
   Що се отнася до профилактиката , то може да се повтори , ако е минало 6 месеца от приема на Бронховаксона.


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 65. Катя Йорданова

  Здравейте, Докторе! Малката ми дъщеря е на 3 години и 3 месеца, от 6 месеца ходи на детска градина. До преди месец не съм имала сериозни здравословни проблеми с нея, храни се доста добре, много активно дете. На 29.02.16 г. постъпихме в болница с неустановен стомашен вирус, обезводняване втора степен, температура 40 градуса, повръщане и разстройство. След пет дни на мускулни инжекции амикацин , система глюкоза и система с разтвор Мангъров детето се излекува. Личната лекарка ни изписа само Биозин кидс за подобряване на имунната защита. На 24.03.16 г. постъпихме отново в болница с диагноза двустранна пневмония, с кашлица, висока температура и много хрипове на слушалка и направена ренгенова снимка. До 01.04. беше на венозен антибиотик плюс урбазон, инхалации вентолин и пулмикорт. На 01.04 направихме нова снимка и кръвни изследвания с цел изписване – но на снимката има останала малка сянка в ляво. Кръвните изследвания са в норма с изключение на левкоцитите – 25 при норма 12. от 1 април отказах венозния антибиотик, тъй като много тежко го понася и й изписаха Седакс плюс Микацин като заместител на урбазона. Инхалации все още прави, въпреки че кашля много рядко без храчки, само дишането й е малко по – тежко и учестено. Коремът й е уголемен и твърд, днес я водих на ехограф и казва, че има леко увеличен черен дроб, най-вероятно от много химия. Ще правим нови кръвни изследвания за чернодроБни ензими утре. Моля, ако ви е възможно да ми дадете съвет за схема за стимулиране на имунната защита на детенцето, разбира се ще я спра поне до есента от градина, плюс море и планина е ясно. Какво ще ме посъветвате? Предварително благодаря от сърце!

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Катя,
   Много е добре ,че ще спрете детето от градина.
   то се нуждае от това.
   Първо за изчистване на всички медикаменти е необходимо да се приема Туя 15 сн – по 5 гран. един път на ден – 7 дни.
   След това пишете.


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

   1. Катя Йорданова

    Здравейте отново, Докторе. Изпратиха ни в детска пулмология в София, казаха че в провинцията неправилно сме лекувани от пневмония, според тях е било бронхиолит. Сега е видимо здраво детето, коремчето също се поприбра, затова не съм пускала чернодробни ензими. Биохимията – CRP е в норма – 4.2. Давам както казахте, Туя вече седем дни. Ще съдействате ли как да продължа с имунитета й?

    1. Mario Janakiev

     Здравейте Катя,
     като имаме в предвид тежестта на боледуването на детето Ви препоръчвам :
     – Силицея 30 сн – 5 гран. на ден
     – Бронховаксон – прахчета от 3,5 мг. – приема се 10 поредни дни в месеца по 1 прахче и така – три месеца.


     Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

     1. Катя Йорданова

      Силицея сутрин или вечер е по-добре, Докторе? Благодаря Ви за всичко.

     2. Катя Йорданова

      Изеинете и колко време силицията три месеца постоянно ли?

     3. Mario Janakiev

      Здравейте Катя,
      Да Силицеята се приема 3 месеца.


      Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 66. иванка

  Здравейте, Докторе детето е по добре ,пием панцеф 7 дни още от време на време покашля пак- диария има (с тъмно кафяво ако)най вероятно от лекарствата ,с коакво мога да я подсиля БЛАГОДАРЯ

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Иванка,
   Сега е добре да приемате пробиотик.
   А след като оздравее – Силицея 30 сн по 5 гран. на ден за един месец.


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 67. Б. Иванова

  Здраввейте д-р Янакиев!
  Дъщеря ми, на 2 години в началото на март се разболя от бронхит, който премина в пневмония, а седмица след това в ларингит /поне това са диагнозите на лекарите в Монтана/. През това време приемаше три различни вида антибиотик /Панцев и аугментин и в болницата венозен/. 12 дни след последното боледуване не посещаваше ясла. В събота вдигна температура, имаше и влажна кашлица. На прегледа дежурния лекар каза, че е вирус и да давам сироп и панадол. Днес я заведох при друг лекар, направиха снимка и се оказа, че отново има пневмония. Моля кажете след като приключим курса с антибиотик какви имуностимулиращи лекарства да давам? През цялата зима е приемала Марсианци и един месец Биозин. Благодаря!

  1. Mario Janakiev

   Здравейте г-жа Иванова,
   Първо искам да си подредите така гледането на детето ,че то поне 1 месец да не посещава детска ясла.
   За профилактика Ви препоръчвам – Бронховаксон на прахчета и Силицея 30 сн – по 5 гран. на ден.


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

   1. Б. Иванова

    Благодаря Ви за отговора! Дъщеря ми вече няма да посещава ясла. Бронховаксон- по едно прахче на ден ли? Препаратите трябва да започнем след спиране на антибиотика, нали?

    1. Mario Janakiev

     Бранховаксона се приема по едно прахче на ден – 10 дни в месеца и така 3 поредни месеца.


     Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 68. В.Бъчварова

  Здравейте д-р Янакиев!

  Сънът ми е на 3.5г. От седмица е със постназална секреция. Кашля само сутрин, няма стичащ се секрет от носа през деня, а издухва само сутрин (през деня нищо). След направено микробиологично изследване (носен) излезе A18 Haemophlus – Haemophilus Influenzae.
  Реших да повторя изследването в друга лаборатория и там не се изолира нищо. Педиатъра ни ме севетва да взема Аугументин 600 и да направим един курс. П.С. Досега антибиотик не е пило детето.
  За мен не е проблем да го купя, но дали е наложително? Наясно съм с ползите и вредите от антибиотиците.

  Моля за Вашата помощ!!! Благодаря Ви.

  1. Mario Janakiev

   Здравейте г-жа Бъчварова,
   Смятам ,че не е наложително да приемате антибиотик за тези оплаквания.
   Наличието на бактерий не означава болест.
   Препоръчвам Ви :
   – спрей за носа – Грип стоп – 3 пъти по 1 впр.
   – Хидрастис 9 сн – 2пъти по 5 гран. през устата
   – Калиум сулфурикум 15 сн – 2 пъти по 5 гран. през устата
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 69. Галя Иванова

  Здравейте д-р Янакиев! Синът ми е на 6г изключително енергично, буйно и весело дете; 130см, 36кг, поти се постоянно и обича да похапва. Периода май-юни всяка година е много критичен за него. Преди 10 дни се разболя, започна с възпаление на синузита, след това очите и висока температура, миналата неделя започнахме клиндамицин + хепар сулфур 15, пирогениум 9, меркуриус сулубилис9 и биозин по 5мл. След 5 дни АБ се появи и зверска кашлица, заради която включихме и ердомед, при поредния преглед се оказа, че хрипове няма, но от двете страни в основата на дробовете не се чува дишане. Спряхме клиндамицина и започнахме панцеф , който пие вече трети ден + ердомеда и биозина. От хомеопатичните продукти давам само антимониум тартарикум 9, всичко друго спрях, защото се обърках какво да давам. Кашлицата продължава да е жестока – на моменти отхрачва, друг път не успява, толкова се дави, че понякога дори повръща; дишането е много шумно и затруднено иначе е в добра кондиция. Третата сливица, също е много възпалена, а секретите от носа изобщо не са спирали. Нощите ни са някакъв кошмар, понякога дори не успява да си вземе въздух. Когато всичко приключи мисля, че ще е най добре да махнем вече третата сливица, която създава проблеми от години, но сега по-важното е да стабилизираме положението. Моля дайте съвет как да продължим, защото и аз и лекаря ни сме в шах. Помогнете!

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Галя,
   първо за сегашното състояние на детето.
   Препоръчвам за редуциране на секретите от зад – Калиум сулфурикум 9 сн – 3 пъти по 5 гран , а за кашлицата Ипека 9 сн – 3 пъти по 5 гран. Спрете другата хомеопатия.
   Продължете предписаната Ви терапия от Вашият лекар.
   А сега най-важното.
   Препоръчвам Ви профилактична схема, която е адаптирана към Вашето дете :
   –Аграфис 5 сн – 5 гран. сутрин
   –Сулфур 30 сн – 5 гран. вечер.
   Приема се след оздравяването и за 2 месеца.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

   1. Галя Иванова

    Отново хиляди благодарности, докторе! Когато е най-трудно, Вашата помощ е неоценима!

    1. Галя Иванова

     Здравейте отново д-р Янакиев, при нас нещата вървят една идея към подобрение и съм сигурна, че скоро ще се справим с болестта. Искам да Ви помоля за два съвета: лимфните възли от лявата страна на вратлето пак много се уголемиха, какво ще препоръчате за свиването им, като че ли предния път изчезнаха след употребата на туберкулинум, но не съм сигурна, защото Вие бяхте предписали и други неща? Вторият ми въпрос е по повод на антибиотиците, детето ми пие такива много рядко, но сега са два и до момента са 12 дни на прие, а явно ще продължим и още няколко дни. Какво ще препоръчате за прочистване на организма след употребата им? Притеснена съм, защото разболяване с подобен интензитет и употреба на лекарства имахме преди година и половина и резултата след това беше качване на 7 килограма за три седмици. Моля дайте съвет!!!

     1. Mario Janakiev

      Здравейте ГАЛЯ,
      За прочистване на организма препоръчвам – Туя 15 сн – 5 гран. сутрин и Сулфур йодатум 15 сн – 5 гран. вечер.
      Тази комбинация е за 10 дни. Ще повлияе и на лимфните възли.
      С уважение д-р МАРИО Янакиев


      Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 70. Денка Иванова

  Здравейте д-р Янкиев,дъщеря ми е на 2г и досега е направила 5 вирусни певмонии.В момента пак е с кашлица-влажна и жълто-зелен секрет от носа, дишането също и е учестено.Вчера я закарах приличната и каза че се чува нищо,но вечерта беше вече с тежко дишане.Средата на април и беше последната пневмония и от тогава до сега не е спирала да пие сиропи за кашлица и капки за носа.Давам й и зелена енергия и коластра на АКВА СОРС.Преди това е пила какво ли не за имунната система-биозин,бронховаксон,хомеопатичен курс,марсианци и какви ли още не,но най-лекия вирус тя го лепва.Много бързо прави пневмонии,днес е с хрема,утре кашлица и на вечерта прави пристъпна кашлица.Преди две седмици беше с ларингит.Възможно ли е кашлицата да е от там?Другото което исках да ви попитам от какво се получават тия често срещани пневмонии-от неправилно лечение или от слаба имунна система, и има ли някакви проследявящи изследвания които могот да се направят за честите и боледувания.Благодаря ви!

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Денка,
   Да ,Вашето дете има слаба имунна система . Не е обичайно всяка хинфекция да слиза до белия дроб.
   От септември ще трябва да се направи сериозна имунопрофилактика с Бронховаксон, Силицея и Туберкулинум.
   До тогава – давайте на детето Силизея 15 сн – 5 гран. всяка сутрин.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

    1. Денка Иванова

     А от септемви силицеята и туберкулинума по колко пъти и по колко гранули трябва да давам.Благодаря още веднъж.

     1. Mario Janakiev

      Здравейте Денка,
      Силицея 30 сн – по 5 гран. един път на ден.
      Тулеркулинум 15 сн – два пъти месечно по 5 гран.
      С уважение д-р МАРИО Янакиев


      Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 71. Галя Иванова

  Здравейте д-р Янакиев, пиша Ви отново за сина ми на 6г изключително енергично, буйно и весело дете; 130см, 36кг, поти се постоянно и обича да похапва. В крайна сметка при нас нещата се влошиха и влязохме в болница с диагноза двустранна бронхопневмония и остър максиларен синузит. Последва лечение и пневмонията се овладя изключително бързо, но в нослето остана почти без промяна. На рентгеновата снимка установиха силно удебелляване и деформация на конхите, на база всички изследвания и реакцията му към различните медикаменти лекарите в Пълмед смятат, че най-вероятно всичко е на алергична основа, въпреки че кожните тестове за основните алергени излязоха отрицателни. Нашият УНГ след като разгледа всички изследвания е на същото мнение, отхвърли необходимостта от махане на третата сливица, АСТ-то му е отрицателно, никога не е имал ангина, отит и хърка нощем само когато е болен. Въпроса е в това, че носът е постоянно запушен и прекалено често се възпалява. Сега в момента сме на антиалергична терапия, след като бяхме за 12 дни на 2 АБ през устата и 6 дни на венозен в болницата. Това, което приема в момента е Ериус 2х5 мл (за 7 дни), Амбро 2х1 т.(за 5 дни), Назонекс в носа 2х1 впръскване (за един месец), Монтелукаст Акорд 5мг по 1т вечер (за 1 месец), ШС № 3, 4 и 8 за 2 седмици. Вие ми бяхте препоръчали след като приключим с антибиотиците:
  За прочистване на организма препоръчвам – Туя 15 сн – 5 гран. сутрин и Сулфур йодатум 15 сн – 5 гран. вечер.
  Тази комбинация е за 10 дни. Ще повлияе и на лимфните възли.
  Препоръчвам Ви профилактична схема, която е адаптирана към Вашето дете :
  –Аграфис 5 сн – 5 гран. сутрин
  –Сулфур 30 сн – 5 гран. вечер.
  Приема се след оздравяването и за 2 месеца.
  Моля Ви кажете какво да правя сега, много съм объркана. Снощи му дадох за първи път Монтелукаст и ми прави впечатление, че на три, четири места по тялото има малки точици и днес като рисува се оплаква, че му се схващат пръсчетата на ръката. Знам, че стана много дълго, но носът му е отново запушен, моля Ви помогнете!!!

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Галя,
   Явно ,че при детето Ви се провлачват болестите и нямаме точна диагноза.
   За това е по-добре да се прегледа детето.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 72. Здравейте доктор Янакиев, с интерес прочетох, вашата книга.
  Детето ми е на 7 год. с диагноза бронхопневмония в дясно, след направена снимка на белите дробове. Личния лекар изписа антибиотик ЗИНАТ. След направен носен секрет има и златитист стрепток в носа. Преди три месеца, пи антибиотик панцеф за бронхит. Подходящ ли е ЗИНАТА за лечението, както на бронхопневмонията, така и за златистия стрепток в лицето.
  Или трябва друг антибиотик.

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Георги,
   Това ,че детето Ви е направило пневмония е знак ,че имунната му система е снижена. Не е задължително изолираният бактерий да е същия причинител и на пневмонията. Антибиотикът е добър за лечението на дихателната система.
   След оздравяване имате три задачи :
   –закаляване на море
   –закаляване на планина
   –имуностимулираща схема.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 73. Д-р Янакиев, Благодаря Ви за отговора.
  Бихте ли ми предписали, имуностимулираща терапия.
  Едниствения имуностимулатор,който му действа, най добре това ИЗОНОПРИНАЗИН.
  Тази година, го пи три месеца,-декември, януари, февруари по схема – 10 дни в месеца, с оглед килограмите на детето 20 кг по две хапчета сутрин и вечер.
  Докато го приемаше – нямаше никакво боледуване.
  Мога, ли отново да се повтори същия курс, като имуностимулираща терапия, която да започне след приключването на лечението със антибиотика и след напълното оздравяване.
  От другите имуностимулиращи препарати също добре му действа, рибомунила, като го приема по схема.
  С кой от двата имуностимуланта е по добре да се започне сега.
  Моля, Ви също да напишете начин за стимулиране на имунитета, детето е на 7 год. и тежи 20 кг.

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Георги,
   Изопренозинът е добър стимулатор и Ви препоръчвам същата схема ,която сте приемали да започнете от септември – 3 месеца.
   Що се отнася до хомеопатия , то съчетайте Изопренозина с :
   –Силицея 15 сн – 5 гран. сутрин
   –Калкарея фосфорика 15 сн – 5 гран. вечер.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 74. По кое време на деня се дава имуностимулиращия сироп (когато е за профилактика веднъж дневно)-сутрин или вечер

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Лора,
   Винаги за предпочитане е сутрин.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 75. Веселина Недялкова Недялкова

  Здравейте! Във вторник ме изписаха от болница, лежах с масивна десностранна лобарна пневмония и ако не се лъжа там ми слагаха венозно левокса. В момента пия авелокс, микомакс и геломитрол. Остават ми два дни, но започнах много да се обривам и прочетох, че може да са странични ефекти. Извинявам се ако задавам странни въпроси, но понеже имам проблеми и с алергии и си държа вкъщи кутийка ериус се чудя, дали мога да го пия в комбинация с посочените лекарста. Звънях в болницата, в която лежах, но никой не ми вдига и реших да пиша на Вас. Благодаря предварително. 🙂
  Хубав и усмихнат ден!

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Веселина,
   Смятам ,че няма нужда да пиете антихистамин.
   Имате голяма нужда от изчистваща терапия – хомеопатична и имуностимулираща схема.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 76. Здравейте д-р Янакиев.Синът миже на 2 години и от март месец тази година до септември сме влизали в болница с плевмония 6 пъти,като последните 5 са м.май,м.юни,м.юли,м.август,.м.септември.Всичко започва с чиста хрема,на другата сутрин са вече жълто зелени и лепкави секрети,а до вечерта започва и ларингиална кашлица.Антибиотици през устата не му помагат и затова влизаме в болница всеки път.Последното ни лежане беше придружено от редица изледвания(за туберколоза,за муковисцидоза,имунитет,за алергия,за бактерии,CHLAMYDOPHILA,MYCOPLASMA)и всичките са отрицателни.На 19 септември ни изписаха и от днес 5 октомври пак сме болни.Сутринта беше лека хрема без цвят а наобяд вече цълта.В момента пием Бронховаксон 3-ти месец.моля ви кажете какво да давам и какво да правя

  1. Mario Janakiev

   Здравейте велислава,
   щом детето ви боледува толкова често и тежко и с пневмонии, то трябва да бъде спряно от градина.
   прецизирайте контактите.
   Бронховаксонът е добър и го продължете.
   За останалата схема е добре да прегледам детето.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

   1. ние неходим на градина.нямаме толкова контакти с деца а в същото време боледуваме.сега като свърши третия месец от бронховаксона кога трябва пак да го почна

    1. Mario Janakiev

     Здравейте Велислава,
     Може да повторите курса след 6 месеца.
     С уважение д-р МАРИО Янакиев


     Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 77. Здравейте, д-р Янакиев!
  Дъщеря ми е на 3г.и вчера ни изписаха от болницата,лежахме с диагноза бронхопневмония.
  Сега сме на домашно лечение със Зинат,но през ноща тя вдигна температура 38 градуса, това нормално ли е и дали е подходящо да и правя инхалации вкъщи.
  Благодаря Ви,предварително !!!

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Деница,
   Детето трябва да се прегледа от педиатър за да прецени дали тази температура е продължение на предишната инфекция или е признак на нова.
   При всички случаи трябва да се направи силна имуностимулираща схема.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 78. Здравейте,др Янакиев. Синът ми е на току-що навършени 4г, в понеделник следобяда вдигна 40,4 т и еднократко повърна. Следващите 2дни беше с Т до 39, без апетит,отпаднал, в четвъртък му поставиха диагноза бронхит,имаше и хрипове от ляво. Също така от ляво отпред и отзад има болка. Днес бяхме в пирогов и ни казаха че е с двустранна пневмония, беше прегледан от хирург заради болките които преминаха и към корема, и му направиха снимка. До момента се лекуваме с клацид 250, флора бимби, сироп флудитек и вечер с проспан. Той е много будно и умно дете,предпазлив е- след едно падане миналата година, дори го е страх да се затича. Като е изморен, става раздразнителен и обижда близките си-мен,баща си,братята си. Винаги иска да е първи, иска да е лидер и успява.успява и да се налага и до някаква степен го допускаме понеже на 1 г направи фебрилен гърч и оттогава много треперим над него(не че и преди не сме,но от този случай станахме може би свръх предпазливи,за да е спокоен и доволен). В постоянно състезание с братята си за постижение и за да се докаже като лидер и като добър и успешен на баща си. Казвам ви всичко това за да имате представа за характера му. Обича сурови плодове, зеленчуци, не обича захарта и сладки десерти, има добър апетит като не е болен, но като го сравнявам с братята му е по-слаб и по-често боледува, тежи 17 кг, висок 101-102 см. Скоро не беше пил антибиотик, по спомен беше последно зимата като изкара скарлатина (втори път). Бихте ли ме посъветвал каква хомеопатия да добавим към лечението му, и също така за изчистване на организма след оздравяване. Благодаря

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Соня,
   Не се притеснявайте. Всичко ще бъде нормално.
   Докато оздравее Ви препоръчвам да приема Фосфорус 15 сн – 2 пъти по 5 гран.
   А след това за 2 месеца е добре да приема следната имунопрофилактична схема :
   –Ликоподиум 15 сн – 5 гран. сутрин
   –Силицея 30 сн – 5 гран. вечер.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 79. Антоанета

  Здравейте , докторе! Имам момиченце на 1 и 11 месеца. По принцип не мисля , че боледува често, но тъй като има позголеми сливици е правила 2 гнойни ангини. Да боледувала е от гърлож но нуйога не е слизало на дало. На 7 започна да кашля и на 10 ни приеха с диагноза пневмония синистра само с този симптом както и с температура от 37 градуса. В носния и секрет са намерили нораксела но тя дори нямаше и хрема.общо взето незнам как стана тази пневмония от нищото, сега въпросът ми е как мога да подсиля имонитета й. Пие от два дни биозин.забравих да кажа жсъщо ж че. На последния преглед ми казахаж че най – вероятно има и хроничен тонзилит

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Антоанета,
   Към Биозина добавете Силицея 30 сн – по 5 гран. на ден за 1 месец.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 80. Борислава

  Здравейте, д-р Янакиев
  Дъщеря ми е на 9 години. Последните 3-4 години изкара множество пневмонии, от които две в болница. Започнах да давам клеева тинктура и какво ли още не за подсилване на имунитета, но нямаше голяма полза. В момента пак е с пневмония пие клацид и стодал – предписани от лекар. Обаче не може да започне да отделя храчки. Изключително съм притеснена защото знам колко много време е необходимо за възстановяване след пневмония , а тя ги изкарва една след друга! Може ли да ме посъветвате нещо! Благодаря предварително!

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Борислава,
   ще се наложи да се свържете с мен за да направим профилактична схема.
   А сега добавете към Вашата терапия – Фосфорус 15 сн – 2 пъти по 5 гран. и Антимонум тартарикум 15 сн – 3 пъти по 5 гран.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 81. Здравейте детето ми е на 2 год и половина, започна да кашля отхрачваща кашлица 2 дена давах сироп грий тус, на 3тия дена дънеше отдолу кашлица прегледа я педиатъра и каза че отгоре до долу има хрипове и отпред и отзад. изписани Панцеф Линкс инхалации с физилогичен разтвор Фосфорос 15цх във водата и сироп Флудител , след два дена от лечението я прегледа и каза че има спазми и затова не кашля при инхалации, изписаха ни адреналин 1мл за разделяне на две по 2 пъти на ден в инхалацията. на следващия ден каза че няма спазми и смени сиропа с Мукоплан. Продължаваме лечението. Искам да знам какви последствия може да има след боледуването ни след като е имала и спазъм това значи ли ще има астма? Белия дроб възстановява ли се на 100% след боледуване на пневмония, има ли някакви лекарства за възстановяване след боледуването на пневмония?Не сме правили снимка след лечението трябва ли да се прави за да се провери дали е излекувана?

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Ивелина,
   Да , детето се възстановява след пневмония.
   Не е задължително първият пристъп да бъде наличието на астма.
   Трябва да се направи имуностимулираща схема, но ще ми трябва повече информация и преглед.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 82. Наталия

  Здравейте докторе искам и вашето мнение днес заведохме нашата дашъееичка на лекар беше с пресипнал глас о температура 37,2 37,3 като цял ден я подаржа преслуша я педиатар каза че дробчетата са чисти изписа ни сироп бен тус спрей за нослето и фенистил капки приъеснява ме тази температура каза че ставало вапрос за вирусна инфекция дъщеря ми е на 7 месеца

  1. Mario Janakiev

   Здравейте наталия,
   Продължете тази терапия. Субфебрилната температура да не Ви притеснява. Добавете и Осцилококцинум – 2 пъти по 1 флакон.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 83. Наталия

  Докторе забравих да спомена че не съм давала никакяи температуропонижаващи средства много се извинявам много ще ви бъда благодарна ако ми пишете какво да правя

 84. Ирена

  Здравейте,
  дъщеря ми е на 7 г. и прекара лобарна пневмония миналия месец. Беше с 40 градуса температура и кашлица. Лекувахме се в болница с антибиотици, инхалации със солен разтвор, урбазон и впоследствие вкъщи се долекувахме с друг антибиотик и Мукосолван. Докато траеше лечението с антибиотици, съм давала и Лактофлор, след това го спрях. От двайсет и пет дни приема Респивакс по схема 30-20-10, а в продължение на 15 дни й давах Марсианци Имунофорте. Докторите ни казаха да не даваме витамините повече от 10-15 дни и в момента съм ги спряла. Тъй като имаше задна хрема от доста време, й предписаха Геломиртол и два спрея за нос – Тонимер и Алергодил в продължение на един месец, които все още прилагаме. Секретът доста намаля, но тя вече тръгна на училище и още на втория ден сутринта се изкашля няколко пъти, както преди, когато задният секрет беше доста по-обилен. От миналата година забелязах, че от време на време, без видима причина, температура й е 37,0-37,2, но досега не сме установили защо е така. По принцип често хваща вируси, преди правеше и по-чести гнойни ангини, но не ни препоръчват да вадим сливиците. Тъй като няма как да ограничавам повече контактите й, съм притеснена дали това, което правим в момента като възстановяване на имунитета, е достатъчно. Моля да ми препоръчате нещо допълнително, ако е възможно да се комбинира с това ,което даваме вече. Само да добавя, че през миналата година изкара варицела, месец след това трябваше да сложим четиривалентната ваксина, а след още месец и половина стигна до бронхит за пръв път.

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Ирена,
   Както вие добре съзнавате Вашето дете боледува и трябва по-специален подход.
   Имате нужда от индивидуална консултация.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 85. Наталия

  Др Янакиев много ви благодаря започнахме веднага осцилококцинума и дъщеричката ни само за 5 дни се оправи много се радвам че има лекари като вас да отговарят онлайн жив и здрав да сте

  1. Mario Janakiev

   Благодаря много Наталия.


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 86. Даниела Иванова Димитрова

  Здравейте д-р Янакиев. От една седмица имам температура 36,8-37 градуса при положение че пия вече втори антибиотик за бронхопмевмония. Според Вас това нормално ли е?

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Даниела,
   Сама за себе си тази температура не е опасна и не е признак на усложнение.
   Важното е как се чувствате Вие.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 87. Наталия

  Др Янакиев искам да ви попитам дъштеричката ми е на 7 месеца при изследванията които са на 6 месец се оказа че тя е с наследствена анемия баща и е с анемия при нея желязото е 25,9 а хемоглобина и е 110 трябва ли да ме притесняват тези резултати MCV и MCH MCHC са малко ниски направихме и консултация с детски хематолог нямало нищо обезпокоително била е само носител моля ви дайте и вашето мнение иначе се храни нормално в момента тежи 9 килограма предеарително ви благодаря много

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Наталия,
   И аз смятам ,че няма нищо страшно.
   Просто трябва да следим кръвната картина 2 пъти годишно и ако падне хемоглобина под 100 да се приемат витамини Б и фолиева киселина.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 88. Десислава Стоянова

  Здравейте Д-р Янакиев, синът ми е на 4 години, ноември 2016 след почти едно-месечна кашлица и гъсти зеленикави сополи и ходено до личната му лекарка всяка седмица, му бе изследван носен секрет, изолира се STREPTOCOCCUS PNEUMONIAE и по антибиограма пи първо Аугоментин, а след това и Клацид, месец декември не е ходил на градина.Тръгна на градина от 16.01.2017, ходи една седмица и пак му тръгнаха гъстите зеленикави сополи, веднага пуснахме пак носен секрет и пак се изолира същата бактерия.Моля Ви дайте ми съвет как да се излекуваме от тази „напаст“?Благодаря Ви предварително!

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Десислава,
   Не е нужно да се приема антибиотик.
   Препоръчвам Ви за един месец :
   –Стрептококцинум 15 сн – по 5 гран. всяка събота.
   –Всеки ден – Хепар сулфур 15 сн – по 5 гран.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 89. Dr mari kakvi xrani triabva da favam na dashteria mi svitamin b i folieva kiselina tia e na sedem meseca da ne dopuskame da pada xemoglobina

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Наталия,
   Трябва да сте въвели зеленчуково и месно-зеленчуково пюре.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 90. Даниела

  Здравеите !Извинете на въздраст съм и в момента съм с плевмония от неизлекуван грип.От начало ме лекуваха с азатрил .После левокс .С инжекции метилпреднизилон който ми се отразяват зле дигам кръвно.Последно съм на антибиотик Авелох който не ми деиства добре получавам сърцебиене.Подържам температура 37.6 и казват че е нормална.рятко кашлям но е влажна без да се кърти .Моля ви знам че помагате на деца .Но чета вашите статии и затова ви написах.Извинете ме за притеснението.

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Даниела,
   Към Вашата терапия добавете :
   –Антимонум тартарикум 15 сн – 3 пъти по 5 гран.
   –Бриония 9 сн – 3 пъти по 5 гран.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 91. Наталия

  Здравейте др Янакиев от известно време имам оплаквания който са свързани със задух и тежест в гардите понякога и най малкото нещо ме изнервя постояно изпитвам напрежение може ли вашето мнение ще ви бъда много благодарна когато пия тинктура от мента глог и валерян нещата са горе долу добре но спра ли го пак е същото може ли да е на нервна почва

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Наталия,
   Вие имате оплаквания, които се срещат много често при млади жени.
   Препоръчвам Ви за 14 дни да приемате Игнатия 30 сн – 5 гран. на ден.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 92. Цветина

  Здравейте д-р Янакиев , синът ми е на 4 години и 5 месеца,моля за малко помощ от ваша страна.Детето започна да кашля много от вторник 31.01.2017 заведох го веднага при Личната лекарка да го прегледа ,след прегледа каза че чува леки хрипове и едно червено гърло.Предписани сироп Флудитек инхалация с пулмилорт 1мг с физиологичен разтвор на 12 часа.На 3.02.2017 на консултация след като ни прегледа каза че гърдите веча са чисти но гърлото е червено и изписа антибиотик Панцеф 8 мл на 24 часа.След като му дадох антибиотика започна една кашлица непрестанна.Въпросами е дали всичко това е нормално или просто този антибиотик не е за него???

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Цветина,
   най-вероятно с антибиотика са се отпушили отворите на синусите и е започнала по-обилна секреция.
   Продължете терапията и добавете Хепар сулфур 15 сн – 3 пъти по 5 гран.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 93. Михаела

  Здравейте д-р Янакиев на 25.01.2017 детето ми вдигна рязко т-ра и започна да кашля на на 29.01.2017 започна да пие антибиотик Сумамед на 24 часа така 3 дена и т-рата продължаваше да си стои направихме рентген и се оказа пневмония лежахме 6 дена в болница. На 5 ден се появи повръщане цяла вечер през час като кашля и повръща пуснаха и 4 системи уж се беше оправила вчера имаше едно повръщане пак с кашлица и един път изхождане спа цял ден и цяла нощ. Тази сутрин ни изписаха прибрахме се и повърна пак кашляйки 2 пъти сложих и вомакур свещички и спи вече 4 часа. Държа я на диета от събота сухари чайче бисквитки. Изследванията са добри, притеснява ме това че спи толкова много. Детето е на 2 години и 8 месеца.Моля ви дайте ми съвет какво да правя и с какво след пневмония да и подсиля имунитета.

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Михаела,
   Първо трябва да се постави точна диагноза. Дали това състояние е последствие от първата болест или е нов прихванат вирус.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 94. Здравейте,Д-р Янакиев!Дъщеря ми е с вирусна пневмония в момента!Миналата година по същото време пак преболедува от същото!Бихте ли ме посъветвали какъв период на възстановяване ще и е нужен,витамини,физиотерапия?Тя е на 5годинки!Благодаря!

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Нели,
   Да , възстановяването е много важно.
   След оздравяване започнете да давате :
   –Пулсатила 15 сн – 5 гран. сутрин
   –Силицея 30 сн – 5 гран. вечер.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 95. Сибел

  Здравейте д-р Янакиев!
  Дъщеря ми е на 2г и в продължеие на 2седмици имаше неспирна кашлица и в легнало положение не можеше да диша,задушаваше се. След като й направиха рентгенова снимка се установи че е развила двустранна пневмония. В рамките на 10дни продължи венозното ангибиотичто лечение с медаксон+инхалации с вентолин и nacl 3×на ден. Днес приключи лечението.
  Притеснявам се от повторно разболяване. Моля Ви посъветвайте ме по какъв начин да я предпазя и да подсиля имунитета й!
  Благодаря за вниманието!

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Сибел,
   Започнете Биозин сироп – по 5 мл. всеки ден без събота и неделя.
   Давайте и Силицея 30 сн – по 5 гран. на ден.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 96. Димитров

  Здравеите д-р Янакиев.Страдам от пиштене в главата,вътрешно напрежение,раздразнителност,отслабена памет,липса на концентрация,неспокоен сън,страх.Моля да ме посъветвате и да ми помогнете.Благодаря предварително.

  1. Mario Janakiev

   Здравейте г-н Димитров,
   Започнете с Нукс вомика 30 сн – 2 пъти по 5 гран.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 97. Илияна Стойчева

  Здравейте д-р Марио. Синът ми е на 2 годинки и му поставиха диагноза пневмония. Изследванията са много добри. ЦРП е 3, температура няма, жизнен и весел. Кашля продуктивно, по-лесно след прием на Ердомед. В момента е на Зинат вече 6-ти ден. Освен това пием Арсеникум албум, Антимониум Тетратикум по 4 пъти на ден и Пулмон хистамин по 3 пъти. Давам също Биозин Кидс. В къщи имам слушалки и си го слушам по няколко пъти на ден. Прави ми впечатление, че от ляво където беше пневмонията дробчето се чува по -глухо. Въпросът ми, дали е удачно да направим контролна снимка и ако всичко е наред какво да му давам за да избегнем отново Пневмония? Тази му е втората….миналата година след прием на Пентаксим на 4-тия ден беше с пневмония. Също давам и пробиотик Био култ….но след антибиотика, трябва ли някаква опашка да направим с хомеопатия. Благодаря Ви.

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Илияна,
   Първо детето трябва трайно да се излекува. Да приема достатъчно дълго време антибиотика.
   След това е добре да приема тази комбинация :
   –Силицея 30 сн – 3 пъти по 5 гран.
   –Поумон хистамин 15 сн – по 5 гран. на ден.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

   1. Илияна Стойчева

    Благодаря Д-р Янакиев. Зинат ни е изписан за 10 дена, днес е края на този период, но аз продължавам да чувам хрипове в дясно, в дясно беше и пневмонията…. дали е добре да направя контролна снимка или е нормално известно време след антибиотика дробчетата да се чистят? Продължаваме за сега Антимониум Тетратикум по 4 пъти на ден и Пулмон хистамин по 3 пъти още 3-4 дена.

    1. Mario Janakiev

     Здравейте Илияна, По прницип при оздравяване хрипове се чуват, но след изкашляне те трябва да изчезнат.
     Но това е работа на лекаря и той трябва да прецени.
     С уважение д-р МАРИО Янакиев


     Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

    2. Mario Janakiev

     Здравейте Илияна, вие лекар ли сте?


     Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

     1. Илияна Стойчева

      Здравейте Д-р Яанкиев. Не съм лекар, просто имам две малки деца и какво ли не ми е минало през главата ;( Имам стетоскоп в къщи и за мое лично успокоение, а и за по-добро наблюдение след лечението им слушам гърдите известно време. Зная как се чува хрипа и да след изкашляне, не се чува… лекуващия лекар каза, че няма нужда да го водя на преглед, ако няма притеснителна кашлица. Такава за момента няма. Продължаване с Пулмон хистамин и Силицеа както вие препоръчахте. Зината ни беше назначен, защото когато започна да прокашля, още в началото направих носогърлен секрет и излезе Стафилококус Ауреус, който по антибиотикограма беше чувствителен и към Зинат, а след като изследванията и ЦРП бяха добри, лекарят предположи, че евентуална последваща бактериална инфекция би се причинила именно от тази бактерия. Притеснява ме единствено, че до колкото съм чела, но не мога да твърдя…тази бактерия е изключително упорита и не съм сигурна дали 10 дневен прием на Зинат ще се справи с нея. Смятам да повторя носогърления секрет и да видя дали ще се изолира отново. В домашната аптечка имам и Стафилококцинум 15CH, но не зная дали е удачно да го давам, за какъв период и по каква схема. Много ще съм благодарна, ако ми дадете съвет. Благодаря ви :)))

     2. Mario Janakiev

      Здравейте Илияна,
      Не препоръчвам самолечението.
      Ползвайте услугите на педиатъра .
      Колеги, които не са педиатри не смеят да преглежда и лекуват децата си.
      С уважение д-р МАРИО Янакиев


      Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 98. Дамянка Карналова

  Здравейте д–р Янакиев, след прекаран грип ми установиха бронхопневмония.Без температура, само кащлица. Направиха ми рентген, на кръвните изследвания няма особености. Лекуваха ме 5 дни с Панцеф и 5 дни с Ципрофлоксацин алкалоид, сироп Мукоплант и супрадин.
  Въпроса ми е мога ли да подпомогна оздравителния процес и имунитета си с хомеопатиа, на 47 години съм и в близките 10/15 години не сам боледувала.
  Благодаря предварително

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Дамянка,
   Да, започнете веднага приема на :
   –Силицея 30 сн – по 5 гран. на ден
   –Биозин табл. – по 1 табл. на ден.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 99. Здравей те сина ми е на 1г. И сме в болница откриха ни пнемония та мисълта ми е след и списването му какво да му давам за да засиля имуната му система и как да го предпазия от тези вируси Моля за съвет Благодаря . Предварително

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Ася,
   Ще му давате биозин сироп по 5 мл. на ден и Силицея 30 сн – по 5 гран. на ден.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 100. Златка

  Здравейте, д-р Янакиев!
  Дъщеря ми е на 2,2 годинки и скоро изкара пневмония, искам да попитам с какво да подсиля имунитета й. Ходи на ясла, но сега смятам за един месец да я спра. Преди не сме боледували сериозно, само леки хреми. Кърмена е до 2 години. Благодаря!

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Златка,
   Започнете с Биозин сироп – по 5 мл. на ден.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 101. Селиме

  Здравейте д-р Янакиев дъщеря ми е на 6г преди 20 дена изкарахме пневмония бяхме 5дена цефтриаксон и 5дена клацид лечението ни приключи със какво мога да продължа да подсиля имуната система благодаря предварително !

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Селиме,
   С Бронховаксон по схема.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 102. Здравейте д-р Янакиев дъщеря ми е 2год.и 7мес.декември месец прекара пневмония.От тогава до сега не се е разболява Ла сериозно.От миналага седмица е на аугументин назначен от Лчиния лекар ,понеже беше с висока температура ,зачервено гърло и болки в коремчето.На вторият ден темп.спадна ,но на другият ден се появи кихане ,водниста хрема и болка в ухото, а на четвъртият ден и кашлица , болката в ухото отмина ,а още пие антибиотик,незнам какво да правя,след консулт със личният каза да продължа лечението с аугументин ,но ме притеснява кашлицата и хремата .Нормално ли е ?

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Сета,
   След антибиотика се отпушват отворите на синусите и се увеличава секрецията.
   към антибиотика прибавете Бентус сироп за кашлица и Хепар сулфур 15 сн – 3 пъти по 5 гран.
   Естествено водете детето на контролни прегледи.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

   1. Много Благодаря, резултата е видим ,само след прием на хепар 15 сн,ще се радвам ,ако ми препоръчате нещо и за подсилване на имунната система.

    1. Mario Janakiev

     Здравейте Сета,
     Оставяме подсилването на имунната система за началото на септември.


     Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 103. Стела Станчева

  Здравейте д-р Янакиев!Дъщеря ми е на 1г и 4 месеца!За два месеца прекара две бронхопневмонии!От октомви миналата година всеки месец е на антибиотици,имало е случай да е болна до 3пъти в месеца!Вече минаха две седмици от последния прием на антибиотици,след пневмонията!Давам Биозин,по една ампула седмично Осцилококцинум и прахчета Сингулар!Не живеем в Бг,но има ли как, да подсиля с друго имунната система за да не боледува толкова често!Имаме час за пулмолог ноември месец….но до тогава!Благодаря ви

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Стела,
   Да, първото нещо е да се прецизират контактите .
   Ще се наложи много сериозна имунопрофилактична схема, но ще ми трябва повече информация.
   Възползвайте се от опцията за скайп консултация.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 104. Галина Василева

  Здравейте,д-р Янакиев.Синът ми е на осем месеца и е с кашлица от 4 месеца,юли месец правихме гърлен и носен секрет и се изолира бактерия Str.pneum в гърлото и S.aureus в носа имаме и рентгенова снимка-всичко е наред. Лекувахме с Амоксиклав и Бактробан,кашлицата поотшумя, но не изчезна,ходихме на лекар хомеопат изписа ни Шуслерови соли номера 3 и 4 и ефект отново никакъв,след пореден преглед при личните ни изписаха Гастротус бебе сироп против рефлукс,давах го 1 месец,поотшумя кашлицата,но не спря отново,преди седмица текнаха сополи,бистри,кашлицата тръгна, давеща,изписаха ни риноджермина,и след приключване на приема никакъв ефект,последва нови изследвания-кръвна картина-завишени леко левкоцити,носен и гърлен секрет -Str.pneum.В понеделник сме при педиатъра и ще бъде назначено лечение,дали отново ще бъде изписан антибиотик и има ли възможност да се лекува тази бактерия с хомеопатия?Извинявам се за дългото питане,но вече съм в една голяма чуденка.Благодаря!

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Галина,
   Антибиотикът няма да реши проблема. първо трябва да знаем диагнозата. Не вярвам кашлицата да е причинена от изолираните бактерии.
   Трябва да се изчисти проблема с рефлукса. Той може да даде в тази възраст толкова продължителна кашлица.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 105. Габриела

  Здравейте д-р Янакиев имам син на 3 години.Миналата седмица изкарахме
  Трета пневмония за Една година,това са и всичките ни заболявания общо взето през годината(не че са малко).Детето пие сингулер изписан от алерголог по съвет на педиатъра ни,заради придружаващите бронхо спазми .Въпроса ми е накъде да тръгна сега пулмолог?С какво мога да подобря имунитета му,колко притеснителна е честота на заболяването?Благодаря предварително

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Габриела,
   Да, много е неприятно да се развие трета пневмония на дете в тази възраст. До колкото разбирам тя е придружена винаги със бронхиален спазъм. Не съм много доволен от действието на Сингулира.
   Нека да започните с тази схема:
   – Бронховаксон – прахчета – Съдържат най-честите бактерии. Препоръчвам я, за да не правите пневмонии- приема се по 10 дни по 1 прахче три поредни месеца.
   –Ефекта на първия препарат ще се подсили от сиропа Д-р Марио Имунокидс – 2 пъти по 2,5 мл.
   – Силицея 30 сн – по 5 гран. на ден.
   При първи прояви на спасзъм – Антимонум тартарикум 15 сн – 3 пъти по 5 гран. и Купрум металикум 9 сн – 3 пъти по 5 гран. Естествено състоянието трябва да се следи от Вашия лекар.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 106. Мария Савова

  Здравейте д-р Янакиев. Моят син е на почти 5 г. Преди 1.5 г направи абцес на бял дроб в следствие на възпаление нс вродена киста на белия дроб. Възстанови се напълно, но прави перманентни тежки хреми които реагират с кашлица заради секрета. Със солени разтвори, един балсам за носле подобен на ринолекса (приготвят го в една аптека в софия) както и ксизал или аериус. За кашлицата давам апимед бронхо от който се повлиява добре. Тъй като тези неразположения са доста чести, се притеснявам и търся начин как да се вземат превантивни мерки с които да се подсили организма. Не знам колко често могат да се прилагат аериуса и аериуса. Моля ви за съвет, благодаря безкрайно

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Мария,
   За Вас е важно да протектирате белия дроб. В никакъв случай не трябва да се допусне повторно възпаление.
   Препоръчвам Ви:
   – Бронховаксон – прахчета – по 1 на денв продължение на 10 дни – три поредни месеца.
   Сироп Имунокидс – 2 пъти по 5 мл
   Цялата схема е 3 месеца.


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 107. Мария Савова

  Пропуснах да спомена че за преодоляване на абцеса премина през 3 лапароскопски операции в пирогов 🙁

 108. Здравейте,д-р Янакиев! Дъщеря ми ,която е на 2год. и 9 месеца ,прекара пневмония и лежахме в болница. След като ни изписаха спряха антибиотика и ми казаха да давам само мултивитамини и да пръскам солена вода в нослето.Искам да попитам какво мога да давам за имунитета,тъй като след празниците ще тръгне отново на ясла.Благодаря ви предварително!

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Нели,
   Първото нещо е да преосмислите посещението в ясла. Отложе те я до месец март. нищо хубаво не Ви чака.
   Започнете приема на сиропа д-р Марио Имунокидс – 2 пъти по 3 мл.
   С уважение д-р Марио Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 109. Деница Чифильонова

  Здравейте Др-Янакиев,

  Първо искам да Ви пожелая Весела Коледа,както и много здраве и щастие през идващата 2018!
  Дъщеря ми е на 2години и 10 месеца миналата седмица след тридневна температура и кашлица,които се влошаваха й поставиха диагноза „Вирусна пневмония“ .Изследванията бяха:взимане на кръв и преглед със слушалка,един път в спешното и на другият ден детски лекар потвърди.
  Изписаха ни АБ още след третият прием имаше подобрение.
  Бих искала да Ви попитам какво е добре да се дава за възстановяване и за колко време е добре да я спра от ясла?Има ли такава болест поражение на дробчета?:(
  Тя като цяло е предразположена към инфекции на долните дихателни пътища има прекаран Бронхит,Псевдокруп сега и това…Какво да направя за да я закрепят и да се възстанови пълноценно?
  Благодаря Ви предварително!

  Поздрави
  Деница Чифильонова

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Деница,
   Първото което трябва да направите е да я спрете от ясла до месец март.
   Тази болест няма последствия върху белите дробове и те се възстановяват напълно.
   Предлагам Ви следната стимулираща схема за 3 месеца:
   – Бронховаксон – по 1 прахче 10 поредни дни – в 3 последователни месеца.
   – Пулсатила 30 сн – по 5 гран. на ден.
   – сироп д-р Марио Имунокидс – 2 пъти по 3 мл.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 110. Деница Чифильонова

  Сърдечно благодаря за препоръките и бързият отговор, Д-р Янакиев!
  Ще ги спазя,а яслата я отлагаме!
  Изгледах едно Ваше видео за инхалациите и инхалаторите.Като цяло детето ми все е с кашлица…От септември все кашляше,а кашлица,която ту се засилваше ту намаляше,или изчезваше за няколко дни и пак се повтаряше. Лекарите го отдават на посещението в ясла и постоянният сблъсък с различни вирису. От един сироп на кашлица, друг и сега пневмонията…
  Би ли помогнало да информираме с физиологичен разтвор?Като превенция след болестта?
  Колко дълго можем да правим разходки на чист въздух?
  Желая Ви всичко най-добро,на Вас и Вашето семейство!
  С уважение
  Деница Чифильонова

  1. Здравейте,Д-р Янакиев.Моят син е на 2 год. и 9 месеца.В началото на декември прекара пневмония в болница и беше 5 дни на Панцеф.След това изкара и ангина.Сега от няколко дни пак започна да кашля и днес при направена рентгенова снимка се оказа,че е пак в началото на пневмония.Изписаха му Клацид.Незнам как да процедирам.Чета и в интернет за компреси с извара.Възможно ли е да се правят компресите заедно с приема на антибиотика.Дайте ми съвет.

   1. Mario Janakiev

    Здравейте Зорница,
    В момента е важно да се изликува и спазвайте всички указания на лекарите.
    След това е добре да се направи имунопрофилактична схема. Ето насоки:
    – Бронховаксон прахчета – по схема.
    Сироп д-р МАРИО Имунокидс – 2 пъти по 3 мл.
    С уважение д-р МАРИО Янакиев


    Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 111. Божидара Танева

  Здравейте д-р Янакиев!

  Дъщеря ми е на 3г и 10 месеца и в рамките на 2017 календарна година боледува 2 пъти от пневмония.Едната вирусна пневмония през Май,а другата пневмония в дясно през ноември.От ноември месец не посещава детска градина.Искам да ви попитам,от кога може пак да тръгне на детска градина и това,че вече 2 пъти боледува от пневмония,означава ли,че ще има някакви негативни последствия за белите дробове?Тя е много енергично дете и от както не ходи на дг не е имала дори хрема.

  Благодаря предварително!

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Божидара,
   няма да има последствия за белия дроб ако добре са излекувани пневмониите.
   Най-добре я пуснете на градина на 5 години.
   Предлагам Ви тази имунопрофилактична схема за 3 месеца7
   – Бронховаксон – прахчета – 10 дни по 1 прахче в месеца.
   – Фосфорус 30 сн – по 5 гран. на ден.
   – сироп д-р Марио Имунокидс – 2 пъти по 4 мл.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 112. Диана Димитрова

  Здравейте,

  Детето ми страда от дълбока кашлица, придружена с гъсти бяло-жълти храчки вече над един месец. Антибиотика не помогна. Опитах с Проспан, чай, инхалации с физиологичен разтвор и дори едно 5-дневно лечение с Ериус. Детето е на 4 година и половина и отхрачва много добре, но има явно и хрема – понякога задна, понякога явна, която продължава да се стича отзад и да образува храчки. Днес дори повърна сутринта, когато спазмите обикновено са по-силни и явно го карат да отхрачва.

  Поздрави,
  Диана

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Диана,
   Когато детето има толкова дълго време кашлица е добре да се прегледа и да се направят изследвания.
   Мога да Ви посъветвам да добавите към Вашата терапия и Антимонум тартарикум 15 сн – 3 пъти по 5 гран.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 113. Здравейте,Д-р Янакиев и честита нова година!Имам нужда от Вашето мнение отново.Детето ми от около средата на месеца е с кашлица.Започна да кашля първо вечер,като първите 2-3 дена беше суха и на серии.Детето се будеше от кашляне.Помислих ,че прави ларингит.Хрема почти нямаше ,промяна в гласа също.След това започна да отхрачва и вечер спеше по -спокойно.Правихме инхалации с физ.развор и давах Флудитек.Първият път,в който я заведохме на лекар(неотложен кабинет)-чисто гърло и гърди.Изписаха ни Ериус и инхалации.Второто посещение вече при джи пи беше провокирано от това,че аз чух хрипчета слагайки ухо на гърдите.Джи пи-то потвърди,че чува единични пропуквания и даде направление за друг педиатър.Искам да уточня,че детето ми не е вдигало температура,даже беше в границите на 35-35,8.Другия педиатър каза,че е бронхо пневмония(без снимка и без изследвания) Изписа Фромилид за 10 дена(2×5ml),Флавамед до 4-5 ден и после да сменим с Флудитек и инхалации с физ.разтвор 2 пъти дневно.На 6 ден я преслушва, каза че няма хрипове,а дишането е сухо,везикуларно.Вечерта аз чух сякаш и от двете страби хрипчета.След 2 дена се чуваше само при дълбоко видшване.На последния ден от антибиотика всипко беше наред-няма хеипове,почти без кашлица.Днес(1-ви ден без антибиотик)-пак чувам при дълбоко вдишване леко хрипче.Промяна в състоянието няма.Жизнено си е детето,яде си,играе си ,но тя от самото начало си е така.Според вас възможно ли е да е недоизлкувана и въобще дали е била правилна диагнозата?!Защото аз много се съмнявам.На 04.01-трябва да я водим да я преслушат пак

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Елена,
   Това, което Вие чувате са хрипове от трахеята, които се променят при закашляне. Смятам ,че лекарите са били прецизни.
   Добавете към Вашата терапия Антимонум тартарикум 15 сн – 3 пъти по 5 гран. – така кашлицата ще стане по-влажна и ще изчезнат хриповете.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 114. Надежда Димитрова

  Здравейте отново, Докторе!
  Искам да допълня към горната информация, че последните два дена има значително подобрение при сина ми. Вече не вдига температура и кашлицата е отхрачваща. Нощем му се поти главата, но без д вдига температура. Апетитът е леко подобрен. Вчера акото му беше шуплесто. Все още се въздържам от антибиотика, единственото ново , което съм включила е Помон хистамин 15ch един път по 5гр (вместо Апис Мелифика). Моля посъветвайте ме как да продължа лечението.

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Надежда,
   Не мога да се ориентирам без преглед.


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 115. Денислава

  Здравейте,др.Янакиев!Дъщеря ми е на 2г.5м.Преболедува пневмония.Хванахме я в началото.Седем дена беше на Панцеф,инхалации с Пулмикорт,антимониум тартарикум 15.От два дена давам за изчистване Туя 15,продължавам и с антимониума и сироп др.Марио Имунокидс.Искам да Ви попитам нормално ли е хремата да се увеличи и нослето да се запушва докато спи?И дали да давам Бронховаксом,тъй като смятам март месец да я пусна на ясла и се притеснявам да не се повтори пневмонията?Като цяло имаме проблеми с трета сливица.От септември е изкарала един ларингит,стомашен вирус и почти постоянно е с лека хрема и кашлица от третата сливица.Благодаря предварително!

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Денислава,
   нормално е да се увеличат секретите.
   Продължете със сиропа и може да включите и Бронховаксон.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 116. Димитринка

  Здравейте др. Янакиев,
  в началото на м. февруари изкарах вирусна пневмония. Две седмици след болнично лечение, все още усещам дразнене по трахеята и чувството за неизчистен дроб. Дайте ми съвет какво да направя.
  Благодаря предварително!

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Димитринка,
   Засилете си имунната система с :
   –сироп д-р Марио Имунокидс – 2 пъти по 7,5 мл.
   – Сулфур йодатум 9 сн – 3 пъти по 5 гран.
   – Пулсатила 15 сн – 3 пъти по 5 гран.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 117. Калайджиева

  Здравейте, д-р Марио.
  Дъщеря ми, на 2 години и 4 месеца, за трети път е болна от пневмония. Последната беше месец декември 2017 година. Сега, както и месец декември, всичко започна с водниста хрема и след 1 седмица премина в пневмония. В момента я лекуват с панцеф 1х6 мл, вентолин 2х2,5 мл и мукосолван 3х2,5 мл. От месец октомври до сега е изпила много имуностомулатори – имуноборкидс 3 месеца по схема, биозин около 2 месеца, от януари сме започнали курс с бронховаксон, който в момента приключваме, и въпреки всичко това тя през 3 дни е болна. Ходи на ясла от края на месец ноември, но с тези боледувания повечето време до е прекарала вкъщи, отколкото там.
  Препоръчайте ми, моля, какво би помогнало в нейния случай, за да не се разболява толкова на често и да обръща бързо в пневмония.

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Г-жа Калайджиева,
   Препоръчвам ви до края на май сиропът д-р Марио Имунокидс – 2 пъти по 3 мл. и Пулсатила 30 сн – по 5 гран. на ден.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 118. Ивайло

  Здравейте д-р Янакиев,
  Дъщеря ми е на 2 г. и 5 м. След три дена на градина започнаха сополи, после температура и сега е с двустранна вирусна бронхопневмония. Бият ѝ АБ – Цефтриаксон, а също приема и сироп Биокс комплекс. Правят се опити за инхалации с Внтолин, които тя не понася. Започнах да давам Алиум Цепа 9 СН 3х5 за сополите и Антимониум тартарикум 15 СН 3х5 за отхрачването. Правилно ли е това? Да добавя и/или премахна нещо, например Антимониума и да го заменя с Пулсатила. Какво ще препоръчате?

  1. Ивайло

   Пропуснах да спомена, че преди да се разболее не беше посещавала 1 м. градина и пиеще Аграфис 5 СН 1х5 и Поумон Хистамин 9 СН 1х5 за трета сливица.

  2. Mario Janakiev

   Здравейте „Ивайло“, добре е сиропът за кашлица да бъде по-отхрачващ, например Проспан. Запазете Антимонум тартарикум 15 сн – 3 пъти по 5 гран.
   За остатъчната кашлица след оздравяване е добре да се приема Пулсатила 15 сн и Сулфур йодатум 15 сн.
   Щом като детето Ви за 2 ни усложнява инфекцията, то профилактичната схема ще трябва да бъде насочена не точно към трета сливица а в друга насока.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 119. Ивайло

  Благодаря Ви за отговора. Бях започнал да давам сироп Атусин, но лекарите искат да се дава Биокс комплекс. Преди, при всяко боледуване, пиеше все Проспан. Редно ли е да се дават 2 сиропа? Не мога да си обясня как за толкова кратко време направи такова усложнение детето ми.

  1. Mario Janakiev

   За кашлица използваме винаги 2 сиропа.
   Вгледайте се в контактите на детето- с какви деца го събирате и дали има болни сред тях.


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

   1. Ивайло

    Колко време да продължа с Антимониум Тартарикум и кога и по колко да започна да давам Пулсатила и Сулфур Йодатум?
    Поздрави,
    Ивайло

    1. Mario Janakiev

     Здравейте Ивайло,
     Когато кашлицата стане откъслечна – то започнете с Пулсатила и Сулфур йодатум за 14 дни.
     С уважение д-р МАРИО Янакиедв


     Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

     1. Ивайло

      Здравейте д-р Марио,
      По колко да давам – 3 х 5 от всяко ли или по 1 х 5?
      Поздрави.

     2. Mario Janakiev

      Здравейте Ивайло,
      2 пъти по 5 гранули от всеки препарат.


      Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 120. Здравейте!
  Баща ми е на 55 години и за втори път в рамките на шест месеца е с двустранна бронхопневмония. В момента го лекуват в болница с антибиотик венозно, както нищо друго не му дават, тъй като няма кашлица, нито пък температура.
  Моля д ами препоръчате какво да закупим и да започне прием, да за се възстанови по-бързо и да укрепне имунната система.
  Благодаря ви.

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Борислава,
   Да, Трябва да се повиши имунната система на баща Ви.
   Препоръчвам тази схема :
   сироп Д-р Марио Имунобуст – по 10 мл. наден. Първият месец се пие всеки ден, а дтория и третия – всеки ден, без събота и неделя.
   – Шуслерова сол № 3 – по 5 табл., разтворени в 100 мл. вода на ден.
   С уважение Д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 121. Валентина Димитрова

  Здравейте,моля за съвет,дъщеря ми от неделя е с температура,пуснах й кръвни изследвания,при които ЦРП-то е 30,според вас задължително ли трябва да дам антибиотик,или може да се изчака,както ме съветва личния лекар

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Валентина,
   Нивото на с-реактивния протеин показва, че е започнала бактериална инфекция.
   Следвайте съветите на Вашия личен лекар.
   С уважение Д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 122. Мария Владимирова

  Здравейте ,доктор Янакиев,
  дъщеря ми,която е на 7год 130см,40кг с диагноза ДЦП атаксична ,за 2път в рамките на месец е с пневмония и утре е последната инжекция пеницилин,плюс панцев и инхалации пулмикорт и физиологичен разтвор
  Като бебе едвам я спасихме благодарение на хомеопатията от хронични пневмонии,които влачихме 2 месеца
  Тя е постоянно боледуващо дете,та въпросът ми към Вас е какво да и давам,за да избегнем рецидив на тези пневмонии и да се активира този, неин имунитет
  Предварително Блатодаря

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Мария, Добре е да започнете профилактична програма със сиропа ИмуноКидс – 2 пъти по 5 мл. и Пулсатила 30 сн – по 5 гран. сутрин.
   Когато започнат появата на храчки и кашлица, то може да добавите и Антимонум тартарикум 15 сн – 3 пъти по 5 гран. към терапията на Вашия лекар.
   Профилактиката се приема с месеци.
   С уважение Д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 123. Ина Димитрова

  Здравейте Д-р Янакиев.Двете ми деца на 7 и 2,5 преди три седмици бяха в болницата каката с вирусна пневмония ,а малкия с остър бронхит.След изписване продължихме във вкъщи с антибиотик за още 7 дни.Когато свърши терапията започнах да давам изопренузин по схема,туя 15 за 14 дни и силицея 30-за един месец,вашия сироп.Според вас нужно ли е да включа нещо друго?
  С уважение Димитрова

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Ина, След 10 дни продължете :
   За каката – Сироп Имунокидс и Пулсатила 30 сн – по 5 гран. сутрин и Силицея 15 сн – по 5 гран. – вечер.
   За по-малкото дете – Сироп Имунокидс и Калкарея фосфорика 30 сн – по 5 гран. сутрин. Това са тримесечни схеми.
   С уважение д-р Марио Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 124. Снежи

  Здравейте, дъщеря ми преболедува пневмония (в ляво). На 2г и 5 м. Имаме още 1 ден АБ и приключваме. Първо пи сумамед 3 дни, но взе да зазлява и ни изписаха панцеф с флавамед и гринтус спрей за гърло, както и изопренозин сиропче. Преди 2 дни на прегледа ни казаха, че е ок вече, но все пак искам да попитам дали не е добре да вземаме някакви хомеопатични лекарства, за да подсилим организма и. Благодаря предварително.

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Снежи, Разбира се.
   Дъщеря Ви се нуждае от тази профилактична схема за 3 месеца:
   –сутрин Пулсатила 30 сн – по 5 гран.
   сироп ИмуноКидс – 2 пъти по 3 мл.
   С уважение Д-р Марио Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 125. Павлина Николова

  Здравейте, др Марио!Помагайте отново.Дъщеричката ми е на 5 г.и от 20 дни има болки в корема,газове и по 3-4 изхождания на ден. След направено изследване на акото,излезе Клебсиела (10 на 3-та) и беше назначено лечение с Бисептол, Мезинфорте и пробиотик.Между другото няколко пъти в годината изкарва чревни вируси.Моля,помогнете ни по-бързо да се отървем от тази коварна бактерия.Благодаря предварително.

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Павлина,
   Най-вероятно се е получила чревна дисбактериоза.
   Препоръчвам тази схема:
   –Гастрокинд – 3 пъти по 1 табл.
   Пробиотик д-р Марио – по 1 прахче на ден, разтворено в 50 мл. мляко.
   С уважение Д-р Марио Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 126. Павлина Николова

  Благодаря за отговора,др Марио!И последно- колко време да ги пие, за да се възстанови флората и мога ли да добавя и Цитросепт?Бъдете здрав!

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Scroll Up