Е-МАГАЗИН

100% Гаранция

ВИП ЗОНА

Само за ценители

Още за постите

cal-post-2015

Календарът е съобразен с Типика на БПЦ и се пости по този начин, освен ако изповедника/свещеника не ви е препоръчал друго!

Еднодневни пости:

всяка сряда – за спомняне предаването на Иисуса Христа на страдания;
всеки петък – за спомен на самите Му страдания и смърт;
5 януари– за достойно приготвяне за празника Богоявление;
29 август – деня на Отсичане главата на св. Йоан Кръстител
14 септември (Кръстовден) – за спомен на кръстните страдания на Иисуса Христа

Многодневните пости през 2015 година:

Месни заговезни – на 16.02.2015 година. След този ден до края на Великия пост (11.04.2015 г.) се преустановява консумацията на месо, месни продукти и животинска мазнина (мас)

Сирни заговезни – 22.02.2015 година. През седмицата от 16.02.2015 г. до 22.02.2015 г. (включително) е позволено да се консумират мляко, млечни продукти и яйца. След 22.02.2015 г. се преустановява консумацията на каквито и да са животински продукти.

Велик пост (Великденски пост) или Света Четиридесетница – започва на 23.02.2015 год. и продължава до 11.04.2015 год. (включително)

Петров пост – започва на 08.06.2015 год. и продължава до 28.06.2015 г. (включително)

Продължителността на Петровия пост е различна в зависимост от датата на Пасха. Започва винаги от неделята след Петдесетница и продължава до Петровден (29 юни). Когато Възкресение Христово се падне между 5 и 8 май тогава няма Петрови пости.

Богородичен постот 1 август до 14 август

Рождественски (Коледен) пост – от 15 ноември до Рождество Христово.


Дни в които не се пости:

Църквата е установила и периоди в годината, през които се разрешава да не се спазва еднодневният пост в сряда и петък. Обикновено това са седмиците преди многодневен пост или след него. Тези седмици са следните:

1. През Рождественските празници — от 25 декември до 4 януари (11 дни).

2. Неделя на Митаря и фарисея — две седмици преди Великия пост.

3. Седмицата преди Великия пост, която започва след Месни Заговезни и завършва със Сирни Заговезни. През цялата седмица се разрешава употребата на яйца, риба и млечни продукти, но вече без месо.

4. Светлата седмица след Великден.

5. Седмицата след Петдесетница.


Възрастни, болни, бременни, кърмачки и деца не спазват поста по този начин, но се съветват с духовния си наставник за това дали и как да постят!

ПОСТИТЕ, СПОРЕД ЦЪРКОВНИЯ УСТАВ (ТИПИКА) НА БЪЛГАРСКАТА ПРАВОСЛАВНА ЦЪРКВА

В манастирите, по принцип, се пази по-строг пост. Но според правилото “всеки манастир си има свой устав”. В някои манастири например се позволява да се яде месо, когато не е определено да се пости. В други манастири въобще никога не се яде месо.

За миряните манастирският устав не важи. Миряни са всички християни, които не са монаси в манастири.

СТЕПЕНИ НА ПОСТИТЕ

а. На Велики петък не се полага да се яде нищо. За немощни и престарели – само хляб и вода.

б. В понеделник, вторник и сряда на Страстната седмица и първите 5 дни от първата седмица на Великия пост се пази строг пост (растителна храна без олио). Също такъв строг пост има и за 5 януари и 29 август. В тези 2 дни, когато се случат в събота или неделя, се разрешава „елей и вино“.

в. През Великия пост (освен първата и последната седмица) и Богородичния пост, както и през първата седмица на Коледния пост и от 20 до 24 декември включително – постът се състои в ядене само на растителна храна с олио. Това важи и за 14 септември.

Безгръбначни животни: охлюви, миди, октоподи и др. такива се считат за постни храни.

г. През останалите дни на Коледния пост, през Петровите пости и в сряда и петък (когато не са в постния период) се разрешава риба. Риба се разрешава и на празниците Благовещение, Преображение Господне и Връбница.

д. През Сирната седмица постът се състои в това – да не се яде месо. Тя и не се нарича постна. Яде се риба, масло, яйца, сирене и други млечни продукти.

стр. 511 – 512 от Типика на БПЦ

 

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Scroll Up