Е-МАГАЗИН

100% Гаранция

ВИП ЗОНА

Само за ценители

Офталмолози сигнализират – пазете детското зрение при дистанционно обучение

4_kwiat_kampania_2016

Когато през пролетта коронавирусът наложи затварянето на училищата, всички се изправиха пред предизвикателството, наречено дистанционно обучение. Децата обаче започнаха да се изморяват и да се оплакват от сухота в очите, вследствие от продължителното взиране в лаптопи и таблети. За някои от тях оплакването прерасна в проблем, което наложи да посетят офталмолог. Специалисти от Американската академия по офталмология изготвиха насоки, с които да подготвят ученици и родители за началото на учебната година така, че да избегнат проблеми с очите заради дългия престой пред компютрите.
Степан Липски, доктор по медицина и детски очен лекар, споделя, че преди пандемията по-скоро е бил скептичен относно твърдението, че дигиталните устройства вредят на очите. Той обаче забелязва сериозно увеличаване броя на децата с оплаквания, вследствие дългото време пред екрана. Добрата новина е, че повечето симптоми могат да се избегнат, ако се следват няколко лесни правила.
Най-простото, но все пак научно, обяснение за главоболието, замъгленото зрение и уморените, сухи очи е, че не мигаме достатъчно често, докато се взираме в компютъра. Така очите стават сухи и раздразнени. А когато се фокусираме от едно и също разстояние за дълго време, започваме да виждаме замъглено, мускулите на окото се уморяват и усещаме главоболие. Дискомфорт в очите може да причини и дългото четене, писане или друг вид интензивна работа отблизо.
Офталмолозите препоръчват на интервал от 20 минути работа отблизо, да отделяме по 20 секунди за почивка.

Ето и съветите към родителите на ученици:
Съвети за предпазване от дискомфорт в очите при дълга работа на компютър
Нагласете таймер – кухненски или друг тип, няма значение. Нека той напомня на детето кога е време да си даде почивка.
Карайте го да редува четене на електронна и хартиена книга. Насърчавайте го да поглежда през прозореца всеки път, когато прочете две глави от нея например, или просто да затвори очи за 20 секунди.

Тази година профилактичните схеми срещу вирусите започват по-рано.

Горещо ви препоръчвам Сиропите на Д-р Марио ИмуноКидс за деца и ИмуноБуст за възрастни и деца над 10 години.

Сложете кламери през 2 глави от книгата. Обяснете му, че когато види кламер, трябва да отмести погледа и да даде почивка на очите. При електронните книги също има опция за отбелязване.
Ергономичната позиция е не по-малко важна от редовната почивка на очите. Много често използваме дигиталните устройства от неправилно разстояние или ъгъл. За да научите детето да стои в правилна позиция, му създайте подходяща за учене обстановка.
Съвети за оптимална учебна обстановка в домашни условия
Уверете се, че лаптопът е на разстояние, равно на дължината на предмишницата, около 45-60 см от мястото, на което е седнало. В най-добрия случай мониторът трябва да е на нивото на очите му, точно срещу него. Таблетите също трябва да се намират на такова разстояние.
За да намалите ярката светлина, нека тя идва откъм гърба на детето, а не зад самия компютър.
Нагласете яркостта и контраста на екрана, така че на детето да му е комфортно.
По-добре е да не използва устройството на открито или в силно осветено помещение, защото отблясъците от екрана също напрягат очите.
Нека избягва да използва дигитални устройства в тъмна стая. В тъмното зениците се разширяват, за да привикнат към мрака, а същевременно яркият екран причинява още по-голям дискомфорт.
Не му позволявайте да използва дигитална техника 30 до 60 минути преди лягане. Синята светлина нарушава качеството на съня. На тийнейджърите бихте могли да предложите да превключат телефоните си на „нощен“ или друг сходен режим, който да намали излъчването на синя светлина.
И не по-малко важно, уверете се, че детето ви прекарва достатъчно време навън. Използването на компютър или таблет може да се окаже една от основните причини за късогледство при децата, макар още да не са намерени научни доказателства.
Разходките и игрите на открито влияят благотворно както върху здравето, така и върху настроението на малчуганите.

Още за Офталмолози сигнализират – пазете детското зрение при дистанционно обучение от Framar.bg

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Scroll Up