Е-МАГАЗИН

100% Гаранция

ВИП ЗОНА

Само за ценители

Отхвърлен от СУ стана докторант по право в Кембрийдж. Професор: Британия има нужда от миячи на чинии

 

Златин Златев е най-новото българско попълнение като докторант по гражданско право на Кеймбридж от тази година. Успех, който постига, след като Софийският университет го къса три пъти на изпита за докторант. Преди да стигне до Кеймбридж, Златин, който има диплома за магистър от СУ, е посъветван да получи такава от по-престижно място, за да има достъп до залите на вуза. И той завършва магистратура в Quееn Mery Universiti of London (вузът е трети по рейтинг). Отличник е на випуска, а дипломната му работа е с най-висок успех за последните 10 г. за университета.

Българинът, който завършва СУ през 2005 г. и работи у нас като юрист, иска да учи докторантура в Алма матер. Но през 2008, 2009 и 2011 г. го късат. Последният път подава жалба. „В отговор, проф. Иван Русчев ми обясни, че съм се представил много зле на писмената работа, но и като цяло нивото ми на интелигентност не е на нивото на СУ “, разказа Златев пред „Труд“.

Преди дни той написал в е-мейл до бившите си преподаватели: „Искам да благодаря на всички затова, че ме амбицирахте да си търся докторантура другаде. Трябва да знаете, че заради такива хора като вас България (и правната наука) са на такова ниво! Дано все пак ви е останала някаква съвест, за да може да си дадете сметка за това.“

В отговор получава следното писмо от е-мейл с адреса на проф. Русчев: „Радвам се за Вас, г-н Златев, Великобритания е велика страна, именно защото може да си позволи лукса да приеме и посредствените хора от цял свят, вкл. и желаещите да мият чинии. В България е доста по-тесничко, има места наистина само за най-добрите. Дано и на Велика Британия да не й се налага да прокопса, както за жалост България, с кадри като Вас. Наистина сте си намерили добре мястото.“

Златев е засегнат и разказва, че цял живот е работил като юрист, заминал за Лондон като такъв и сега упражнява професията си. „Никога не съм мил чинии, имам миялна“, каза той.

Златев кандидатства в Кеймбридж на база на високия си успех, получава и две препоръки от преподаватели, отговаря на всички условия и е избран за докторант. Не плаща обучението си, а само семестриалната такса от 7350 паунда на година (около 2 заплати).

Кой е Златин?

1999 – първо място на национални олимпиада по философия и участие в международна олимпиада по философия – Будапеща

1999 – оценка 6,00 на олимпиадата по литература

2000 – национална диплома за отличен успех и академични постижения.

2000 – приет в СУ право, на едно от първите места

2005 – списание „Търговско право“ отпечатва две негови статии, за първи път това списание публикува статии, написани от студент

2005 – завършва право в СУ с отличен успех (5,67)

2006-2013 – заема различни позиции като юрисконсулт и адвокат в София

2014 – завършва Queen Mary

2014-2015 – работи в Лондон като консултант по договорно право

2015 – приет pd докторантура в Кеймбридж

Деканът на Юридическия факултет на СУ проф. Сашо Пенов: Всеки университет е автономен

Всеки университет е автономен и има право да избира своите възпитаници. Не съм запознат с конкретния случай и ще ми трябва време да отворя архивите, да видя колко души са кандидатствали по времето на Златин Златев, колко са приети, какви са решенията на комисията и т.н. Не съм запознат и с критериите за избор на докторанти в Кеймбридж, за това и не мога да коментирам.

Мога само принципно да кажа, че при нас в последните години се явяват млади хора, които не са подготвени за докторантския изпит.

„Труд“ потърси и проф. Русчев за коментар, но мобилният му телефон бе на гласова поща.

 

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Scroll Up