Е-МАГАЗИН

100% Гаранция

ВИП ЗОНА

Само за ценители

Откъде идват дрехите втора употреба

vsichko_svarzano_s_drehi_vtora_upotreba

 

В България са внесени над 11 хил. тона дрехи втора употреба за над 22 млн. лв. от трети страни, извън ЕС, само за миналата година, информира NOVA. Вносът основно е от САЩ, Швейцария, Канада и Норвегия.

Част от него продължава пътя си към трети страни – основно към Пакистан, Турция, Бенин, Гвинея и Индия. През 2017 г., например, изнесените количества са над 17 хил. тона за над 31 млн. лв.

Дрехите пристигат натоварени в огромни контейнери на пристанищата в страната.

Преди да достигнат до там се събират от фирми, специализирани в разделно събиране и преминават през санитарен контрол.

Само във Варна има пет сортировъчни центъра, в които годишно се обработват над 20 хил. тона дрехи втора ръка. От сортировъчните бази на пристанищата чувалите с дрехи тръгват към складовете в страната. Стоката от чувалите се разпределя по качество и сезонност. Разделят се мъжките, женските и детските дрехи.

За безопасността на всяка дреха гарантира

сертификат за дезинфекция,

който трябва да е поставен на видимо място в магазина. Третирането става при 90 градуса. През миналата година само в София здравните власти проверяват 170 обекта, а всяка четвърта проверка завършва с нарушение. Ако дрехите не са добре обработени може да се стигне до дерматити, алергии и дори инфекции, предупреждават експертите.

Все повече българи пазаруват дрехи втора употреба, а в магазините насава истинска истерия при зареждането на нови стоки. Тогава

битката е за всяка една дреха.

Ловците на находки търсят артикули от световни марки. Нерядко след това ги препродават в интернет на много по-високи цени. Плащането става на бройка или на килограм.

Дрехи втора ръка активно вече се предлагат и в интернет. Големите търговски сайтове с такава стока у нас вече са над 20. Преди да се пуснат за продажба в мрежата внимателно се проверяват до детайл. Сред най-търсените и ценни находки са винтидж стоките – т.нар. дрехи с история от 60-те и 70-те години на миналия век.

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Scroll Up