Е-МАГАЗИН

100% Гаранция

ВИП ЗОНА

Само за ценители

ОТКРИВАТЕЛИТЕ НА МЕТОДИТЕ ЗА РАЗБЛОКИРАНЕ НА ИМУННАТА СИСТЕМА СРЕЩУ РАКА СА НОВИТЕ ЛАУРЕАТИ НА НОБЕЛОВАТА НАГРАДА ЗА МЕДИЦИНА

181001165156nobelova-nagrada

Американецът Джеймс Алисън и японецът Тасуку Хонджо са новите лауреати на Нобеловата награда за физиология и медицина за тази година. Те са удостоени с голямата чест заради откритието си как да се провокира имунната система в борба с рака.

Тяхната дейност от 90-те години насам доведе до нови и драстично подобрени терапии конкретно при рак на белия дроб и при меланом, които преди това бяха изключително трудни за лечение. Двамата учени достигнали до различни стратегии за потискане на „спирачките“ на имунната система – методи, които могат да се използват при лечението на злокачествени заболявания.

Алисън и Хонджо се фокусирали върху протеини, които действат като спирачка на имунната система и по този начин пречат на основните защитни клетки – Т-клетките, да атакуват ефективно туморите.

Американският учен е професор в Тексаския университет, доктор по медицина в Онкологичен център „Андерсън“. Той открива, че ако протеинът CTLA-4 бъде блокиран, това ще освободи имунните клетки да нападнат раковите. Японският учен е професор в университета в Киото и той установява друг протеин – PD-1, със същото действие като CTLA-4, но с различен механизъм.

_Dr_Mario_Boost_label_164x58_v3

 

 

Д-р Марио ИмуноБуст – за  възстановяване  на  организма  след  агресивни  терапии

 

 

Откритията на двамата специалисти доведоха до създаването на мултимилионен пазар за нови лекарства против рак. По-специално медикаментите, насочени към блокирането на PD-1, се оказаха голям търговски хит, тъй като предлагат нови възможности на пациентите с меланома, рак на пикочния мехур и на белите дробове.

Имунологът от университета в Манчестър Дан Дейвис коментира, че откритието на двамата учени е предизвикало революция по отношение на мисленето за много други начини, по които имунната система може да бъде използвана или провокирана в борбата срещу рака и други заболявания. Специалистите се обединяват около мнението, че работата на Алисън и Хонджо е революционизирала рака и имунотерапията.

Още за Откривателите на методите за разблокиране на имунната система срещу рака са новите лауреати на Нобеловата награда за медицина от Framar.bg: 

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Scroll Up