Е-МАГАЗИН

100% Гаранция

ВИП ЗОНА

Само за ценители

Откога детето да е в собствена стая?

Книга  „От Нула“ – всичко  за  отглеждането,  развитието  и  храненето  на  детето.

Книга  „Кодът на  детския  имунитет“ – за   най-честите  болести  при  децата  и  тяхното  лечение

 

1ca79c7fb6a47b70125c7957c9771996

Откога детето да се отдели в собствена стая? Този въпрос  провокира доста спорове и тревожни емоции в ежедневието на много родители…

„Не се притеснявайте, че ще разглезите неколкомесечното бебе или че то ще развие зависимост към вас, ако спи във вашата стая. Тъкмо напротив – близкият физически контакт формира в него усещане на стабилност и доверие. То се чувства защитено и приема света като спокойно място, където околните отговарят на нуждите му“, категорична е Анастасия Грозева – психолог и лектор в С „9 месеца“ на училище.
Експертите препоръчват
поне до първата година 

след раждането детето да не се отделя в самостоятелна стая. Изследвания сочат, че дишането на родителите регулира и дихателния ритъм на бебето, а честотата на синдрома на внезапната детска смърт е по-нисък сред бебетата, които спят в родителската спалня. Този намален риск обаче не е валиден за бебета, които спят в едно легло с мама и татко, особено ако и двамата родители са пушачи.
Всъщност
има ли най-подходяща възраст
за отделяне?

„В голяма степен това е въпрос на индивидуалност, въпреки това докъм 3-ата година е добре това да се случи, защото по-късно може да стане трудно и да възникнат проблеми. Важно е този преход да е плавен и да стане по забавен начин. Може да се направи малко празненство за малкия „новодомец“ или пък да му се даде възможност
лично да участва в подреждането и в украсата
на новата стая. Не може да се мине и без обяснения.

Кажете на детето, че спалнята е личното пространство на мама и тати, но ето че и то вече може да разполага със собствено царство  

„Дъщеря ми е на три години и откакто й споделихме, че мислим скоро да я преместим в самостоятелна стая, започна да се буди през нощта, за да проверява дали съм в стаята, страхът й от тъмното се засили. Притеснявам се какво ще правя при появата на второто ни дете, което е на път, ако малката не пожелае да спи в отделна стая…“, споделя бременната в 6-ия месец Детелина Георгиева, посещаваща лекциите  на С „9 месеца“ на училище.
Появата на второ дете в семейството, докато първото още е малко, е по-специфична ситуация, която изисква и по-специална стратегия. „Представете си, че партньорът ви един ден ви заяви, че си е намерил нова жена и вие трябва да се преместите в другата стая, защото тя ще се настани в спалнята ви. Горе-долу чувството, което преживява малчуганът, е подобно. Затова е важно отделянето в самостоятелна стая да стане преди или известно време след появата на новия член на семейството, но не и да съвпадне с нея. В противен случай голям е рискът детето
да се почувства изоставено
и отхвърлено от семейството си“, предупреждава г-жа Грозева.

Какво да се прави обаче, ако родителят е пропуснал момента да отдели по-голямото дете, преди да се роди второто? Не е ли абсурдно то да спи, докато бебето надава рев в същата стая? „ Изпадала съм в подобна ситуация, тъй като имам две дъщери с малка възрастова разлика помежду им. В началото и двете спяха в една стая. Не е лесно, има период на напасване, но се свиква. Освен това е временно, тъй като постепенно детето се подготвя за нанасянето си в самостоятелната стая“, твърди експертът.
Не е добър вариант малчуганът да спи в една стая с бащата, а майката да е при по-малкото дете, тъй като това не компенсира усещането на по-голямото, че майката вече не се интересува от него.

Сандра Димитрова / 9m-bg.com

 1. Avatar
  Милена

  Здравейте, д-р Янакиев.
  От известно време синът ми – на 5 г се събужда през нощта около 3 – 4 часа и започва да ме пита кога ще „стане светло“ и ми казва, че го е страх от тъмното да запаля лампите и да пусна звука на телевизията да гледа детски филмчета, защото не иска да спи. Страхува се от тъмното и не само през нощта, не обича да е сам, казва, че се страхува – това е от 1-2 месеца. Спим на включен телевизор и светната лампа и когато заспи – изключвам звука от телевизора и гася лампите. Той е много игриво дете, буен е, но и много гальовен и има голямо въображение. Ако се бунтува за нещо и е разтроен – ако аз го гушна и му отговоря спокойно той веднага се укротява и усмихва. Когато се заиграе сам, започва да си говори и измисля разни неща, обича да играе на изги на телефона, да гледа телевизия, но и да си играе с играчките – но винаги иска някой да играе с него – което не винаги е възможно. Моля Ви, може ли да ни препоръчате някаква хомеопатия за този страх от тъмното и буденето през нощта с нежелание да заспи, докато не стане светло. Благодаря Ви предварително.

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Милена, Намалете използването на телефон и телевизор при детето Ви.
   Явно той преживява нещо.
   Нека започне да приема Страмониум 15 сн – по 5 гран. сутрин и Нукс вомика 15 сн – по 5 гран. вечер.
   С уважение Д-р Марио Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Scroll Up