Е-МАГАЗИН

100% Гаранция

ВИП ЗОНА

Само за ценители

Отити

Резюме____________________________________________________________________________

Отит  представлява  възпаление  на  средното  ухо.

Това е твърде честа  патология  в  ранната  детска възраст.

Свързва  се с  честите  инфекции  на  горните  дихателни  пътища,  които  са  характерни  за  децата.

От  какво  се  причинява______________________________________________________________

Като  непосредствена  причиня се  обвиняват  много  вируси  и  бактерии.

Най-честите  бактерии,  които възпаляват  средното  ухо  при  децата са – Стрептокок, Хемофилус, Мораксела  и  Стафилокок.

Като предразполагащи  фактори  се  сочат :

 • Наличие  на  трета  сливица
 • Алергии
 • Хронични  синузити

 

Какви  са  болестните  промени________________________________________________________

Отита  бива  серозен,  когато  е в  началото  на  възпалението.

След  това  секрета  в  ухото  става  мукозен  и  в  крайния  етап – гноен.

Какви  са  симптомите_______________________________________________________________

Възпалението  на  средното  ухо /отита/ – е  драматично  възпаление  и  протича с  висока температура,  силна  болка  в  ухото  и  течение  на  секрет  от него.

Пипането  на  ухото  от  детето рядко е  признак  на отит.

Как  се поставя  диагнозата___________________________________________________________

 

Диагнозата  се  поставя след  обстоен  преглед  от  личен  лекар  или  УНГ  специалист.

При  отоскопия  се  вижда много  добре  наличието  и  степента  на  възпалението.

С  какво  може  да се  обърка___________________________________________________________

Други  болест,  които  могат  да наподобят отит  са –

 • Инфекции  на дихателни  пътища
 • Заушка
 • Уголемени  и  възпалени  лимфни  възли
 • Възпаление  на  зъбче

 

Как  се  лекува______________________________________________________________________

В началото  на  възпалението  могат  да  се  прилагат  симптоматични  средства,  капки  за  уши  и  хомеопатия.

При  задълбочаване  на симптомите  антибиотика е  задължителен

Как  да  се  предпазим________________________________________________________________

Да  се  намали  честота  на  боледуване  от инфекции  на  горни  дихателни  пътища.

Да  се  контролира  третата  сливица.

При  повтарящи  се  отити – имуностимулация  и  хомеопатия.

Да  се  преосмисли посещението  на  детски  заведения.

 

 1. Avatar
  Ралица

  Здравейте отново, д-р Янакиев!
  Моля Ви отново за консултация за нашия син, който е на 4г3м, 20килограма, 116см. През последните 4 месеца, от нова година насам, е почти постоянно болен, направи 3 отита с висока температура и е с почти постоянна хрема. Един път е пил антибиотик Аугументин в края на февруари, и вече не мога да кажа колко пъти, поне 5, слагахме в носа ( и не всеки път в ушите) антибиотични капки, най-вече Цилоксан и едни правени по рецепта на педиатъра ни капки за носа с гентамицин,адреналин и алергозан.
  Общо взето за този период се завъртя един омагьосан кръг: две седмици лекуваме хрема и уши, една седмица сме здрави и после пак. Лекувам го освен с капките в носа (и когато е необходимо в ушите), редувайки през 2 часа по 5 гранули Мекуриус Солубилис 15CH Калкарея карбоника 15CH, витамин C, сироп Саностол,сироп Самбукус, противоалергично Ксизал 2х5капки,шуслерови соли 3,4 и 8 – 3х1таблетка, редовни промивки на носа с физиологичен разтвор и „осмукване“ на секретите с аспиратор, защото все още не успява особено ефективно да си издуха нослето, правим и инхалации с физиологичен разтвор 2-3 пъти дневно. Само че това вече е почти постоянно, видях се в чудо. Дори и на детска градина не ходи вече, всъщност за 2016г. сигурно му се събират по 4-5 дни месечно да е ходил. В края на март беше отново с отит, висока температура, тогава слагахме Цилоксан за 10 дни в ушите и носа, и всичко описано по-горе. Водихме го и на специалист УНГ, той каза, че третата му сливица е нормална като за възрастта му, не е силно увеличена и възпалена. За ушите каза, че засега не сме стигнали до хронично възпаление, но явно е предразположен. Също така каза, при следващо разболяване отново антибиотични капки, противоалергично и Виброцил, за отбъбване на лигавцата! Уж се оправи, мина точно една седмица и от миналия четвъртък пак се появи хрема, педиатъра препоръча посоченото горе като лечение и този път капки в носа Тобрадекс, 3х3 капки. Слагах ги до този вторник, общо 6 дни, слагах и Виброцил, изгледа да се беше оправил. Но от вчера той отново е със сополи. Запушва му се нослето, но не много, секретите са гъсти, белезникави, съвсем леко жълти, няма кашлица, леко му е зачервено гърлото, няма поне за сега температура. Много се страхувам да не се възпалят отново ушите. Направих му отново гореспоменатите правени капки за нос, но реших първо да попитам и за Вашето мнение. Засега започнах да давам Инфлуцид и Цинабсин 3х1таблетка, витамин С, промивки на нослето, инхалации, шуслерови соли 3,4 и 8. В едната седмица този месец, в която се беше закрепил здрав, започнах да му давам профилактично по предписание на педиатъра всеки ден сутрин Калкарея карбоника, след 1 час Апис Мелифика и вечер Поумон Хистамин, всичко 15CH по 5 гранули. Вие добавихте и Авиаре 2 пъти седмично по 5 гранули… Но той пак се разболя!

  Усещането ми е, че стана голяма каша от лекарства, хомеопатия, антибиотични капки, и не съм сигурна че всичко това е ефективно!!! Той си е почти постоянно сополив!

  Преди да тръгне на градина миналия септември, беше супер здраво дете, за три години и половина е боледувал съвсем леко сигурно 2-3 пъти. Не беше приемал антибиотици под никаква форма. Тръгна на детска градина септември, ходи 2 месеца без да се разболее и после като се започна по схемата 1 седмица ходи – 3 седмици вкъщи. А от нова година съвсем се влошиха нещата!

  Извинявам се за дългото писмо, но се опитах да обесня достатъчно подробно какво се случва, за да добиете и Вие яснота!

  Моля Ви, д-р Янакиев, посъветвайте ме как да се справя с тази ситуация?!?!? Сега докато е с хрема, да кажем болен, защотото освен хремата той си е в много добро общо състояние, как да го лекувам!?!?! И после като отшуми, какво да давам за профилактика, как да му закрепя имуннитета, как да се справяме по-лесно с тия чести боледувания?!

  Искрено БЛАГОДАРЯ!

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Ралица,
   Първо искам да помислите за детската градина – отложете я до септември.
   защо боледува детето ви ли ? – най-вероятно има трета сливица и честите контакти я възпаляват.
   Когато има само хрема не приемайте лекарства , а само инхалации с физиологичен разтвор.
   Появиха се нови хомеопатични капки – Инфлуназал – ипробвайте ги.
   Най-добрата имунохрофилактика е :
   –всеки ден Хепар сулфур 15 сн – 5 гран. на ден.
   –всяка събота – Авиаре 15 сн – 5 гран. на ден.


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 2. Благодаря Ви, д-р Янакиев!
  Ние също решихме да отложим поне за месец още детската градина, а може би наистина и до септември. Сега смятаме да го заведем малко на планина, за да смени Софийския въздух!
  За третата сливица специално го водихме на лекар УНГ, той я гледа и каза, че е нормална като за възрастта му, каквото и да значи това! Ще пробваме с профилактиката, която препоръчвате! Само исках да попитам за инхалациите, аз в момента му правя по 3 на ден, сутрин-обед-вечер, така добре ли е или да са още по-чести?!
  Благодаря Ви!

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Ралица,
   Напълно са достатъчни 3 инхалации на ден и не повече от една седмица.


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 3. ,Здравейте д-р Марио.Детето ми е на близо 9 години,сутринта до събуди със силна болка в лявото ухо.Да отбележа че седмица преди това бяхме на море и там започна хрема и после кашлицас температура.В момента има леко суха кашлица.Благодаря предварително!!!

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Ваня,
   Най-вероятно сте изкарали летинят вирус.
   В момента най-доброто за ухото е Хепар сулфур 15 сн – 3 пъти по 5 гран.
   Състоянието трябва да се следи от лекар.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 4. Александра Георгиева

  Здравейте, Д-р Янакиев. На 32 год. Съм, в момента кърмя и го закъса със ухото. От повече от седмица усещам все едно тапа ми е забита в ухото. След това само от дясно ми се запуши носа, болки в челото, скулата, зъбите. А като се навеждам – умирам. Д-Р УНГ каза че ми е много зачервено ухото и иска антибиотик да ми изпише. Но не искам да спирам да кърмя. Започнах да вземам хепар сулфур.м Оля да ми дадете съвет за ухото и болката в дясно- от челото до зъбите включително. Благодаря!

 5. Нели Д.

  Здравейте, д-р Янакиев! Дъщеричката ми е на 4 години посещава детска градина и през ноември и декември се разболя два пъти като се стигна до бронхит първия го лекувахме с Ериус, Вентолин и антибиотик Цефзил а втория без антибиотика. От снощи е с болка в лявото ухо – събуди се в 3 ч през ноща. Какво ще препоръчате като хомеопатия в началото за да избегнем отново антибиотик. Предварително благодаря!

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Нели,
   Започнете с Хепар сулфур 15 сн – 3 пъти по 5 гран.
   Състоянието трябва да се следи от лекар.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 6. Здравейте, Д-р Янакиев!
  Моят син е на 3 години и от месец септември започна да ходи на детска градина и естествено започна с боледуванията. За последните два месеца, два пъти направи отит, в следствие на доста продължителни хреми. И в двата случай пи антибиотици. Сега отново е с ужасно обилна хрема, стичаща се навън понякога като бистър секрет, друг път по-гъст, зеленикав.Кашлицата почти я изчисти. Промивам му носа със Стеримар, след това слагаме ксилометазолин и Тобрекс. За съжаление не виждам никакво подобрение вече 8 ден. Давам му и сребърна вода и инфлуцид. Много се притеснявам, да не започне отново възпаление на ушите, има ли някакъв хомеопатичен продукт, който би могъл да предотврати отит и да позасили имунитета му?
  Предварително Ви благодаря за отделеното време и внимание!
  Пожелавам Ви весело посрещане на празника и една прекрасна Нова Година, изпълнена със здраве и късмет!

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Вера,
   да, Има препарат, който трябва да приемате при наличието на хрема. Той е Хепар сулфур 15 сн – 3 пъти по 5 гран.
   Давайте на детето всяка седмица профилактично Авиаре 15 сн – по 5 гран.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

   1. Много Ви благодаря! Толкова е хубаво, че има хора като Вас! Пожелавам Ви успешна година!

 7. Здравейте, Д-р Янакиев!
  Синът ми (14г.) от около месец постоянно има храчки. Нещо от носа мисля, че се стича, защото не го боли гърло, няма температура, няма кашлица. Но то 2 дена се оплаква, че малко го боли ухото (по-скоро дразнене).Какво ще препоръчате?

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Теди,
   добре е да се прегледа на лекар – УНГ специалист.
   Препоръчвам Ви Калиум сулфурикум 15 сн – 2 пъти по 5 гран.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 8. Здравейте ,д-р Янакиев дъщеря ми е на 3 години от 01.11 е болна започна със висока температура 39.8′ и силно зачервено гърло и хремажълто зелен секрет личната лекарка изписа Панцеф 2х3.5 мл ,флага мед 3×3мл ,ариус5мл
  Вечер и изопринозин 3×5мл.
  Така 1 седмица и се пооправи остана и само къртеща кашлица отново 1 седмица само се за кашляне без хрема премиера само изопринозин и ариус5мл, но на 3-тата седмица отново се появи хрема -бистра и кашлицата стана суха видях я че с придирпва от време на време лявото ухо понякога и дясното като обяснява че и заглъхва след преглед при личната ни прати на рентгенова снимка излезе остър бронхит изписа ни антибиотик Клацид 2×4мл ,но на 3-ят ден от приема вдигна температура 38.8 и не спря да пъшка и присвива приеха ни в спешното с диагноза бронхиолит. Терапията тук сега е уназин 3 пъти на ден ,но пак се оплака от ухо прегледа я УНГ и каца че има отит предложи да и направят парацентеза,аз поисках да изчакаме поне на има терапия с уназин,МОЛЯ ВИ дайте ми съвет какво да правя да се съгласявам ли за парацентеза как да продължим в болницата ще сме още 3 дни. Да кажа че мин.година по същото време беше с пневмония и паке а ме в болница.
  Благодаря Ви предварително!!!

 9. Татяна

  Здравейте, д-р Янакиев! Дъщеря ми е на 7 години. В началото на декември направи отит и се наложи да пие Аугментин 7 дни. Седмица след като преключихме лечението отново усети леки болки (леки бяха и след като и диагностицираха отита) и пак лекаря прецени, че е червено ухото и изписа Макситрол за 6 дни до 22 декември. Днес пак е с леки болки и отново след посещение при лекаря започваме капки Цилоксан и се надяваме да не се достигне отново до антибиотик. Какво друго мога да включа сега, за да подпомогна оздравяването и да продължа да и го давам и след това, за да я предпазвам от тези чести отити? Благодаря!

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Татяна,
   давайте на детето Хепар сулфур 15 сн – 3 пъти по 5 гран.
   След това ще се направи схема с д-р Марио Имунокидс.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 10. Здравейте, доктор Янакиев,

  Синът ми е на 2,8 години и се беше разболял – вирус от детската градина – лека температура, подкашляне и хрема. Всичко отмина с Проспан и хомеоптаични препарати /предписани от Вас/, но останаха ушите червени и от време на време казва, че го болят. Днес посетихме личния лекар и той потвърди, че детето е здраво, като изключим ушите. Предписаха ми антибиотик, ако детето вдигне температура над 38,5 през почивните дни. Засега детето е весело и в добра кондиция, няма температура. Какво бихте ме посъветвали да започна да давам, за да се преборим с червените уши без антибиотик! Благодаря ви много и приятни почивни дни!

  С уважение,
  Деница

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Дени,
   За сега няма нужда да се лекува тази червенина на ушите.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 11. Здравейте д-р Янакиев !
  Детето ми е на 7 години и доста често страда от сополи и отити. В последно време сополите са постоянни,а тази година за пръв път е с отит. Лекуваме с Унифлокс 3х5 капки Отипакс 2х4-5 капки, ще гледаме да мине без антибиотик. Страхувам се, обаче че навлизаме омажьосания кръг на лекарствата и постоянно се ползват някакви медикаменти под формата на капки за нос, което вече не е ок. Реших да пробвам с хомеопатия да овладеем тези състояния. Забравих да кажа, че прави ларингити от промята на метеорологичното време, придружени с кашлица, която до сега 4-5 пъти сме лекували с Пулмикорт.
  Ще се радвам да препоръчате подходяща терапия, за да преустановим поне за известно време употребата на лекарства. Благодаря предварително !
  Поздрави !

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Лили,
   За да преодолеете тези секрети започнете с Хепар сулфур 15 сн – 3 пъти по 5 гран.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 12. Здравейте, доктор Янакиев,

  Както съм Ви писала преди няколко седмици, синът ми беше с червени уши, влоши се и пи Антибиотик. Излекува се, 10 дни беше здрав и сега отново е със запушен нос и възпалени уши – тази вечер докторът каза или антибиотик или чакаме да видим какво ще стане… Давам инфлуцид, от днес започнах и Хепар сулфур 15CH. Моля, дайте ми съвет с какво да помогна за намаляване на рецидивите на отита и как да спомогнем бързото оздравяване без Антибиотик.
  Детето е на почти 3 години, засега няма температура и е в добро общо състояние!

  Благодаря Ви и приятни почивни дни,
  Деница

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Дени,
   Започнете да давате сиропа д-р Марио Имунокидс – 2 пъти по 3 мл.
   Добавете и Авиаре 15 сн – по 5 гран. всяка събота за 2 месеца.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

   1. Хиляди благодарности! Бъдете здрав, доктор Янакиев!

    Поздрави,
    Деница

 13. Радостина Ангелова

  Здравейте, д-р Янакиев! Синът ми е на 3г. Преди месец му остановиха възпалени евстахиеви тръби(мукозен отит), при което ни изписаха Мукосолван, калиум муриатикум 15ch ,и правени капки за нослето и ксизал. Две седмици по-късно нямаше подобрение и ни замениха капките с Кузихром и Синулан сироп, но подобрение няма, моля Ви дайте ми съвет.

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Радостина, Добавете към терапията и Хепар сулфур 15 сн – 2 пъти по 5 гран.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 14. Здравейте д-р Янакиев,

  синът ми е на 1.4м. От м. март тръгна на ясла. Ходи 2 седмици и направи отит – пи антибиотик за 10 дни, плюс антибиотични капки в нослето. Преди 2 седмици беше с висока температура 38-39 градуса, без хрема и кашлица. Отново с отит на дясното ухо – отново на АБ за 10 дни и АБ капки през носа.
  Опасявам се,че като се върне на ясла пак ще направи поредният отит. Може ли да препоръчате нещо за профилактика?

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Юлия,
   В книгата ми Кодът на детския имунитет съм написал една формула – 30% – 50%-20%. Това означава, че в 30% можем да повлияем имунитета на детето с лекарства, а в 50% са неправилните контакти. Пуснали с9те детето рано на ясла и трудно ще намалеят болестите.
   Препоръчвам Ви сиропа д-р Марио Имунокидс – 2 пъти по 2,5 мл.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 15. Мария Гогова

  Здравейте Д-р Янакиев,

  Синът ми сега е на 4 години и седем месеца, тръгна на ясла на година и половина, още на 2 и половина направи първия си Отит. Всеки път го лекуване с антибиотик но се превърна в хронично заболяване повтарящо се често. Моля даите ми съвет как да опитам да се справя с този омагьосан кръг.

  Благодаря предварително !

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Мария,
   Добре е да започнете имунопрофилактична схема , за да не се повтаря това възпаление на ухото.
   Препоръчвам Ви :
   Сироп д-р Марио Имунокидс – 2 пъти по 4 мл.
   – Силицея 15 сн – по 5 гран. на ден.
   – Авиаре 15 сн – по 5 гран. един път на седмица -напр. в събота.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 16. Мария Гогова

  Здравейте Д-р Янакиев,

  Благодаря за бързия отговор!

  Искам само да добавя, че всеки път преди Отит ние сме със задна или предна хрема, мога ли да добавя нещо към това което сте ми написал. А преди две седмици изкарахме Варицела .

  Благодаря предварително !

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Мария,
   Посочената от мен схема е достатъчна.
   Важното е да съхраним ушите.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 17. Пламена Иванова

  Здравейте Д-р Янакиев, ние ще започнем с имунопрофилактична схема и вашият сироп. проблемът обаче е следният, детето ми е на 5г. често страда от отити не се повлиява от антибиаици и капки в мометна след поредното грешно лечене и остана вода в ухото и чува след като и го повторя 3-4 пъти. Тази вода сама ли ще изчене с времето и до как да процедирам сега?

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Пламена,
   Намаленият слух изисква компетентна намеса от УНГ специалист.
   Аз мога само да ви съставя профилактична схема.
   А тя ще включва сироп д-р Марио Имунокидс, Авиаре 15 сн – по 5 гран. един път на седмица и хепар сулфур 15 сн – 3 пъти по 5 гран. на ден.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 18. Величка

  Здравейте д-р Янакиев, Мога ли да давам сиропа Имунокид паралелно със сиропа Биозин Кидс който ни е предписан и каква ще бъде схемата на даване / Биозина го даваме по 5 мл. сутрин на гладно/? Малката ми дъщеря е на 6 години и днес за първи път като се върна от градина каза че я боли ухото. Сложих и капки Отипакс и и дадох 5 мл Нурофен преди 2 седмици приключи приема на Аугментин който пи точно 15 дена заради ангина се пък я боли ухото освен отипакса какви други капки мога да и слагам имаше навремето капки Берлицитин с антибиотик но сега вече ги няма. Какво да правя?

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Величка,
   Винаги е добре по 1 имуностимулатор да приемате.
   Като свърши Биозин преминете на тази схема – сироп Д-р Марио Имунокидс – 2 пъти по 5 мл. и Пулсатила 30 сн – по 5 гран.
   Препоръчвам за капки за уши – Фуроталгин .
   С уважение Д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 19. Миглена

  Здравейте доктор Янакиев искам да питам имунотрофината може ли да се пие заедно с вашия сироп.Благодаря

 20. Божидарка Танева

  Здравейте доктор Янакиев.Дъщеря ми от миналата седмица е с секрети в нослето,появи се лека кашлица,която до събота отшумя.В понеделник я заболя ухото.На следващия ден я заведохме на унг и той каза отит.изписа Аугментин.Тя обаче няма температура и изобщо не се оплаква да боли ухо.Трябва ли в този случай даваме антибиотика или може да мине и без него.Секретите в нослето са жълто зелени.в момента приема вашият сироп и от вчера хепар сулфар 15 сн.Лекаряр ни каза,че ако не се излекува сега инфекцията,е възможно след години да увреди слуха си.Объркана съм.Ще съм ви благодарна ако ми дадете съвет?Каза също че ако не е наложително е нямало да изпише антибиотик.Благодаря предварително за съвета!

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Божидарка,
   Оплакванията от ухото най-вероятно са от възпалената трета сливица, която по съседство е запушила и евстахиевата тръба.
   Смятам ,че за това състояние сиропа и Хепар сулфур са достатъчни.
   С уважение Д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 21. Даниела Христова

  Здравейте д-р Марио! Питам ви за дете на 5 години и възпаление на средното ухо, има течност в ухото и намален слух. Изписаха й Рупафин, фуроталгин, Флудитек и Дексамфеникол. Тя няма кашлица, но има леко възпалена трета сливица. Притеснява ме сиропът за кашлица Флудитек, нужен ли е при лечението на отита?

  Благодаря!

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Даниела, Флудитекът е изписан срещу кашлицата.
   Ако искате профилактична схема за третата сливица-пишете на лични.
   С уважение Д-р Марио Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Scroll Up