Е-МАГАЗИН

100% Гаранция

ВИП ЗОНА

Само за ценители

Оршгинален медицински тест – колко живот ви остава

5adcf9a90b46ba9bc58dafc2e353a296

Медицински тест със стряскащо точна прогноза колко живот ви остава

Колко живот ми остава? Това е въпрос, който все по-често си задаваме с напредването на възрастта? Съществуват безброй ненаучни начини за предсказване на възрастта, на която човек ще си отиде от този свят, но онези, които се имат за трезвомислещи, отхвърлят достоверността им или напълно ги отричат. В тази статия не става дума за нищо подобно. От нея ще научите как да изпълните теста със сядане и ставане, наречен SRТ (sitting-rise test), който дава смущаващо точна прогноза за броя на годините, които остават на хората на възраст между 51 и 80 години. Той е разработен от бразилския лекар Клаудио Гил Араухо, а ефикасността му е проверена в проучване, обхванало повече от 2000 души, информира Framar.bg.

Д-р Араухо стига до идеята за намирането на максимално опростен физически тест, който да може да бъде изпълняван в домашни условия, след като в хода на практиката си отчита колко малко от пациентите му в третата възраст са в добра обща физическа кондиция. Много от тях се затрудняват при елементарни упражнения за баланс и сила, като например да вдигнат паднал предмет от пода или да станат без напрежение и подпиране от стола.

Известно е, че хората, които са нестабилни и трудно подвижни, са чувствително по-застрашени от опасни наранявания в следствие на загуба на равновесие и падане, както и от заболявания на сърдечносъдовата система. Д-р Араухо стига до заключението, че показатели като гъвкавост, баланс и физическа сила могат да бъдат използвани за ориентир относно прогнозната продължителност на живота на хората, при които се наблюдава влошено общо състояние.

Той е убеден, че ако чуят подобна прогноза, пациентите ще бъдат много по-мотивирани да положат необходимите усилия, за да влязат във форма или най-малкото да вземат мерки, за да спрат процеса на обездвижване и загуба на мускулен тонус. Д-р Араухо изтъква, че обикновено препоръки от сорта на „Трябва да влезете във форма“, или „Опитайте се да промените храненето и да засилите физическата активност)“ правят слабо или никакво впечатление на пациентите и те не променят нищо в поведението си. Ако обаче им бъде казано „Ако не вземете мерки и не подобрите общото си състояние, до пет години ще бъдете мъртви“, те ще се стреснат и действително ще предприемат крути мерки.

Бразилският лекар също така осъзнава, че трябва да намери начин да прави тези прогнози без скъпа апаратура, изследвания и непосилни упражнения, така че тестът да бъде достъпен за колкото се може повече хора. Той сформира екип от свои колеги, с който разработва т.нар. SRT – тест седни-стани, изпълним във всякакви условия в рамките на няколко секунди.

Ето какво представлява упражнението, на което се основава. Преди изпълнението му облечете свободни дрехи, които не ограничават по никакъв начин движенията ви. Застанете в изправено положение, след което внимателно преминете в седнало положение с кръстосани крака (както е показано на илюстрацията), без да се подпирате никъде и да балансирате с ръце. След като се настаните удобно на пода, опитайте се да станете от тази поза без помощта на ръцете си.

1(7)

Снимка: ПИК

Според това колко добре сте се справили ще получите оценка между 1 и 10 точки. 5 точки се дават за безпроблемно сядане и още 5 – за безпроблемно ставане според указанията, дадени по-горе. Това прави максимален сбор от 10 точки. Ако обаче използвате ръка или коляно, за да се подпрете в някакъв стадий от едното или другото движение, трябва да извадите една точка. Ако се подпрете, за да не загубите равновесие, повече от веднъж, трябва да извадите съответстващия на броя на подпиранията точки (2 подпирани = 2 точки, 3 подпирания = 3 точки и така нататък). Половин точка се отнема всеки път, когато усетите, че губите баланс или когато почувствате, че краката не ви държат.

2(10)

Снимка: ПИК

Макар да изглежда като твърде примитивен начин за отчитане на това доколко увредено е общото физическо състояние на човека, когато бъде изпълнен и отчетен правилно, SRT може да предскаже оставащото време до края на живота на съответния човек с алармираща прецизност, посочва се в доклада на Д-р Араухо, публикуван в European Journal of Cardiology(официално научно издание на европейската асоциация по кардиология). Чрез него той съобщава резултатите от своето изследване, в което участват повече от 2000 души на възраст между 51 и 80 години.

Наблюдавайки пациентите си, Д-р Араухо установява, че хората, постигнали по-малко от 8 точки в теста, е два пъти по-вероятно да починат в близките шест години, а тези, получили 3 или по-малко точки – пет пъти по-вероятно да починат през същия период спрямо тези, получили повече от 8 точки. Той обобщава, че всяка точка, която получите при теста, намалява риска от смърт средно с 21%.

В проведеното от него изследване са проследени само пациенти на над 50-годишна възраст, което означава, че ако SRT бъде направен от по-млад човек, резултатите не би трябвало да се отчитат по същия начин, подчертава Д-р Араухо. И все пак, независимо от възрастта, ако решите да пробвате как се справяте със SRT и усетите, че е по-трудно, отколкото сте си мислели, това би трябвало да ви послужи като сигнална лампа, че е време да обърнете внимание на мускулния си тонус и общата си физическа кондиция. Колкото по-млади сте, толкова повече време ще имате, за да вземете мерки и подобрите състоянието си.

агенция ПШК

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Scroll Up