Е-МАГАЗИН

100% Гаранция

ВИП ЗОНА

Само за ценители

Няма как да се опълчим на тиреоидита на Хашимото, без да променим навиците си

Важно е да се установи първопричината. Само заместващият хормон не стигат.

b2eff63aa4d10987b9f3ee4da8791aaa

 

Жертвите на автоимунните заболявания наброяват 750 милиона в целия свят. Почти всеки втори, обаче, не подозира, че има проблем с хормоните. Почти всяка трета жена страда от тиреоидит на Хашимото, а ракът на щитовидната жлеза покосява все по-млади хора.

Даниела Иванова и Веселина Пенкова са част от фейсбук група за борба с тези заболявания и за взаимопомощ. Училищният психолог Даниела Петрова, диагностицирана с тиреоидит на Хашимото, също се включи в разговора ни по тази наболяла тема.

Даниела Иванова обясни, че в най-общ смисъл автоимунните заболявания са предизвикани от реакцията на организма спрямо някакъв дразнител. В отговор на това дразнение нашият организъм се обръща сам срещу себе си и започва да атакува различни тъкани, органи и системи.

Не всичко все още е съвсем ясно, обясни тя, защото за автоимунните заболявания усилено се заговори през последните 10 години.

Даниела разказа, че факторите на средата са един от ключовите компоненти, за да бъде отключено едно автоимунно заболяване. Под фактори на средата разбираме най-общото понятие – околната среда, въздух, храна, вода. Нашите емоции също дават отражение, както и наследственият фактор, който, обаче, не е определящ. Не е задължително родителите с автоимунно заболяване да предадат тези гени на децата си, а дори и да бъдат предадени, няма научни доказателства, че те непременно ще бъдат отключени в някакъв момент, поясни Даниела.

Друг компонент за отключване на автоимунно заболяване е някакъв дразнител, внезапно събитие, което се  е случило, на което организмът реагира – може да бъде физически стрес, емоционален стрес, прекарана остра инфекция от бактериален или вирусен характер.

Едно от най-разпространените заболявания на щитовидната жлеза е автоимунният тиреоидит на Хашимото. В миналото се е смятало, че състоянията на дисфункция на щитовидната жлеза са характерни за възрастни жени – над 60-65 годишна възраст, но това отдавна не е така и страдат и двата пола, с превес при жените.

Няма и възрастови граници, малки деца също могат да отключват тиреоидит на Хашимото. Тук следва да се обърне внимание на родителите – особено на деца в ранна възраст, които боледуват по често. В ранна детска възраст децата отключват различни респираторни заболявания, които са свързани с бактериални или вирусни инфекции. Ако те не бъдат излекувани докрай, това може да бъде бъдещ фактор за отключване на автоимунно състояние.

Не на последно място, здравето на устната кухина, зъбите и венците, са много важен елемент от превенцията на автоимунни заболявания.

Всеки ден по целия свят хора се възстановяват от своето автоимунно заболяване, включително и от Хашимото, отбеляза Даниела и обясни, че Хашимото е много повече от хипотиреоидизъм. Над 300 са описани в науката симптоми, с които човек може да живее години наред и да не обръща внимание.

Често пациентите имат киселини, липса на ценни хранителни вещества, оттам много често се отключват състояния на анемия, желязодефицитна или на витамин В12, чревна пропускливост, чувствителност към храни, често падне на кръвната захар. Тялото всъщност се оказва с една хронична пренатоварена имунна система, която реагира с чревен дисбаланс, нарушено храносмилане и, за съжаление, само с хормонозаместителната терапия, която се предписва тогава, когато е необходимо, не е възможно да бъде овладяно това състояние. Ние заместваме липсващия хормон, но не стигаме до първопричината за това състояние, а при всеки то се отключва и протича различно.

Как обаче да се справим с първоначалния шок от диагнозата?

Веселина Пенкова обясни, че нейните симптоми са били доста объркващи и почти не е имало място, което да не е било засегнато. Имала е проблеми с концентрацията и паметта, акне и суха кожа, болки в мускулите и ставите, нарушения в съня и менструалния цикъл, депресия, тревожност, липса на енергия и сили. Единствените препоръки, които е чувала от лекарите –  че всичко е в главата ѝ и трябва да отслабне.

Една работеща схема за запазване  на  остатъците  от  щитовидната  жлеза  с  природни  продукти – сироп Д-р Марио ИмуноБуст  и  Калкарея флуорика 15 сн

Подходът за лечението, до което стига благодарение на редица трудове на специалисти, работещи в тази област, е цялостен и налага промяна в начина ѝ на живот.

Ние не можем да сменим гените си, но можем да променим нашите навици като възможни отключващи фактори за дадено заболяване, обясни Веселина и посочи, че първият етап от този подход е да се овладее автоимунната атака върху щитоводната жлеза.

Училищният психолог Даниела Петрова, която също се включи в предаването ни, е диагностицирана с тиреоидит на Хашимото през 2008 година след поредица от неуспешни опити за забременяване.

След консултация с ендокринолог се стига до нормализиране на хормона TSH и забременяване. По-късно обаче се установява, че тя е отключила и инсулинова резистентност, през 2016 година лекарите й поставят още една диагноза – желязодефицитна анемия. Тогава тя решава, че трябва да разбере повече за това на какво се дължат тези здравословни проблеми:
 
Оказа се, че има много информация по тези въпрос. Всъщност пътят не е лек, но не е невъзможен. И не е невъзможно един човек с Хашимото да живее нормален живот, да изглежда добре и да носи дрехите, които иска.  
Най-трудното за Даниела идва обаче, когато тя се усъмнява по редица външни признаци, които вече познава, че нейната дъщеря също има тиреоидит на Хашимото. Извършените ѝ кръвни изследвания доказват, че съмненията ѝ не са безпочвени:
 
Вече бях започнала да се подобрявам. Знаех правилния път. Седнах и много дълго време плаках, сама. След това се взех в ръце и си казах: Аз нищо не мога да променя, след като това вече се е случило. Единственото, което мога да променя, е да възпитам детето си да живее по различен начин. Много сложно е да се обясни на едно дете да преосмисля поведението си. Аз съм психолог, но въпреки това ми беше изключително трудно. Но това, което постигнахме е, че при последните изследвания на дъщеря ми абсолютно всички хормони и антитела бяха не просто в норма, бяха в оптималните си стойности. Тя отново се върна към любими за нея дейности – бродира, плете, пее в Двореца на децата. 
Даниела Петрова призова всички родители да не се успокояват при наличието на симптоми като косопад, чупене на нокти и внезапна промяна на настроението, а да имат едно наум, че тези промени може да са своеобразна „червена лампичка“. /http://bnr.bg

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Scroll Up