Е-МАГАЗИН

100% Гаранция

ВИП ЗОНА

Само за ценители

НОВ ОРГАН В ЧОВЕШКОТО ТЯЛО МОЖЕ ДА ОБЯСНИ КАК ФУНКЦИОНИРА АКУПУНКТУРАТА

827-175700-1_wide

 

Новият орган, който се простира под кожата, около мускулите и вътрешните органи, би могъл да предава импулсите, предизвиквани от акупунктурните игли, както и да обясни по какъв начин работят алтернативни терапии, като остеопатия или йога.

Американски учени откриха нов орган в човешкото тяло, който може да помогне да разберем функционирането и ефективността на комплементарни и алтернативни терапии, като остеопатия и акупунктура. Новият орган, наречен интерстициум, се простира под кожата, между мускулите и около лигавиците на белите дробове, кръвоносните съдове, храносмилателната сис тема и отделителната система.

Според изследователите този нов орган свързва почти цялото тяло чрез кухини, които се запълват и изпразват от движеща се течност. Тези кухини са изградени от колаген и еластин, а течността, която ги запълва, се произвежда от клетките на самия орган.

Органът е открит благодарение на технологията, наречена конфокална лазерна ендомикроскопия, при която в тялото се вкарва гъвкава тръба, оборудвана с лазер и сензори, които откриват флуоресцентните отражения на тъканите. По този начин са наблюдавани пространствата, които при традиционните микроскопи се сплескват и не се виждат. Новият орган е в състояние да предава звукови и електрически сигнали.

Проучване , публикувано в списание Scientific Report, предполага, че новият орган може да функционира  като буфер, който защитава органите и тъканите. Освен това, обаче, е посочена комуникационната му функция между различните системи на организма, тъй като интерстициалният флуид захранва лимфната система, която е част от кръвоносната система и имунната  система.

Става дума за голяма физиологична структура, която досега е останала незабелязана и която според авторите на изследването може да помогне да се разбере функционирането на някои комплементарни терапии.

Двама от авторите на откритието го свързват с акупунктурата

Двама от авторите на проучването, д-р Нийл Тейзи, професор по патология във Факултета по медицина на Университета в Ню Йорк, и Ребека Уелс, професор по медицина и биоинженерство в Университета на Пенсилвания, обявиха пред Public International Radio, че интерстициумът би могъл да обясни как акупунктурните игли действат върху организма.

Остеопатите и специалистите по акупунктура твърдят, че биха могли, с игли или мануални техники, да стимулират вътрешни или отдалечени части на тялото и че фасцията и съединителната тъкан са средствата, чрез които осъществяват това стимулиране.

Намира се в съединителните тъкани.

Фасцията и съединителните тъкани са отдавна известни структури и са по-плътни от новоткрития орган. Тейз и Уелс потвърждават, че той се намира в съединителните тъкани.

 

Д-р Марио Имунобуст – стимулиращ  природен продукт

 

Д-р Тейз споменава също едно проучване , което доказва, че вкарването на игла в кожата предизвиква звукови вълни, които се предават чрез енергийните меридиани, описани в традиционната китайска медицина. Интестициумът е средата, в която се разпространяват тези вълни.

Уелс подкрепя това виждане и обяснява, че интерстициалният колаген има способността да предава електрически сигнали, които също биха могли да доведат стимулите на акупунктурните игли до далечни точки на тялото.

 Този орган може да обясни също действието на тай чи и йога.

Д-р Шайста Малик, директор на Центъра за интегративна медицина „Сюзън Самуили” в Калифорнийския университет в Ървайн, потвърждава, че новият орган „е много интересна находка, която може да подобри обяснението на механизма, по който локалната терапия, която стимулира само определени точки, може да доведе до системни ефекти.”

Според Малик, този орган също така би могъл да обясни ефективността на други терапии, като тай чи и йога.

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Scroll Up