Е-МАГАЗИН

100% Гаранция

ВИП ЗОНА

Само за ценители

Нивото на хемоглобина при децата според възрастта им (+таблица)

11_anemiya-u-rebenka

Нивото на хемоглобина при децата и възрастните е различно. То е различно дори при деца на различна възраст, като варира значително.

За да не се притеснявате от резултатите от изследването на кръвта на вашето дете е добре да сте запознати със стойностите в различните възрасти и тази статия е именно за това.

Хемоглобинът е сложен кръвен протеин, които съдържа желязо. Той се намира в червените кръвни телца и основната му функция е да транспортира кислорода до всеки орган в човешкото тяло.

През първите две седмици от живота на бебето нивото на хемоглобин в кръвта е забележимо над нормата, в сравнение с нивата при възрастните. В последствие започва да намалява.

Нивата на хемоглобина в кръвта на бебето и малкото дете обаче може да ви притесни, ако не сте запознати какви са нормалните стойности месец по месец от развитието на бебето и малкото дете.

 

Шуслерова сол № 3  + сироп ИмуноКидс – Природни средства за бързо възстановяване  на  хемоглобина..

 

След навършване на два месеца, нивото на хемоглобина в кръвта на бебето се увеличава постепенно и едва след пубертета достигат до нормални стойности, като са по-високи при момчетата, в сравнение с момичетата на същата възраст.

Важно е да се отбележи, че различните лаборатории имат различни стандарти и стойностите могат леко да варират, но ако имате причина резултатите да ви притесняват, направете повторно изследване в друга лаборатория.

В никакъв случай не правете свои изводи за здравословното състояние на детето си и не му поставяйте диагноза на базата на прочетеното в интернет, както и не се опитвайте да го лекувате без да сте се консултирали с личния лекар на детето.

възраст хемоглобин
<14 дни 134-198
14 дни – 1 месец 107-171
1-2 месеца 94-130
2-4 месеца 103-141
4-6 месеца 111-141
6-9 месеца 110-140
9-12 месеца 113-141
1-5 години 110-140
5-10 години 115-145
10-12 години 120-150
12-15 години (момчета) 120-160
12-15 години (момичета) 115-150
15-18 години (момчета) 117-166
15-18 години (момичета) 117-153

 

Защо ниското ниво на хемоглобин е опасно?

На първо място, защото ако нивото на хемоглобин е понижено, следователно всички органи в тялото, в това число и мозъкът изпитват недостиг на кислород. Състоянието, което характеризира ниското ниво на хемоглобина в кръвта се нарича анемия и е свързано с дефицит на желязо в организма. Анемиите са трудни за лечение, а причините за тях могат да са многобройни. Най-честата причина е небалансирано хранене. Кърмещите майки също са в рисковата група.

За да се избегне развитието на анемия при децата, диетата трябва да включва храни, богати на желязо, но и такива, които съдържат вещества, подпомагащи правилното му усвояване. Това са витамин В12, витамин А, аскорбинова и фолиева киселина.

Защо повишено ниво на хемоглобина при децата също е опасно?

Когато нивата на хемоглобина са по-високи от нормалното, това също не е добре и е сигнал, че детският организъм е дехидратиран. По-сериозните причини за повишен хемоглобин при децата са белодробна фиброза, бъбречни заболявания или злокачествено заболяване на кръвта. За радост повишеното ниво на хемоглобина се среща рядко./Първите 7

 

Шуслерова сол № 3  + сироп ИмуноКидс – Природни средства за бързо възстановяване  на  хемоглобина…

 

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Scroll Up