Е-МАГАЗИН

100% Гаранция

ВИП ЗОНА

Само за ценители

Не давайте таблет на дете под 18 месеца, забавя говора

Всеки 30 минути на ден пред екрана повишават риска на 49%

istock-156547605

 

Ако детето прекарва твърде много време пред таблета, това крие риск да забави развитието на речта му, установиха канадски учени. Проучването им ще бъде представено в Сан Франциско по време на ежегодната среща на Педиатричните академични общества.

Вече стана ясно, че екраните крият опасности за здравето на детето. Те нарушават съня и увеличават риска от развитие на диабет тип 2. Сега данни от последното изследване сочат, че децата, които прекарват прекалено много време пред екрана, имат затруднения в говора.

Канадски учени от университета в Торонто проучили 894 деца на възраст от 6 месеца до 2 години. На 18 месеца 20% от малчуганите прекарвали пред екрана 30 минути на ден (според данни, предоставени от родителите им). Учените установили, че колкото повече време прекарват пред екрана, толкова по-изявено е забавянето на говора.

Всеки половин час игра на ден с електронните устройства повишава риска от проблеми с речта на 49%. На какво се дължи това, все още няма отговор. Престоят пред екрана обаче не забавя другите типове общуване – като социални контакти, езика на тялото или жестовете.

“Децата са всеки ден пред таблети, смартфони и компютри. Съветът на педиатрите е това да не става в ранна възраст. И достъпът на хлапета под 18 месеца да се ограничи. Защото това се отразява негативно на говора“, каза Катрин Биркен, шеф на проучването.

Резултатите потвърждават препоръките на Американската академия на педиатрите, които също настояват да се ограничи достъпа на деца под 18 месеца до екраните./www.noviteroditeli.bg

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Scroll Up