Е-МАГАЗИН

100% Гаранция

ВИП ЗОНА

Само за ценители

Недостигът на желязо в ранна детска възраст намалява ефикасността на ваксините

 

980x551_1596025094

Около 40 процента от децата по целия свят страдат от анемия, тъй като не консумират достатъчно храна, богата на желязо. Редица са изследванията, които показват, че недостигът на минерала води до множество отрицателни последици за човешкия организъм. Новото, което разкриват две проучвания на изследователи от Технологичния университет в Цюрих, е, че дефицитът на желязо намалява ефикасността на ваксините.

Въпреки факта, че глобалните имунизационни програми обхващат повече хора през последните няколко години, около 1,5 милиона деца всяка година умират от заболявания, които могат да бъдат предотвратени чрез ваксинация. Въпреки че все още не е изяснена причината, специалистите са категорични, че ваксинирането е по-малко ефективно в страните с ниски доходи, отколкото в икономически развитите държави.

Бебетата имат по-малки запаси от желязо
Констатациите от две клинични проучвания, включващи деца от Кения, показват, че дефицитът на желязо в ранна детска възраст може да намали защитата, която ваксините осигуряват.

В първото изследване екипът, ръководен от Майкъл Цимерман от Катедрата по здравни науки и технологии, работи в сътрудничество с учени от Кения, Великобритания, Холандия и САЩ. Целта на изследването им е да се определят нивата на желязо и антитела в тялото, както и това на антигени, получени от приложени ваксини в периода от раждането до навършване на 18-годишна възраст, в кръвни проби на 303 деца от Кения.

„В Швейцария бебетата се раждат със запаси от желязо, които обикновено са достатъчни за първите шест месеца от живота. Но в Кения и други страни в Африка, нивата на метала при бебетата са много по-ниски, особено при тези, родени от анемични майки.“, коментира Цимерман.

Намаляването на запасите от желязо в тялото може да бъде допълнително ускорено от инфекции и много често се изчерпват след два до три месеца, обясняват изследователите.

Недостигът на желязо увеличава риска от инфекция поради липса на антитела
Проучването показва, че повече от половината деца вече страдат от анемия на възраст от 10 седмици, а до навършване на 2 години повече от 90 процента имат спад в броя на червените кръвни клетки и количеството хемоглобин. Използвайки статистически анализи, изследователите, водени от Цимерман, успяват да докажат, че въпреки извършени имунизации, рискът от липса на защитни антитела срещу дифтерия, пневмококи и други патогени в кръвта на 18-месечни деца е два пъти по-висок при анемични кърмачета в сравнение с тези, които имат по-високи нива на желязо.

Във второто проучване изследователите предоставят прах, съдържащ микроелементи, на 127 бебета на възраст над 6 месеца всеки ден в продължение на четири месеца. При 85 от тях прахът съдържа и желязо, докато останалите 42 деца не получават хранителни добавки с метала.

При извършване на задължителната имунизация срещу морбили на деветмесечна възраст, както е предвидено в графика за ваксинации в Кения, децата, които приемат желязо като хранителна добавка, развиват по-силен имунен отговор. Резултатите показват също, че тези деца не само имат повече антитела в кръвта при навършване на 1 година, но и те са по-добри в разпознаването на патогените.

Желязото като хранителна добавка за предпазване от анемия
Световната здравна организация (СЗО) препоръчва храненето на бебетата през първите шест месеца да се осъществява само с кърма, за да се избегнат заболявания, предавани чрез замърсена вода. Поради тази причина Цимерман и колегите му не дават на децата хранителни добавки с желязо до седеммесечна възраст, въпреки че голяма част от ваксинациите обикновено се прилагат от този момент.

Въпреки това Цимерман споделя, че много държави вече са постигнали голям напредък в здравеопазването и водоснабдяването, поради което дискусиите в професионалните среди за актуализиране на препоръките на СЗО стават все по-важни. Той смята, че приемането на препоръката е добър ход, който може да предотврати редица заболявания при малки деца, но и че допълването на диетата с желязо може да подобри защитата, осигурена от ваксинациите. Това от своя страна ще доведе до намаляване на броя на смъртните случаи на деца от болести, които могат да бъдат предотвратени чрез ваксини.

Още за Недостигът на желязо в ранна детска възраст намалява ефикасността на ваксините от Framar.bg:

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Scroll Up