Е-МАГАЗИН

100% Гаранция

ВИП ЗОНА

Само за ценители

На Цветница се слага специална трапеза. Честит Имен Ден!

Цветница  е един велик празник, за който гласим специална трапеза, дори и да нямаме именник вкъщи. Честит Имен Ден!

Не случайно седмицата от Цветница – Вход Господен в Йерусалим през Разпети петък до Възкресение е най-важната в историята на християнството и от изключително значение за вярващите.

Тази седмица е значима и за изповядващите други вероизповедания, защото личността на Иисус Христос и неговата мъдрост, както и огромната му саможертва, излизат извън пределите на християнството.

Те са общовалидни за всички живи хора.

Цветница – Вход Господен в Йерусалим дава началото на края на земните дни на Иисус Христос.

 

cvetnica
На Цветница Иисус Христос влиза в Йерусалим, а хората слагат палмови клонки по пътя 

 

Синът Божий знае какво му предстои, но въпреки това той казва на Отца „Да бъде твоята воля“ и смирено понася както възхвалите, така и униженията преди самото Разпятие.

След като на Лазаровден Иисус Христос възкресил починалия Лазар пред очите на толкова опечалени близки и познати, хората за сетен път се убедили, че не е обикновен мъж, а е наистина Синът Божий.

Иисус язди своя осел (магаре) и влиза в Йерусалим.

Посрещнат е с празнични възгласи, а хората застилат пътя пред копитата на осела с палмови клонки. Затова в чужбина наричат празника  Цветница „Палмова неделя“.

Ние в България нямаме палми, затова в храмовете ни раздават осветени върбови клонки. Празникът Цветница се нарича още Връбница.

 

cvetnica
На Цветница в храмовете раздават осветена върба

 

Не трябва да забравяте, че на път към църква на Цветница  трябва да вземете старата върба от иконите и да я изхвърлите в течаща вода – река, вада, поток или да я изгорите в печката. Тя не се хвърля в боклука или в контейнера, защото е преспала в олтара на храма.

След църква поставяте младата върба на вашите икони вкъщи и там тя ще престои до следващата Цветница.

На Цветница имен ден празнуват всички с имената на цветя, растения и дървета.

Честит Имен Ден на Цвета, Цветана, Цветанка, Цецка, Цвятко, Цветан, Цецо, Цветелина, Цветелин, Цветомир, Цветомира, Цветозара, Цветозар, Маргарита, Маргарит, Роза, Ралица, Върба, Фиданка, Ела, Росица, Невена, Невен, Здравка, Здравко,  Зюмбюла, Карамфила, Карамфил, Кремена, Диляна, Дилян, Иглика, Камелия, Лили, Лилия, Малина, Малин, Петуния, Теменуга, Акация, Трендафил, Жасмина, Жасмин и безброй много още!

Не случайно обърнахме внимание на факта, че от Цветница навлизаме в последната седмица от живота на Иисус Христос на Земята.

Цветница е хубав и щастлив ден не само за именниците, но и за самия Христос.

Въпреки, че все още тече Великият пост, на Цветница е позволено да се яде риба, за да се отпразнува прекрасното събитие – посрещането на Иисус Христос като истински Цар в Йерусалим.

На Цветница хората се веселят и се забавляват, а тези забавления приключват в края на празника, за да могат вярващите още от понеделник на Страстната велика седмица да се концентрират в своята вяра.

Предишният път, когато по време на поста беше разрешена риба, е Благовещение (25 март).

Рибата, която вярващите ще ядат, ще им даде сили за последните най-култови дни от поста.

Най-важна от целия Велик пост е последната Велика седмица.

През тези дни вярващите ядат все по-малко храна. А на Разпети петък не ядат нищо – в краен случай няколко хапки хляб и няколко глътки вода при нужда.

По този начин те засвидетелстват своето уважение, признателност и преклонение пред саможертвата на Иисус Христос. А той беше пожертван (жертвеният Агнец), за да може неговата пролята кръв да изкупи натрупаните през вековете грехове на хората.

Този факт не трябва да бъде забравян никога.

 

http://www.topactualno.com/

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Scroll Up