Е-МАГАЗИН

100% Гаранция

ВИП ЗОНА

Само за ценители

Намалете киселинността в организма, за да сте здрави

Всеки от нас знае, че начинът на хранене оказва известно влияние върху здравето ни. Но колко голямо е това влияние? Може би ще се изненадате, че според някои специалисти около 80% от заболяванията могат да се излекуват с промяна в хранителните ни навици.
Здравето на нашия стомах и черва определят кои важни вещества ще се усвоят от храната и кои не. За съжаление, обичайният ни начин на хранене води до повишена киселинност, а киселинната среда предразполага към различни заболявания. Повишената киселинност се последва от извличане на калция от клетките, така че най-естественият начин да се преборите с остеопорозата, например, е да алкализирате тялото си.

Как можем да намалим киселинността в тялото?

 • Ако искате да намалите киселинността в организма и да оздравите тялото, ограничете употребата на алкохол, захарни изделия и месо.
 • Увеличете количеството на водата до 30 мл на килограм тегло. Това означава, че ако тежите 60 кг, на ден трябва да приемате минимум 1800 мл вода.
 • Добрата хидратация на тялото зависи не само от приема на вода, но и от нормалната пропускливост на клетъчната мембрана. Затова не забравяйте редовната употреба на омега-3 мастни киселини. С тях ще имате не само добро храносмилане, но и здрава и млада кожа, коса, нокти, нормални нива на холестерол и триглицериди и запазване на паметта и концентрацията дори в напреднала възраст. Най-подходящи източници на омега-3 са рибеното масло от сьомга и маслото от крил.

Достатъчно ли е да се храним здравословно, за да сме здрави?

Често мои пациенти ме питат защо са болни, след като се хранят много здравословно. Трябва да се има предвид, че витаминното и минералното съдържание на храната днес, сравнено с храната през 50-те години на 20 век, е намаляло със 75%! Затова дори и тези от нас, които се хранят най-здравословно, не могат да поемат с храната нужните им количества витамини и минерали, и имат нужда периодично да използват някои хранителни добавки. Има интересни проучвания върху плъхове, които са хранени с нездравословна храна и излагани на радиация. Те развили с 50% по-малко тумори, когато в храната им допълнително били прибавяни антиоксиданти.

Какви съвети за здравословно хранене давате на своите пациенти? Кои са най-често допусканите грешки на трапезата?

 • ограничете изкуствените посладители и консерванти

Избягвайте храните с изкуствени подсладители и консерванти. Това са сравнително нови за нашите стомах и черва вещества и организмът не е в състояние да ги преработи.

 • хранителни алергии

Ако постоянно страдате от подуване, болки в червата, е възможно да страдате от непоносимост към някоя храна. Всичките ви храносмилателни оплаквания изчезват като с магическа пръчка след спиране на храната, която не понасяте. За хранителна непоносимост мислете и, ако постоянно страдате от запушен нос, болки в ставите, подуване, оточност, напълняване в корема, а обичайните изследвания и лечения не водят до никакво подобрение. Най-често хранителната непоносимост е към млечни продукти и/или към глутен. Просто спрете за 3 – 4 седмици тези храни и наблюдавайте как се чувствате.

 • спрете консервирани храни, полуфабрикати, туршии

Ако искате здрав стомах и черва, забравете също консервираните храни, туршиите, полуфабрикатите. Микровълновите фурни са голямо улеснение, но приготвянето на храна в тях е изключително вредно, защото се променя клетъчната й структура.

 • повече плодове и зеленчуци

Половината от чинията ви трябва да е запълнена с „жива храна“ – пресни плодове и зеленчуци, които не са обработвани термично.

 • увеличете водата

Избягвайте да пиете вода по време на хранене. Така ще си спестисте подуването на корема и наднорменото тегло.
Ако ви е трудно да пиете чиста вода, овкусете я с парченце лимон, портокал или други плодове. Не чакайте да ожаднеете, за да пиете вода.

 • хранете се често и по малко

Яжте 4-5 пъти дневно малки порции храна. Избягвайте късното хранене след 19 часа, защото всичко, което хапнете тогава, се отлага под формата на мазнини. Обмяната на веществата е най-активна между 6 и 12 часа на обяд. За съжаление, повечето пълни хора неизменно не закусват и преяждат във вечерните часове.

 • ограничете газираните напитки

Ограничете газираните напитки. Някои от тях съдържат над 10 чаени лъжички захар! Не се заблуждавайте, че ако пиете газирани напитки, които не съдържат захар, това е добре за вашето здраве, защото подсладителят аспартам е канцерогенен (предивиква рак).

 • намалете белтъчните храни

Прекомерната употреба на белтъчни храни и най-вече на месо е особено разпространена сред младите хора. Организмът има определен капацитет да разгражда белтъчна храна, така че ако консумирате месо и друга белтъчна храна на всяко хранене, тези вещества не могат да се разградят и загниват в червата, а това води след себе си възпаления и повишен риск от развитие на тумори. Нормата е по 1грам белтък на килограм тегло дневно, те. ако тежите 70 килограма, трябва на ден да приемате до 70 грама белтък.
Два пъти седмично яжте риба заради голямото количество омега 3 мастни киселини в нея. Според съвременни изследвания, именно морските продукти са причина за дълголетието и малкия процент сърдечно съдови заболявания при японците.

 • намалете стреса

И не на последно място – помислете как да релаксирате. Никой от нас не може да избяга от стреса, но поне можем да намалим негативните ефекти върху здравето чрез йога, релаксация, медитация. Една спокойна разходка в парка за около час дневно има отличен успокояващ ефект. Да не говорим, че най-добрите идеи идват, когато сме отпуснати и сред природата.

Съвременният начин на живот (влошено качество на храните, замърсен въздух, високи нива на стреса) води до задържане на токсини в тялото, до блокиране на самите клетки, които вече не могат да приемат необходимите им вещества, нито да ги предоставят на организма там, където са необходими. Има ли начини да неутрализираме този процес?

При всеки пациент над 35-годишна възраст е желателно да се прави детоксикация, т.е. пречистване от токсини на организма, веднъж годишно. Това може да стане по различни начини. Някои предпочитат традиционното постене. Аз лично виждам най-голяма полза от съчетанието от лечебно гладуване с предписване на хомеопатични медикаменти и Шуслерови соли – номер 6, 9, 10, 11 и 12 – по 3 таблетки от всяка сол за 2 месеца. При хора с активен начин на живот дълготрайното гладуване е трудно приложимо, но дори един ден от седмицата, в който да останат само на плодове и вода, дава своя чудесен пречистващ ефект.

Има специфични хомеопатични препарати, които детоксикират всеки един орган или тъкан и се назначават в зависимост от нуждите на пациента. Аз назначавам на всеки свой пациент, в зависимост от неговите здравословни проблеми, определен начин на хранене, който да му помогне да възстанови функцията на засегнатите органи и тъкани по-бързо, но тези промени в храненето е желателно да не се правят за неограничено дълго време, за да не се стигне до дефицити на определени хранителни вещества. С други думи, всяка крайност в начина на хранене и дори детоксикацията може да има обратен ефект. Умереността е най-добрият подход.

Напоследък е радващо, че все повече хора в активна възраст обръщат внимание на профилактиката и на поддържане на своето здраве. Не бива да се заблуждаваме, че здравето се постига само със здравословно хранене, лечение и спорт, и можем безнаказано да “замърсяваме” съзнанието си с негативни или гневни мисли. Дух, ум и тяло са едно неделимо цяло. Затова, ако искаме да сме здрави и да се чувстваме добре, е нужно да се грижим за всяка една част от това триединство.

 

д-р Юрукова

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Scroll Up