Е-МАГАЗИН

100% Гаранция

ВИП ЗОНА

Само за ценители

Най-добрите упражнения за отслабване с йога

 

Най-добрите упражнения за отслабване с йога

За тях разказва Светла Иванова

 

Най-добрите упражнения за отслабване с йога

 

Снимка: Thinkstock

 

В сезона, в който показваме най-много тялото си, е добре да сме слаби.

Но да си слаб и гъвкав целогодишно е приятно, защото говори за добро здраве и дълголетие.

Подбрала съм 5 от най-ефикасните йога упражнения, които ще ви помогнат с лекота да стопите мазнините.

Преди тях загрейте със слънчевия комплекс

Започваме с най-трудното наричано „царица на асаните“ – „стойка на глава“.

Ако не сте се занимавали с йога или не сте опитвали да стоите обърнати с главата надолу, по-добре пропуснете тази асана.

Тя е противопоказна и по време на менструация и бременност, при напреднала артериосклероза, повишено кръвно налягане, изменения на гръбначния стълб и глаукома, разстройство на жлезите с вътрешна секреция и възпалителни процеси в областта на главата.

За всички, които искат да опитат за първи път, е добре да използват стена за упора.Можете директно да изтласкате единия крак към стената, а другият да го последва, но ако желаете да се научите на правилно изпълнение използвайте тази техника, като дишате нормално през цялото време:

 

Стойка на глава
Стойка на глава

 

Снимка: Личен архив

Коленичете, преплетете пръстите на ръцете и ги поставете на пода със свити лакти, така че да се получи равностранен триъгълник.

Опрете тила в сключените на пода ръце.

Изправете коленете и повдигнете бедрата.

Без да свивате коленете, пристъпвайте напред, докато приближите стъпалата максимално до главата.

Свийте коленете към гърдите и повдигнете стъпалата от пода, изнасяйкибедрата назад. Задръжте в това положение, докато се почувствате стабилни. Когато се научите да пазите равновесие по този начин (може след няколко дни или дори месеци), изправете бавно краката нагоре.

Задръжте в асаната, докато почувствате неудобство и усилие. Ако загубите равновесие, свийте крака и се претъркулете.

Излезте от позата в обратен ред.

Много важно е да не ставате веднага! Починете си като отново коленичите и седнете на петите си. Поставете юмруците си един върху друг на пода и челото върху тях. Останете така поне 20 секунди.

 

 

Снимка: Личен архив

Преминаваме към „свещ“.

Легнете по гръб.

Притискайки с длани пода, повдигнете краката нагоре в шпиц. Когато краката стигнат над тялото, повдигнете и трупа, докато застанат във вертикална линия над раменете. Брадичката трябва да опира в гърдите.

Ръцете придържат стабилно тялото да не се люлее. Лактите са прилепнали към земята, а дланите към тялото.

Тежестта пада върху ръцете и раменете. Задръжте в позата около минута.

Релаксирайте за кратко.

Не изпълнявайте асаната при напреднала артериосклероза, повишено кръвно налягане и възпалителни процеси в областта на главата.

Следващата поза се нарича „риба“. Сложете длани под седалището обърнати към пода. Повдигнете се на лакти с хубава извивка. Опрете темето в пода. Задръжте за пет вдишвания и издишвания.

 

 

Снимка: Личен архив

Излезте от позата, като леко повдигнете темето, после преплъзвате задната част на главата, раменете, изваждате ръцете. Отново релаксирайте за кратко. Така даваме възможност на тялото да усвои ефекта от позата.

Пак легнете с длани до тялото обърнати към пода. Свийте коремните мускули и повдигнете таза и краката. Отпуснете крака над главата. Дишането е свободно.

 

 

Снимка: Личен архив

Това е класическата поза „рало“.

Останете в позата до минута. Опитайте се да сте неподвижни. Върнете по обратен ред много плавно тялото на пода. Отпуснете плешките, средната част на гърба, кръста, седалището и краката. Обърнете длани към тавана и се отпуснете отново за кратка релаксация.

Накрая да направим „главоколянна поза“. Отново от легнало положение с изпънати назад ръце вдишайте и се изправете до седеж.

 

 

Снимка: Личен архив

Оттук издишвайки, се наведете напред от таза колкото можете към краката. Не сгъвайте колене и не огъвайте гръбнака. Дишайте нормално.

Опитвайте се с всяко издишване да се накланяте по-напред. По-гъвкавите могат да опрат първо корема, после гърдите и дори главата към краката.

 

 

Снимка: Личен архив

Задръжте така според възможностите ви.

ЕДНА БГ

 

 

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Scroll Up