Е-МАГАЗИН

100% Гаранция

ВИП ЗОНА

Само за ценители

Най-добрите начини да засилите ума си


Колкото повече остаряваме, толкова повече се влошава способността ни да учим. Паметта ни избледнява и това е съвсем ествествено. Обикновено се забавя бързината на мисълта, притъпява се умението да ни хрумват нови неочаквани идеи.
Но има начини да продължим да тренираме ума си, да го засилим и така да забавим старостта. Те са изпитани, всички ги познаваме. Не става дума за нищо недостижимо, само за желание да се положат усилия.
Блогът А+ изброява 15 от тях, като ги определя като нужни ежедневни тренировки на ума. Ето какви са те.

Четете книги.

Бъдете любопитни. Така ще запомняте повече.

Пиешете на ръка. Въпреки че компютърното писане е по-бързо и далеч по-ефективно, изследвания твърдят, че с него може да си правим лоша услуга. Наблюдения над ученици, които си водили бележки в час с лаптопи и други на ръка, показало, че вторите са запомнили повече информация.

Смятайте. Може да не ви се вярва, но мозъкът ни интерпретира математическите уравнения по същия начин, както тълкува един шедьовър на художественото изкуство. Пресмятането на уравнения е добър различен начин да се поддържа умът активен. Освен това е полезно и защото така може да се пестят пари.

Яжте здравословна храна. Не лишавяйте тялото от разнообразното меню, което ще го зареди с енергия и ще подхрани мозъка.

Рисувайте.

Решавайте кръстословици, редете пъзели, играйте на кубчето на Рубик.

Тренирайте. Правете физически упражнения. Бягайте за здраве, ходете на фитнес, изберете си спорт.

Пийте кафе. Кофеинът в нормални дози стимулира мозъчната дейност.

Говорете чужди езици. Трудно е с годините да се учи нов език, но винаги можем когато сме на ваканция в чужбина да се постараем да научим основните думички от езика на страната като „Благодаря“, „Здравейте“, „Улица“, „Стая“.

Играйте видео игри. Изследвания от последните години показаха, че в умерени часове, не по 8 на ден, гемйнгът може да стимулира обема на сивото вещество на мозъка и да подпомага когнитивните функции като паметта, способността да се вземат решения и дори загубата на концентрация. Препоръчва се по 30-45 минути дневно.

Свирете на музикален инструмент. Слушането на музика активира различни области от мозъка, които отговарят за осмислянето на мелодията, ритъма и текста.

Медитирайте. Забавете крачка, седнете на спокойствие без излишни шумове. Изследвания показват, че недиректната медитация, в която човек се фокусира върху дишането си или друг звук без пряк смисъл, но не се опитва активно да блокира мислите си, може да подобри паметта, концентрацията и дори да намали стреса.

Поспете. Наспете се.

Научете се да вършите нещо ново. Наистина ще дадете стимул на мозъка си като изградите ново умение, например да сготвите нещо, да шиете, да свирите на инструмент, Научаването да се върши нещо ново, при което се изисква моторна функция, създава множество нови връзки между невроните на мозъка, което от своя страна увеличава способността ни да учим нови неща.

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Scroll Up