Е-МАГАЗИН

100% Гаранция

ВИП ЗОНА

Само за ценители

Най-важните признаци, които показват, че сте абсолютно здрави

1541695193_2

 

Желаещите да научат дали са здрави, често се натъкват на противоречива информация. Някои казват, че здравето е пряко свързано с теглото, докато други не са съгласни с тях.

Съществуват различни мнения за това какво да се яде и те съвпадат само по няколко продукта. А дори не си струва да се опитвате да постигнете консенсус за това, какво представлява правилната диета!

Затова, за да имате твърда основа под краката си, е важно да знаете какво говорят за доброто здраве медицински специалисти, изследователи и други учени хора.

Гъста, лъскава коса

Чупливата, суха или тънка коса е знак, че нещо не е наред в тялото (например поради стрес, хипотиреоза или нарушения в храненето). Обратното също е вярно: здравата коса свидетелства за здраво тяло. Нейният растеж зависи от състоянието на фоликулите и кожата, както и способността на организма да създава правилен косъм.

Условието за растеж на гъстата блестяща коса е наличието на ключови компоненти като протеини, здравословни мазнини и витамини. Ето защо, здравата коса показва правилното хранене и усвояване на всички полезни компоненти.

Здрави нокти

Друг индикатор за състоянието ви са ноктите. Те отразяват добре проблемите на тялото, включително системни заболявания и кожни проблеми. Розовото ложе на ноктите без линии или обезцветяване, здрави нокти без линии са признаци на добро здраве. Но, ако се наблюдава промяна в цвета (белизна или кафяви белези в ложето) или се появяват ямички, това може да е знак, че нещо не е наред. Например гъбична инфекция, лупус, анемия и други системни заболявания.

Здрави зъби и венци

Силните зъби и розовите, не възпалени венци играят ключова роля в поддържането на здравето, както и на устната хигиена. Подобно на други части на тялото, като например кожата и червата, устата също е пълна с бактерии. Повечето от тях са напълно безвредни или дори полезни, а естествената защита на организма и добрата профилактика, включително ежедневното почистване, могат да ги контролират.

Но, без подходяща хигиена на устната кухина, броят на бактериите може да достигне ниво, при което могат да възникнат орални инфекции като кариес и заболяване на венците. Освен пародонтоза, например, могат да се развият сърдечно-съдови заболявания. А бременните жени са застрашени от преждевременно раждане. Поради това, чистете по често зъбите си по-често и редовно посещавайте зъболекаря си.

Обиколката на талията

За щастие, индексът на телесната маса (ИТМ) излиза от употреба като мярка за здравето. Методът за използване на съотношението на масата към ръста, за да се оцени количеството на излишните мазнини, винаги е имал своите опоненти, а през последните години те надделяха. Проучване за взаимовръзката между здравето на сърцето и ИТМ показа, че 50% от хората с наднормено тегло и 29% от затлъстелите хора са метаболитно нормални. Освен това 30% от хората с нормално тегло били сърдечно-метаболитно нездрави.

Понастоящем лекарите са по-склонни да измерват дължината на обиколката на талията като ключов индикатор за състоянието на човека. Натрупването на коремна мазнина създава по-голям риск за здравето, отколкото наднорменото тегло по стандартите на ИТМ. Дори сред хората, чието тегло не е  прекомерно над нормата, голямата талия корелирала с по-висок риск от ранна смърт. Проучванията показват, че това може да се дължи на факта, че мастната тъкан, която се натрупва в средната част на тялото, е по-метаболитно активна от подкожната, отделя хормони и други клетки, които засягат биохимията на тялото.

Достатъчен сън

Известно е, че недостатъчният сън повишава риска от развитие на диабет, наддаване на тегло и сърдечни заболявания и може дори да намали продължителността на живота на човека. Добрият сън е необходим за дълъг и здравословен живот. Той играе важна роля в имунната система, метаболизма, способността да се запомня и учи, и други жизненоважни функции. Сънят е регенеративен процес, който подмладява тялото. Животните, лишени от сън, губят имунитета си и умират след няколко седмици. Много от основните регенеративни функции (възстановяване на тъканите, мускулен растеж, протеинов синтез, освобождаване на хормон на растежа) възникват по време на нощна почивка. Следователно, добрият сън, усещането, че сте добре отпочинали и заредени с енергия по време на пробуждането са знак за добро здраве.

Наблюдавайте изпражненията си

Няма по-лесен начин да разберете какво се случва в тялото ви, от този да погледнете какво излиза от него. Нормалното изпражнение е различно. Независимо от това какво говорят различни блогове и телевизионни журналисти, не е необходимо да правите това веднъж на ден (или изпражненията да имат перфектна форма и да не миришат). По-добре е да се съсредоточите върху правилната работа на червата. Ако има дългосрочна промяна, трябва внимателно да наблюдавате какво се случва. Освен това, ако усетите болка или други тежки симптоми, трябва да се консултирате с лекар. Тревожни признаци са кръв в изпражненията, упорит запек или продължителна диария.

Социална подкрепа

Проучванията показват, че наличието на силни социални връзки и възможности за взаимодействие е много полезно. Очевидно, че психическото здраве зависи от това, но също така се отразява и на физическото състояние. Потребителите с по-широки социални мрежи живеят по-дълго, отколкото техните връстници, които са по-изолирани, защото те имат по-малко стрес, който влияе отрицателно върху коронарните артерии, функция на червата, регулиране на инсулина и на имунната система.

Друга линия на изследванията показва, че грижовното поведение причинява мощно освобождаване на хормони, устойчиви на стрес. В същото време, положителните ефекти от социалната подкрепа се отнасят както до получателя, така и до лицето, което я предоставя.

Наблюдавайте езика си

Китайската медицина вярва, че езикът може да бъде отличен барометър за здраве и добро самочувствие. Това не е заместител на медицинска диагноза, но езикът може да ви каже колко добре сте усвоили вчерашната вечеря или как се справяте със стреса. Ако върхът на езика е червен, това е знак, че сърцето, умът и емоциите ви са възбудени. Това често се съпътства от безсъние, сърцебиене, нервност и безпокойство. Други признаци са дебел слой бял налеп, който показва, че храносмилането ви не работи оптимално. А следите от зъби по страничните краища на езика „показват ниска енергия, бавно храносмилане и рехави изпражнения“.

Спазвайте диета

Всеки е съгласен, че е важно да се ядат здравословни мазнини, плодове и зеленчуци. Такава диета понижава кръвното налягане, намалява риска от сърдечно-съдови заболявания и инсулт, предотвратява някои видове рак, развитието на проблеми на очите и храносмилането, положително влияе върху нивата на кръвната захар. Многообразието и количеството са еднакво важни, защото нито един плод не съдържа всички вещества, необходими за поддържане на здравето. Важно е да ядете зеленчуци и плодове от различни цветове всеки ден.

Поддържайте нормални жизнени показатели и ниво на физическа подготовка

Базовото натоварване предвижда 30 минути умерени упражнения, поне 5 пъти седмично. Допустимото ниво на физическо обучение включва способността да се изминете километър за 10 минути, да прехвърляте две пазарски чанти от магазина към колата и да се качите по стълбите в блока без да се задъхате. Освен това е много важно да имате нормални жизнени показатели. Кръвното налягане трябва да е под 140/90 , пулсът в състояние на покой – около 70 удара в минута и честотата на дишане – 16-20 вдишвания в минута.

Обърнете внимание на умственото и емоционалното си състояние.

Според изследванията, психичните разстройства (най-често – депресия) са свързани с риска, възникването, развитието и изхода на тежки хронични заболявания като диабет, хипертония, инсулт, сърдечни заболявания и рак. Хроничните заболявания и депресията са взаимносвързани. Не само първите водят до второто, но обратното. Осигурявайки собственото си емоционално и психическо благополучие, вие подобрявате и физическото си състояние. Поддръжката на психичното здраве, особено практиката на медитация, дълбоко дишане или йога, както и работа с квалифициран терапевт помагат да се поддържа цялостното здраве на тялото./zdrave.to 

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Scroll Up