Е-МАГАЗИН

100% Гаранция

ВИП ЗОНА

Само за ценители

МОРБИЛИ

Морбили или т.нар. ДРЕБНА ШАРКА е  особено  активна  тази  година  в  Европа.

Последната  епидемия  в  България  беше  през  2010  година…

За щастие има създадена ВАКСИНА срещу МОРБИЛИ още през далечната 1963 година. Непрекъсната се осъвършенства в годините и днес тя е в състава на тривалентната – МОРБИЛИ – РУБЕОЛА – ПАРОТИТ. Тя се прави от 1992 година на децата на 13 месеца и в шести клас.

Смята  се,  че  освен  ваксината  значение  за  възпреимчивостта  и  протичането  на  заболяването  има  и  моментната  кондиция  на  имунитета…

ОБРИВИТЕ при МОРБИЛИ са характерни– те са най-типичния симптом за болестта.

И така – тази шарка се предизвиква от вирус – от групата на Парамиксовирусите. Човекът е единственият естествен гостоприемник за вирусът. Той попада в гърлото и конюнктивата на болния чрез секрети от горни дихателни пътища при говор, кихане и кашлица.

ИМУНИТЕТЪТ при МОРБИЛИ след преболедуване е пожизнен. Болните са заразни 1-2 дни преди първите прояви на болестта до 7 – 8 дни след това.

Боледуват деца предимно до 5 годишна възраст. БЕБЕТА до 6 месеца не заболяват от МОРБИЛИ, поради придобития имунитет от майката.

Въвеждането на ваксина промени възрастовата характеристика на болестта – среща се повече при деца над 10 години.

Какви са СИМПТОМИТЕ при МОРБИЛИ?

След скрит период от 10 – 14 дни се появяват първите оплаквания . Те са кихане, обилна хрема и кашлица. Тя е особено упорита, честа и суха. Конюнктивите на очите са силно възпалени – зачервени, оточни и с много секреция.

Около 2 – 3 ден след началото на болестта се появяват петната на Филатов – Коплик. Представляват малки белезникави петна по лигавицата на бузите с големина от 1 – 2 мм. върху зачервена основа.

Детето е отпуснато, в увредено общо състояние, с безапетитие. Често има диария.

Почти винаги температурата се повишава на 3 ден и има високи стойности – 39 градуса.

На четвъртия ден след тези начални прояви се появява ТИПИЧНИЯТ ОБРИВ НА MОРБИЛИ.

Той е ситен, леко надигнат над кожата и започва от областта зад ушите, като в първите 24 часа обхваща лицето и шията. Обривът е с розово – червен цвят и избледнява при натиск. Има силна тенденция за сливане /конфлуиране/ и не след дълго се образуват червени плаки. Кожата придобива вид на географска карта, особено характерно за главата, шията и горната част на тялото.

Обривът постепенно слиза към горни крайници и трупа а след това обхваща и краката. Обикновено липсва по длани и ходила. Не е сърбящ.

По същия път започва да изчезва, като става по – плосък, не толкова червен – по – скоро кафенеещ. Продължителността на обривния стадий е около седмица.

През цялото време болните имат висока температура, силно са интоксикирани, имат силна кашлица, светобоязън, обилна хрема и др. Лицето на детето е „типично” – „мокро” от сълзотечението и възпалението на носа , оточно и обрив по бузите.

УСЛОЖНЕНИЯТА ПРИ МОРБИЛИ не са чести, но са тежки. Клинично се проявяват с повторно покачване на температурата и силно нарушено общо състояние.

Те биват:

–ларингит

–отит

–бронхиолит

–пневмония

–миокардит

–менингит

–енцефалит.

Лечението трябва да се прецизира в зависимост от симптомите и усложненията и винаги се осъществява от лекар.

Подробно  за  всички  шарки  ще  прочетете  в  книгата  „От Нула“…

 1. Avatar
  Христина

  Здравейте! Бих искала да попитам колко време след поставяне на ваксината за морбили от задължителния имунизационен календар вече може да се счита, че детето има имунитет? Във връзка със случаите на морбили ме притеснява, предстои поставяне на ваксината на детето и искам да знам кога след това ще мога да съм спокойна, че няма как да се зарази.

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Христина, поне трябва да измине месец, за да смятаме, че има някаква протекция срещу съответните болести – Паротит, рубеола и морбили.
   С уважение Д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 2. Здравейте! Дъщеря ми е на година и 2 месеца и ваксината за морбили не е поставена, защото дълго време ту има, ту няма температура (37.2). В момента е без температура, има един прием Авирон кидс. Пречи ли това да бъде поставена ваксината? Благодаря!

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Деси, Не, Този сироп не пречи за поставяне на ваксина.
   С уважение Д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 3. Венета

  Здравейте д-р Марио.
  Днес ни поставиха ваксина за морбили.
  Знаем, че по време на постсвянето на ваксината детето трябва да е напълно здраво, но аз искам да попитам колко време след поставянето на ваксината детето трябва да се пази от вируси, настинки и т.н
  И колко опасно може да бъде ако детето се разболее или настине.
  И страничните ефекти до колко време след поставянето на ваксината може да се появят.

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Венета, Не е желателно в следващите 21 дни да се разболее.
   Препоръчвам имуностимулация – Имунокидс.
   С уважение Д-р Марио Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 4. Веселина

  И аз искам да попитам до колко време след поставянето ваксината може да се появят странични ефекти.
  Благодаря предварително 🙂

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Веселина, До 48 часа.


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 5. Добър ден!
  Синът ми е на 2г и 9 месеца. На 6 февруари (преди 13 дни) му направихме ваксината за Морбили, Заушка и Рубеола. В събота, 9 дни след ваксината,забелязахме,че тилните лимфни възли са подути, с големина на бобчета. Нормално ли е да е реакция от ваксината, от компонента за Рубеола? Навсякъде пише, че се подуват възлите на шията, но за тилните не прочетох. Знам, че те се подуват при Рубеола… Но все пак се притеснявам. Не е вдигал температура, други реакции няма.
  Благодаря Ви предварително.

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Scroll Up