Е-МАГАЗИН

100% Гаранция

ВИП ЗОНА

Само за ценители

Момиче влезе в пубертета на 6 г. заради консумация на пилешко с хормони

 

Деветгодишната Симона навлиза в преждевременно в пубертета. Според нейната майка Борислава Сапарева причината за това е именно в консумацията на пилешко месо, съдържащо хормони, съобщи TV7. Преди три години Борислава забелязва, че тогава 6-годишната Симона има подуване на гърдичките. Консултация с ендокринолог и поредица от медицински изследвания показват, че детето няма раково образование.

Медиците установили, че детето има увеличение на женския полов хормон естрадиол 10 пъти над нормата. Те стигат до единодушното заключение, че хормонът се е завишил в пъти поради външни фактори, следствие на храненето. Тогава получават съвет от лекуващия лекар да спрат приема на пилешко месо, заради вероятното съдържание на този хормон в него. Оказва се, че пилетата приемат естрадиола, за да наедряват по-бързо и за 20-30 дена да станат годни за продажба.

Освен завишения в пъти естрадиол, Симона се оплаквала от болки в коленете и костите. Mомиченцето има двойно уголемена матка, както и увеличен размер на единия яйчник.

В практиката си професор Милко Сираков е срещал и други подобни случаи. Той е началник на Трета гинекологична клиника при УБ „Майчин дом“. Казва, че не са изключения случаите, при които още на 4-годишна възраст на момиченцата започват да им растат гърдите. Медикът изследвал явлението назначил проверка на хормоните, на хипофизната жлеза, на яйчниците. Установява, че има високи нива на естрогените в кръвта, но няма високи нива на хипофизните хормони, което означава, че не е централен пубертет. Той е сред специалистите, които предлагат нов хранителен режим на Симона – без пилешко месо.

Година по-късно, без консумация на пилешко месо, положителният ефект върху организма на Симона е налице. Както показват изследванията, нивото на хормона вече е почти в нормата. За това време тя не е приемала никакви медикаменти.

Проф. Сираков припомня, че, освен хормоните, на пилетата се дават и антибиотици, които да ги предпазват от болести. Ако животното бъде убито след определен интервал от време, когато тези хормони вече са се преработили, негативен ефект върху организма на консуматора няма да има. Но, ако го убият малко след приема на хормони, те остават в месото. Ефектът върху организма на възрастен няма да е толкова краен, но за едно дете това може да е фатално.

Екипът ни посети една от птицефермите в близост до София, за да провери с какви фуражни смески са хранени пилетата. Производителят на пилешко месо Благо Джиев ни обясни, че през последните 20 години промяна в начина на гледане на пилетата няма.

Антибиотикът, който ползват птицевъдите, е кокцидиостатик. Той, по думите на Джиев, е незаменим на този етап и всички, които отглеждат промишлено бройлери, го ползват. Една седмица преди заколване на птиците този антибиотик се спира. По думите му американските му колеги могат да произведат 1 кг месо с 1 кг фураж.

Джиев казва, че контролът от страна на Агенцията по храните обхваща около 20% от месото, което се предлага в България. Останалото е вносно месо. Не е ясно него кой го проверява и дали чуждите продукти не съдържат от хормоните.

Въпреки това Симона е яла само българско пилешко месо.

 

По думите на Благо Джиев той не знае дали консумацията на пилешко месо може да доведе до преждевременен пубертет при момичетата. Сподели обаче друга своя теория.

 

„Това, че хомосексуализмът се разраства като епидемия всяка година, е показателно. Така че – някой иска да го приемем като нещо нормално, нещо необходимо, защото това нещо става като мода.“ Той е категоричен, че дори хормоналният дисбаланс идва от храненето.

 

Според специалистите случаите на преждевременен пубертет зачестяват и заради пестицидите и хербицидите в храната.

24 ЧАСА

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Scroll Up