Е-МАГАЗИН

100% Гаранция

ВИП ЗОНА

Само за ценители

Млякото за деца – 7 дни след като животното е приемало антибиотик

milk_for_toddlers

„При отглеждането на животни антибиотиците не могат да бъдат изцяло заменени, но може да бъде намалено тяхното използване… По принцип, антибиотиците не се използват профилактично, само при възникване на заболяване и когато едно животно е болно, се третира само то… Хубаво е и самите стопани да знаят карентните срокове на антибиотиците – обикновено те са около 21 дена за месото и около 7 дена за млякото след последното третиране… Проблемът с антимикробната резистентност е особено голям при децата – те са особено чувствителни, защото ако са консумирали продукти от третирани животни, изграждат резистентност и антибиотиците не могат да им подействат. Самото  сериозно говорене е начало на решаване на проблемите,“  това каза по БНР д-р Димитър Цанков, заместник-председателят на Националния съвет на Българския ветеринарен съюз по повод проблема с антимикробната резистентност.

Във връзка с това се създават и нови европейски правила ще имат за цел да се ограничи употребата на антибиотици в селското стопанство и да се въведат по-строги мерки за внос на храни, за да се намали разпространението на антимикробната резистентност. Предаването на лекарствената резистентност от животните на хората е сериозна заплаха, която всяка година причинява смъртта на 25 000 душиСпоред прогнозите на специалисти, ако не се вземат мерки срещу антимикробната резистентност, до 2050 г. тя може да причини повече смъртни случаи от раковите заболявания

 

„Кодът  на  детския  имунитет“ – всичко за природната профилактика и лечение  на  най-честите  болести

 

По настояване на евродепутатите Регламентът налага изискване антибиотиците да не могат да бъдат използвани за засилване на растежа на животните. Като мярка за  справяне с проблема, депутатите одобриха и нови правила за по-отговорно използване на медикаментозни фуражи.

За да подпомогне справянето с антимикробната резистентност, Регламентът ще даде правомощия на Европейската комисия да избере антимикробните средства, с които да се лекуват хора. Депутатите искат да насърчат също научните изследвания на нови антимикробни средства и да наложат реципрочност на стандартите на ЕС при употребата на антибиотици за вносните хранителни продукти. Това е важна стъпка напред за общественото здраве. Освен земеделските стопани или собствениците на животни, използването на ветеринарни лекарства засяга всички нас, защото има пряко въздействие върху околната среда и нашата храна- накратко – върху нашето здраве, посочи докладчикът Франсоаз Гростет от групата на Европейската народна партия (ЕНП, Франция):

„Много е важно да се намали в максимално възможна степен наличието на антибиотици както в произведеното в ЕС, така и във вносното месо. Затова принципът на реципрочност е от съществено значение…. Благодарение на този регламент ще може да се намали използването на антибиотици в животновъдните ферми- те са източник на антимикробна резистентност, която впоследствие се предава на хората. Антибиотичната резистентност заплашва да запрати системата ни на здравеопазване обратно в Средновековието „, 
каза още  евродепутатът./https://www.lexmedicanews.com

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Scroll Up