Е-МАГАЗИН

100% Гаранция

ВИП ЗОНА

Само за ценители

Мият ли си ръцете българите

32% от българите си мият ръцете по-малко от два пъти на ден, а някои изобщо не го правят, сочи проучване…

655-402-miene-ryce

 

32% от българите си мият ръцете по-малко от два пъти на ден, а някои изобщо не го правят.

68% от българите пък заявяват, че си измиват ръцете над пет пъти на ден.

Това сочат данните от проучване на GfK и „Фортекс Нутрасютикалс“, което е представително за страната и е проведено сред 1000 души над 15-годишна възраст в градовете и по-малките населени места.

Ръцете трябва да се мият с антибактериален сапун или гел около 10 пъти на ден, особено ако често в ежедневието си имате директен контакт с пари, клавиатури, телефони и мобилни апарати, обществен транспорт и др., съветва  д-р Анжелина Георгиева, ръководител на медицинския екип в една от фирмите зад проучването.

„Задължително ръцете се измиват след всяко посещение в тоалетната, след всяка смяна на памперси, преди всяко хранене, след всеки контакт с болнични и лечебни заведения, след пребиваване на място с много хора, често ръкостискане или др.

Световната здравна общност алармира, че синдромът на мръсните ръце, отслабеният имунитет, вирусните епидемии, неправилното хранене, приемът на алкохол и антибиотици са сред основните причини за високата заболеваемост от стомашно-чревни разстройства“, добавя тя.

Всеки втори българин е страдал поне веднъж през годината от стомашно-чревно разстройство (диария, колит, запек, дисбактериоза след антибиотично лечение и др.), като почти половината от боледувалите са страдали от стомашно-чревно разтройство повече от два пъти.

Този извод се потвърждава от данните в изследването, според които 27% от анкетираните са страдали поне веднъж, а 22% – повече от два пъти от стомашно-чревно разстройство през изминалата година. 6% от анкетираните са с хронично стомашно-чревно заболяване.

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Scroll Up