Е-МАГАЗИН

100% Гаранция

ВИП ЗОНА

Само за ценители

Марихуана – колко време след употреба остава в тялото?

Hippy girl portrait smoking weed and wearing sunglasses

 

Тестовете за марихуана се базират на анализа на биологична проба (урина, кръв, коса, слюнка и дори – пот), за да определят какво количество от растението е употребено и колко от активните му съставки или първични и вторични метаболити се намират в тялото.

Марихуаната съдържа стотици познати съединения, като най-известното от тях се нарича THC – тетрахидроканабинол. Основният психоактивен компонент на билката, THC е пряко отговорен за промените в настроението, възприятията и поведението, които се свързват с употребата на канабис. При обработването на THC от организма, молекулата се разгражда в черния дроб до 11-нор-9-карбокси-тетрахидроканабинол или THC-COOH – първичен метаболит на THC.

Този метаболит е основната молекула, на която се базират повечето „наркотични“ тестове за употребата на марихуана. Те се провеждат най-често от органите на реда, но могат да бъдат задължителни при кандидатстване за някои позиции в държавни учреждения, учебни заведения и частни компании. Те са особено полезни и за родители, които искат да разберат дали детето им употребява канабис.

В 90% от случаите се използват тестове на урина, които се считат за особено надеждни в долавянето на THC-COOH. Тестовете на слюнка, коса, пот и кръв долавят предимно други остатъчни молекули, в много по-малки концентрации.

Тестовете на коса могат да докажат употребата на канабис до 90 дни след употреба. Тестовете на кръв и слюнка се използват за доказване на употреба през последните 10-12 часа.

Наличието на THC-COOH зависи от множество фактори: начина на употреба, вида марихуана, възрастта, физическото състояние и метаболизма на употребяващия и др.

THC е мастноразтворима молекула, което означава, че се натрупва в мазнинните тъкани на тялото. По-пълните хора ще носят THC и неговите метаболити значително по-дълго време от слабите хора без излишни мазнини.

 

От значение е и хроничността на прием: при рядко употребяващите марихуана, цялото количество THC-COOH може да бъде отработено и изхвърлено до 4 дни, при често употребяващите – до 10 дни, но в случаите на системен прием,  THC-COOH може да бъде засечен и 3 месеца след последният прием (данни на National Drug Court Institute).

За разлика от тестовете на урина, кръвните тестове търсят активните форми на THC и метаболитите му в кръвообръщението. Позитивни резултати могат да бъдат отчетени от няколко часа до 2 дни след употреба, като при рядко ползващите този интервал е 3-12 часа, а за по-отдадените любители периода за положителен кръвен тест е до 7 дни.

Усилената физическа активност, завишения прием на вода и постенето са сочени като ефективни методи за по-бързо очистване на организма от екзогенните канабиноидни молекули. Няма научни данни подкрепящи твърденията за ефективност на детоксикиращите билкови чайове, приемът на активен въглен или болкоуспокояващи. Употребата на диуретици за залъгване на тестовете на урина също не са доказано ефективни, а самите диуретици могат да бъдат засечени в урината и да доведат до правни и законови усложнения.

Трябва да е известно на всички заинтересовани, че тези тестове не са 100% точни и е възможно да дават фалшиви позитивни релутати.

Научни изследвания демонстрират и възможността в кръвта и урината да се съдържат THC и негови метаболити, дори само след вдишване на дим „втора ръка“ – когато някой друг пуши. Краткият престой в задимено помещение, където някой е употребявал марихуана (Herrmann ES, et al. Drug Alcohol Depend. 2015) и други форми на контакт с вторичен дим (Forensic Sci Int. 2016 Dec;269:97-112) доказано водят до доловими нива на канабис в кръвта./Михаил Чилингиров

 

Най-добрата  схема  за  детоксикация  на  детския  организъм  е  съчетанието  на  сиропа  д-р Марио Имунокидс  с  Туя 15 сн –

А  за  възрастни – новият  сироп  д-р Марио Имунобуст  и  Туя 15 сн.

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Scroll Up