Е-МАГАЗИН

100% Гаранция

ВИП ЗОНА

Само за ценители

Кривогледството при децата

До 6-месечна възраст при детето е напълно нормално да си криви очите, т.е. да прави с тях движения, нехарактерни за големите деца и възрастните. Но ако след този период то продължава да ги присвива, да обръща или накланя главата си, задължително е време да се консултирате със специалист-офталмолог.

Кривогледството има повече от 20 разновидности. То може да бъде провокирано от скарлатина, морбили, грип и различни други инфекции. Затова винаги когато боледува, родителите трябва да следят то да не преуморява зрението си.

Основна причина за възникването на кривогледство при децата на възраст около година е несъгласуваността на работата на мускулите, които осъществяват движението на очите. Рефлексотерапията може да подобри зрението, но при кривогледство тя трябва да бъде съчетана с други методи на лечение.

Офталмолозите често назначават т.нар. ортоптично лечение, т.е. “затваряне” на едното око – за да се тренират мускулите на кривогледото око. Този метод е подходящ само за тези деца, които не се стесняват от затвореното си око. При кривогледството спокойствието и комфортът на детето са особено важни, тъй като лечението може да продължи месеци наред.

Съществува и периодично кривогледство, което не се проявява постоянно, а само когато окото се намира в определена позиция, например когато детето току-що се е събудило или се намира в необичайна ситуация, вълнува се или просто е уморено. Дори обикновената простуда може да провокира кривогледство.

 Тази разновидност на кривогледството се среща в около 20% от случаите и може да се премахне само с активно лечение. Операция в този случай не е необходима.

 Периодичното кривогледство, както и всяко друго, може да предизвика влошаване на зрението. Кривогледото око в 85% от случаите става “мързеливо”, вижда по-лошо от здравото, развива се амблиопия – зрението остава намалено дори при постоянно носене на очила. Това може да се избегне само в детството и колкото по-рано е започнало лечението, толкова по-добре. … на зрението на малките деца е доста сложен процес – повечето от тях се притесняват и не искат да отговарят. Детето се нуждае от време – за да свикне с лекаря. Затова е препоръчително то да бъде преглеждано поне 3-4 пъти от един и същи офталмолог.

При необходимост специалистите назначават упражнения за окото и продължават ортоптичното лечение.

Проблемът може да се разреши, но това е най-добре да стане преди детето да тръгне на училище (за да се избегне присмехът от страна на съучениците). Освен това детето не бива да прекалява със стоенето пред монитора или телевизора.

Ортоптичните упражнения за лечение на кривогледството стимулират главния мозък, повишават неговата работоспособност за регулиране на движението на очите.

Ако този метод на лечение не помага, специалистът може да прецени дали вече не е време за операция. По правило към нея се прибягва в случаите, когато апаратното лечение не помага. За съжаление опитът показва, че операцията в повечето случаи не подобрява зрението, а резултатът е повече козметичен

 1. Avatar
  Пламена Петкова

  Здравейте,
  Моля, препоръчайте подходящ медикамент при вроден детски астигматизъм.

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Пламена,
   Не познавам медикамент за това състояние.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 2. Zdraveite, vazmojna li e operaciq na krivogledstvo na ednoto oko, prichineno ot dva nerabote6ti nerva – lqv i desen? Blagodarq predvaritelno

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Мира,
   да, смятам ,че ще може да се направи операция.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 3. Веляна Стефанова

  Здравейте, д-р Марио,
  Възможно ли е амблиопията да се повлияе от хомеопатичен продукт? Моля, да препоръчате такъв!

  Поздрави!

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Веляна,
   За съжаление нямам добър опит с товъ състояние и хомеопатично повлияване.
   С уважение Д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 4. Екатерина Дончева

  За какви точно упражнения говорите? Моля да споделите. Синът ми, почти на 4, от 2 г е с установено кривогледство поради висок диоптър и мързеливо око. Носи очила, и закриваме едното оченце по 4 часа на ден. От както носи очилата, не сме променяли диоптъра. Последното, л каза очния лекар е да го уча да казва Ш, Е, и другите две, за да му определим колко точно вижда.

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Scroll Up