Е-МАГАЗИН

100% Гаранция

ВИП ЗОНА

Само за ценители

Косопад при жените – причини, лечение и превенция

Новия  сироп Dr Mario Immuno boost –  той    съдържа  високо пречистени  и  биологично активни  екстракти  от билките  Бабини зъби, Кръвен здравец, Черен бъз, Маточина  и  др..

 

 

 

Наследственият тип косопад се среща при около 50% от жените

cd9380b540afd26c79f99b2758b22d30

 

Най-добре може да разберете как расте косата ви, като си представите една градина. Колко добре се развива тя е изцяло резултат на това какво се случва „под земята“.

Също както и при градината, нормалният цикъл на косата трябва да произведе реколта  – в случая израстването на коса, обяснява д-р Уенди Робъртс, дерматолог от град Ранчо Мираж, щата Калифорния, САЩ.

Циклите на растежа на косата са важни, когато те се объркат, се стига до косопад, обяснява специалистката пред WebMD.  Много неща могат да объркат циклите – лекарства, болести, инфекции или различни химикали.

Макар че загубата на коса е по-голям проблем за мъжете, жените са почти също толкова застрашени от опадване или изтъняване на косата. Повечето от дамите забелязват това явление след 50-та или след 60-та си година. Това обаче може да се случи на всяка възраст и причините да са най-различни.

3 цикъла на растеж

Косата расте в 3 различни цикъла: анаген, катаген и телоген. Около 90% от косата на скалпа е в цикъла анаген  – растеж, който продължава от 2 до 8 години. Катагенът – фаза на прехода, обичайно трае между 2 и 3 седмици, през които косменият фоликул се свива. По време на цикъла телоген, който трае от 2 до 4 месеца, косата почива.

През повечето от времето, докато косата е на скалпа, тя расте. Само около 10 процента от космите са в процес на преход или почивка за всеки отделен период от време. Косата расте средно с около 15 сантиметра годишно при повечето хора.

Кога пада косата

Повечето хора губят между 50 и 100 косъма от косата си всеки ден, изчислява Американската академия по дерматология. В дните, в които мие косата си, човек може да загуби до 250 косъма, обяснява д-р Робъртс. Това обаче не означава, че трябва да се въздържате да миете косата си, космите така или иначе накрая ще паднат сами.
Има начин да се разбере кога косата се изтънява или започва да пада усилено. Жените могат лесно да видят разликата, обяснява д-р Робърст. Когато се събудят сутрин, те ще открият цяла топка косми на възглавницата си, или пък когато решат косата си, без да я дърпат, по гребена или четката остават косми, доста повече от обичайното в такива случаи.

 

Има  ли  при  децата  косопод  и  всичко  за  здравето  на  детето  прочетете  тук 

 

Има и други визуални знаци, за които жените могат да следят във времето. Докато при мъжете косата оредява от челото назад или от слепоочията нагоре, при жените изтъняването обикновено се забелязва отгоре или малко назад по скалпа. Често отпред косата на жената е непокътната, а изтъняването е само отзад. То може да стане по-забележимо, когато жената дръпне косата си назад, обяснява д-р Никол Роджърс, дерматоложка от град Метери, щата Луизиана.

За да се открие каква е причината за евентуален косопад, първо се правят кръвни изследвания, за да се изключи възможността за заболяване на щитовидната жлеза  или на имунната система.

изтеглен файл

 

Заложено в гените

Друг начин за диагностициране на проблема е подробен разговор с пациентката, обяснява д-р Роджърс. Тя я разпитва как изглеждат майката, лелите и бабите й и дали те имат същият или по-голям косопад.

Когато скалпът се оглежда под увеличителен уред, може да се види дали космените фоликулите на жената се различават по размер – някои са по-плътни, а някои – по-тънки. Това са признаци, които могат да покажат наличието на косопад при жената. Нарича се още андрогенна алопеция.

Това е наследствено състояние и е най-често срещаният тип косопад, с който д-р Роджърс се среща в своята практика. Наблюдава се при около 50% от жените. Макар че най-вече се появява в края на 50-те и през 60-те години, може да възникне по всяко време, дори по време на тийнейджърските години.

При нормални обстоятелства когато пада един космен фоликул, той е заместен от косъм със същия размер. При жени, при които се наблюдава косопад, новият косъм е по-фин и по-тънък. При това състояние космените фоликули се свиват и най-накрая изобщо престават да растат.

Медицински заболявания

Когато косопадът е внезапен, най-вероятно е да е причинен от някакво друго заболяване или състояние, а не от наследствени фактори, обяснява д-р Роджърс. Има цяла поредица от състояния, които могат да докарат косопад. Най-често срещаните са бременност, заболявания на щитовидната жлеза и анемия. Възможна причина могат да са също автоимунни заболявания, синдром на поликистозните яйчници и различни заболявания на кожата като псориазис и себореен дерматит.

изтеглен файл (1)

 

Макар че има известна свързаност между менопаузата и косопада, няма директна взаимна обвързаност, обяснява д-р Роджърс. Според нея е възможно менопаузата и косопадът просто да се случват на една и съща възраст при жената.

Други причини за косопада могат да бъдат прекомерен стрес, физическа травма като операция или тежко заболяване, радикално сваляне на теглото за кратко време, както и поемането на твърде много витамин А.

Възможно е косопадът да се появи няколко седмици до 6 месеца след подобно заболяване. Например пациент претърпява операция и след това започва да се възстановява. Две седмици по-късно обаче косата му внезапно започва да пада. За пациента може да е много шокиращо, когато косата започне да пада на големи снопове.

Внимавайте с прическите 

Възможна причина за косопада може да стане и невнимателното ви боравене с косата. Твърде стегнатите кокове или плитки или пък различните методи, с които жените обработват косите си – боядисване, химикали, силно ресане, сушене със сешоар и обработване с преса, могат да доведат до увреждане на космите. Това се получава и при твърде често ресане или при силно търкане с кърпа за подсушаване, когато косата е още влажна.

За щастие, в повечето от тези случаи косата израства отново или пък косопадът може да бъде преодолян с медикаменти. Важно е обаче да се посъветвате с дерматолог веднага след като забележите нещо обезпокоително, защото колкото по-рано започне лечението, толкова по-големи са шансовете за възстановяване на косата.

Сухите шампоани могат да ви навредят

Заради забързаното си всекидневие много жени предпочитат да отложат миенето на косата с ден – два, като вместо това използват сух шампоан, така че тя да изглежда добре.
Специалисти обаче предупреждават, че заместването на истинския шампоан със сух създава нездравословна среда за скалпа. „Здравето на косата зависи много от здравето на скалпа. Честото миене с шампоан е много важно за това“, твърдят дерматолози. Ако оставим върху скалпа да се трупат мазнини, мъртви кожни клетки и пот, това може да се отрази отрицателно на космените фоликули.

Тъй като фоликулите са отговорни за новия растеж на косата, не е учудващо, че при натрупване на различни мърсотии върху скалпа, сред които може да са и големи количества сух шампоан, може да се стигне до изтъняване на косата или дори до косопад.

Това не означава, че не може да използвате сух шампоан в ежедневието си. Специалистите смятат, че е безопасно да го използвате последователно 2 дни поред. Ако обаче сухият шампоан остане повече от 3 дни на скалпа, преди да измиете косата, той може да започне да ви сърби и да се отделят люспи.

Внимавайте също така как нанасяте сухия шампоан и как разресвате косата след това. Ако я решите твърде агресивно, това можете да доведе до откъсване на косми от корените им. Ако това се прави постоянно, могат да се появят голи петна в косата ви. /Източник

 1. Avatar
  Радостина Иванова

  Здравейте, д-р Янакиев, бихте ли ми препоръчал хомеопатично лечение за акне, появи ми се два месеца след като спрях да кърмя
  Благодаря

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Радостина,
   Препоръчвам ви Сулфур йодатум 9 сн – 3 пъти по 5 гран. и Калиум броматум 15 сн – 3 пъти по 5 гран.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 2. Борислава

  Здравейте, д-р Янакиев! Във връзка с витамини – при референтни стойности от 50-120 на витамин Д моите стойности са 55,29! А на сина ми 57,75 той е почти на 5. Какво бихте препоръчал и? Може ли да споделите някаква информация, относно витамин д и колко трябва да бъде неговите стойности, за да се чувстваме добре! Благодаря много предварително!

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Борислава,
   Смятам, че Вашите показатели са в норма.
   Много се спекулира с витамин Д.
   Дефицитът му не е толкова чест в нашите географски ширини.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 3. Лилия Панева

  Здравейте Д-р Янакиев, почти не ми остана коса имам диабет 2 и два възела на щитовидната жлеза . Моля ви кажете как поне малко да намаля косопада.

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Лилия,
   Започнете да приемате Фосфорикум ацидум 15 сн – 2 пъти по 5 гран. Изчакайте – до 10 дни ще се появи мощен имуностимулиращ препарат за възрастни д-р Марио Имунобуст.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 4. Здравейте др.Марио,
  От 6 месеца се боря със сериозен косопад. Появи се след като дълго време имах сърбеж и като подутини по скалпа които се превръщаха в ранички. Ходих при 2 дерматолога, уж ме лекуваха за себореен дерматит но нищо не помогна. Хормоните на щитовидната железа са в норма и нямам диабет. Аз силно се замислям дали някаква бактерия, гъбички или лишей не ми причинява това. Какви изследвания мога да направя за да проверя това? Има ли в хомеопатията нещо доказано против косопад или всичко зависи от причината?

  Благодаря предварително.
  Поздрави Марина.

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Марина,
   Ако косопадът е причинен от някакъв стрес, то в хомеопатията има такъм медикамент – Фосфорикум ацидум 15 сн – 2 пъти по 5 гран.
   Добре ще ви се отрази и приема на стимулиращия сироп д-р Марио Имунобуст – по 10 мл. на ден.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 5. Стефка Узунова

  Здравейте, др.Янакиев
  Дъщеря ми е на 11 години и от няколко месеца се борим с пърхут.Косата й се омазнява бързо, има сърбеж и на места ранички по скалпа.Навярно влизамв в пубертета.Много нейни връстници са със същия проблем.Има ли хомеопатия, доказана при лечение на пърхут в такава възраст?
  Предварително благодаря?
  С уважение Ст.Узунова.

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Стефка,
   Не, няма точно определен препарат за пърхо от хомеопатията.
   Просто трябва да се подсили организма със сироп Д-р Марио Имунобуст – по 10 мл. на ден и Силицея 30 сн – по 5 гран.
   С уважение Д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 6. Таня Николова

  Здравейте д-р Янакиев,

  Имах много гъста и дълга коса, но миналата година от м. Март започна буквално да ми се бели кожата по главата и сменях какви ли не шампоани и балсами.След 6 месеца смяна на различни шампоани дерматологът ми каза, че имам силен себореен дерматит и миизписа Селен, Зенаро и Келаут шампоан, както и едни лосион за мазане. След тази процеура, косата не ми пада толкова много, но косата ми остана тънка. Като в момента използвах и конски витамини за маска, но само ми сплескват косата. Моля, дайте ми съвет?

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Таня, За заздравяване на косата приемайте : Силицея 15 сн – 2 пъти по 5 гран. , сироп ИмуноБуст – по 10 мл. на ден …за 2 месеца
   С уважение Д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 7. Zdraveite iskam da vi popitam imam kosopad s dulga sredna na gustota kosa,pada mi kosata ot okolo 2 godini hodih na dermatolog izpisa mi vsqkakvi shampoani losioni i hapcheta bez rezultat kakvo da predpriema pochna da mi oredqva kosata blagodarq vashiqt otgovor e vajen za men blagodarq.

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Теди, Да, аз мога да ви помогна със схема, която ще намали нервното напрежение и ще заздрави космения фоликул. Основно се съветвайте с дерматолог.
   И така:
   – Силицея 30 сн – 2 пъти по 5 гран.
   –Фосфорум ацидум 15 сн – 2 пъти по 5 гран.
   –сироп Имунобуст – по 10 мл. на ден. https://www.test.d-rmario.com/product/imunob/
   С уважение Д-р Марио Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 8. Здравейте д-р Марио! Забелязвам че косата на дъщеря ми която е почти на 5г, от един месец има падащи косми. Това нормално ли е? Гъста и е? Притеснена съм?Какъв съвет ще ми дадете? Благодаря Ви предварително.

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Петя, Да, При някои деца в този сезон косата по-усилено се подменя.
   но за да не се стигне до усилен косопад ето една схема за подсилване:
   –Силицея 30 сн – 2 пъти по 5 гран.
   Сироп Имунокидс – 2 пъти по 5 мл.
   С уважение Д-р Марио Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Scroll Up