Е-МАГАЗИН

100% Гаранция

ВИП ЗОНА

Само за ценители

Коронавирус България (обновява се непрекъснато)

Нови вируси ще се появяват непрекъснато. Създаването на ваксини и лечение за  тях  винаги ще изостава. Най-важното  е  да  поддържаме  имунната  система  в  добра  кондиция.

Природните сиропи✔️ ИмуноБуст 👉   и  ✔️ИмунокКидс👉 съдържат оптимално количество ✔️Цинк, ✔️Витамин С и ✔️Антиоксиданти, а също и билки, които са мощни био имуномодулатори. Това ги прави изключително подходящ за бърза профилактика срещу вирусни инфекции.

И  разбира  се : Пробиотик  на  Д-р Марио

коронавирус

 

Разпространение на коронавирус  в момента (карта, статистика онлайн) 

Лоши новини за Коронавируса в САЩ

Много лоши новини от САШ за К-19 - 0

 

Над 40 000 новозаразени с коронавирус са регистрирани в САЩ през последното денонощие, предаде Ройтерс, като се позовава на информация от Центровете за контрол и превенция на заболяванията.   

Американската федерална агенция съобщи за нови 40 588 потвърдени случая. Така общият им брой в страната достигна 2 414 870.    В САЩ за последните 24 часа са починали 2516 човека.    Страната продължава да е на първо място в света по брой заразени и починали.    Вицепрезидентът Майк Пенс отбеляза, че в 34 щата се наблюдават признаци за стабилизиране на броя на новозаразените.    Той обаче призова американците да продължават да спазват социална дистанция, за да помогнат да се спре разпространението на вируса.   

На първата пресконференция в Белия дом, свързана с COVID-19 от месеци насам, вицепрезидентът заяви, че в 16 щата нараства броят на заразените, както и че федералното правителство се фокусира върху увеличаването на заразените в южната част на САЩ.    Той изтъкна, че странта не се е върнала към положението отпреди два месеца.    „Истината е, че забавихме разпространението“, каза Пенс, но отбеляза, че „все още имаме работа за вършене“. Той помоли всички американци да помагат в борбата с коронавируса.

Учени  се  обединиха  по  въпроса – кои  са  основните  симптоми  на  коронавируса

Липсата на въздух и задух са основният симптом, който алармира за заразяване с новия коронавирус COVID-19. Кашлицата и треската остават на по-заден план. Това заяви Сергей Авдеев, главен пулмолог в Министерството на здравеопазването на Русия. Освен това коронавирусът може да има отрицателен ефект върху човешкия мозък. Разпространението на коронавирус от системната циркулация или през плочата на етмоидната кост може да доведе до увреждане на мозъка.

Загубата на миризма в ранните стадии на заболяването пък може да показва увреждане на централната нервна система или подуване на носната лигавица, но развитието на коронавирус се нуждае от допълнителни изследвания. Според препоръките коронавирусът влиза в тялото през епитела на горните дихателни пътища, стомаха и червата. Основната мишена на инфекцията са алвеоларните клетки тип II (AT2). Именно проникването на вируса в тези клетки води до пневмония. Руското министерство на здравеопазването одобри клинични изпитвания на японското противогрипно лекарство Favipiravir сред пациенти с нова коронавирусна инфекция. „Министерството на здравеопазването на Русия издаде разрешение на руски фармацевтичен производител да проведе адаптивно многоцентрово рандомизирано открито сравнително клинично изпитване за ефикасността и безопасността на антивирусното лекарство Favipiravir при пациенти, хоспитализирани с COVID-19.Клиничното проучване ще се проведе в 17 болници в няколко региона на Русия“, се казва в доклад на институцията.

От руското здравно министерство обясняват, че фавипиравир се използва като лекарство срещу различни видове РНК вируси. „Лекарството е разработено с ефикасност срещу тежки инфекции, причинени от високо вирусно натоварване, и е одобрено като лекарство за грип в Япония“, допълват от пресслужбата. Още на 17 март Джан Синмин, ръководител на Китайския национален център за развитие на биотехнологиите, заяви, че ефективността на Фавипиравир срещу коронавирус е доказана чрез клинични изпитвания в Ухан и Шенжен. Лекарството намалява времето, през което коронавирусът остава в тялото на пациента от 11 до 4 дни, а е довело до подобрение на състоянието на елите дробове при 91% от пациентите срещу 62% от пациентите в контролната група, които не са приемали лекарството. Коефициентът на смъртност сред руските жители, заразени с коронавирус, е по-малък от 1%, според каза ръководител на Федералната служба за надзор на защитата на правата на потребителите и човешкото благополучие Анна Попова. Според нея този показател е важен за оценка на епидемиологичната ситуация в Русия. Тя добави, че през последния месец темпът на растеж на броя на заразените в страната е намалял с 3,5 пъти.

 

 

 

 

Британски педиатри предупреждават: все повече деца постъпват за интензивни грижи

1580779212534_0

 

Лекарите  апелират  за  по-прецизно  проследяване  на  децата  с  прояви  на  корона вирусна инфекция.

Децата  проявяват симптоми от гастроентералния тракт – повръщане, диария, температура. Все повече от тях се нуждаят от интензивна рехидратация.

Още по-обезпокоително е развитие при някои от децата синдрома на Кавазаки. Той представлява неспецифично възпаление на кръвонсните съдове и сърцето. Децата са с температура  и  обриви по тялото, които са признак на васкулит.

Коронавирус  симптоми:

Проблемът  при  коронавирус  е този,  че  човешкия  ортганизъм  до  сега  не  се  е  срещал  с  него  и  нащта  имунна  система  не  е  поготена  за  това. С  течение  на  времето  ще  се  създаде  придобит  имунитет  и  случаите  на  зараза  ще  намалеят.

Ето  и  главните  симптоми,  чрез  които  се  представя  този  вирус:

 • Почти 90% от случаите на 2019-nCoV (Covid-19) инфекция са представени с треска
 • Суха кашлица.
 • Обща слабост.
 • Умора.
 • Болки в тялото.
 • При 20%  от  заболелите  ще развият задух,  3-5 дни от началото  на  болестта.
 • Почти 15% от всички случаи ще изпаднат в дихателен дистрес в рамките на ден или два от развиване на задух.
 • Рентгеновата снимка показва двустранно засягане на белите дробове с непрозрачност в  основите.
 • Левкопения -Нисък брой на WBC особено лимфоцитите – лимфопения.

 

 

 

 

 

 

 

Първо дете със симптоми на коронавирус – то е на 1 година и е с ларингит

 

„Призоваваме всички български граждани да не възприемат Великден и Цветница като празници. Не е време за празници. Не правете никакви регистрации в хотели. Не ходете на църковните служби, защото там ще се заразите. Останете вкъщи без да се събирате. Не е нужно да се ходи другаде, всъщност не е и разрешено”, заяви проф. Венцислав Мутафчийски, началник на ВМА и председател на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса.

За изминалото денонощие има потвърдени 21 нови случая на коронавирус в България. 11 от новозаразените са настанени в болници. Изследвани са над 350 души. Така общо досега в страната са доказани 498 души с коронавирус.

 

Книга „От Нула“ – най-продаваната книга от педиатър за детското здраве

 

От всички доказани случаи, 173 се лекуват в болници. От тях 20 са в тежко състояние.

Нова област с коронавирус е Враца. Случаят там е с лека симптоматика. В София има 8 нови случая, в Бургас – 2, единият е мъж на 34 години от Несебър, който се е завърнал от Банско на 1 април и жена на 33 г.

В Пазарджик са регистрирани 2 нови случая. В Добрич е заразено бебе на 1 г., което е с ларингит и двамата родители са с доказани преди това проби за коронавирус. Във Варна новият случай е на жена на 59 г.

Мъж на 49 г. е приет в София в 16.30 часа, интубиран е. Имал е сърдечна недостатъчност и е починал в 21 ч. Очаква се доказателство, но по клинични белези вероятно става въпрос за коронавирус. Без него починалите досега са 12.

 

Има нови четирима излекувани от коронавируса, като така общият им брой става 34.

Проф. Мутафчийски призова лекарите да бъдат изключително внимателни и да смятат всеки пациент за потенциално заразен, както и да носят постоянно предпазните маски и костюми, когато са на работа.

„Мерките дават добри резултати. Имаме плавно покачване на броя на случаите. По никакъв начин не можем да говорим, че сме преодолели безопасността”, подчерта проф. Мутафчийски.

Пробиотик на Д-р Марио – особено нужев в комплексната терапия на вирусни инфекции

Той поясни, че не се отчита общо увеличение на смъртността в страната, което сочи, че няма неидентифицирани смъртни случаи, предизвикани от новия коронавирус.

Проф. Мутафчийски добави, че не всички починали от ковид-19 българи са имали съпътстващи заболявания или пък са били в напреднала възраст.

„Включително вчера имаме много сериозно съобщение от посолството ни в Лондон, за починал 31 годишен български гражданин от ковид-19, без данни за придружаващи заболявания”.

„Тази болест засяга всички възрастови групи. Просто в по-ниските възрасти смъртността ѝ е колкото грип Б – 0,5%”, уточни Проф. Мутафчийски.

„Тестът не доказва другите коронавируси. А те са чести. 15% от гърлобола при възрастните хора зимата и 30% от сухата кашлица са коронавируси. Новият коронавирус е по-различен. Тестовете доказват само него. Те са сложни, генетичните. Тези, които масово се правят, доказват един негов ген. При съмнителен резултат се повтаря тестът с доказването на 3 гена на новия коронавирус. Именно затова отрицателен резултат може лабораторията да ви каже след 6 часа. Докато положителният резултат, когато трябва да се потвърди – е 9 часа”, заяви заместник началникът на Оперативния щаб и директор на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев./https://www.vesti.bg/

 

 

 

 

 

С  маски  на  обществени  места

 

Всички са длъжни да носят защитна маска, когато се намират в закрити или на открити обществени места.

Такова нареждане даде здравният министър Кирил Ананиев днес. Заповедта е № РД-01-168 от днес.

Заповедта трябва да се съобщи на вътрешния министър и на областните управители за контрол по изпълнението й.

Аргумент е усложняващата се епидемиологична обстановка и разпространението на коронавирус у нас.

 

 

 

И  все  пак – носете  маски!

Снимка на Кардилогия Софиямед.

 

Германски милиардер разкри кога ще има ваксина срещу коронавирус

screenshot-www.expert.bg-2020.03.23-06_52_12.dfc59ac9248d878e63d4cbc1c3e91723

Германският милиардер Дитмар Хоп, който е собственик на SAP, футболния клуб Хофенхайм и на компанията CureVac, която разработва ваксина срещу коронавируса, даде оптимистична прогноза кога може да е готов имунизационният продукт.

„Всичко зависи от института на Пол Ерлих (Федерален институт за ваксини). Първо трябва да се направят тестове върху животни, а след това и на хора. Но мисля, че можем да предположим, че през есента тя вече трябва да се предлага, когато ще дойде следващата вълна на инфекцията“, заяви Хоп, цитиран от Frankfurter Allegemeine Zeitung.

Именно CureVac е компанията, която Доналд Тръмп се опита да купи от името на САЩ, за да се ползват американците с предимство.

 Германският бизнесмен призна, че Тръмп наистина е искал да закупи правата върху производството на тази ваксина и не отрече информацията, че е предложил 1 млрд. долара. CureVac интензивно проучва създаването на ваксината от януари.

Запитан защо е отказал предложението на стойност 1 милиард долара за правата върху лекарството, Хоп заяви: „Аз лично не съм разговарял с господин Тръмп, той е разговарял с компанията. Попитах ги какво мислят за това и разбрах, че не е опция. Не е редно немска компания да разработи ваксината и тя да се използва изключително в САЩ. Това не беше вариант за мен.“/http://hotpoint-news.com/

 

 

 

Известен китайски медик дойде в Милано да помага срещу COVID-19 и се хвана за главата от слободията ВИДЕО

Вицепрезидентът на Китайския червен кръст Сун Шуопенг заяви, че Италия не прави достатъчно, за да се пребори с пандемията от коронаворус, предаде Труд бг. Шуопенг е в Милано заедно с екип от китайски специалисти, които помагат на Италия да се пребори с болестта. Европейската страна е най-тежко засегната от COVID-19, като броят на заразените е над 47 000, а починалите са над 4000. 

 „Тук в Милано, където ситуацията е най-зле, блокадата на града е прекалено слаба. Все още не е спрян градският транспорт, хората обикалят по улиците, в хотелите все още се организират мероприятия и никой не носи маски“, отбеляза вицепрезидентът на Китайския червен кръст.   „Не знам какво си мислят хората. Трябва да бъдат преустановени всички нормални икономически активности, социалният живот трябва също напълно да бъде прекратен. Трябва да стоим вкъщи, за да спасим живота си. Всяка цена си заслужава да се плати, за да се спаси човешкият живот“, добави той./Блиц.бг

Лекарите от Куба – тайното оръжие срещу коронавирус

Първо Ебола, а сега и коронавирус: дали медиците на Куба ще успеят да се справят и с новия коронавирус?

Едно лекарство явно играе важна роля в битката срещу новия вирус: Интерферон алфа-2б. По данни на кубинския правителствен вестник „Гранма”, антивирусният препарат е един от 30-те медикамента, с които Китай лекува заразените от Ковид-19. Реакциите на Световната здравна организация (СЗО) обаче са далеч по-сдържани. „Невъзможно е да коментираме надеждността на лечението с Интерферон без наличие на клинични изследвания”, обяснява Дина Пфайфер от СЗО пред Дойче Веле.

По друг начин обаче стоят нещата с кубинските лекари. През 2014 г., например, по време на епидемията от Ебола те получиха огромно признание за работата си в Западна Африка. Тогава Куба изпрати 460 лекари и болногледачи в Сиера Леоне, Либерия и Гвинея. 165 от тях работиха по поръчение на СЗО.

Епидемията от Ебола

„СЗО остана много доволна от работата на кубинските медици по време на епидемията от Ебола”, казва Берт Хофман, експерт за Куба от Института за латиноамерикански изследвания (GIGA). „Кубинските екипи бяха мобилизирани изключително бързо и работиха много ефикасно”.

Хофман прогнозира, че и по време на пандемията от коронавирус няма да е по-различно и някои страни вероятно ще разчитат на кубинския опит. „Много бедни държави със слаборазвита здравна система ще станат жертва на коронавируса. Ако СЗО иска да реагира в подобни случаи, би могла да изпрати кубинските медици в Африка”.

„Армията на белите престилки” – така Фидел Кастро беше нарекъл кубинските лекари, служещи в международни мисии. От 1963г.  насам, по данни на кубинското здравно министерство, негови лекари са участвали в над 600 000 мисии в 164 страни по света. В момента около 30 000 кубински специалисти са на мисии в 67 страни, най-вече в Африка и Латинска Америка.

Износ на здравни услуги

Дейността на кубинските медици по света носи на Хавана не само международно признание. Междувременно чуждестранните мисии са се превърнали в успешен бизнес модел. По данни на Програмата на ООН за търговия и развитие (UNCTAD), от медицинските си мисии по света Куба отчита годишни приходи в размер на близо 11 милиарда долара. За сравнение: през 2018 г. износът на Куба от нерафинирана захар, тютюн, никел и ром е възлизал на не повече от 3 милиарда долара.

„След 1989 г. Куба трябваше да намери начин да си набави чуждестранна валута”, обяснява експертът Берт Хофман. Затова Хавана реши да превърне медицинската си сила в икономическа

– като предоставя медицински екипи по време на различни кризи в чужбина.

Шпагатът между социалистическата планова икономика и добрата медицинска експертиза води до парадоксални резултати: така например здравеопазването в Куба разполага с достатъчно лекари, но поради икономическата криза и липсата на валута има недостиг на медикаменти и медицинска апаратура. Шофьорите на таксита, на които се заплаща в долари, печелят повече от лекарите.

 

Успехите на Куба

„Кубинската здравна система е пълна противоположност на американската”, пише „Ню Йорк Таймс”. „В Куба медицинските услуги са безплатни, но на населението е осигурено само базисно обслужване. В САЩ услугите са скъпи, но високотехнологични”.

Социалистическата държава обаче може да се похвали с успехи в сферата на здравеопазването. Страната дава 11% от своя БВП за здравеопазване и това дава резултати. Детската смъртност в Куба например е по-ниска от тази в САЩ. В Куба се ваксинират повече деца, отколкото в Щатите. А почти цялото население на острова се подлага на контролни прегледи за рак.

„Може и да живеем бедно, но пък умираме като богаташи”,

обичат да казват кубинците.

Междувременно коронавирусът достигна и Куба. На 12 март трима италиански туристи са били проверени за Covid-19. И при тримата резултатът е бил положителен и те са били хоспитализирани.

Берт Хофман смята, че кризата около коронавируса изважда наяве не само противоречията между бедността и богатството, но и между демокрацията и диктатурата. „Държави като Куба и Китай имат огромно предимство в борбата срещу епидемии, защото държавната власт е в състояние да се намеси в обществения живот много драстично – включително и с военни мерки”, казва той.

 

 

 

11 мерки при извънредно положение, които намаляват смъртността от коронавируса поне 10 пъти

Мерките:

-Никой не може да влезе или да излезе от зоните за блокиране, освен ако няма доказани семейни или работни причини.

-Движението вътре в зоните трябва да се избягва, освен ако те са оправдани по спешни лични или работни причини и не могат да бъдат отложени.

-Хората със симптоми (респираторна инфекция и треска) „силно се препоръчва“ да не излизат. -Стандартният отпуск за здравните работници е спрян

-Закриване на всички учебни заведения (училища, университети …), фитнес зали, музеи, ски станции, културни и социални центрове, басейни и театри.

-Баровете и ресторантите имат ограничено време за отваряне от 6 до 18 часа, с разстояние най-малко един метър (~ 3 фута) между хората.

-Всички заведения и клубове трябва да се затворят.

-Всички търговски дейности трябва да поддържат разстояние от един метър между клиентите. Онези, които не могат да го направят, трябва да затворят. Храмовете могат да останат отворени, стига да гарантират това разстояние.

-Посещенията в семейството и приятелите в болницата са ограничени -Работните срещи трябва да бъдат отложени. Работата от дома трябва да се насърчава.

-Всички спортни събития и състезания, публични или частни, се анулират. Важни събития могат да се провеждат при затворени врати“, сподели още Симеонов.

 

Коронавирус: Защо трябва да действаме сега

 

Това е превод на статията „Coronavirus: Why You Must Act Now“. Ако знаете английски ви препоръчвам да я прочетете в оригинал тук:
Coronavirus: Why You Must Act Now

Политици, влиятелни личности и бизнес лидери: Какво трябва да направите и кога?

Автор: Томас Пуейо
10 март 2020 г.

 

С всичко случващо се около коронавируса, може би е трудно да вземете решение как е най-добре да постъпите в сегашния момент. Да изчакате още информация или да действате веднага?

Ето каква информация ще ви поднеса в тази статия, с много графики и данни и подкрепена с много източници:

 • Колко случая на коронавирус се очаква да има във Вашата страна?
 • Какво ще се случи, когато тези случаи се материализират? 
 • Как е най-добре да постъпите? 
 • Кога?

Ето какво ще запомните, когато приключите с четенето:

 • Коронавирусът идва при Вас.
 • Случаите ще се увеличават с експоненциална скорост: първо постепенно, а след това много наведнъж.
 • Всичко това е въпрос на дни. Най-много на седмица – две.
 • Когато това се случи, системата на здравеопазване във Вашата държава няма да може да удържи натиска.
 • Вашите съграждани ще бъдат лекувани по коридорите на болниците.
 • Изцедени до крайност здравни работници ще се сриват от изтощение. Някои от тях ще загинат.
 • Те ще трябва да избират на кои пациенти да дадат кислород и кои да оставят на сигурна смърт.
 • Единственият начин за предотвратяване на тази катастрофа е така нареченото социално дистанциране, и то ако се приложи още днес. Утре вече ще е късно.
 • Това означава още от днес възможно най-много хора да започнат да остават по домовете си.

Като политик, общественик и собственик на компания, Вие имате властта и задължението да предотвратите всичко това.

Днес може да имате страхове: Ами ако реагирам твърде крайно? Ами ако хората ми се подиграват? Ще ме очернят ли в медиите? Ще изглеждам ли глупаво? Няма ли да е по-добре да изчакам, докато на други места започнат да предприемат мерки? Ще навредя ли на икономиката?

Но след 2-4 седмици, когато целият свят е затихнал и когато се окаже, че с вашите два-три допълнителни дни социално дистанциране сте спасили човешки животи, хората вече няма да Ви критикуват – ще Ви благодарят, че сте взели правилното решение.

Добре, сега едно по едно.


1. Колко случая на коронавирус се очаква да има във Вашата страна?

Развой по държави

 

Към днешна дата болшинството от тези случаи са регистрирани в Италия, Иран и Южна Корея:

 

Случаите в Южна Корея, Италия и Китай са толкова много, че е трудно да видим останалите държави, но нека се вгледаме по-отблизо в долния десен ъгъл.

Има десетки държави, в които броят на заразените нараства експоненциално. Към днешна дата повечето от тях са в западния свят.

Ето какво ще се случи само след една седмица, ако заразата продължи да се разпространява с тези темпове:

Ако искате да разберете какво ще се случи или как можете да го предотвратите, трябва да разгледате други подобни ситуации: Китай, опита на източна Азия със SARS и Италия.

Китай

 

Това е една от най-важните графики.

Оранжевите линии показват официалната статистика на новите случаи в провинция Хубей – колко души са диагностицирани за съответния ден.
Сивите линии показват реалния брой на заразените по дати. Китайският център за контрол и превенция на заболяванията се сдобива с тази информация, като при поставянето на диагнозата пита пациентите кога са започнали симптомите им.
От ключово значение е, че реалните мащаби на проблема не са били известни в първите седмици на епидемията. Тази информация може да бъде получена едва впоследствие. Властите не научават за всеки нов случай веднага след появяването на симптомите – научават за него чак когато болният отиде на лекар и получи диагноза.
Тоест оранжевите линии показват какво са знаели властите, а сивите – какво се е случвало в действителност.
На 21. януари броят на новите диагностицирани случаи (в оранжево) рязко се увеличава – има около 100 нови заразени. В действителност броят на новите случаи за този ден е 1,500 и се увеличава експоненциално. Но властите не знаят за това. Те знаят само, че изведнъж се появяват 100 нови случая на тази доскоро непозната болест.
Два дни по-късно властите поставят цял Ухан под карантина. Към този момент броят на новите диагностицирани случаи е около 400 на ден. Обърнете внимание на тази цифра – те решават да поставят под карантина цял един град само заради 400 нови случая за един ден. В действителност новите случаи през този ден са 2 500, но те не знаят това.
На следващия ден под карантина са поставени още 15 града в провинция Хубей.
Обърнете внимание на сивите линии преди датата 23. януари, когато е наложена блокадата на Ухан – случаите нарастват експоненциално. Броят на реалните нови случаи експлодира. Веднага след затварянето на града, разпространението на заразата започва да се забавя. На 24. януари, когато под карантина са поставени още 15 града, броят на новите заразени (отново в сиво) спира да нараства. Два дни по-късно е достигнат максималният брой реални нови случаи и оттогава насам цифрата намалява.
Обърнете внимание, че оранжевите (официални) случаи все още продължават да нарастват – в продължение на цели 12 дни след обявяването на карантината изглежда, че броят на новите заразени се увеличава с всеки изминал ден. Но в действителност не е така. Просто симптомите на вече заразени хора са се засилвали и те са започвали да търсят лекарска помощ, а и системите за регистриране на нови случаи са били по-адекватни.
Това разграничение между броя на реално заразените и официалните данни е много важно. Нека го имаме предвид за по-късно.
Останалите региони в Китай са добре координирани от централното правителство и вземат незабавни и драстични мерки. Това е резултатът:

Всяка една от хоризонталните линии е регион в Китай с регистрирани случаи на коронавирус. Вирусът е можел да се разпространи експоненциално във всеки един от тях, но благодарение на мерките, взети едва в края на януари, всички те успяват да го овладеят навреме.
Междувременно Южна Корея, Италия и Иран разполагат с цял месец да се поучат от примера на Китай, но не го правят. В тези държави разпространението на вируса поддържа същото експоненциално темпо като в Хубей и успява да надмине всички китайски региони още преди края на февруари.

 

 

Страните от източна Азия

Броят на заразените в Южна Корея експлодира, но задавали ли сте си въпроса защо същото не се случва и в Япония, Тайван, Сингапур, Тайланд или Хонконг?

Тайван дори не присъства в диаграмата, защото не покрива минималния критерий от 50 регистрирани случая, който съм използвал при съставянето ѝ.

 

През 2003 година всички тези държави пострадаха от епидемията на SARS и по всичко личи, че са се поучили от опита си. Запомнили са колко заразна и смъртоносна може да бъде една такава епидемия и този път не са я подценили. Затова при всички тях кривата на новите случаи не показва експоненциален растеж, въпреки че започва да нараства много по-рано.
Дотук разгледахме няколко експлозии на коронавирус, при които правителствата са осъзнали заплахата и са я овладели. Историята с останалите поразени държави обаче е съвсем друга.

 

Преди да премина към тях, трябва да кажа няколко думи и за Южна Корея: Тази страна вероятно е изключение. Разпространението на коронавирус е овладяно за първите 30 случая. Тридесет и първият пациент обаче е свръхразпространител, който предава заразата на хиляди други. Тъй като вирусът се предава преди появата на симптоми, заразата успява да се разпространи из цялата страна преди властите да усетят какво става. Сега те плащат последствията от този единствен изпуснат случай. Но усилията на Южна Корея вече дават резултат: Италия вече я е задминала по брой случаи, а Иран ще я задмине утре (10 март 2020).

 

Щата Вашингтон, САЩ

Вече видяхте как изглежда разпространението в западните държави и колко страшна е прогнозата само за седмица напред. А сега си представете, че властите не успеят да приложат същите мерки за овладяване на ситуацията както в Ухан или в другите страни от източна Азия, и ще получите епидемия с колосални размери.

 

Нека разгледаме няколко случая, като щата Вашингтон и района на Санфранциския залив в САЩ, Париж и Мадрид.

 

Франция и Париж

 

Днес по официални данни във Франция има 1,400 заразени и 30 смъртни случая. Като използваме двата метода, описани по-горе, получаваме, че реалният брой на случаите е в диапазона между 24 000 и 140 000.

 

 

Реалният брой на заразените с коронавирус във Франция днес вероятно е между 24 000 и 140 000.

 

Нека повторя: Броят на реално заразените във Франция вероятно е между една и две величини по-голям от официалната статистика.

 

 

Не ми вярвате? Нека пак разгледаме диаграмата от Ухан.

Ако съберем оранжевите линии преди 22 януари, получаваме общо 400 случая. Сега нека видим сивите – техният сбор е близо 12 000. Така че когато властите в Ухан са мислели, че има общо 444 случая, реалният им брой е бил 27 пъти по-голям. Ако Франция мисли, че има 1 400 случая, то нищо чудно в действителност те да са десетки хиляди.
Същата логика можем да приложим и към Париж. С около 30 случая в рамките на града, реалният брой на заболелите вероятно е стотици, може би и хиляди. С около 300 официални случая в региона Ил дьо Франс, реално заразените вероятно вече са десетки хиляди.

Испания и Мадрид

Цифрите в Испания са много подобни на тези във Франция (1 200 случая вместо 1 400, като и двете държави имат по 30 смъртни случая). Тоест правилото важи и тук – в Испания вероятно вече има над 20 000 реално заразени.
В района на Мадрид, където са регистрирани 600 официални случая и 17 загинали, броят на реално заразените вероятно е между 10 000 и 60 000.
Ако четете тази информация и си мислите, че няма как да е истина, просто си спомнете, че при същия брой регистрирани случаи Ухан вече беше под пълна карантина.
При същия брой случаи като в САЩ, Испания, Франция, Иран, Германия, Япония и Швейцария, Ухан вече беше под пълна карантина.
Ако си мислите: „Хубей е само един регион,“ нека Ви напомня, че има почти 60 милиона жители – повече от Испания и горе-долу колкото Франция.

2. Какво ще се случи, когато тези случаи се материализират?

И така, коронавирусът вече е тук. Невидим е и се разраства експоненциално.
Какво ще се случи в нашите държави, когато ни удари? Лесно е да разберем, защото вече има няколко места, където това е реалност. Най-добрите примери са Хубей и Италия.

 

 

 

 

103-годишна баба се излекува от коронавирус за шест дни

ccb7ade5c21378121c9101e943660495.fa426ac3fe3cd0e44b9aa5af5a24465a

103-годишина жена от Китай се е възстановила от коронавируса за шест дни след обстойно лечение в Ухан, съобщава Daily Mail.Столетницата Жън Гунфен е била изписана от болничното заведение в сряда следобед. Засега тя е единственият най-възрастен пациент в Китай, успял да се излекува от щама COVID-19.,,Причината за сравнително бързото оздравяване на Гунфен е във факта, че възрастната жена не е страдала от други заболявания и организмът ѝ е успял да надделее над заразата“, коментира лекуващия ѝ лекар.

По информация на медиите тя е била диагностицирана с коронавируса на 1-ви март, когато състоянието ѝ е било сериозно влошено и едва е могла да комуникира с медицинския екип.
Въпреки тежкото състояние, с което е било приета, служителите в болнизата не са се отказали нито за миг да се борят за нея и в крайна сметка – в съчетание и с нейния борбен дух, 103-годишната китайка е оздравяла успешно от коронавируса.

 

Корона  вирус – как се променя  кръвната картина

Протичането  на  една  коронавирусна инфекция  може  клинично да  прилича на  другите  вируси ,но  има  отлики  в  лабораторните  изследвания.

В  началото  на  корона инфекцията :

 • С-реактивния протеин  е  повишен. 
 • СУЕ – скорост на утаяване на  левкоцитите  също  е  увеличено.
 • Лимфоцитите в  диферинциалното  броене  на  левкоцитите  са  намалени.

 

Какво  е  Генус  епидемикус…..

 

Рискови фактори, водещи до смърт от COVID-19, идентифицирани при пациенти от Ухан

Резултат с изображение за „болница ухан“

 

Пациентите, които не са преживели хоспитализация поради COVID-19 в Ухан, са в по-напреднала възраст, коморбидни са и имат повишен D-димер, според първото проучване за изследване на рискови фактори, свързани със смърт сред възрастни, хоспитализирани с COVID-19.

„По-напредналата възраст, сепсис при прием, основни заболявания като високо кръвно налягане и диабет и продължителната употреба на неинвазивна вентилация са важни фактори за смъртта на тези пациенти“, заяви съавторът Жибо Лиу в съобщение за новините. Абнормалното съсирване на кръвта също беше част от клиничната картина.

Феи Джоу, д-р от Китайската академия на медицинските науки, и колегите му проведоха ретроспективно, наблюдателно, многоцентрово кохортно проучване на 191 пациенти, 137 от които са изписани, а 54 от тях са починали в болницата.

Изследването, публикувано днес в The Lancet, включва всички болни с лабораторно потвърден COVID-19 от болница Jinyintan и белодробна болница Wuhan, които са били изписани или починали до 31 януари тази година.

Изследователите сравняват демографски, клинични, лечебни и лабораторни данни от електронни медицински записи между оцелели и тези, които са се разболели. Анализът също така тества серийни проби за вирусна РНК.

Като цяло 91 (48%) от 191 пациенти са имали коморбидност. Най-често се наблюдава хипертония (30%), последвана от диабет (19%) и коронарна болест на сърцето (8%).

Коефициентът за умиране в болницата нараства с възрастта (коефициент на коефициент 1,10, 95% доверителен интервал [CI], 1,03 – 1,17, нарастване на възрастта), higher Sequential Organ Failure Assessment (SOFA) (5.65, 2.61 – 12.23; P <.0001) и ниво на D-димер над 1 μg / L при приемане.

По-рано SOFA се наричаше „оценка на сепсис, свързана с органна недостатъчност“ и оценява степента на органна недостатъчност в интензивните отделения. Повишеният D-димер показва повишен риск от абнормно кръвосъсирване, като тромбоза на дълбоки вени.

Неизлекуваните в сравнение с оцелелите са имали по-висока честота на дихателна недостатъчност (98% срещу 36%), сепсис (100% срещу 42%) и вторични инфекции (50% срещу 1%).

Средната възраст на оцелелите е била 52 години в сравнение с 69 за починалите. Температурата продължава средно 12 дни сред всички пациенти, а кашлицата продължава средно 19 дни; 45% от оцелелите все още кашлят при изписване. При оцелелите, задухът се подобрил след 13 дни.

Ограничение в тълкуването на резултатите от проучването е, че хоспитализираните пациенти не представляват цялата заразена популация. Изследователите предупреждават, че „броят на смъртните случаи не отразява истинската смъртност от COVID-19.

 

 

 

 

 

 

 

 

Ако погледнете смъртността от последните епидемии и дори обичайния грип, ще разберете, че Covid-19 не е животозастрашаваща инфекция за повечето хора.

Инфекция / епидемия Смъртност (смъртност)
   
Ебола 25-90%
Птичен грип – H5N1 50%
ТОРС 9,6%
денга 1%
Коронавирус Covid-19 1-2%
Грип H1N1 (свински грип) 0.03-.06%
Дребна шарка 0.2%
Сезонен грип 0,01%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Коронавирус  симптоми:

Проблемът  при  коронавирус  е този,  че  човешкия  ортганизъм  до  сега  не  се  е  срещал  с  него  и  нащта  имунна  система  не  е  поготена  за  това. С  течение  на  времето  ще  се  създаде  придобит  имунитет  и  случаите  на  зараза  ще  намалеят.

Ето  и  главните  симптоми,  чрез  които  се  представя  този  вирус:

 • Почти 90% от случаите на 2019-nCoV (Covid-19) инфекция са представени с треска
 • Суха кашлица.
 • Обща слабост.
 • Умора.
 • Болки в тялото.
 • При 20%  от  заболелите  ще развият задух,  3-5 дни от началото  на  болестта.
 • Почти 15% от всички случаи ще изпаднат в дихателен дистрес в рамките на ден или два от развиване на задух.
 • Рентгеновата снимка показва двустранно засягане на белите дробове с непрозрачност в  основите.
 • Левкопения -Нисък брой на WBC особено лимфоцитите – лимфопения.

 

 

 

 

 

 

 

 

Много  сме  близо  до  създаването на ваксина и терапия  срещу  коронавирус

koronawirus

Moderna Therapeutics, биотехнологична компания със седалище в Кеймбридж, Масачузетс, е доставила първите партиди от своята ваксина COVID-19. Ваксината е създадена само 42 дни след като генетичната последователност на вируса COVID_19, наречен SARS-CoV-2, е пусната от китайски изследователи в средата на януари.

Първите флакони бяха изпратени до Националния институт по алергия и инфекциозни заболявания (NIAID), част от Националния здравен институт (NIH) в Бетесда, MD, който ще подготви ваксината за изследване на хора още през април.

Учените от NIH също започнаха да тестват антивирусно лекарство, наречено Remdesivir, което е разработено за Ебола, върху пациент, заразен с SARS-CoV-2. Пробният процес е първият, който изпробва лекарство за лечение на COVID-19, и ще бъде ръководен от екип в Медицински център на Университета в Небраска.

Първият пациент, който доброволно се включи в новаторското проучване, е пътник, който е бил върнат в САЩ, след като е тествал положителни за болестта на борда на Диамантената принцеса. Други с диагноза COVID-19, които са хоспитализирани, също ще бъдат част от проучването.

Remdesivir показа обнадеждаващи резултати сред животни, заразени с два свързани коронавируси, един отговорен за тежък остър респираторен синдром (SARS) и друг за причиняване на респираторен синдром в Близкия Изток (MERS). Доброволците ще бъдат назначени на случаен принцип, за да получават или лекарството, или плацебо венозно за 10 дни, и те ще имат кръвни изследвания и тампони на носа и гърлото, взети на всеки два дни, за да проследят количеството на вируса в телата си. Дори ако лекарството покаже известна ефикасност за поддържане на растежа на нивата на SARS-CoV-2 в кръвта, това може да помогне за ограничаване на разпространението на инфекцията.

Ваксината на Модерна срещу COVID-19 е разработена за рекордно кратко време, тъй като се основава на сравнително нов генетичен метод, който не изисква нарастващи огромни количества вируси. Вместо това ваксината е пълна с иРНК, генетичния материал, който идва от ДНК и прави протеини. Модерна зарежда ваксината си с иРНК, която кодира правилните коронавирусни протеини, които след това се инжектират в тялото. Имунните клетки в лимфните възли могат да обработват тази иРНК и да започнат да правят протеина по точно правилния начин, за да могат другите имунни клетки да ги разпознаят и маркират за унищожаване.

Както д-р Стивън Ходж, президент на Модерна, каза пред TIME по-рано този месец, „мРНК е наистина като софтуерна молекула в биологията. Така че нашата ваксина е като софтуерната програма за организма, която след това преминава и прави [вирусните] протеини, които могат да генерират имунен отговор. ” Това означава, че този метод на ваксина може да бъде увеличен бързо, спестявайки критично време, когато се появи ново заболяване като COVID-19 и започне да заразява десетки хиляди хора./https://time.com/

 

Защо коронавирусът порази най-богатите зони с отлична здравна система?

 

Как стана така, че в Италия – страната с една от най-добрите здравни системи в света, се разпространи мълниеносно епидемията от коронавируса с най-голяма скорост в Европа?

И как се обяснява, че тя тръгна именно в богатите области Ломбардия и Венето, давани винаги за пример с висококачественото си здравеопазване?

Тези и други въпроси търсят отговори от страна на лекари и вирусолози, които още не могат да разберат кой всъщност е пациент 0, внесъл вируса от Китай в Италия. Идентифицирането му може да доведе до разнищването на много загадки. Смятаният за пациент №1 – 38-годишен мъж от Кодоньо, Ломбардия, от когото тръгна заразната верига в Италия, никога не е бил в Китай, пише 24 часа.

Италия беше единствената страна в ЕС, която затвори летищата си за връзки с Китай. Пътниците, пристигащи на италианските аерогари, се проверяват непрекъснато за висока температура. И всичко това не се оказа достатъчно. Недостатъчната комуникация още в първите дни за това какво да се прави в случай на симптоми на коронавируса, се оказа като троянски кон в сърцето на най-богатата област на Италия.

Заразен с вируса 38-годишен италианец, който не е предполагал това, вместо да се обади по телефона на болницата в Кодоньо, отиде на крака, заразявайки масово медицинския персонал и пациентите в нея. Те също не са си дали сметка за истинските причини за заболяването му и са го лекували без никакви мерки за сигурност. Всичко това се превърна в лавина, тъй като всеки от медиците и хората, били този ден в болницата, е предал вируса на приятели и близки.

Според експертите масовото тестване с тампон на хиляди хора за наличието на коронавирус в Ломбардия е започнало с една седмица закъснение, защото никой не е предполагал, че заразата вече е пристигнала по ненадейни пътища. В същото време във Франция и Великобритания например хиляди тестове са правени превантивно още от самото начало.

Ловът на пациент Нула, внесъл коронавируса в богатата северна област Ломбардия, е в момента основна задача за експертите. Именно чрез него може да се разбере произходът на заразата и да се предприемат необходимите предпазни мерки. С тази цел здравните служби на Милано ангажираха екип от математици, физици и медици, които трябвада изработят алгоритъм.

С него трябва да се изчисли каква е вероятността всеки от заболелите или от хората, с които са контактували, да е вероятният пациент 0.

Подобен математически модел не е правен никога досега, за да се разбере начинът на предаване на болестта. Първоначално се предполагаше, че вирусът е внесен в страната от италиански предприемач с бизнес в Шанхай, който се е върнал в отпуск в Кодоньо. Оказа се, че той отговаря отрицателно на всички възможни тестове, отрицателни са и тестовете му за развитието на противотела, които могат да сигнализират за наличието на вирус и без симптоми. Изводът е, че той не е пациент 0.

Според губернатора на Ломбардия Атилио Фонтана в момента се върви по две следи за вероятния нулев пациент, но няма никаква сигурност, че те са истинските. Специален компютърен мозък изчислява в реално време кои и колко са контактите на заразените пациенти сред приятели, колеги, роднини.

“Детективи” вирусолози от Института за заразни болести в Милано разследват кой кого е заразил, как точно върви веригата на заразата. Всеки от хората, влезли в контакт със заразен, от своя страна се подлага на разпит и тест с тампон за вируса. Всичко това наподобява нареждането на пъзел, от който липсват обаче основните части.

“Не е казано, че и в други европейски страни няма да се случи това, което става в Италия в момента”, твърди Масимо Гали, професор по заразни болести в Университета на Милано, пред в. “Кориере дела сера”. Според него на Апенините се е реализирал възможно най-лошият сценарий, тъй като заразата е тръгнала от болница. Затова и тя се е превърнала на практика в ускорител на заразата, внесена от пациент, за когото не се е предполагало, че е носител на вируса. Отишлият в болницата на Кодоньо италианец никога не е бил в Китай. Болничната епидемия води до серия от вторични и третични случаи на зараза. Вирусът се е разпространил безпроблемно, защото е станало в затворени помещения, където хората са на по-малко от 2 метра разстояние един до друг.

Според проф. Гали предположенията са, че някой е пристигнал от Китай като носител на вируса в инкубационен период. След това, когато е бил в Италия, е развил заболяването без наличието на симптоми, което му е позволило да води нормален живот и контакти, заразявайки, без да знае, серия от хора, които пък, от своя страна, са заразили други серии от хора. Подобен човек с вируса в инкубационен период, дори да е бил спрян на границата за тестване, е нямало да бъде разпознат като носител. Във Франция например британец, идващ от Сингапур, зарази няколко души.

Защо обаче лошият сценарий се случи именно в богатите Ломбардия и Венето? Предположенията са, че именно в тези силно индустриализирани райони, които произвеждат 31% от БВП на Италия, са най-интензивни връзките с Китай по икономически и търговски причини. Не е казано обаче, че вирусът е внесен от китаец, може това да е станало чрез италиански бизнесмен, върнал се от Китай.

Надеждите са, че с идването на топлия сезон, когато хората не се събират на тълпи в затворени помещения, случаите на коронавирус ще намалеят. Така става например в Китай с епидемията от SARS през 2002-2003 г., която изчезва през юни-юли.

Според италианския вирусолог особено важно е да се идентифицира наличието не толкова на вируса, колкото на противотелата му в човешкия организъм. Това може да информира дали вече е имало вирус, тъй като често носителите може и изобщо да не са усетили, че са били заразени.

На базата на данните за Китай смъртността сред заразените там е 3,8%. Извън Китай обаче тя е много по-ниска, като най-много смъртни случаи има сред хората над 60 години.

Засега съществуват само експериментални методи на лечение. В момента в Италия се прибягва до комбинацията Lopinavir/Ritonavir, която е била използвана дълго и при заразени с вируса HIV пациенти. Няма обаче доказателства чрез изследвания дали това лечение функционира за коронавируса. Друг вариант според вирусолога е лечение с Remdesivir.

Проф. Гали смята, че няма да бъде необходимо много дълго време за измислянето на ваксина срещу коронавируса. От заразата и борбата с нея е заинтересовано населението на целия свят, затова и усилията ще бъдат много повече, отколкото например при изработването на ваксина за SARS./http://bulgaros.ovh/

Корона вирус – въпроси и отговори

Коронавирусите (CoV) са голямо семейство от вируси, които причиняват заболявания, вариращи от лека настинка до по-тежки заболявания, като респираторен синдром в Близкия изток (MERS-CoV) и тежък остър респираторен синдром (SARS-CoV). В момента в Китай върлува нов коронавирус (nCoV). Той е щам, който не е бил идентифициран по-рано при хора.

Коронавирусите са зоонози, което означава, че се предават между животни и хора. Подробни разследвания установяват, че SARS-CoV и MERS-CoV се предават от животни към хора. Няколко известни коронавируси циркулират само при животни, а все още не са преминали към хората.

Признаците на инфекция включват респираторни симптоми, температура, кашлица и затруднено дишане. В по-тежки случаи инфекцията може да причини пневмония, тежък остър респираторен синдром, бъбречна недостатъчност и дори смърт.

Стандартните препоръки за предотвратяване на разпространението на инфекцията включват редовно измиване на ръцете, покриване на устата и носа при кашляне и кихане, старателно готвене на месо и яйца. Избягвайте тесен контакт с всеки, показващ симптоми на респираторни заболявания като кашлица и кихане.

Как се предава коронавирусът?

Новият коронавирус е респираторен вирус, който се предава по въздушно-капков път. Това означава, че заразяването се осъществява чрез капки/аерозоли, които се отделят във въздуха от болния човек при кихане, кашляне и говорене и са вдишани от друг човек. Поради това е важно да се спазва много добра хигиена – използване на маски, кихане и кашляне в сгъвката на лакътя/ръкава, често миене на ръцете и дезинфекциране.

Може ли коронавирус да се предава по повърхности като дръжки на врати и колко дълго оцелява върху тях?

Ако пръски, съдържащи вируса, попаднат върху повърхности или с ръце бъдат пренесени върху тях, някой друг също може да се зарази, докосвайки тези повърхности и след това лицето си (очи, уста, нос). Дръжки на врати, копчета на асансьори, перила на стълбища, места за хващане в градския транспорт са примери за повърхности, които могат да бъдат заразни. Все още не е ясно колко време може вирусът да живее върху тези повърхности – дали часове или дни, но най-добре е да се избягва докосването им, а ръцете да се мият често.

Пръскането на тялото с алкохолни разтвори и белина ще унищожи ли коронавируса?

Не, използването на дезинфекциращи разтвори за повърхности върху тялото, не могат да окажат влияние върху вируса, който вече е проникнал в тялото. В същото време тези разтвори може да увредят кожата, лигавиците ви (очи, уста, нос) или дрехите Ви, затова не се препоръчва използването им върху тялото.

Климатът и температурата оказват ли влияние върху разпространението на коронавирус?

Все още не е известно дали сезонните температурни промени повлияват разпространението на вируса, за разлика от вируси като грип.

Може ли човек да се разболее, ако консумира храна, приготвена от болен?

Да, възможно е, ако пръски от слюнка на болен човек при кашлица или кихане попадне върху храната. Измиването на ръцете преди приготвяне и консумация на храна е превантивна мярка за разпространението на вируса.

След преболедуване от коронавирус създава ли се доживотен имунитет?

Все още не са известни всички имунологични промени, които причинява инфекцията с коронавирус. След преболедуване е възможно да има имунитет, но е малко вероятно той да е дълготраен.

Какви са разликите между коронавирус и грип?

Инфекциите с коронавирус и грип споделят подобни симптоми, които правят трудно диагностицирането им без да бъдат направени специфични тестове. Докато тестовете за грип са широко разпространени, тези за коронавирус не са общо достъпни. Основните симптоми на коронавирус инфекцията са висока температура и кашлица. Грипът често има и други допълнителни симптоми като болки в мускулите и гърлото. Всеки, който се съмнява за инфекция с коронавирус, или са имали контакт с болен човек, трябва да се обърнат към личния си лекар.

Колко ефективно е ползването на маска за лице за предпазване от коронавирус?

Заедно с измиването на ръцете и избягване докосването на повърхности на обществени места, използването на маска е сред най-ефвктивните средства за защита.

Може ли коронавирусът да се предава по полов път?

Към момента се смята, че единствените начини за предаване на вируса са по въздушно-капков път.

Колко дни е инкубационният период на коронавируса?

Според СЗО инкубационният период варира между 2 и 10 дни, като последните данни показват, че той може да бъде удължен и до 21 дни.

Възможно ли е болните от коронавирус да се възстановят напълно?

При голяма част от заразените пациенти инфекцията с коронавирус протича с леки симптоми и пълно възстановяване до около седмица. Въпреки това, при по-възрастни и увредени хора, с диабет или ракови заболявания, както и такива с имунодефицити, инфекцията може да протече тежко.

Може ли на коронавирус бъдат предаден чрез предмети и стоки, закупени от Китай и по-специално от Ухан?

Коронавирус може да попадне върху предмети от кихащи и кашлящи болни, но едва ли оцелява дълго върху тях, особено при международен и междуконтинентален транспорт.

Ако сме били в Италия – при завръщане какво да предприемем 

Препоръката е по време на карантинния период – 14 дни да ограничим контактите си и да следим за температура-

 1. Avatar
  Маргарита

  Д-р Янакиев синът ми на 9год в момента приема Фунгостатин може ли да му давам вашия сироп със него.Или след спирането му да го почна.

  1. Mario Janakiev

   Здравейте, Да, съвместими са.
   Защитете по-възрастните роднини с ИмуноБуст.
   С уважение Д-р Марио Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Scroll Up