Е-МАГАЗИН

100% Гаранция

ВИП ЗОНА

Само за ценители

Колко вреди парацетамол?


Високите дози парацетамол крият много по-големи здравни рискове, отколкото се предполягаше, твърдят експерти.
Британски учени изследваха последствията от редовното и дългосрочно приемане на парацетамол, съобщи френското списание Sciences et Avenir, цитирано от агенция БТА.

Парацетамол е най-продаваното болкоуспокоително в света. Предлага се с различни названия – Doliprane, Efferalgan, Tylenol.
Парацетамолът се смятал е за по-безвреден в сравнение с нестероидните противовъзпалителни и опиатите, които също се предписват за облекчаване на болката.

Известно е, че прекалената употреба на парацетамол уврежда черния дроб. Сега учените анализирали резултатите от 7 изследвания и заключили, че за пациентите, които приемат високи дози парацетамол – 3 грама дневно, рискът от смърт може да достигне 63%.
Редовното приемане на парацетамол увеличава също риска от сърдечносъдови болести, който може да достигне 68% в случай, че се приемат над 15 таблетки седмично.
Рискът от стомашно-чревни увреждания и проблеми с бъбреците също нараства при редовна употреба на парацетамол.
Що се отнася до проблемите с бъбреците, рискът се удвоява в случай, че пациентът приеме над 500 грама парацетамол през живота си.
Получените резултати разкриват, че действителният риск, свързан с приемането на парацетамол, е по-голям в сравнение с онова, което се смята от медицинската общност, отбелязаха учените под ръководството на проф. Филип Конахан от университета в Лийдс, цитиран от vesti.bg.
Резултатите от изследването са публикувани в специализираното издание Annals of The Rheumatic Diseases.
http://zdraven.bg/

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Scroll Up