Е-МАГАЗИН

100% Гаранция

ВИП ЗОНА

Само за ценители

Кога и Как се изследват контактните на covid-19

Д-р Марио пробиотик  +  Рус токсикодендрон 30 ch+ Бриония 15 сн +  ИмуноКидс  (ИмуноБуст за възрастни и деца над 10 години)– „Био ваксина“  срещу  летните и актуалните  вируси…

980x551_1586354822

Как се тества за коронавирус?

 

За коронавирус се тества с PCR метод (полимеразна верижна реакция), като за целта се взема проба от нос, гърло или храчка. Според експертите неговите резултати са най-надеждни. Този вид тестове са препоръчани и от Световната здравна организация (СЗО). Резултатите от тях излизат до 48 часа след като е взета пробата. Според доц. Атанас Мангъров, който е инфекционист, ако пробата не е взета правилно, например ако не е от достатъчно дълбоко в гърлото, „PCR-ът няма да открие нищо“.

 

За коронавирус се изследва и с имунофлуоресцентен тест за антиген, който също доказва съществуването на коронавируса в проба от гърлото. „Това е също бърз тест, който става за 10-15 минути и се използва основно за скрининг. Подобно на РСR тестовете с него се доказва, че болният отделя вируса и е заразен. Тези тестове у нас почти не се използват, защото няма необходим допълнителен уред“, обяснява доц. Мангъров.

 

За коронавирус се изследва и с тест за антитела – за този вид тест се взема кръвна проба. Това изследване стана популярно като „бърз тест“, защото резултатите излизат от няколко минути до няколко часа. Едните антитела, които се изследват, са имуноглобулин M (IgM) – ако ги има, означава, че инфекцията е от скоро. Другите антитела, които се изследват, са имуноглобулин G (IgG) – ако ги има, означава, че инфекцията е прекарана и човекът е оздравял. Ако има и двете (IgM и IgG), означава, че инфекцията е с давност 10 – 25 дни.

 

Трябва ли да имам симптоми, за да се тествам?

 

Теоретично всеки човек може да се изследва за коронавирус. Не всеки, който е заразен, проявява симптоми. Но макар и да няма симптоми, заразеният човек може да отделя вируса и да зарази други хора.

 

От Института за инфекциозни заболявания „Роберт Кох“ в Германия (там институтът е източник на официална информация за коронавируса) в секцията „Често задавани въпроси“ пишат, че лабораторна диагностика трябва да се прави само в случаи на признаци на заболяване. Ако човек е здрав, но все още се намира в инкубационния период (който може да продължи до 14 дни), това е периодът от заразяването до проявата на първите клинични симптоми, отрицателен резултат за коронавирус не е показателен – той не предвижда дали човек ще се разболее или не. Не на последно място, тестването на хора без симптоми натоварва излишно капацитета на лабораториите.

 

Най-грубо обяснено, има три етапа при коронавируса: заразяване (моментът на заразяване най-често е неизвестен), отделяне на вируса (тоест човек може да зарази и други и това става най-малко 4-5 дни след като самият той се е заразил) и (ако ги има) клинични симптоми.

 

Най-честите симптоми за коронавирус са температура, кашлица и задух. Сред по-редките са диария и болки в мускулите.

 

От щаба за коронавируса препоръчват настоятелно, че хората, които се съмняват, че са заразени с COVID-19, трябва да се обадят (не да отидат директно в кабинета) на личния си лекар, който евентуално да ги насочи към Спешна помощ. Въпроси по телефона могат да се задават и на министерството на здравеопазването.

 

И  така,  На  практика: ако  сте  имали  тесен  и  продължителен  контакт  с  доказано  болен  с  коронавирус,  е  препоръчително  през втората  седмица  да  си  направите  PCR  тест.

Що  се  отнася  до  бързите  кръвни  тестове, които  следят  специфичните  антитела за прекарана  остра  инфекция,  то  се  прави  най-малко  след  2  седмици.

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Scroll Up