Е-МАГАЗИН

100% Гаранция

ВИП ЗОНА

Само за ценители

Кои са „Soft Skills“ ( меки умения) и защо трябва да ги развиваме?

0

Кои са Soft Skills уменията?

Ето и няколко от по-значимите меки умения с най-висока важност в ежедневната работа:

Официално определение за  „меки умения“

„Soft skills“ или „Меки умения“ е термин, който се използва, за да определи черти от поведението/характера на човек – , лични навици, език, начин на комуникация,  управление на хора и задачи, лидерство и т.н., кото характеризират отнопенията с други хора. Меките умения се различават от твърдите най-ясно по измеримостта си – Твърдите умения обикновенно са лесно измерими (степен на знание на чужд език, за работа със софтуер или за строителство), докато меките умения са по-трудно количествено измерими и се измерват предимно в оценка на качеството им у даден човек.

„Меките умения“ на практика:

Обръщали ли сте внимание как едни хора умеят да контактуват по-добре с останалите, a клиентите някак си им се лепят? Как едни хора установяват контакт по-лесно с нови клиенти и умело ги правят лоялни, установявайки траен контакт и доверие? А как едни хора са концентрирани, организирани и просто знаете, че ще свършат работата, която очаквате от тях, докато други са разпиляни, несдържани и непостоянни? Това са част от меките им умения. Комбинацията от меки умения, с които всеки от нас борави определят и как се държим в различните ситуации, как си вършим работата ежедневно или какви сме в личния и служебен живот. Затова например, едни са умели търговци, а други умеят да организират и мотивират хората.

Защо е важно да ги развиваме:

Нали знаете как хората казват за някого, че просто го може? Или казват например – „Той е роден търговец!“. Не! Всички се раждаме еднакви. Добрите търговци са станали такива благодарение на обучението си, средата, в която са израснали и са били възпитани. Някои просто са били в среда, в която комуникацията е била много по-свободна и възпитанието, което са получили пасва на профила на добрия търговец – лесна комуникация с непознати, печелене на доверие, създаване на добро впечатление, изградена увереност и т.н. Други им се налага да се учат когато вече са възрастни – постъпват на работа, която изисква определени меки умения и дори да ги нямат, с времето и практиката, леко по леко изграждат умения, благодарение на еволюцията и заложената приспособимост на хората. Този процес обаче, може да трае дълго, ефекта от него може да е изкривен,а и може да коства много време, стрес, усилия и/или пари на компанията. Ето защо съществуват събития като семинарите, организирани от нас – за да спестят това време, за  да усъвършенствате меки умения, които биха Ви позволили по-добре да си вършите работата.

Заключение:

В заключение – именно меките умения са тези, които правят едни по-успешни от други. Те са тези, чието усъвършенстване и прилагане определят дали и колко бързо можем да достигаме поставени цели./https://www.linkedin.com

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Scroll Up