Е-МАГАЗИН

100% Гаранция

ВИП ЗОНА

Само за ценители

Кои билки могат да ни помогнат при слънчево изгаряне? (рецепти)

slanchevo-izgarqne

 

 

Цяла зима чакаме лятото, а още с първите по-високи температури правим дузина грешки, търсейки спасение в жегите. Не забравяйте:  първото показване на слънцето не трябва да е повече от 15 мин., като всеки ден увеличавате с по 5 мин. Всичко прекалено не е добре, това важи и прекаленото излагане на слънце, припомня и австрийският билкар свещеник – Бенедикт на своя блог – blog.kraeuterpfarrer.at/.

Слънчевото изгаряне е пряка последица от това, че нашата кожа дълго е била подложена на UV-лъчите. Засегнатите участъци започват да ни сърбят, почервенят, а след няколко дни те започват да се лющят и отдолу се показва нов слой. Може обаче да се появят големи мехури по кожата и тогава е добре да се консултираме с дерматолог. По принцип е добре след силно слънчево изгаряне да полежим 1-2 дни в хладна и  тъмна стая, за да се възстановим по-бързо.

.Ето кои билки могат да ни помогнат при слънчеви изгаряния?

На първо място това е невенът. Ето и една рецепта при леки слънчеви изгаряния на кожата:

Рецепта 1
Вземете шепа изсушен или пресен цвят от невен и направете с него чай. Изстудете го и с него нанасяйте студени компреси върху кожата. Ако са засегнати по-големи участъци от кожата, то повтаряйте компресите през интервал от 8 часа.

Рецепта 2
Удачно е да се направи и маслен извлек от невен 1: 10 ( цвят: растително масло), кисне 14-28 дни. Полученото масло се използва за намазване на кожата. Направете го предварително, още преди да са започнали жегите. Полученият извлек помага и при измръзвания  и пр., съветва известният билкар Васил Канисков.

Рецепта 3
Може ли да се предпазим от слънчево изгаряне? Ако си направим силен черен чай, то той може да предотврати пораженията на UV- лъчите. Сварете чая и нека да постои поне 30 мин., преди да го прецедите. Обтрийте повече пъти тялото, преди да се изложите на слънце.

Друга превенция е да се използват лосиони с висок слънцезащитен фактор (минимум 15) преди и по време на престой под жарко слънце.

Рецепта 4
1 ч.л. китайски чай се залива с 250 мл. вряща вода. Кисне 30-40 мин. и се прецежда. Процедурите се правят при слънчеви изгаряния 2-3 пъти дневно в продължение на 20-30 мин.- премахват болките и чувството за парене, съветва Кети Иванова, автор на книги за лечебните растения.

Рецепта 5
При изгаряния от силно слънце се прави баня, като във водата на ваната се добавя 1 чаена чаша ябълков оцет./Здравница

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Scroll Up