Е-МАГАЗИН

100% Гаранция

ВИП ЗОНА

Само за ценители

Кисело мляко и бебето

 

Киселото мляко е уникален биологичен продукт, който има не само хранително и лечебни свойства. Основание за това ни дават наличието на  специфичните бактерии в него – Бактериус булгарикус и Стрептококус термофилус. Тяхното действие в дебелото черво е антагонистично /противоборство/ спрямо патогенните бактерии. В същото време те произвеждат специфични ензими и вещества, които имат противовъзпалителен и укрепващ лигавицата ефект.ни ,

ИМЕННО ТОВА ТЯХНО ДЕЙСТВИЕ НИ ДАВА ОСНОВАНИЕ ДА СМЯТАМЕ, ЧЕ КИСЕЛОТО МЛЯКО Е ПЪРВИЯТ В СВЕТА ПРОБИОТИК.

Кога все пак е удачно да дадем на нашето бебе кисело мляко….? ………Имайте малко търпение, отговорът ще откриете малко по късно.

Кисело /квасенo/……или…….прясно краве мляко?

Първоначално основната цел на подкисляването е била да се получи по-фин и по-мек белтъчен съсирек, който се атакува по-добре от храносмилателните ензими и е по-лесно смилаем в сравнение с прясното мляко. Впоследствие се установява, че квасеното мляко има редица други предимства пред прясното . Основните от тях са следните:

–по- лесна смилаемост и по-добра поносимост

–по-висока използваемост на белтъците, калция и желязото

–млечно – киселите бактерии в него потискат развитието на гнилостните и болестотворните микроорганизми, поради което киселото мляко е по-трайно и по-малко изложено на бактериално замърсяване и разваляне. Под влияние на млечно –киселите бактерии се намалява образуването на токсични вещества в дебелото черво, премахва се запекът, което предпазва по-късно от рак.

–според данни на японски и други автори лактобацилус булгарикус на българското кисело мляко отделя термоустойчив антибиотик и вещества, които стимулират растежа на организма. То предпазва и от вредното действие на радиоактивните облъчвания, потиска развитието на някои туморн

Въпреки изброените качества НЕ Е ПРЕПОРЪЧИТЕЛНО БЕБЕТО ДО 8 мия МЕСЕЦ ДА СЕ ХРАНИ С КИСЕЛО МЛЯКО.

До този месец ако майката няма кърма е задължително храненето с адаптирани млека.

articles_main_15_kiselo_mlqko_bebe

Те /АМ/ са създадени на базата на краве мляко, но при тях:

–белтъчините са в намалено количество, но с по-висока биологична активност

–коригирани са съотношението на ненаситени към наситени мастни киселини /в полза на

ненаситените/

–въглехидратите са увеличени за сметка на лактозата

–минералните соли са намалени

–обогатени са с витамини

–те са удобни за приготвяне, лесно се съхраняват и дозиратамини и микроелементи, вкл. Желязо

На базата на всичко казана по-горе можем да направим следните изводи:

ПРИ ЛИПСА НА КЪРМА – ДО 8 ия МЕСЕЦ НАЙ – УДАЧНО Е БЕБЕТО ДА СЕ ХРАНИ С АДАПТИРАНО МЛЯКО. ПРИ ДОБРЕ НАДДАВАЩО КЪРМАЧЕ, КОЕТО НЯМА ПРОЯВИ НА ХРАНИТЕЛНИ АЛЕРГИИ ИЛИ ДИСПЕПСИИ, СПОКОЙНО МОЖЕМ СЛЕД 8 ми МЕСЕЦ ДА ВКЛЮЧИМ КИСЕЛО МЛЯКО

ПРЯСНО МЛЯКО ДА СЕ ДАВА НА ДЕТЕТО СЛЕД 2 рата ГОДИНА. До тогава може да се приема като съставка при приготвянето на някоя храна.

И накрая няколко думи за болестта – АЛЕРГИЯ КЪМ БЕЛТЪЧЕНИТЕ НА КРАВЕТО МЛЯКО. 
Трябва да се знае ,че АЛЕГИЯТА КЪМ БЕЛТЪЧЕНИТЕ НА КРАВЕТО МЛЯКО Е ТЕЖКА ДИАГНОЗА И СЕ ПРОЯВЯВА СЪС СЛЕДНИТЕ СИМПТОМИ:С тази диагноза биват плашени доста майки, както от лекари, така и от производители на адаптирани млека. Почти всяко неблагополучие на бебето свързано с храненето се преписват на тази диагноза.

–упорита и профузна диария

–кръв и слуз в изпражненията

–невиреене, обр

Обикновено се проявява до 20 дни след приема на млякото.иви и др.

И ДА НЕ ЗАБРАВИМ – НАЙ – ДОБРОТО МЛЯКО Е КЪРМАТА . Всички останали прояви при бебето – газове, плач, периодичен запек и др. по –скоро са функционални прояви, за които има лечение .Особено подходящо е хомеопатичното.

 

 

 

Прочетете  повече в :

 

 1. Avatar
  Юлия Веселинова

  Киселото мляко сама заквасвам със закваска за пробиотично кисело мляко и пълномаслено прясно мляко. Такова и мисля да включа в менюто на бебето, след като навърши осем месеца, по Ваша препоръка.
  В реда на мисли за производните продукти на млякото, искам да запитам от каква възраст могат да се дават извара и сирене.
  Благодаря за помощта!

  1. Mario Janakiev

   Здравейте, сирене се предлага на бебето, когато включим попарата –също към 8 ми месец.


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 2. Цвети

  Здравеите, моето дете е родено на 20.09.14 и имаше големи проблеми със запека. Доста често се налагаше да правим клизми дори. Имам кърма, но не му стигаше след много неуспешни опити да си овелича количеството и го дохранвах с АМ фризолак, но го повръщаше и го смених с Аптамил. Аптамила го приема добре само ако вътре има кърма. Кърмата ми вече не стига дори за едно хранене и затова на 4м. реших да му сменя АМ с кисело. ОТ киселото мляко започна да ходи редовно по голяма нужда и се чувства добре. Няма нищо необичайно по телцето му или нещо, което да ме притеснява. Вече го приема почти месец.Според вас рискувам ли здравето на детето си. Вече не знам кое е добро за него. Не мога да преценя кое е по малкото зло. Моля за съвет. Благодаря предварително.

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Цвети, не се притеснявайте Детето подсказва , кое е най- -добро за него. Давайте му кисело мляко, но давайте и хомеопатичния препарат за по-добро усвояване – Калкарея карбоника 30 сн – 5 гран. сутрин . Следващия месец трябва да се направи кръвно изследване за да се види нивото на хемоглобина – пишете за резултатите.


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 3. Здравейте!И аз като Цвети имам голям проблем с тези млека.Мога да кажа,че сменихме почти всички видове АМ.Като се започна с Нан(запичаше я)Аптамил комфорт(повръщане) Аптамил АР(не я хранеше)Фризолак(до преди да влезем в болницата беше добре,но след Фризовом спря да го яде изяждаше 50мл.по малко всеки път).И така реших да пробвам с кисело мляко по идея на мъжа ми много настояваше,че било по добре от АМ(били боклуци) и всичко си изяжда.Това,което ме тревожи е,че е много малка на 3 месеца е от 2 седмици сме на кисело мляко само вечер и давам АМ за да не се буди(е не само добавям по 1 лъжичка ам и в киселото мляко).Дали може да има някакви последици и дали киселото мляко е достатъчно хранително?В момента и давам Верея 2% понеже от 3,6% малко се запече.

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Рени, смятам ,че е рано за самостоятелно хранене с кисело мляко.
   Смятам ,че ще намерите вашето АМ.
   Кисело мляко се включва най-рано след 8 мия месец.


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 4. Надявам се днес ще и взема Аптамил да видя как ще и подейства и дали ще го иска.

 5. Iskam da popit moq bebok e na tri meseca davah mu ad mlqko frizovim,frizolak ,aptamil no se zapichadhe ot ot aptamila se izhojdashe postoqno i ne se nesishtashe i samo reveshe obarnah na kiselo mlqko vtoriq mesec vijdam ne reve kakto predi opasno li e kato mu davam kiselo mlqko

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Камелия ,не е опасно да се дава кисело мляко , но са много важни изследванията на 6 ия месец на бебето – пълна кръвна картина за да разберем нивото на хемоглобина.


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 6. Здравейте отново.Аз така и ненамерих нашето АМ неиска да яде каквото и да било друго освен киселото мляко.Притеснява ме това,че няма достатъчно витамини в киселото мляко.Вече сме на 4 месеца сега ще започнем и захранването,но се чудя дали за тази възраст няма някакви витамини, които да и давам?За да си набавя всички необходими витамини.И ако има какви са те?Благодаря предварително.

  1. Mario Janakiev

   Здравейте , първите витамини ,които се дават на бебето е след 6 ия месец – Мултивитамол – 2,5 мл. на ден.


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 7. здравейте,искам да попитам мога ли да давам ба бебето си вече кисело мляко,на 4м сме,и по колко

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Ани , Не е желателно да давате в тази възраст кисело мляко. Изчакайте поне до 6 ия месец.
   Не приемам тезата ,че нищо не иска да консумира , само кисело мляко.
   Бебето до 6 ия месец е много уязвимо и чувствително към внасяната му хран.
   Има нужда от Желязо ,витамини и пробиотици.


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 8. Здравейте, имам близначета на 6 месеца.Захранех ги от 5м. с пл.и зел.пюре. Храним се с АМ, от което много качват по 1кг. на месец. Пробвах кис. мляко, добре го приемат, но не знам по колко да им давам на хранене и как точно да го разреждам с вода.

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Тути , след 6 месеца може да давате кисело мляко. Количеството ориентировъчно на порция е 150 -160 мл. Не се разрежда с вода , може леко да се подслажда.


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 9. Пламена

  Здравейте, дъщеричката ми след две седмици ще навърши годинка. От раждането до сега е била изцяло на кърма, като към момента суче сутрин и вечер. Захранена е и с кисело мляко. Предстои ми отбиване и имам голямо колебание какво да продължа да й предлагам сутрин и вечер -кисело мляко или адаптирано мляко? Имам възможност да подквасвам както козе, така и краве мляко- кое е по-подходящо? А ако давам адаптирано, какво да е – преходно (Нестле Джуниър) или 3?
  Предварително благодаря!

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Пламена , може да го замените с кисело мляко – краве естествено. Може да давате на детето пробиотик Биогая – по 5 капки на ден.


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 10. Сирма Маринкова

  Бебче навърши 7месеца и от 2 седмици сме на АМ бяхме на аптамил но почна да ака по редичко примесено с малко слуз и го сменихме с лактана био2 но проблема си продължи мога ли да заместя АМ с кисело мл (давам сутрин и вечер)и да и давам допълнително витамини?

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Сирма , може да го замените с истинско кисело мляко , като добавите хомеопатичния препарат Хидрастис 15 сн – 5 гран. на ден и пробиотик Биогая – 5 капки на ден.


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 11. Дияна

  Здравейте, дъщеря ми е на 4 м и 15 дни .от началото на 4 беше със запек вследствие на което започна да не се кърми .изписаха ни АМ комфорт от който с големи усилия приема 30 мл. От вчера я захраних с кисело мляко защото плачеше от глад. Продължавам да и изцеждам и малкото кърма която ми остана. Много ли ще и навреди? За щастие на обяд си изяжда по едно пюренце без проблем.

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Дияна ,смятам че е рано за кисело мляко. Потърсете други възможности за хранене с адаптирано мляко – Лактана , Фризолак и др.
   Тезата ,че бебето нищо не иска да приема освен кисело мляко не я приемам.
   Киселото мляко е полезно за детето , но в по – късна възраст.


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 12. Здравейте,
  Бебето ми е на 8м и половина, реших д му добавя кисело мляко. Имам възможност да му давам истинско кисело домашно мляко, но е козе. Другият вариант е да купувам краве мляко. Откоментарите останха с впечатление, че препоръчвате кравето пред козето мляко. Правилно ли съм разбрала има ли проблем да давам козе кисело мляко?

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Светлана , предпочитам да давате краве мляко.


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 13. Здравейте, моето момче скоро ще направи 6 месеца, мога ли 1-2 пъти седмично да му давам кисело мляко с бисквити ,след като вече е захранен с краве сирене елена.Харесва му и го понася добре. С каква марка кисело мляко да започнем и колко процента? Знам, че квасеното е опасно! Благодаря Ви !

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Екатерина , по принцип киселото мляко съветвам да се въведе след 8 ия месец. Препоръчвам вие да си подквасвате млякото.


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 14. Здравейте! Детето ми ще навърши 1 годинка след 2 седмици. Сега я отбих ,но преди да я отбия пробвахме всички марки АМ. Само от едно не й се гади ,но успявам да дам само 90 мл на ден или смесено с пюре или с банан. Но кисело мляко яде с удоволствие . Давам й около 300 мл от него на 2 ядения. Какво е количеството ,което може да се приема на тази възраст?

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Сис ,
   Това , кооте давате е напълно достатъчно – не е нужно повече.


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 15. Меган

  Здравейте! Детето ми след една седмица става на 8 месеца и ми се иска да заменя изцяло АМ с кисело, какво количество да му давам и кое мляко е за предпочитане, нямам възможност да му правя домашно. Искам да го заменя защото отказва да яде АМ и го храня когато спи вече 4 месеца се мъча така, отказва зеленчукови и месни пюрета! Само каша, попара и плодови пюрета и се запича много!?

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Меган , може да замените АМ с кисело. Какво да бъде то – във всеки район е различно. Важното е да е с добра масленост – поне 3 %.
   Добре е да се вкарат в диетата му и плодове и зеленчуци.


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 16. Гергана

  Здравейте,
  Синът ми е на 8 месеца и половина. Сутрин и вечер получава кърма. Искам до една годинка да получава кърма. Добре ли е да му давам и кисело мляко? На пример между две хранения? В магазините се продава и кисело мл, което съдържа козе и овче мляко. По-добре ли е от него да му дам вместо краве?

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Гергана , Щом като сте решили да кърмете до 1 година – това е похвално и здравословно за детето .
   Не виждам мястото на киселото мляко до тогава .
   След като отбиете детето ще коментираме какво мляко да му предложите .
   Поздрави за вашата кърма…


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 17. стела

  Здравейте,синът ми е на 6 месеца и половина и от една седмица отказва ам пробвахме какви ли не марки,но той отказва накрая след две вечери заспиващ гладен и хранене в просъница се принудих да му направя кисело мляко,като разпоредих 2/1 и добавих бисквита….много му хареса и го изяде с апетит.През деня се старая да слагам АМ в пюрета и каши.При кръвните изследвания хемоглобина му е 113.Правилно ли постъпих като му давам за вечеря кисело мляко,но се видях в чудо?

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Стела , не се притеснявайте . Правилно сте постъпили . Важното е детето да прояде .
   Препоръчвам да му давате и витамини – Мултивитамол – 2,5 мл. всяка сутрин.


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

   1. Иван Иванов

    Здравейте, според Вашите разбирания може да се дава кисело мляко на бебе след 8- ми месец, но в доста сайтове чета, че това не бива да става преди навършени 10, 11 месеца. Моля за коментара Ви!
    Благодаря!

    1. Mario Janakiev

     Да ,според мен е напълно възможно да се подава на бебето кисело мляко след 8 мия месец.


     Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 18. Сутрин и вечер се захранваме с кисело мляко, мога ли за обяд да му давам рибена супа? На десет и половина месеца сме

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Семи,
   Може да давате на обяд рибена супа но един път седмично.


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 19. Здравейте!
  Бих искала да попитам, при кърмаче на 11м., което суче сутрин и вечер (през останалото време е на пюре, каша или кисел) мога ли да давам кисело мляко, и ако да какво, колко и по кое време? Благодаря предварително!

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Деси ,
   Може да давате кисело мляко , по възможност домашно подквасено , по 180 милилитра на същото място на което е било кърмата.


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 20. Здравейте преди 3 дена детето ми беше с много висока температура закарахме го на бърза помощ и там ни изписаха Аугментин и нурофен с ефералган да се редуват през 6часа а антибиотика през 12часа,детето ми постоянно подържаше висока температура едва на третия ден смали но получи обрив по коремчето и гърба и по главата спрях антибиотика,моля ви дайте ми съвет какво да правя и от какво се е получило тази алергия? Благодаря ви предварително

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Семи ,
   Не се притеснявайте. този обрив е т.нар. Раш – орив при вирусна инфекция. Нищо не се прави и отшумява от самосеби си.


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 21. Здравейте, аз на моето дете давам от три месеца кисело мляко , но го редувам с АМ, наложи се да правя така защото е по капризно сменях АМ млека, но бавно ми наддаваше, педиатъра ми каза, че мода да давам спокойно кисело мляко подсладено, няма проблем, няма алергии.. Интересува ме по колко жълтък да му давам, всеки ден, през ден два или веднъж седмично ?

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Елвира,
   Не разбрах на каква възраст сте. Ако сте над 6 месеца – жълтък се дава два пъти седмично по половинка , стрит в зеленчуковото пюре.


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Елвира,
   Жълтък се дава по-късно ,след един месец.
   По половинка стрит в зеленчуковото пюре , два пъти седмично.


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 22. Д-Р Марио, аз му давам кисело мляко, но домашно, аз си го квася, по колко да му давам и да го разреждам ли с вода ?

  1. Mario Janakiev

   Рано е за кисело мляко. Поне трябва да изчакате 2 месеца. Тогава не се разрежда с вода и порцията ще е около 150 мл.


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 23. Здравейте д-р Марио, ние сме на 4 месеца и от днес смених АМ реших да давам аптамил комфорт, това мляко дали е по спесифично от другите млека немога да се свържа с педито моля ви посъветвайте ме кое мляко да давам аптамил комфорт или обикновения си. До 3 месеца бяхме на обикновения аптамил после на мелумил сега незнам защо взех комфорт..Дайте ми съвет. Благодаря Ви!

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Ани,
   Не смятам ,че трябва да сменяте непрекъснато млеката. Комфорт е с понижено ниво на лактоза.


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 24. Много ми е интересно Вас док. Марио с какво са ви хранили ? Дали тогава според Вас е имало АМ разбира се че е нямало, защо залъгвате хората? Днес много хора считат, че здравословно е храненето, което изключва животински продукти, като кисело мляко за бебета! Подобно схващане е дълбоко погрешно.Здравословните качества на една храна не се определят от това дали е с растителен или животински произход, а от това дали е с природен произход! Всичко, което идва от природата и в непроменена форма; всичко, отгледано по естествен начин без химикали, токсини и антибиотици; всичко, което е познато на човечеството като храна от хилядолетия – е полезно! Вредни са храните, създадени в лаборатории, рафинираните и изкуствени храни, храните с дълъг срок на годност, както е АМ безкрайно преработените храни; храните от индустриално земеделие и животновъдство; храните, които вашата прабаба не е виждала и не би познала! МИСЛЯ, ЧЕ ДОМАШНО ПРИГОТВЕНОТО КИСЕЛО МЛЯКО Е ЕДНА ЧУДЕСНА ХРАНА!

 25. даная

  Здравейте д-р Янакиев ,моят син след два дена навършва 5 тия месец. От самото начало е на АМ .като в началото бяхме на Фризолак ,който заради трудно изхождане го замених с Лактана Био.почти три месеца го пие вече.От около 20 дена обаче пие само 60 мл и останалото мляко до 130 мл го изпива и то рядко чак след минимум час.Реших да сменя с Хип комфорт ,защото се притеснявам ,че не се храни достатъчно.Толкова изпива дори да са минали 3 ,5 часа или 4часа. какво бихте ме посъветвали.в книгата ви относно даването на вода сте писали , но само за кърмени бебета.Какво ви е мнението за хранените само с АМ? Много ви благодаря предварително.

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Даная,
   Разбира се ,че и бебетата ,които са на АМ също трява да приемат вода.
   Но е време да започнете захранване.


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 26. Здравейте д-р Марио ние вече сме на 5м и полвина, мога ли вече да го захраня и с какво да бъде най- напред- каша или пюре ?

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Ани,
   Захранването е със зеленчуково пюре , което измества обедното хранене. Преди това аз съветвам в книгата детето да се подготви със плодов сок и плодово пюре.


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 27. Мирела

  Здравейте,моят син към 3м възраст прояви алвргия към белтъка на кравето мляко, въпреки че беше само на кърма.Аз спрях да консумирам всичко млечно и сега няма проблем.До 6м продължихме само на кърма, вече е почти на 8м и се захранихме постепенно, аз му готвя за да избегна наличието на мляко в почти всички готови придукти за тази възраст.Страхувам се обаче, че може да се появи дифицит на хранителни вещества, кига изибщо мога да пробвам да включа отново млечни продикти и под каква форма? Благодаря!

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Мирела,
   може постепенно да внасяте млечни продукти след 2 месеца. Първо се започва със сирене , а след това с кисело мляко.
   За да премине този процес по-глатко детето може да приема Магнезия карбоника 9 сн – по 5 гран.
   За ничана на хранене прочетет в книгата ми – ще ви бъде от полза.


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 28. Здравейте,д-р Марио! Кърмата ми намаля,а се храним сутрин около 6 и вечер около 9) и се чудя дали мога да го дохранвам с кисело мяко и трябва ли да го разреждам с вода и ако да с какво съотношение да бъде.Какво да бъде то купешко(ако да колко %) или домашно краве подквасено(принципно си квася).Ядем вече и попара. Утре живот и здраве навършваме 7 месеца-момче около 8.5кг! Благодаря предварително!

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Гери,
   Може от другия месец да започнете кисело мляко. То се внася изведнъж и предпочитам да е домашно квасено. Разрежда се с вода – 1/3 само ако е много гъсто.


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 29. Йорданка

  Здравейте,в края на месеца сиът ми става на осем месеца и ще започна да му давам кисело мляко(домашно приготвено).Вие препоръчвате по 150 мл. сутрин и вечер,но той пие по 210 неразредено к. мляко.Въпросът ми е,ако детето приеме добре млякото,удачно ли е напълно да премахна адаптираното мляко и трябва ли да разреждам млякото,за да стигна до нужните милилитри или мога да му давам повече?Грешно ли ще е,ако не добавям захар,ако се приема добре и чисто?Ще засища ли бебето така,както адаптираното?

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Йорданка,
   Първо смятам ,че може да се дава кисело мляко в тази възраст. Не повече от 180 мл. То не се разрежда и не се подсладява.
   Много подробно съм написал в книгат От Нула –


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 30. Здравейте ние сме почти на 8 месеца и от самото начало сме с големи мъки при хранене с АМ. Смених всички марки но в повечето случай отказва да яде и трябва или да се успим или да е току що станала много трудно яде сърди се плаче бута бибата а понякога ядв без проблем. През ноща си го пие същи бвз проблем каква може да е причината

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Деси,
   Не смятам ,че е проблем.
   В тази възраст трябва да приемате и много храни.
   Млякото е само 2 пъти дневно.
   За терапията зависи колко килограма е….


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

   1. 8 кг е иначе натдава добре но и другата храна не я иска много на моменти яде но има и такива като стисне устичка и край. Или хапне 5 лъжички и повече не иска зеленчукови пюрета много трудно повече местни от млечната кухня. От както се е родила е с нисък хемоглобин и пием малтофет 7 месеца и го качи до 107 незнам дали има връзка но една докторка ни каза че има гастроезофагиален рефлукс тя не повръща но имала киселини и затова не яла пихме гастротус беиби но ефект нямаше удачно ли е да търся гастроентеролог

    1. Mario Janakiev

     Здравейте Деси,
     Може да се направи консултация с гастроентеролог.
     препоръчвам :
     – сутрин Ликоподиум 5 сн – 5 гран.
     – вечер Силицея 30 сн – 5 гран.


     Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 31. Здравейте доктор Марио, благодаря ви, че винаги отговаряте на всички въпроси, аз бих искала да ви питам по колко кисело мляко да пием вече сме на 7м, но от доста малки го пием смо че не знам колко да давам и колко пъти в деня да му давам мляко, не знам как да му направя менюто. Също така вече мога ли да му давам храни за възраста си които да съдържат глутен ?

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Елвира,
   Киселото мляко се дава два пъти в деня, като количеството му е 170 мл.


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 32. Моника

  Здравейте, д-р Марио! Моето бебе е на 9,5 месеца, яде краве сирене и в пюретата слагам краве масло, но от млечните каши получава червени петна около устата, които се появяват бързо и бързо изчезват, след като спра да му давам от кашата.Кога мога да му дам кисело и прясно мляко? Опитах 1-2лъжици и от храната от детската кухня, но в нея имаше промишлено произведено мляко за кърмачета и от нея също се появиха такива петънца около устата. Той е кърмен, АМ не е приемал. Благодаря за отделеното време!

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Моника,
   Още сега може да давате кисело мляко.
   Що се отнася до прясното – трябва да изчакате до 2 годишна възраст.


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 33. Елица Гулева

  Здравейте,дъщеря ми(11м) беше изключително кърмена до 6м,след това захранена,а към 8я месец добавих АМ вечер.Почна да проявява алергични реакции(повръщане,обриви,уртикария,поду се в лицето).Всичко това ставаше след прием на млечна каша или АМ.След консултация с доктор установиха АБКМ + АД и сега пие Фризопеп(и кърмя още).Скоро я пробвах като й дадох малко кисело мляко за закуска и нямаше никаква реакция.Давах й няколко пъти от тогава и продължава да не проявява алергична реакция към млякото.Объркана съм-това значи ли,че е преодоляла АБКМ или има поносимост само към киселото мляко?

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Елица,
   Не смятам ,че вашето дете има следните непоносимости , а по – скоро неправилно и късно е захранено.
   Предлагам ви 7
   – Магнезия карбоника 9 сн – 2 пъти по 5 гран.


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 34. Здравейте д-р Марио,исках да ме посъветвате с нещо за подсилване на имунната система на дете 1 годинка и 2 месеца?До вчера бяхме на АБ,заради зачервено гърло Панцеф и Изорекс,благодаря ви предварително!и за колко продължително време?

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Семи,
   Най-доброто за вашето дете след инфекцията е Умкалор – 3 пъти по 10 капки през устата.


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 35. Казвам Здравей на най -прекрасния доктор! Доктор Марио, моят въпрос е свързан с това мога ли да давам на бебето ми храни който съдържат глутен ( вече сме захранени), но виждам, че доста от храните съдържат глутен, за това се замислих? Благодаря Ви предварително!

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Саня, Глутен може да се дава в осмия – девети месец. Той се включва под формата на попара , когато преди това сме захраниле бебето през месец с – зеленчуково пюре – безглутенова каша – месно- зеленчуково пюре.


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 36. Цветелина

  Здравейте д-р Марио,моля ви за съвет,имам момченце на 7 месеца и отказва да яде адаптирано мляко (сменях ме какви ли не) нито денем нито нощем (все още се буди).Денем успявам да го заместя с попара ,каша и пюрета ,но нощем незнам какво да му давам за да се нахрани и да не плаче.Притеснява ме дали си набавя нужните витамини от другата храна.Благодаря предварително !

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Цветелина,
   Може да му предлагате и кисело мляко.. Повечето деца го харесват в тази възраст.


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 37. Маргарита

  Здравейте, дъщеря ми е на 6 месеца и е захранена с плодово зеленчуково и месно пюре. Исках да попитам кое ядене да заменя второ и с какво? А също и кога мога да започна да и давам жълтък? Благодаря

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Маргарина,
   не Ви разбирам много точно , но следващата хран, която трябва да внесете след обяд е безглутенова каша.
   Може да давате жълтък – твърдо сварен – половин – два пъти седмично стрит в зеленчуковото пюре.


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 38. Антоанета

  Здравейте доктор Янакиев бих искала да попитам относно козето кисело мляко домашно приготвено тъй като дъщеря ми е на 3 месеца родена е на 21.12.2015г.Казаха ми че можем да и даваме киселото мляко като дохранване тъй като до сега се беше на кърма и дохранвах с АМ на бебелан може ли да се замени АМ с козе кисело мляко и колко на колко е смисъл колко кисело мляко и колко вода? Мерси предварително за отговора

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Антоанета,
   Не препоръчвам преди 8 месеца на детето да се дава кисело мляко.
   Кравето е по-леко и е за предпочитане.


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 39. Мария

  Здравейте Д-р Янакиев, искам да попитам относно дъщеря ми, която след 5 дни навършва 6 месеца. От момента на раждането до сега е на АМ Фризолак1, но напоследък не иска да го консумира и го пие с нежелание, кога мога да я захраня с кисело краве мляко и по каква схема? Само да вметна, че страда от атопичен дерматит, ако това има някакво значение.

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Мария,
   Наличието на атопичен дерматит има значение за внасянето на киселото мляко. Това трябва да стане след годинката.
   Препоръчвам Ви Лактана – да замени фризолак.


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

   1. Мария

    А относно захранването, кога мога да въведа месо и жълтък? До сега е захранена само с плодови пюрета от круши, ябълки и банан, тъй като се оказа алергична от тиква и морков.

    1. Mario Janakiev

     Здравейте Мария,
     Подробно съм описал захранването в книгата „ОТ Нула“


     Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 40. Здравейте д-р Марио, Много съм притеснена, моля Ви помогнете ми! детето ми нищо не иска да яде само кисело мляко пие и от няколко дена е с повръщане повръща млякото един два пъти на ден, постоянно му се гади, не иска да яде каши и попари, не зная какво лекарство да му дам за да спре да повръща и да му възбуди апетита. Отчаяна съм вече!

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Надя,
   На каква възраст е детето.


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Дида,
   АМ на Ганчев е добра формула , така ,че може без притеснения да я давате.


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 41. Виктория Кацарова

  Здравейте д-р Янакиев, предварително се извинявам, ако не съм разбера името ви на латиница правилно.
  Искам да се консултирам с Вас, относно захранването на дъщеричката ми и особено притеснителният факт за мен, това , че започна да отказва кашата, днес вече не желае да изпие и млякото при второто хранене. Дария е на 8 месеца, захранена е на 5 месеца и половина, тя сама ми показа .Че иска различна от кърмата храна. Тъй като от самото начало на нейния живот, категорично отказва да суче от мен аз се изцеждаш, трудно си изпиваме млякото, дори с биберон.след като я захраних това рязко се промени. Започна да си изпива млякото, изяжда зеленчуковото пюре,просто се промени в положителна посока, месец и половина по-късно, по указания на педиатъра я захраних с бананова каша, като в началото се мръщаше, но успяват да ѝ я дам. Сега към проблема…. от седмица категорично отказва кашата, опитах няколко различни каши, плодови, на Милупа , на Ганчев, на слънчо, опитах и кисело пляко 2% масленост, просто отказва всичко, вчера вече се принудиха да ѝ дам адаптирано мляко, за да не стой гладна, тъй като и кърмата ми намаля… вероятно не е правилно, тази сутрин изпи около 80 го кърма и повече не пожела… искам да я забраня вече с глутен, но това отказване на храната ме спира и незная как да постъпя!?? Имаме две зъбчета, дали появата на следващите две може да е причина за поведението ѝ, кок да постъпя? Другият проблем при нас е, че в 4- ти месец откриха,че едното ѝ бъбрече, не е на обичайното място,а е завъртяно към коремчето, също така е по-малко. На този етап ще правим по-чести консултации с некролог, тъй като констатираха, че за нея този факт не създава дискомфорт. Дали това има възможност да е проблем към момента? През януари правихме цветна снимка и от тогава не сме били на проверка, предстои ни такава през юни месец.
  Дано успеете да прочетете дългото ми съобщение, благодаря предварително за отделеното време.

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Виктория,
   Смятам ,чце няма нищо притеснително.
   Изчакайте малко с подаването на каша – 2 седмици поне.
   След това опитайте отново.
   Не смятам ,че има проблем с бъбреците.


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 42. Виктория Кацарова

  Благодаря ви за отговора, в такъв случай мога ли да предложа вече попара?

 43. Мария

  Здравейте Д-р Янакиев, дъщеря ми навърши 6 месеца и преминахме от Фризолак 1 на Лактана Био 2 по ваша препоръка, но смесвам двете млека като постепенно намалявам Фризолака. Правилно ли постъпвам или трябва изведнъж да премина на новото мляко? А мога ли да смесвам Лактана Био 2 с Милумил 2 или с друго АМ? Благодаря Ви предварително!

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Мария,
   Няма нужда да се смесват млеката. Направо преминете към Лактана 2.


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

   1. Мария

    Здравейте отново Д-р Янакиев, преминахме изцяло на Лактана Био 2, но дъщеря ми изпива максимум 140 мл от него и някак си го пие с неохота. Също забелязвам, че започна да повръща по малко след хранене и акото й стана по-твърдо. Дали да опитам с друго АМ?

    1. Mario Janakiev

     Здравейте Мария,
     За сега не сменяйте млякото. Трябва да се изчака да се адаптира детето.


     Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 44. Виктория

  Zdraveite nie sme na 3 meseca i zapochnahme s kiselo mlqko.Pri4inata e 4e ot suhite mleka povru6ta i zapo4na da aka zeleno i to prez den,a otkakto sme na kiselo ne e taka.Kak e nai dobre da go davam v kakvo suotno6enie.Sega davam 2 kum 1 po 150ml 2% kupeno.50voda i 100 mlqko leko podsladeno

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Виктория,
   По принцип не съветвам да се дава кисело мляко в Тази възраст.
   Може да откриете подходящо за Вашето дете АМ.


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 45. Вили Младенова

  Здравейте,
  синът ми е на 11 месеца и вече му давам кисело мляко. Педиатърката ми каза да е с 2 % масленост, но навсякъде срещам противоречива информация относно маслеността на млякото. Интересува ме какво е Вашето мнение по въпроса?

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Вили,
   За мен не е важно маслеността , а източника на киселото мляко. Добре е от домашна мляко и да съдържа Лактобацили.


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

   1. Вили Младенова

    Здравейте отново,
    мога ли да давам кисело мляко непосредсвено след хранене (като десерт), тъй-като така го обича 11 месечният ми син?

    1. Mario Janakiev

     Здравейте Вили,
     В тази възраст аз също препоръчвам киселото мляко като десерт.
     С уважение д-р МАРИО Янакиев


     Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 46. zdraveyte kakvo bihte kazali za AM Ganchev 1?i kak moga da go dam viv vmomenta sme na drugo AM i ni zapica resih Ganchev 1 no neznam dali nama da ni zapcete i tova AM

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Айлян,
   По-добре да давате друго мляко срещу запек.
   Препоръчвам Ви Нан комфортис.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Блага,
   Да може да давате кисело мляко, само че Вие трябва да си го подквасвате.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 47. Mario Janakiev

  Здравейте Ваня,
  Напълно съм съгласен с Вас – няма нужда от кисело мляко вечерта , след като вечеря със супа.
  Просто е време след горещините да отбиете детето.
  С уважение д-р МАРИО Янакиев


  Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 48. Здравейте!

  След приблизително месец моят син ще стане на 1 годинка. В момента го кърмя сутрин и вечер. Исками се към годинката да го отбия и в тази връзка имам 2 въпроса:
  1. Да премахна ли постепенно до годинката сутрешното кърмене без да го замествам с друго мляко или да го заместя?
  2. Кое мляко е по-подходящо за детето според Вас – адаптирано мляко, което все пак е създадено специално за бебоци или кисело краве мляко? Срещнах противоречиви мнения и именно затова поставям този въпрос?

  Предварително благодаря за отделеното време!

  1. Mario Janakiev

   Здравейте :
   –отбийте постепенно детето като започнете през септември
   –заместете вечерното хранене с адаптирано мляко.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 49. Zdraveyte Dr.Yanakiev iskam da vi popitam prez latoto kak mojem da predpazim malkite bebeta ot epidemiyi s povristane i diyariya? Blagodara

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Айлин,
   Най-добрият начин на профилактика е – пробиотик – плюс Инфлуцид.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Айлян,
   Инфлуцид не е подходящ за толкова малко бебе.
   За предпочитане е Осцилококцинум.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 50. Живка

  Здравейте д-р Марио,моят син е на пет месеца и половина и искам да му дам кисело мляко вече аз сама си го заквасвам мога ли изцяло да сменя Ама с кисело и какво да бъде съотношението и грамажа и на един път ли да го сменя или поетично.Благодаря предварително

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Живка,
   Моят съвет е да не бързате с киселото мляко. Изчакайте поне до 8 ми месец.
   Как да се дава съм написал много подробно в книгата.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 51. Здравейте моето бебе е на девет месеца. Храни се през четири часа. Първото хранене за деня е в осем часа адаптирано мляко яде почти на всяко хранене. Въпросът ми е мога да давам кисело мляко кога и как да го приготвям и на коя фирма?

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Радослава,
   Вашето бебе трябва да приема и други немлечни храни./вижте в книгата/.
   Киселото мляко може да го включите като добавка.
   С уважени д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 52. Здравейте доктор Янакиев. Моята дещетичка е на девет месеца скоро ще започне десетия. Закусва в осем часа попара със сирене. Храненията са четири на ден през четири часа. Адаптирано мляко яде почти на всяко ядене. Въприсът ми е дали мога вместо него да и давам кисело мляко и ако да по колко пъти на ден и как да го приготвям нямам възможност да и давам домашно квасено мляко затова ще ви помоля да ми кажете на коя фирма да е и колко с колко процента масленост да бъде?

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Радослава,
   Не мога да Ви кажа коя фирма да предпочетете. Важното е маслеността да е 2 %.
   кисело мляко може да добавяте към основните хранения.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 53. Здравейте. Тя яде и други храни. Храни се по този режим. Ситрин в 8 часа попара сис сирене с една филийка сухар и 90мл. мляко. В 12 часа само мляко 210мл. Даван супа от кухнята но не я иска яде по малко от крема и около половин бурканче пюре. В 16 часа яде няколко лижички каша и от крема и 150мл. мляко. В 20 часа яде 210мл. мляко.

 54. Zdraveyte Dr.Yanakiev imam bebe na 6 meseca micat go zibki mnogo e nervno s nespokoen sin cesto se sibujda,reve vencite sa mogo poduti kakvo moga da mu dam magemse sis kalgel. HAMOMILA I KAMILIA mojeli da mu dam?neshto koeto shte go uspokoyi mnogo e nespokoyno postoyano se sibujda sis rev………..

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Айлив,
   Да, 6 месеца е времето ,когато пробиват зъбките.
   За да ускорим процеса препоръчвам Калкарея фосфорика 9 сн – 2 пъти по 5 гран.
   А за успокоение на бебето – Дентокинд – 3 пъти по 1 табл.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 55. Здравейте, д-р Янакиев! Дъщеря ми е на 1г. и 4 м. Сутрин, обед и вечер е на кърма. От млечните продукти яде краве масло и краве сирене. Понеже каката е с АБКМ и АД и малката е с АД и се обрина след въвеждане на грах.Обрива се и при допир с пясък. Не съм давала кисело мляко. Обмислям да започна отбиване към средата на септември. Мога ли да заместя вечерното кърмене с домашно квасено краве мляко? Добре ли е въвеждането на някои алергични храни да станат докато я кърмя?

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Мира,
   По-добре заместете кърмата с нискоалергично адаптирано мляко.
   Може да въвеждате постепенно алергените.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

   1. Благодаря!
    След кой прием на кисело мляко се появява обрив при алергични деца? Тя яде в баница, но в минимално количество и обриви не се получават.

    1. Mario Janakiev

     Здравейте Мира,
     При алергични деца обривът се появява след часове.
     С уважение д-р МАРИО Янакиев


     Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 56. moeto e na 7 meseca veche i iskam da znam dali moga da i pravq kiselo mlqko s biskviti kakvo kvaseno ili kupeno i po kolko

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Кристина,
   Може да й правиге квасено мляко. На по-късен етап ще въведете и бисквитките.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 57. Никол

  Здравейте,синът ми е на 9 м. Мога ли да му давам козе кисело мляко вместо краве кисело мляко.

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Никол,
   Предпочитам краве мляко.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 58. Златка

  Здравейте искам да ви попитам синът ми е на 9 месеца и е на адаптирано мляко от както се роди мисля вече да спра адаптираното и да му давам краве квасено мляко защото яде само сутрин и вечер мляко какво ще кажете.. ?

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Златка,
   Да, може да включите кисело мляко, но препоръчвам Вие да си го подквасвате и пряснато мляко да е от познат източник.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 59. desislava petkova

  diktor e mojeli da go obra na kiselo krave mlqko vav momenta sme na adaptirano mlqko i sme navr6ili 3 meseca na 8 oktomvri adaptiranoto mlqko e frisolac 1 i da pitam otkazvame vodata i nalitame na 4ai ot laika i menta s pureta mojeli da se zahranvame ve4e

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Десислава,
   Киселото мляко препоръчвам след 8 мия месец.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 60. Филипина Цонева

  Здравейте, Д-р Янакиев. Детето ми е на 1 г., храни се много добре, няма алергии. Има 1 кърмене в 21 ч., което искам скоро да заместя. Какво е вашето мнение за адаптирано мляко, кисело мляко или нищо (той вечеря в 19.30-20 ч.) Нямам добър източник на прясно мляко, така че не мога да квася. Задължително ли е да има прием на мляко в чист вид след годинка?

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Филипинка,
   Моето мнение е ,че кърмата трябва да се замести с адаптирано мляко.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 61. Мария Маламова

  Здравейте,д-р Янакиев
  Моята дъщеря вече е на 9 месеца кърмя я само сутрин и вечер но се събужда и все още за нощно хранене което се опитвам от седмици да махнна.Но малката все още има доста газове ,които правят нощният и сън доста неспокоен .Какво бихте ми препоръчали?

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Мария,
   Определено трябва да се премахне нощното хранене.
   Препоръчвам Ви Гастрокинд – 3 пъти по 1 табл.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 62. Здравейте,дъщеря ми е на 1г и 6месеца и сутрин и вечер е на кърма,а другите три ядения са различни,като в 11 часа нарязани плодове с малко мед отгоре(дадох и го за първи път преди 2 дни),правилно ли е или е рано все още за мед и още един въпрос мисля да я кърмя до 2 годишна по два пъти на ден а след това само вечер до около 3-тата година това добре ли е или да я отбия на 2 години?

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Михи,
   Може да давате плодове с мед – не е опасно.
   Що се отнася до кърменето – аз ъм против дългото кърмене. Сега Ви е времето за отбиване.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 63. Гергана

  Уважаеми д-р Янакиев,

  Бихте ли ме посъветвали, за детенцето (2 г. и 3 м.), мога ли да редувам – козе и краве кисело мляко, както и сирене от двата вида? Благодаря Ви!

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Герган,
   До 3 години давайте само краве мляко.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

   1. Гергана

    Благодаря Ви за отговора, д-р Янакиев! Бихте ли споделили защо да избягваме козето до 3 годишна възраст. Много Ви благодаря за вниманието!

 64. Кристияна Тодорова

  Здравейте д-р Янакиев! Притеснява ме факта че детето не приема и адаптираното мляко,а е все още на 3 месеца.Моля дайте ми съвет какво да правя!На ясно съм,че в това мляко се съдържат важни съставки за развитието,но все пак не мога да си оставя детето гладно!Благодаря за вниманието!

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Кристияна,
   Добре е да направим индивидуална консултация за да изготвим схема за повишение на апетита.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 65. Здравейте, синът ми е на 10 мес точно. Много се буди нощем и непрекъснато суче, както и през деня.иначе хапва добре. и пюрета.Става рано, суче, после в 9 яде каша ( и кърма понякога) на обед зеленчуково пюре ( и кърма) следобед давам плодово пюре или кисело мляко към 16-17,. Заспива рано – в 20:00, като суче. . И към 23:00 се почва будене и сучене. Искам да спра както нощните, така и да го отбия на годинка. Какво не е наред в храненето му според вас. Дали да не заменя сученето преди заспиване с нещо по- калорично. Например кисело мляко с бисквити или друго. Не е особено гладен в 19:30 пробвах да му дам супа ( гъста), какво бихте предложили?

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Евиана,
   да ,заменете млякото в 18 часа с по-калорична храна – каша или мляко с бисквите.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 66. Bebeto mi e n.a. 5 meseca I polovina I otkaza AM karmq go no ne mu e dostatochno davam mu piureta I kashi no pochti ne hapva vecher Kato spi qde AM. Iskam da mu davam kiselo mlqko preporachaha mi koze no prochetoh che bilo s malko jelqzo. Sega Nz kakvo da napravq koze li krave li molq daite mi savet

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Каде,
   Може да давате краве мляко квасено.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 67. Здравейте моето бебе е на 5 месеца кърмата ми е рядка и не го засища иска през половин час да яде. Ам ме желае повръща от него пробвах почти всички видове мога ли да му давам кисело мляко

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Цони,
   Изчакайте с киселото мляко. По-добре направете захранване , както съм описал в книгата От Нула – http://test.d-rmario.com/?product=%D0%BA%D0%BD%D0%B8%D0%B3%D0%B0


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 68. Zdraveite iska da popitamimam momiche na devet meseca na adaptirano mlqko sme i oioreta kasho i supichki no kategorichno vze da otkazva zelenchukovi pioreta predi vreme dadoh kiselo mlqko no za mecec vze da se izakva na vsqko qdene i ne beshe kachila nisho za caliq mesec doktorkata kaza che mojebi ima alergiq kym krave kiselo mlqko . Ta vaprosa mi e mojeli vmesto krave kiselo mlqko da davam koze cheta mn che to ne e kato kraveto i e blizo do karmata na maikata da.otochnq che ne islam.napylno ds dpiram adapyiranoto a samo da vkaram koze mlqko primerno s bisvidki ili plod ili chisto na nqkoe ot hranenita i

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Фатиме,
   Пишете на кирилица ако обичате.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 69. Защо никой не ми отговаря. Просто исках съвет. Че тука в нашия край са много неграмотни. Няма един децки педиатър

 70. Благодаря д-р Марио Янакиев. Вие от Хасково ли сте?ако сте от там малко ще ние трудно да ви посетим защото сме от едно село до гр Варна. Но когато времето се подобри ще дойдем да ни прегледате. Желая ви весели празници

 71. Здравейте д_р Марио. Беба е на 2 месеца и яде Аптамил пре, както и кърма чудя се дали да не спрем с АМ и да продължим само с кърма. Защото вечер само я кърмя и си заспива. Но има ситуация в която си изпива и АМ до края, и то без да си поема въздух. Незнам какво да правя за това редувам веднъж АМ веднъж кърма

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Роси,
   Зависи колко кърма имате.
   Първото ,което искам да знаете е ,че бебето трябва да се храни на 3 часа.
   Количеството кърма на порция е 120 мл. Ако го имате, то няма нужда от адаптирано мляко.
   Има значение и тегловния прираст на бебето.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 72. Ирина

  Здравейте , дина ми е на 11 месеца и искам да му дам вече кисело мляко.Може ли? И как да започна сутрин за закуска или айрян вечерта преди заспиване. Опитвам се да го отбия и подходящо ли ще е да заместя с айрян вечер.Ако да каква доза се дава вечер?

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Ирина,
   Никакъв айрян. Направо може 2 от храненията да бъдат с кисело мляко.
   С увожение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 73. Виолета Сарафова

  Здравейте,
  Синът ми е на 9 месеца и на 5 хранения. Три от тях са заместени, сутрин и вечер пие АМ. От няколко дни пие все по малко АМ, плюе и не иска.Как бих могла да процедирам? Много държа на млечните хранения. Благодаря предварително.

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Виолета,
   Може да пробвата с кисело мляко.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 74. Поля Колева

  Здравейте! Близнаците са ми на навършени 8м., на пюре та , на по пари и на адаптирана мляко са. ВъпрОсъм ми е, мога ли да започна да им давам кисело мляко по веднъж следобед? Благодаря предварително ! С уважение, Поля.

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Поля,
   Изчакайте още един месец.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 75. Даниела

  Детето ми е на 1 г. и 9 м. какво количество кисело мляко за 1 ден може да се дава

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Даниела,
   Не повече от 500 мл.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 76. марияна

  Здравейте! Дъщеря ми е на 11м. храни се нормално записана е на детска кухня само вечер преди лягане я кърмя и смятам да я отбивам .Може ли направо да и давам кисело мляко леко разредено с вода или първо да заместим с адаптирано мляко? Благодаря предварително !

  1. Mario Janakiev

   Здравейте марияна,
   Да, може да дадете направо кисело мляко.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 77. Zdraveite doktor Qnakiev.
  Iskam da popitam kakvo kiselo mlqko da davam na moeto bebe, koeto e na 8 meseca domashno ili ot magazino. Sashto taka kolko da go razrejdam i dali e neobhodimo da go razrejdam mlqkoto? Blagodarq vi predvaritelno.

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Анета,
   Киселото мляко трябва да е домашно и не се разрежда.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 78. Елена

  Здравейте искам да попитам дали е възможно детето ми което е на 1г.2м да го боли корем от киселото мляко?

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Елена,
   Напълно е възможно.
   Зависи от качеството и произхода на млякото.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 79. Таня Димитрова

  Здравейте,
  Синът ми е на 2г. и 2м. Вечер преди лягане все още пие АМ. Няколко пъти съм опитвала да го сменя с кисело мляко,но той отказва да го пие.Миналата седмица беше болен и по препоръка на доктора, наколко дни не сме ме давали АМ. Сега той не го търси, но аз се притеснявам ако не му го давам да не го лишавам от важни за него неща (като желязо).Вие какво мислите, до кога да се дава на децата АМ?

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Таня,
   Не се притеснявайте. Моето мнение е ,че трябва да премахнем млякото.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 80. Гергана

  Бих искала да попитам от каква възраст мога да давам овче кисело мляко. Синът ми е на 2г.1м

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Гергана,
   След 3 години може да давате.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 81. Пламена

  Здравейте! Синът ми е на 5+ месеца може ли да започнем със домашно кисело мляко?

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Пламена, Не, не бързайте с включването на квасено мляко.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 82. Здравейте моето бебе е на 10 месеца до 6 месеца го кърмих сега сме на адаптирано мляко Рано ли е да преминем на кислело мляко пробвах да и давам но тя не го иска да го пие само с бисквити го яде как да преминем към киселото мляко
  Благодаря!

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Нина,
   През последните години малко променихме отношението си към киселото мляко. това се дължи на факта, че на пазара не се среща истинско, а и домашно подквасеното е под съмнение„
   Препоръчвам включването на киселото мляко след годинката.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 83. zdraveite deshteriq mi zavurshva 8 meseca hranq q s humana aptamil neznam dali da zapochna s mlqko i kakvo da e moje li da poluchi nqkakva reakciq che qde i humana i mlqko ?

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Вероника,
   Във връзка с факта, че киселото мляко не е истинско, аз отлагам неговото пиремане след годинката.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

  1. Mario Janakiev

   Здравейт е Екатерина,
   не, не е удачно.
   Ако сте на изкуствено хранене давайте Фризовом.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 84. Zdrd-rYanakiev.M9jeli cqla zima da se priema shuskerovi soli ot 5 godishno dete,poneje chesto boleduva?A imame i bebe na 9 mes.moje li i na nego da mu davam zimata.Blagodarq…

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Милена,
   Може да се дава на детето профилактична схема, но е нужна повече информация за стила на боледуване.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 85. Христина

  Д-р Янакиев,момиченцето ми е на 9 месеца и прояви уртикария за втори пьт.Почти изцяло е на кьрма, но я захранват от 7-я месец.Много обича кисело домашно мляко и и давам.Вьзможно ли е да е от киселото мляко?.Уртикарията се появи на по-кьсен етап от първоначалното даване на млякото.

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Христина,
   Възможно е и да е от киселото мляко.
   То също дава често уртикария.
   минете на формула НА.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 86. Анелия Атанасова

  Здравейте, детето ми е на 1г.7м., кърмено все още и никога не е яло адаптирано мляко-в момента се отбиваме постепенно.Според Вас, какво е по-добре да давам вечер преди лягане след отбиването-кисело мляко или адаптирано-препоръчаха ми Фризолаг.

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Анелия,
   По-добре адаптираното мляко.


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 87. Цвети

  Здравейте Д-р Янакиев,
  Бихте ли посочили каква е подходящата масленост за киселото мляко според възрастта на детето, конкретно се интересувам за 3 год деца.
  Благодаря

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Цвети,
   Най-добрата е 2,5 процента.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 88. Дарина Христова

  Д-р Янакиев каква трябва да е температурата на киселото мляко преди да се даде на детето ?

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Дарина,
   Киселото мляко трябва да е със стайна температура.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 89. Елвира

  здравейте док. Марио, детето ми след като яде кисело мляко със бисквита и започва да се оплаква и държи високо в коремната облас, възможно ли е да е от млякото или може би са някакви стомашни киселини, не реве, а се държи за корема и мръщи и казва, че му е гадно! Какво бихте ме посаветвали ?

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Елвира,
   Възможно е детето да чувства дискомфорт в стомахчето.
   Спрете киселото мляко за един месец.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 90. Здравейте д-р Янакиев. Чета и препрочитам книката ви всеки ден. Много ми помагате, всичко е написано достъпно и разбираемо, без да остават въпроси. Майка съм на момче на 1г.и 4 месеца, тежи 11,500кг. Кърмя го само вечер преди заспиване, преди това яде супа. Решила съм да го отбия на 1.06.2018г. тъй като на 22.05.2018г. му поставиха последната ваксина за този период, слеващста ще е на 6години. Въпросът ми към вас е удачно ли е да го отбивам сега и с какво да заменя кърменето вечер?

  Предварително Ви благодаря за отговора.

  С уважение ваша вярна читателка.

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Цеци,
   Благодаря много за хубавите думи.
   Да, може да го отбиете без проблеми. Кърменето ще го замените с адаптирано мляко, за съответната възраст.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 91. Благодаря ви за отделеното време д-р Янакиев. Бъдете жив и здрав, и все така всеотдаен.

 92. Здравейте д-р Янакиев!Детето ми е на 2,6м.вече втори месец пие сиропа имунокидс…по принцип е здраво дете,но ще тръгва на ясла..въпроса ми е да направим ли почивка със сиропчето и да включа ли други неща

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Елена,
   нека детето пие сиропа до края на юни. Следващите два месеца да бъдат свободни от лекарства. От септември ще направим нова схема за имунитета.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 93. Лили Димитрова

  Здравейте,Др. ЯНАКИЕВ. Бебенцето ми ще направи 9 месеца след няколко дена.Изцяло кърмено до момента. Кърмя го вече само сутрин и вечер. Но кърмата ми много намаля. С какво да дохранвам-адаптирано или кисело мляко? Въвела съм в захранването му млечните продукти, без странични реакции. Благодаря Ви предварително!

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Лили,
   Задължително е да заместите кърмата с адаптирано мляко. Освен млечни продукти то трябва да приема и зеленчуково пюре и месно-зеленчуково пюре.
   Всичко това съм описал в книгата „От Нула“ …
   С уважение д-р Марио яНАКИЕВ


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 94. Наталия

  Здравейте,Др.ЯНАКИЕВ.Бебето ми 7 месеца кърмен все още.Сега сме в процес на захранване.Зеленчци,плодовемесни.Започнх млени продукти сирене и масло и му се получи зачарвяване около устат само кадето има колктак с храната, червени петна който минават след 30 минути.Същото се получил и от бисквити с адаптирани мляко. Няколко дена спрях пробвах пак и пак има, но като че ли избледняват по бързо. Моля за съвет как да постъпя, според вас алергия ли,имахме консултация с педиятър каза ми да спирам млечните за сега. Благодаря извинете за дългия въпрос.

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Наталия,
   няма алергия към млечни продукти, но му са се се събрали много нови продукти за кратко време. За един месец не давайте сирене и масло.
   Много държа на правилното захранване и спазване на интервал от един месец на внасяне на нов продукт.
   Прочетете повече в книгата „От Нула“.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 95. Марияна

  Здравейте,д-р.Янакиев ние сме на почти 11м нямам намерение да му спирам АМ можели само за сутринта или следобедна закуска кисело мляко и то ще бъде подквасено.

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Марияна,
   Извинете за късния отговор…
   Да, може да се дава подквасено кисело мляко като добавка след основно хранене.
   Повече за храненето на детето може да прочетете в книгата „От Нула“
   С уважение Д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 96. Здравейте, Д-р Янакиев, бебето ми е на 10 месеца и е на смесено хранене, предимно на кърма. Захранен е със зеленчуци, месо и плодове, зърнени каши, вече и такива с глутен. Желая да въведа кисело мляко и сирене. И те ли се въвеждат по 3 дни с постепенно увеличаване на количеството, както повечето храни или има някаква особеност при въвеждането им. Благодаря!

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Катя,
   Няма никаква особеност при въвеждането. Не е постепенно. Съветвам в тази възраст киселото мляко да е като десерт след основно хранене.
   Сиренето участва в попарата.
   Повече за храненето на детето прочетете в книгата „От Нула“
   С уважение Д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 97. Емине Салиева

  Здравейте, д-р Янакиев. Имам момченце на 3 години и половина, което се храни само с кисело мляко сутрин и вечер, вътре има пасирани бисквити и един банан. Пие си го от шише и отказва всякаква друга човешка храна. Този период продължава вече от година и половина, кърмено е до 5-я месец, забранено е нормално. Има страх от храната. Единствено яде филийки с лютеничка и чист хляб, салам и суджук, и то не всеки път. Налита на шоколада. Моля за помощ!

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Емине, Трябва постепенно да се разнообрази храната. Като начало започнете да давате тази схема за 2 месеца :
   –сутрин Ликоподиум 5 сн – по 5 гран.
   –вечер Калкарея фосфорика 30 сн – по 5 гран.
   сироп ИмуноКидс – 2 пъти по 3 мл.
   С уважение Д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 98. Александрина

  Здравейте, д-р Янакиев, дъщеря ми е на 1г. и не съм давала до сега кисело мляко, но ми се иска вече да почна да давам. От два дни сутрин със закуската й давам и по-малко прясно козе мляко и го пие с огромно удоволствие. Въпроса ми е с какво кисело мляко мога да започна и дали да не се опитам да подквася козе мляко за да й давам? Освен това имам и овче кисело мляко, отново аз съм си го подквасвала и от кога може да се дава овче кисело мляко? Благодаря ви предварително, с пожелание за ползотворен ден.

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Александрина, Може да давате подквасено козе кисело мляко. Овчето е много тежко.
   С уважение Д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 99. Славена Иванова

  Здравейте, дъщеря ми е на 7 месеца. Мога ли да разнообразя следобедното хранене ( каша ) с кисело мляко (краве,домашно) с бисквитки детски. Благодаря предварително.

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Славена, Да, може да разнообразите храненето с кисело мляко и бисквитки.
   повече за отглеждането на деетто прочетете в книгата „От Нула“.
   С уважение Д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 100. Гергана

  Здравейте! Искам да попитам моето бебе е на 3 м само на кърма е на 20дни и дадох нан защото си помислих че е недохранена повръща много предписаха и фризовом лечебна но не съм и давала повече преди една седмица ме забавиха в банката и баба й е дала лечебна хумана пак същото замалко да се обезводни дигна темперетура предписаха и прахчета и се оправи и днес и дадох една лъжичка ябълков сок домашен аз го истисках и не е повръщала обаче дигна темперетура 38.3

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Гергана, Наличието на повишена температура говори за вирусна инфекция. Потърсете лекар.
   С уважение д-р Марио Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 101. Ивайла

  Здравейте д-р Янакиев! Моля за Вашето компетентно мнение! Поради наличие на Хашимото, два пьти в годината си пускам крьвни изследвания и ведньж в годината ходя на ендокринолог! И така и този пьт!Януари месец всичко ми беше в норми. Днес си пуснах пьлна крьвна картина, ДКК, СУЕ, чернодробни, за бзбреци и ТСХ.Всичко от ПКК и ДКК е в норми, СУЕ е 5, но ТСХ ми е 5.7 при стойност 4.31, холестерол 5.3 при допустимо 5.2, триглицериди 2.2 при стойност 1.82 и АСАТ 35 при стойност до 31. Моля за мнението Ви.

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Ивайла, Смятам, че не са проблемни изследванията.
   Просто се нуждаете от детоксикация.


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 102. Ивайла

  И да добавя към по-горе написаното от мен, че принципно нямам оплаквания. Поддържам 56 кг. а съм висока 170. И че преди 1.6 год. родих( ако има значение).Благодаря предварително!

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Scroll Up