Е-МАГАЗИН

100% Гаранция

ВИП ЗОНА

Само за ценители

Как се изграждат вкусовите навици на детето?

bebe-hranene-84018-500x334

В последните десетилетия се наблюдава тенденция към увеличаване броя на децата с наднормено тегло. Докато през 70-те години на 20 век основните проблеми били свързани с осигуряването на калорична храна, богата на белтъци и витамини, днес нещата изглеждат по съвсем друг начин: съвременните деца консумират прекалено много въглехидрати и далеч по-малко плодове, зеленчуци и ядки. Благодарение на задълбочени проучвания сега е ясно, че формирането на определени вкусови предпочитания при децата има дълга история, започваща още от вътреутробното развитие. Храносмилателната система на човека е пригодена да обработва всякакъв вид храна. От една страна това прави хората свободни в избора си на хранително меню, но от друга ги поставя пред дилемата на разнообразието.
 
Как детето се научава кои са „правилните“ храни?

 
Най-общо казано развитието на вкусовите предпочитания при детето зависи от биологичните особености на всеки организъм и обкръжаващата го среда. Поради генетично обусловени физиологични особености всяко дете оценява три вкуса като позитивни. Това се случва в различен период от време след раждането:
Сладко – от първи ден след раждането
Солено – от четвъртия месец
Умами или вкусът към месото – от шестия месец
Децата възприемат негативно другите два основни вкуса и то от първия ден на раждането:
Горчиво – означава „вероятно отровна“ храна
Кисело – означава „неозрял“, т.е. нискокалорична храна
Въпреки липсата на специфични вкусови рецептори за мазнини, при децата е генетично заложено предпочитанието към храни с богато липидно съдържание. Причината за това е фактът, че мазнините засилват останалите вкусови възприятия, т.е. правят храната по-апетитна. Освен това те засищат по-бързо и затова децата се научават да избират именно по-високо калорийната храна.
Около ¼ от децата са т.нар. „супер дегустатори”. Те притежават повече рецептори за горчиво на езика и са много чувствителни към вкусовите дразнения. Повечето деца, определяни като „злояди” принадлежат именно към тази група.

 

За  правилното  отглеждане  ,развитие  и  хранене  на  детето  прочетете  в  книгата  „От Нула“
 
Кои са другите фактори, които оказват влияние?

 
Друг фактор, изграждащ цялостното хранително поведение при децата, е т.нар. Garcia-Effect: Ако някоя храна е предизвикала гадене или повръщане, то тя за много дълго време попада в „черния списък“ и децата я отбягват.
Така наречената „неофобия“ оказва също важно влияние върху изграждането на хранителните навици. Децата отбягват всяка непозната за тях храна. „Неофобията“ е най-слабо проявена между четвъртия и шестия месец. Кърмачетата на тази възраст приемат на практика всичко, което им се предлага. След 18 месец започва постепенно стесняване на асортимента от приемани храни, като това достига своя максимум около 4-5 годишна възраст. Едва между 8-12 година се наблюдава обратно развитие и децата започват отново да опитват непознати храни. Ескпериментите обаче показват, че децата възприемат много по-лесно новите храни, ако родителите им ги консумират с удоволствие. За децата родителите са пример за подражание, поради което се опитват да копират тяхното поведение.
 

Колко е важно правилното хранене по време на бременността?

 
При изграждането на вкусовите предпочитания решаващо значение оказва храненето на майката по време на бременността и кърменето. Така например са правени експерименти, при които се внася екстракт от чесън, анасон, ванилия и морков в околоплодните води по време на бременността. Установено е, че след раждането, бебетата предпочитат именно тези вкусове. Ето защо е особено важно правилното и разнообразно хранене на майката , тъй като това формира хранителни навици на детето за цял живот./д-р Йордан Георгиев

 

 

През  месеците  март – май  детето  бурно  израства  и  се  развива. Подкрепете  го  със  сиропа  д-р Марио Имунокидс

 

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Scroll Up