Е-МАГАЗИН

100% Гаранция

ВИП ЗОНА

Само за ценители

Как да тълкуваме лабораторните резултати

Вашият лекар ви е назначил лабораторни изследвания. Дали ви стана ясно какво сочат те? Какви са показателите, които сочат повишена опасност от сърдечен удар, диабет или ниска активност на щитовидната жлеза. Изглеждате и се чувствате добре, но здрави ли сте в действителност? Рутинните медицински изследвания могат да са наистина показателни, но само ако знаете как да интерпретирате получените резултати.

 

1. Кръвно налягане

 

Със сигурност това е най-често срещаното измерване на някакъв телесен показател. Всъщност то сочи силата, която кръвта упражнява върху артериалните стени в резултат на сърдечната дейност.

 

Числовата стойност на кръвното налягане се състои от две числа. Систолното налягане (по-голямото число) е налягането, което кръвта оказва на артериите по време на сърдечния удар. По-ниското число е диастолното налягане, което отговаря на налягането в артериите по време на сърдечната пауза.

 

Оптимални стойности: 120/80 mmHg. Всички стойности на кръвното равни или под (умерено) 120/80 се приемат за норма.

 

Извън нормата: Постоянни (!) стойности на систолното налягане над 140 или диастолното налягане над 90 говорят за артериална хипертония.

 

Когато систолното налягане е трайно покачено в рамките на 120-139 или диастолното – 80-89, тогава имате прехипертония, което означава, че е твърде вероятно да развиете артериална хипертония.

 

2. Холестерол

 

Холестеролът е незаменим градивен елемент на клетъчната мембрана, който също така участва в синтезирането на полови хормони и витамин D. Но твърде високите нива на холестерол в кръвта могат да доведат за развитието на някои заболявания.

 

Тялото произвежда два вида холестерол:

 

• HDL, т.нар. „добър холестерол”, понижава риска за сърдечносъдови заболявания, тъй като предпазва артериите от натрупването на атеросклеротични плаки.

• Лошият или LDL холестерол има тъкмо обратния ефект. Той допринася за формирането на плаки в големите артерии, които забавят кръвния поток и увеличават риска от сърдечносъдово… … заболяване.

 

Освен холестерола съществуват и други фактори, които повлияват неблагоприятно сърдечносъдовото здраве. Такива са триглицеридите.

 

Оптимални стойности:

• Общият холестерол трябва да е под 5 mmol/l.

• HDL холестерол – под 1,29 mmol/l при мъжете и под 1,03 mmol/l при жените.

• LDL холестерол – под 3 mmol/l за двата пола, а при хора с повишен риск (с миокарден инфаркт, исхемична болест, диабет и периферна съдова болест) – под 2,5 mmol/l.

 

Извън нормата: Всички стойности над посочените по-горе повишават риска от сърдечносъдови заболявания.

 

3. C-реактивен протеин (CRP)

 

C-реактивният протеин е белтък, нормално произвеждащ се от черния дроб. Неговите нива се покачват при наличието на възпаление в организма.

 

hs-CRP (highly sensitive C-Reactive Protein) представлява тест, който измерва нивата на протеина в кръвта. Хората с високи нива на C-реактивен протеин са с около 2 пъти по-висок риск за сърдечен удар от останалите.

 

Оптимални стойности: Нива на hs-CRP по-ниски от 1 mg/l показват нисък риск; стойности от 1 до 3 mg/l означават умерен риск.

 

Извън нормата: Нива на hs-CRP над 3.0 показват висок риск.

 

4. Тироид стимулиращ хормон (TSH)

 

TSH се произвежда от хипофизната жлеза и регулира секрецията на щитовидни хормони в кръвта. Хормоните на щитовидната жлеза участват в контрола на голям брой телесни функции, включително процесите на храносмилане, обменните процеси, терморегулация и менструация при жените.

 

Намалената функция на щитовидната жлеза води до забавяне на обменните процеси в организма – състояние, наречено хипотироидизъм. Симптомите включват необяснимо покачване на тегло, понижен апетит, постоянно чувство на студ, нужда от повече сън, запек, загуба н коса, намалено сексуално влечение, депресия и умора.

 

Увеличената функция на щитовидната жлеза ускорява прекомерно обменните процеси в тялото – състояние, наречено хипертироидизъм. Симптомите включват необяснима загуба на тегло, повишен апетит, постоянно чувство… … чувство за топло, проблеми със съня, учестен пулс, диария, изпотявания и нервност.

 

Нивата на TSH са обичайно високи при хора с хипотироидизъм, тъй като по този начин тялото се опитва да компенсира ниските нива на щитовидни хормони. Аналогична е ситуацията при хипертироидизъм: стойностите на TSH в кръвта са ниски, тъй като тялото се опитва да компенсира повишените нива на щитовидни хормони в кръвта.

 

Оптимални стойности: TSH от 0,4 до 4,0 mIU/l

 

Извън нормата:

• Над 4,0 mIU/l показват хипотироидизъм.

• Под 0,4 mIU/l показват хипертироидизъм.

 

5. Кръвна захар

 

Изследванията на кръвна захар ще покажат дали тялото преработва кръвната захар правилно, съответно дали е налице диабет или повишен риск от него. Именно диабетът е една от водещите причини за инвалидизация и смърт в развитите страни.

 

Най-общо казано, когато в тялото навлизат въглехидрати, те се преработват до кръвна захар. При здрави хора хормонът инсулин, който се секретира от задстомашната жлеза, понижава нивата на кръвна захар, която е основен източник на енергия.

 

При някои хора обаче е налице дисбаланс – задстомашната жлеза не произвежда достатъчно инсулин или тялото не е чувствително към него. В резултат на това се покачва концентрацията на глюкоза в кръвта, т.е. развива се състояние на диабет. Продължителните високи нива на кръвна захар могат да увредят кръвоносните съдове, сърцето, бъбреците, очите и нервите.

 

Най-честото изследване на кръвната захар се провежда рано сутрин на гладно. При стойности на кръвната захар около и над горната граница, се прибягва до по-задълбочени изследвания, какъвто е например оралният глюкозотолерантен тест – отново се изследва кръвната захар сутрин на гладно, след което човек изпива определено количество глюкоза на прах разтворена във вода и втори път се изследва кръвната захар най-често на 60-тата и 120-тата минута след изпиване на разтвора.

 

Друг метод на изследване, който дава информация за кръвната захар на пациента от преди 2-3 месеца,… … , е изследването на гликерания хемоглобин (HbA1C).

 

Оптимални стойности: HbA1C трябва да бъде под 5,7%, кръвната захар на гладно под 6,1 mmol/l, а след втория час от нахранване под 7,8 mmol/l.

 

Извън нормата:

• Стойности на HbA1C от 5,7% до 6,4% показват предиабет, над 6,4% – диабет.

• Кръвна захар на гладно – над 6,1 mmol/l

 

Вземете  новия мощен  природен  продукт,  който  стимулира  имунните  реакции…

 

6. Костна плътност

 

Костноминералната плътност е показател за здравината на костите: колкото по-плътни са те, толкова са по-устойчиви.

 

Костната плътност се измерва чрез изследване, наречено двойноенергийна рентгенова абсорбциометрия. То е напълно безболезнено, продължава 10-20 минути и е безопасно, тъй като лъчевото натоварване е минимално. При анализ на резултатите се използва сравнение със здрав 30-годишен човек и по този начин се определя т.нар. T-score. При резултат 0 костите са еднакво здрави с тези на 30-годишен човек. По-високите числа показват по-висока костна плътност, а по-ниските – по-ниска.

 

Подобно на Т-score, Z-score показва каква е плътността на костите в сравнение със здрав човек на същата възраст.

 

Оптимални стойности: Референтните граници на T-score са в рамките на +1 до -1, докато Z-score е добре да бъде над -2.

 

Извън нормата:

• Т-score от -1 до -2,5 показва ниска костна плътност – състояние, известно като остеопения.

• Т-score по-нисък от -2,5 показва наличие на остеопороза.

 

7. Индекс на телесната маса (ИТМ)

 

Индекс на телесната маса е един от най-точните показатели за количествено и качествено определяне на телесното тегло. То ще ви покаже, дали и с колко сте над или под нормалните килограми за вашата височина.

 

Индексът на телесна маса се изчислява по формулата: теглото, разделено на квадрата на височината.

 

Оптимални стойности: ИТМ от 18,5–24,9.

 

Извън норма:

• Под нормалното тегло – под 18,5.

• Наднормено тегло – 25–29,9.

• Затлъстяване – над 30.

 

8. Обиколка на талията

 

Обиколката на талията е показател, който най-точно определя затлъстяването на вътрешните… … органи.

 

Оптимални стойности: обиколка на талията под 94 см за мъжете и под 80 см за жените.

 

Извън нормата: Всичко над тези стойности.

 

Вземете  новия мощен  природен  продукт,  който  стимулира  имунните  реакции…

 

Разбира се, показателите от всеки от изброените тестове, са сравнително прости за интепретация. Но в повечето случаи, за да се достигне до точно определяне на състоянието, следва да се вземат предвид и други важни фактори. Затова винаги е най-добре ако резултатите от тестовете стигнат до вашия личен лекар или специалиста, който е назначил изследването

 1. Avatar
  Марин Рашков

  При изследване за хепатит В се получи следния резултат:
  HBsAg /Хепатит В/ – *
  HBsAg стойност – 2790 COI
  HBsAg интерпретация – положителен
  Обясненията за резултата бяха противоречиви. Ще Ви бъда благодарен за повече информация.

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Марин,
   Най-вероятно сте имали контакт с хепатит Б.
   Няма нищо страшно.
   Това е само носителство.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 2. Даниела Иванова Димитрова

  Здравейте д-р Янакиев.
  Много Ви моля за разчитане на следните резултати:

  HOME
  ДАНИЕЛА ИВАНОВА ДИМИТРОВА Роден на: 25.08.1973
  Пациентът е насочен от д-р: Галина Маркова
  АМБ No.: 875243 Материал взет на: 24.02.2017 02. БУЗЛУДЖА Външен No.:
  Регистрация: 2017-02-24 Соня Асенова
  Други данни: -//-

  Група Показател Вид материал Резултат Измерителна единица Референтна област Метод
  Хормони
  TSH S 1.49 µIU/ml 0,27 – 4,2 ECLIA
  Cortisol (сутрешен) S 610.6 nmol/l 133 – 537 ECLIA
  Хематология
  Кръвна картина (8 пок.) EB
  Левкоцити EB 11.54 G/l 3,5 – 10,5 DC+LD
  Еритроцити EB 5.09 T/l 4,10 – 5,10 DC-det.
  Хемоглобин EB 154 g/l 120 – 160 SLS
  Хематокрит EB 0.46 l/l 0,36 – 0,48 calc
  MCV EB 90.6 fl 80 – 96 Calc.
  MCH EB 30.3 pg 28 – 33 Calc.
  MCHC EB 334 g/l 330 – 360 Calc.
  Тромбоцити EB 303 G/l 140 – 440 DC-det.
  ДKK 5 DIFF – Sysmex XN 1000 EB
  NEUT (ANC) EB 7.5 G/l 1,70 – 6,80 DC+LD
  LYMPH EB 2.76 G/L 1 – 3,70 DC+LD
  MONO EB 0.86 G/L 0,20 – 0,90 DC+LD
  EO EB 0.33 G/L 0,04 – 0,36 DC+LD
  BASO EB 0.09 G/L 0 – 0,08 DC+LD
  NEUT % EB 64.9 % 50 – 73 DC+LD
  LYMPH% EB 23.9 % 22 – 45 DC+LD
  MONO % EB 7.5 % 4,70 – 12,5 DC+LD
  EO % EB 2.9 % 0,70 – 5,80 DC+LD
  BASO % EB 0.8 % 0,10 – 1,20 DC+LD
  Клинична химия
  Общ холестерол (Chol.) S 8.05 mmol/l 3,5 – 5,20 PHOT
  HDL- Холестерол (HDL-C) S 1.12 mmol/l >1.5 PHOT
  LDL – Холестерол (LDL-C) S 6.43 mmol/l 0 – 3,35 PHOT
  Вие сте със завишени стойности на общия или лошия холестерол (LDL-C). Това е рисков фактор за настъпване на сърдечно-съдов инцидент (напр. инфаркт, инсулт или периферна артериална болест)
  или е показател за установяване на болестта Фамилна хиперхолестеролемия.

  Повече информация и консултация за заболяването Фамилна хиперхолестеролемия,
  може да получите на: http://fh.cardiosite.eu

  Триглицериди (Tg) S 2.81 mmol/l 0 – 1,70 PHOT
  Глюкоза S 7.7 mmol/l 2,8 – 6,1 HK
  Креатинин S 77 µmol/l 44 – 80 Jaffe
  Специфични протеини, витамини
  CRP – количествено измерване S 15.6 mg/l 0 – 5 TURB
  HbA1с – гликиран хемоглобин EB TINIA
  съгласно DCCT – 5.64 % 4,80 – 5,90
  съгласно IFCC – 38.14 mmol/mol 29 – 42
  eAG (изч. средна глюкоза) 6.38 mmol/l
  Витамин В12 S 210.7 pmol/l 145 – 569 ECLIA
  25-OH-Vitamin D S 12.06 ng/ml ECLIA
  Препоръчителни нива: >30 ng/ml
  Достатъчност: > 20 ng/ml
  Недостатъчност: 10-20 ng/ml
  Тежък дефицит: < 10.0 ng/ml

  Внимание: Лабораторните резултати не са диагноза, а основание за такава. Приемането на каквито и да било лекарствени средства без лекарско предписание, може да бъде опасно за Вашето здраве. Моля, обръщайте се за тълкуването на резултатите само към лекар.

  Дата на отпечатване: 24.02.2017
  Лабораторните резултати са разпечатани през интернет странциата на МДЛ Бодимед!
  http://bodimed.com

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Даниела,
   Много е важно лабораторните резултати да се разглеждат в контекста на оплакванията на пациента.
   В момента имате по лабораторни данни метаболитен синдром – повишени нима на холестерол и глюкоза.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 3. Я.Маринова

  Здравейте д-р Янакиев,
  Моля за разчитане на резултати от иследване на момиче на 26години.
  FT4 14.4
  TSH 3.1

  Благодаря предварително.

  1. Mario Janakiev

   Здравейте г-жа Маринова,
   Изследавнията Ви са ОК.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 4. Привет от мен.Много ви моля за вашето мнение на тези резултати.
  LH S 22.45 IU/L 2.40 – 12.60
  Общ холестерол (Chol.) S 5.64 mmol/l 3.5 – 5.20

  1. Mario Janakiev

   Здравейте,
   Стойностите на LH са повишени.
   Трябва да знам оплакванията Ви.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 5. Тереза Петрова

  Здравейте д-р Янакиев. При следните показатели на кръвната захар
  4,94 MMOL/L
  1 час след приемане на глюкоза – 7,26 MMOL/L
  2 часа след 7,56 MMOL/L
  3 часа след – 4,85 MMOL/L
  , има ли от какво да се притеснявам ?
  Също така, ниво на TSH 0,880 мU/L при референтни граници 0,27-4,20
  Предварително Ви благодаря

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Тереза,
   Имате леко нарушен глюкозен толеранс.
   Вгледайте се в диетата.
   Ако сте с наднормено тегло – корегирайте го.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 6. Магдалена

  Много ви моля за мнение.На 39 год. съм и имам нередовен цикъл.Ето ги резултатите.
  LH S 22.45 IU/L 2.40 – 12.60 ECLIA
  FSH S 12.16 IU/L 3.5 – 12.5 ECLIA
  Prolactin S 395 µIU/ml 101.76 – 487.60 ECLIA
  Anti-Mullerian Hormone S 0.133 ng/ml 0.777 – 5.24 ECLIA *
  Inhibin B *S < 10.0 ng/l 15 – 120 ELISA

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Магдалена,
   Смятам ,че няма нищо страшно, но аз не съм специалист в тази област за да имам категорично мнение.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 7. Пепа георгиева

  Имам стройности на tsh Хормон 0.54 трябва ли да се притеснявам

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Пепа,
   Не, смятам че са добри. Но е важно какви оплаквания имате.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 8. здр др Янакиев дъщерями ми боледува от бронхити пие АБ резултатите от последните изследвания показват левкоцити повишение СУЕ повишено и ренгенова снимка въспалителни промени раз4етена .Моля помогнете.Благодаря предварително.

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Ива,
   Тези изследвания предполагат постоянни прегледи и съответната терапия.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Галина,
   няма нещо страшно.
   Касае се за носителство на австралийски антиген, което означава ,че е имало досег с вируса на хепатит Б, но е нямало болест.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 9. Милена Драгомирова

  Добър ден.Поддържам постоянно долна граница на кръвно налягане 45-50 до 70 макс.Горната е 110-130.Пия кандесартан 16 мт сутрин. Какво да правя относно ниската долна граница?

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Милена,
   Ако спадне много долната граница започнете да приемате Виватон – капки – 3 пъти по 10 капки.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 10. Ани Раденкова

  Здравейте д-р Янакиев,

  Синът ми е на 23 години. Спортува, няма оплаквания, освен, че напоследък вечер (преди лягане) ходи често да уринира. Но трябва да уточня, че пие много вода през деня, което сам си налага заради спорта и правилния режим на хранене.
  Прави си профилактични изследвания, които показват TSH 7,23 и триглицериди 2,25.
  Малко сме притеснени, защото няма симптоми за тези неща, а са завишени.
  Благодаря, ако можете да дадете мнение и съвет.
  С уважение,
  Ани Раденкова

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Ани,
   Не се притеснявайте.
   Направете повторни изследвания в друга лаборатория – ТСХ и ФТ3 И ФТ4.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Екатерина,
   3 цифренното ЦРП показва ,че имате възпалителен или имунен процес.
   Ще трябват по-детайлни изследвания.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 11. г-жа Бижева

  Моля ви за разчитане на резултати
  TSH 11.61 FT4 11.91
  до живот ли трябва да пия л тироксин 50?
  Благодаря,

  1. Mario Janakiev

   Здравейте г-жа Бижева,
   Само резултатите не са достатъчни на лекаря да прецени състоянието Ви.
   Най-вероятно е временно състояние.
   Не е нужно цял живот да приемате този хормон.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

   1. Нанси

    Здравейте! Благодаря за времето!

    Моля, за разчитане на резултати на мъж, 36 годишен. Оплаква се от болки в мускулите и ставите, лесна уморяемост, чувство на задух и стягане в гърдите, непостоянна болка посредата на гърдите, болка/стягане/ изтръпване на една мускулна ивица на плешката на гърба в ляво (правена е снимка на белите дробове – няма проблем; кръвното е нормално, измервано е в продължение на седмица сутрин и вечер), лесно кървене на венците, косопад, диагностициран с гастрит:

    Биохимия

    Име на теста (изследване) Резултат Единици Референтни стойности

    Уреа 5.50 mmol/l 1.70 – 8.30
    Креатинин 97.00 мmol/l мъже 59-120, жени 45-115

    Хематология

    Име на теста (изследване) Резултат Единици Референтни стойности

    Пълна кръвна картина – 22 пок. Профил * *

    WBC (левкоцити) 4.82 10^9/L 3.5 – 10.5
    RBC ( еритроцити ) 5.34 10^12/l 4.0 – 5.9
    HB (хемоглобин) 147 g/L М 135 – 180, Ж 118-160
    HCT ( хематокрит) 0.440 l/l М 0.40 – 0.53 Ж 0.36-0.46
    MCV 83 fl 80 – 99
    MCH 27.5 pg 26.5 – 31.5
    MCHC 332 g/l 295 – 365
    RDW 15.2 % 11.5 -18
    PLT (тромбоцити) 177.0 10^9/L 130 – 380
    [u]MPV 5.4 mm^3 11-17[/u]
    PCT 0.0010 l/l < 0.01
    [u]PDW 18.8 % 20 – 68
    GRA% 43.1 % 50-75
    MON% 2.0 % 3-7
    LYM% 49.0 % 25-40
    GRA 2.08 10 ^9/L 2.5-7.5
    MON 0.10 10^9/L 0.15-0.7[/u]
    LYM 2.36 10^9/L 1.3-4.0
    EO 0.22 x10^9/L 0.0 – 0.5
    EO% 4.5 % 0.0 – 6.0
    BAS 0.07 x10^9/L 0.0 – 0.13
    BAS% 1.40 % 0.0 – 2.0

    Урини

    Име на теста (изследване) Резултат Единици Референтни стойности
    Седимент – ориент.изсл. 2-3левкоцита
    Урина – общо химично изследване Профил * *

    pH 6.00
    Отн.тегло 1,025 1.015 – 1.025
    Белтък отрицателен отр.
    Захар отр. мг/дл отр.
    Кръв отр. отр.
    Билирубин отрицателен отр.
    Уробилиноген Неувеличен неув.
    Кетони отр. отр.
    Левкоцити 0 левк./мкл отр.
    Нитрити отр. отр.

    Сърдечно благодаря!

    1. Mario Janakiev

     Здравейте Нанси,
     Изследванията са добри.
     тези оплаквания по-скоро говорят за невротични причини.

     С уважение д-р МАРИО Янакиев


     Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 12. Стеляна

  Здравейте Др. Янакиев,
  бих искала да попитам дали показател на реактивен протеин CRP = 33,42mg/l
  трябва да ме притеснява. Изследването ми е направено след 4 дневно поддържане на температура, без други симптоми.
  Предварително Ви благодаря.

  Стеляна , 46г

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Стеляна,
   Важното е Вашето общо състояние.
   Повишеното ниво на Ц реактивния протеин е логично на фона на тази температура.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 13. Елена Павлова

  Здравейте,д-р Янакиев!Моля за разчитане на следните показатели от изследване на щитовидната жлеза.В момента пия кордерон.
  TSH 3.042
  H-резултат над нормата
  L-резултатът е под нормата
  Предварително благодаря!

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Елена,
   Нормални са стойностите.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 14. Ралица Иванова

  Здравейте д-р Янакиев! Имам следните резултати TSH 0,797 FT4 1.05 . Гинеколог ме насочи към ендокринолог, защото TSH е в долната граница.Ендокринолога не откри нищо обезпокоително. Изследванията правих по повод на акне.Нямам отклонения в полови хормони. Имам оплаквания : неспокоен сън , лека отпадналост, лека депресия ( тревожност) , които аз отдавам на стрес.В момента пия капсули Ашваганда и Брахми.Ще съм бладодарна, ако ми споделите вашето мнение за резултатите от изследването ми.

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Ралица,
   Резултатите са добри.
   Предлагам Ви Игнатия 30 сн – 2 пъти по 5 гран. за 20 дни. към Вашата терапия.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 15. г-жа Бижева

  Здравейте,
  колко дни трябва да преустановя приема на л тироксин 50, за да може при изследванията ми да се види как работи ЩЖ без тях?/да се изчисти организма/Благодаря,
  Поздарви,

  1. Mario Janakiev

   Здравейте г-жа Бижева,
   Поне 3 дни.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 16. Здравейте! Тъй като имам тръпнене на устата, парене и тръпнене на ръцете и краката, понякога придружено с болки, направих изследване на гликиран хемоглобин. Стойността е 6,11%(NGSP) при референтни стойности 4.0 – 6.0; 6.0 – 6.5 повишен риск за диабет. Бихте ли дали мнение за резултата и какво да предприема. Благодаря!

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Нели,
   За да се подобри метаболизма Ви започнете да приемате Шуслерова сол 7 по 5 таблети на ден.
   и ликоподиум 15 сн – 2 пъти по 5 гран.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 17. Здравейте може ли повече информация за тези резултати?

  Глюкоза/Glucose – 0 мин. 4.90 mmol/l 3,3 – 6,0
  Глюкоза/Glucose – 60 мин. 6.90 mmol/l
  Глюкоза/Glucose – 120 мин. 4.80 mmol/l 0-7,8
  ХОРМОНИ/HORMONES
  Име на теста (изследване) Резултат Единици Референтни стойности Метод
  TSH 10.584 ulU/ml 0,3-4,5
  anti-TPO /MAT/ 247.389 AU/ml 0- 30.0
  fT4 * ng/dl 7,9-17,20
  TSH * ulU/ml 0,3-4,5
  anti-Tg/TAT 1575 <40
  Приемам L-тироксин 75
  Благодаря

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Jaleks,
   Тези резултати говорят за хипофункция на щитовидна жлеза.
   Трябва да се компенсира по – добре.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 18. Здравейте доктор Янакиев!Преди 1г. и 2 мес. родих и по време на бременността ми се установи, че имам Хашимото. През цялото време от бременността, хормона TSH беше в норма. Преди около месец си изследвах хормона и стойността му беше 1,44. Трябва ли да се притеснявам и трябва ли да взимам някакви медикаменти?

 19. cholakova_a

  Здравейте ! От пет години съм с диагноза-поликистозни яйчници. Опитала съм почти всичко – билки,хранителни добавки,спорт,диети ,шуслерови соли и още и още Sad Знам наизуст всички АГ специалисти ,но цикъл все още нямам .
  С мъжът ми искаме да имаме бебе и това е причината да се обърна към вас.
  Сега посещавам един ендокринолог ,но имам затруднения в разчитането на стойностите от изследванията .
  От шест месеца не приемам никакви хормонални препарати,освен иногинол ,който ми е изписан от него.
  Моля ви за мнение .Поздрави !
  Хемоглобин 131
  Еритроцити 4.13 rbc
  Хематок hct 0.395
  Левкпцити wbc 6
  Mcv 95.7
  Mch 31.7
  Mchc 331
  Тромбоцити plt 259
  Глюкоза 4.7
  Холестерол 5.7
  Hdl холестерол 2.18
  Триглицериди 0.6
  Общ белтък 67
  Албумин 41.7
  Урея 2.8
  Креатин 83
  Пикочна кисилина 185
  Aсат 31
  Алат 16
  Натрий 133
  Калий 4.8
  Хлор 99
  Ldl 4.43
  De h epy andro steron 191.3
  Tsh 1.903
  Lh 2.65
  Fsh 5.85
  Естрадиол 50
  Тестостерон 0.51
  Имуно реактивен инсулин 2.3
  Нома индекс 0.48
  Алфа он прогестерон 2.8(фолик. 0.2-1.3)
  Луте – 1 – 4.5
  Менопауза 0.2-0
  Shbg 108

  1. Mario Janakiev

   Здравейте,
   За съжаление не съм най-големия специалист в областта на гинекологията.
   Като цяло изследванията са добри.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 20. Веселина

  Здварейте, имам високи стойности на инсулина / 86/в 120-та минута, другите показатели са добри както и на нулева минута. Това може ли да е проблем и да доведе до диабет тип 2? Може ли и да пречи за задържане на ембриони при инвитро процедура?
  Благодаря!

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Веселина,
   Да, това може да Ви създаде проблеми. Консултирайте се с ендокринолог.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 21. Мария Георгиева

  Здравейте д-р Марио,

  Как ви се струват изследванията ми ? Имам повишени еозофилни лефкоцити и лимфоцити, както и добър холестерол. Но пък неотрофилните лефкоцити са нисни. В урината имам белтъци и кетони + масово епителни клетки

  Хормоналните изследвания на щитовидната жлеза?

  Хематология
  Име на теста(изследване) Резултат Единици Референтна стойност Метод
  СУЕ 18 mm/h < 25
  ПКК 22 показателя
  Левкоцити 6.9 G/L 3,5 – 10,5
  Неутрофилни левкоцити-% L 38.18 % 44 – 76
  Неутрофилни левкоцити-бр. 2.64 G/L 2,0-7,8
  Еозинофилни левкоцити-% H 6.42 % 0,00-6.00%
  Еoзинофилни левкоцити-бр. 0.44 G/L 0.00-0,700
  Лимфоцити-% H 45.56 % 20 – 40
  Лимфоцити -бр. 3.15 G/L 0,6-4,1
  Моноцити-% 8.29 % 3-13 %
  Mоноцити-бр. 0.57 G/L 0,2-1,5
  Базофилни левкоцити-% 1.55 % 0,00-2,00
  Базофилни левкоцити-бр 0.11 G/L 0.00-0.2
  Еритроцити 4.56 T/L 3,70 – 5,40
  Хемоглобин 139 g/L 115 – 160
  Хематокрит 0.41 L/L 0,35 – 0,44
  Ср. обем на еритроцитите 90.6 fl 82 – 98
  Ср. Hgb. конц. в ер. 30.4 pg 26.5-32.0
  Ср. Hgb. съдърж. в еритр. 335.6 g/L 295-360
  Девиация на ер. разпред. 12.32 % 11.5-14.5
  Тромбоцити 242 G/L 130 – 440
  Ср. обем на тромбоцитите 8.2 fL 6,5 – 11,5
  Девиация на тромбоцитно разпределение 19.4 % 15.5-30.5
  Тромбокрит 0.1977 L/L 0.0020-0.45
  Биохимия
  Име на теста(изследване) Резултат Единици Референтна стойност Метод
  Глюкоза 4.44 mmol/l 3.3-6.0
  Креатинин,урея,пикочна киселина
  Креатинин 64.8 umol/l 50-133; деца(children): до 14г. 30.93 – 69.99
  Пикочна киселина 220.6 umol/l 140 – 320
  Урея 5 mmol/l 1.7-8.3
  Общ холестерол 4.44 mmol/l < 6.5, препоръчани стойности <4.5
  Общ и директен билирубин*
  Общ билирубин 10.5 umol/l < 21.0
  Директен билирубин 4.5 umol/l < 8.0
  Общ белтък и албумин*
  Общ белтък 73 g/l 63-84
  Албумин 44 g/l 35-55
  Триглицериди 0.33 mmol/l < 2,2; препоръчани стойности 1.2
  LDL-холестерол 2.01 mmol/l < 3.60; препоръчани стойности <3.0
  ALP 46 U/l 30 – 150
  АСАТ(ГОТ),АЛАТ(ГПТ),ГГТ*
  АСАТ(ГОТ) 22 U/l < 44
  АЛАТ(ГПТ) 25 U/l < 44
  ГГТ 7 U/l М. 5-50.0 Ж.(F.) 5-38.0
  Калий 4.4 mmol/l 3.5-5.6
  Натрий 139 mmol/l 135-152
  Калций 2.26 mmol/l 2.12-2.62
  Неорганичен фосфор 1.33 mmol/l 0.96-1.46, деца(children) 0,95-1,95
  Желязо 16.6 umol/l М 10.0-28.0 Ж .(F.)6.0-26.0
  Хормони
  Име на теста(изследване) Резултат Единици Референтна стойност Метод
  MAT <10.0 IU/ml < 35
  TAT <20.0 IU/ml < 40
  fT4 1.5 ng/dl 0,89 – 1,76
  TSH 1.342 uIU/ml 0,55 – 4,78

  Урина
  Име на теста(изследване) Резултат Единици Референтна стойност Метод
  Урина ОХИ 10 параметъра
  pH урина 8 4.5-8.0
  Белтък урина (+)positive (-) negative
  Глюкоза (-)negative (-)negative
  Кетони (+)positive (-)negative
  Билирубин (-)negative (-)negative
  Кръв (-)negative (-)negative
  Левкоцити (-)negative (-)negative
  Нитрити (-)negative (-)negative
  Уробилиноген N normal
  Oтн.тегло 1.010 1.000-1.040
  Урина – седимент
  Име на теста(изследване) Резултат Единици Референтна стойност Метод
  Урина седимент
  Бактерии 0 none
  Еритроцити 0 до 1 на поле
  Левкоцити 2-3 до 4 на поле
  Епителни клетки МАСОВО до 15 на поле
  Други 0
  Имунология
  Име на теста(изследване) Резултат Единици Референтна стойност Метод
  С-реактивен протеин 0.74 mg/l до 5 mg/l

  Благодаря предварително!

  Поздрави,
  Мария

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Мария,
   В общи линии изследванията Ви са добри. Изкарали сте вирусна инфекция и затова Ви са намалени неутрофилите.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 22. Христина

  Здравейте, бременна съм в 34 та седмица и искам да попитам притеснително ли е следното изследване на урина, в момента не мога да се свържа с гинеколога, който следи бременността и ако мислите: Резултат референтни стойности
  Oтн.тегло/Specific gravity 1.025 1.000 – 1.030
  pH 6.0 4.5-8.5
  Белтък урина/Protein Neg /-/ отр
  Глюкоза/Glucose Neg /-/ отр
  Кетони/Ketones Neg /-/ отр
  Билирубин/Billirubin Neg /-/ отр
  Уробилиноген/Urobillinogen Normal неувеличен
  Кръв/Blood Neg /-/ отр
  Нитрити/Nytrites Neg /-/ отр
  Левкоцити/Leucocytes 2+ /-/ отр
  Седимент доста левк.. 2-3 еритр.. малко бакт.. пл.еп.кл.
  Благодаря предварително!

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Христина,
   Няма нещо обезпокоително.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 23. Елена

  Здравейте докторе.
  Имам хипертироидизъм. Открит преди 40 дена с нива FT3 7.58 FT4 24.89 Tsh 0.04
  Anti tg 1035 Anti Tro 52.76.
  Лекуваха се с Метизол 3 х 1 таблетка.
  След 35 дни си направих пак изследвания и
  хормоните са в норма но Tsh e 0.03
  Abti tg 1410 Anti Tro 67.02
  Как може хормоните да са се повлияли а другите не мръднали, дори са и по високи.
  Моля ви кажете мнение, че вече много се притеснявам. Не усещам подобрение, имам силен пулс, треперене усещам.

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Елена,
   Възможно е да са се стабилизирали хормоните а вие да продължите оплакванията. Към Вашата терапия добавете и Игнатия 30 сн – 3 пъти по 5 гран.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 24. Здравейте, доктор Янакиев,бихте ли коментирали тези мои резултати:
  Глюкоза ( Glucose ) 5.92 mmol/l 3.30 – 6.10
  Холестерол – общ ( Total Cholesterol ) 6.16 mmol/l Препоръчителна стойност до 5.0
  Холестерол – LDL-Cholesterol 3.74 mmol/l Препоръчителна стойност до 3.0
  Триглицериди (Triglyceride ) 2.52 mmol/l Препоръчителна стойност до 1.70
  Желязо (Fe) 16.57 µmol/l 6.60 – 26.00
  FT 4 ( свободен Т4 ) 16.34 pmol/l 12.00 – 22.00
  TSH ( Тиреотропен Хормон ) <0.005 mIU/l 0.300 – 4.200

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Галя,
   Имате начало на метаболитен синдром – раздвижване на холестерола и глюкозата.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 25. д-р Янакиев, може ли метаболитния синдром да се повлияе от лечение с хомеопатия и какво ще ми препоръчате да пия.Благодаря!

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Петя,
   Да, ако е в леки отклонения може да се повлияе.
   Препоръчвам двете лекарства – Ликоподиум 15 сн и Фосфорус 15 сн.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

   1. Когато се налага да се пият повече от два вида, защото аз пия и Игнатия 30 сн и Гелсемиум 30 сн 2 пъти по 5 гранули сега и тези двете, може ли да се приемат всички наведнъж или през определено време.

    1. Mario Janakiev

     Здравейте Петя,
     За да бъдем прецизни със схемата се нуждаем от преглед.
     С уважение д-р МАРИО Янакиев


     Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 26. Соня Ганева

  Здравейте, доктор Янакиев. Днес пуснах пълна кръвна картина на сина ми – 8 годишно дете и резултатите ме притесниха, заюото някои са доста извън или под нормата. Бихте ли ме посъветвали към какъв специалист да се обърна и тези резултати за какво говорят? Благодаря!
  Левкоцити/WBC 8.3 G/L 4,5 – 13,5
  Неутрофили/NEU% 37.9 % 35 – 65
  Лимфоцити/LYM% 49.6 % 23 – 53
  Моноцити/MON% 7 % 3 – 11
  Еозинофили/EOS% H 5.2 % 1 – 4
  Базофили/BAS% H 0.3 % 0 – 0,1
  Неутрофили/NEU# H 3.1 G/L 0 – 0,1
  Лимфоцити/LYM# L 4.1 G/L 23 – 53
  Моноцити/MON# H 0.6 G/L 0 – 0,1
  Еозинофили/EOS# H 0.4 G/L 0 – 0,1
  Базофили/BAS# 0 G/L 0 – 0,1
  Хемоглобин/HGB 123 g/L 119 – 147
  Хематокрит/HCT 0.36 L/L 0,32 – 0,41
  Еритроцити/RBC 4.2 T/L 3,9 – 5,1
  Среден обем на еритроцити/MCV 84.9 fl 77 – 89
  Средно хемоглобиново съдържание/MCH 28.9 pg 25 – 31
  Средна хемоглобинова концентрация/MCHC 341 g/L 320 – 360
  Тромбоцити/PLT 338 G/L 247 – 436
  СУЕ/ESR 10 mm/h 1 – 18

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Соня,
   Не са притеснителни резултатите. Просто скоро е прекарало детето някаква инфекция.
   Може по-подробно да се запознаете с изследванията на детето и резултатите -в книгата “ Кодът на детския имунитет“
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 27. г-жа Бижева

  Здравейте д-р Янакиев,

  преди два месеца Алкална фосфатаза 80, а днес 72./доста под мин.стойности/Обезпокоително ли е това и какво трябва да се приема, за да се повишат стойностите?
  Благодаря Ви

  1. Mario Janakiev

   Здравейте г-жа Бижева,
   Не е притеснително, просто трябва да оптимизираме приема на Калций и фосфор. Предлагам ви да приемате Калкарея фосфорика 15 сн – 2 пъти по 5 гран. и очаквайте сироп за големи – д-р Марио Имунобуст скоро.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 28. Ирена Минкова

  Здравейте Д-р Янакиев,
  Бих искала да ми дадете мнение относно разчитане на резултатите, предписани за изследване на щитовидната жлеза:
  Глюкоза 3,90 3.3 – 6.0
  МАТ 0.3 <5.61
  TAT 0,91 20
  След като имам толкова ниски стойности на витамина, необходимо ли е последващо лечение и би ли могло да имам Хашимото?
  Моля Ви за съвет как да процедирам

  Благодаря Ви предварително!

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Ирена,
   Мат и Тат не са стойности на хормоните, а наличието на антитела срещу жлезата. Изследванията Ви са добри.
   Препоръчвам Ви да приемете за 2 месеца сиропа д-р Марио Имунобуст за да се регулират действието на жлезите. Може да приемате и витамин д.
   С уважение д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 29. Ирена Минкова

  Здравейте Д-р Янакиев,
  Бих искала да ми дадете мнение относно разчитане на резултатите, предписани за изследване на щитовидната жлеза:

  Глюкоза 3,90 3.3 – 6.0
  МАТ 0.3 <5.61
  TAT 0,91 <4.11
  fT4 1.130 0.700 – 1.480
  TSH 1.893 0.350-4.940
  Витамин Д 14,22 <20 латентен дефицит

  След като имам толкова ниски стойности на витамин Д, необходимо ли е последващо лечение и би ли могло да се дължи на Хашимото?
  Моля Ви за съвет как да процедирам

  Благодаря Ви предварително!

  Отговор

 30. Божидарка Танева

  Здравейте доктор Марио!Дъщеря ми 4г.и 11 месеца от неделя започна да я боли корема и повърна няколко пъти.Отидохме на лекар и той каза че започва инфекция,тъй като и гърлото и е зачервено.В понеделник направихме изследвания.Пкк-всичко е в норма,но црп излезе 27.тя от вторник започна и да кашля,повиши температура еднократно в неделя през нощта 38градуса.Преди по малко от месец беше на антибиотик,заради инфекция-висока температура,запушен нос и кашлица.Притеснява ме стойността на црп.Моля за мнение!благодаря ви!

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Божидарка,
   Най-вероятно повишеното crp е от предишната инфекция.
   приложете терапията на Вашия лекар и след това пишете за да направим възстановителна схема.
   С уважение Д-р МАРИО Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 31. Елена Додова

  Здравейте
  Направиха изследване на урината на майка ми и се установи че има
  Уробилиноген/Urobillinogen N normal Какво означава това и опасно ли е?

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Елена, Не е опасно. Това е норма.


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

   1. Диляна

    Здравейте , д-р Марио моля за коментар на следните изследвания ако е възможно
    ТСХ – 1,91 при норма /0,27-4,2/
    Фт4 – 19,51 при норма /12,0-22,0/
    ФТ3 – 5,66 при норма /3,00- 6,8/
    Калций – 2,38 при норма /2,15-2,5/
    Фосфор – 1,39 при норма /0,81-1,45/
    Анти Тg – 336 при норма /до 115/
    Анти Тро – 16,55 при норма до 34
    Вит Д – 10 норма от 20,6 до 55,00

    Касае ли се за автоимунно заболяване, и дали е нужна ехография. Като оплаквания имам косопод атопичен дерматит, умора мускулни схващания/поради които магнезий пия всеки ден/

    Благодаря

    1. Mario Janakiev

     Здравейте Диляна, При тези резултати и от Вашите оплаквания съдя, че имате начална форма на Хашимото. Направете си добра консултация с ендокринолог.
     С уважение Д-р МАРИО Янакиев


     Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 32. Елена

  Здравейте!
  TSH 0.70 и Калций 2.52 Трябва ли да се притеснявам?
  Предварително благодаря!

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Елена, Не, но ми трябват и други изследвания.


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 33. Десислава

  Здравейте д-р Марио.
  Бих помолила за разчитане на хормоналните ми изследвания ако е удобно.
  Жена на 29г.
  40кг.
  157см.
  Проблем с месечният ми период от години(нередовен)
  Проблем с покачване на тегло също.
  Постоянно студени ръце крака та дори и нос
  Изследванията са ми:
  Хормони/Hormones
  Име на теста (изследване) Резултат Единици Референтни стойности Метод
  TSH 2.03 mlU/L 0.27 – 4.20
  Пролактин/Prolactin 330.6 mIU/L M 86 – 324; Ж 102 – 496
  LH 9.9 mIU/ml М 1.7 – 8.6; Жф.ф 2.4 – 12.6;ов.ф 14.0 – 95.6;лут.фаза 1.0-11.4;менопауза 7.7-58.5
  FSH 6.79 mIU/ml M 1.5 – 12.4;Ж ф.ф3.5-12.5;ов.фаза 4.7-21.5;лут.фаза 1.7-7.7;менопауза 25.8-134.8
  Тестостерон/Testosterone 1.140 nmol/L 0.290 – 1.670
  DHEA-S 250.5 µg/dl 98.8 – 340
  Много благодаря предварително!

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Десислава, както виждам изследванията са добри.


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 34. Илияна

  Здравейте д-р Янакиев,

  Моля за тълкуване на следните резултати, като прилагам тези, в които има отклонения:
  Левкоцити – 13.69
  PCT – 0.38
  NEUT (ANC) – 7.66
  LYMPH – 4.69
  MONO – 1.02
  Тригицериди – 2.46
  Глюкоза – 6.20
  Инсулин (на гладно) – 24.13
  Гликиран хемоглобин (DCCT) – 6.09
  Гликиран хемоглобин (IFCC) – 43.06
  Жена, 36 години.

  Благодаря предварително.

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Илияня, Имате леко нарушен грюкозен толеранс. Ще трябва да го корегирате с диета и терапия.
   С уважение Д-р Марио Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 35. Григор

  Здравейте д-р Янакиев,

  Моля за тълкуване на следните резултати ако е възможно

  TSH 0.987 0.35-4.94
  Ft4 0.74 0.7- 1.48O
  Ft3 3.09 1.88-3.18
  TAT 1.20 по-малко от 4.11
  MAT 0.18 0-4.94
  Мъж 54 г.
  Благодаря предварително.

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Григор, Резултатите са добри.
   Нямате патология на щитовидната жлеза.


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Scroll Up