Е-МАГАЗИН

100% Гаранция

ВИП ЗОНА

Само за ценители

Как да разберем дали нараняването на главата при дете е опасно или не?

1540197685_shutterstock_629855117

 

За разлика от възрастните децата имат сравнително по-голяма глава. Ето защо не е изненадващо, че от всички наранявания в детска възраст  най-честата е на главата. Затова е толкова важно детето да си слага каска, когато кара колело, скейт или велосипед.

Цицината на челото е най-малкият проблем, който може да възникне при нараняване на главата. В този случай е достатъчно само да се измие раната, да се приложи лед и стерилна превръзка на мястото на травмата. Но ако на фона на травмата детето се оплаква от главоболие, замаяност, гадене или повръщане, ако е прекалено превъзбудено или, обратно – сънливо, още повече, ако зениците му са разширени, трябва да го поставите да легне по гръб и да се обадите на “Бърза помощ”.

Особено опасно е, ако детето е загубило съзнание или има крампи и затруднения в говора. В такава ситуация е много важно максимално бързо детето да бъде откарано в болница. Докато чакате пристигането на линейката, а детето е в безсъзнание, обърнете го да легне на едната си страна и обърнете главата му настрани – това ще предотврати попадането на повръщано в дихателните пътища. /zdrave.to

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Scroll Up