Е-МАГАЗИН

100% Гаранция

ВИП ЗОНА

Само за ценители

Как да разберем дали детето се развива нормално

baby-development_600x350

За ранните белези на нарушено развитие при децата и за това кои са четирите опасни мита за детското развитие, разказва психологът и автор на романи Станислава Чуринскиене пред Академия за родители.

Мит: „Всяко дете се развива със собствени темпове, не сравнявайте детето си с другите“

Реалност: Всяко по-значимо закъснение от средните норми за детските постижения на развитието (сядане, лепетна реч, пълзене, прохождане, проговаряне) е сигнал за проблем и трябва да се потърси професионално мнение.

Мит: „Детето ще го израсте – с времето нещата ще се наместят от само себе си“.

Реалност: Макар да има изолирани случаи на спонтанно наваксване в забавяне на развитието, мнозинството от децата, които показват трудности, имат нужда от целенасочена помощ.

Мит: „Щом педиатърът не вижда нищо притеснително, всичко е наред“

Реалност: Повечето родители на деца с проблеми в развитието, допринесли за това представяне, споделят, че им се иска педиатрите им да не са ги успокоявали с „Нищо му няма на детето, ще го израсте“.

Мит: „Ако детето не прави нещо, ще започне да прави направо следващото. Например – не казва думички на 2 г, но ще проговори с цели изречения“.

Реалност: Етапи не се пропускат. Ако детето не се е справило с една задача на развитието, няма да премине към следващата, докато не усвои нужното.

Кои са нормите и сигналите за отклонения в детското развитие?

3 месеца:

Детето гука; Държи дланите свободно отворени;·Плаче, за да изрази нужди; Приближава ръцете си към средната линия на тялото, когато си играе; Лежи по корем и повдига главата и гърдите с помощта на лактите; Буди се от силен шум.

6 месеца:

Детето седи без опора или подпирайки се с ръце; Обръща главата си към звук; Започва да бърбори със звуци като „ма, ба, га, да“; Обръща се от корем по гръб и обратно; Прехвърля предмет от едната ръка в другата; Играе на интерактивни игри като „куку“; Реагира на емоциите на околните.

12 месеца:

Подава играчки на възрастен, когато го помолят; Посочва към интересни или желани предмети; Пляска с ръце за „браво“, маха за „чао“, когато го помолят – появяват се първите социални жестове; Може да вземе малки предмети с палец и показалец; Реагира на името си; Подпира се на мебели, за да се изправи и да седне пак; Имитира звуци от речта на обкръжаващите го.

18 месеца:

Разбира лесни команди – донеси това, вдигни онова;Прикляка да вземе играчка и се изправя без подкрепа от възрастен; Познава частите на тялото си; Използва спонтанно 10 – 20 думи; Изучава тялото си с любопитство; Катери се на високи мебели.

24 месеца:

Може да скочи едновременно с два крака; Може да изкачва стълби с помощта на парапет; Бяга стабилно на цяло стъпало; Формира изречения от 2-3 думи; Участва в дейности „на ужким“ – символна игра; Имитира домакински дейности на възрастните; Показва загриженост, ако някой около него страда.

36 месеца:

Вече има водеща ръка – лява или дясна; Може да редува краката, качвайки се по стълби; Играе с други деца; Говори с изречения, използвайки съюзи – но, и, без да; Задава въпроси.

Какво да направим, ако забележим притеснително закъснение или поведение у детето?

  • Отнасяме въпроса при педиатъра
  • Изискваме преглед от невролог
  • Водим детето на невропсихолог
  • Обследва го логопед / Жената  днес

 

 

26036499813944100

 

       За  развитието  на  детето  прочетете  повече  в  хитовата  книга  „От Нула“

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Scroll Up