Е-МАГАЗИН

100% Гаранция

ВИП ЗОНА

Само за ценители

Как да отучим децата си от биберона – без рев и без истерии

1526679810-shutterstock-634084613

 

Как да отучим детето от биберон – въпрос, който лесно може да бъде преформулиран в „как да отнемем любима играчка от дете”. Въпреки, че някои съвременни педиатри смятат, че не е необходимо да се отучват – когато на детето му омръзне само ще го хвърли. Това наистина ли е така? И на каква възраст детето с биберон изглежда вече недобре.

Мъничките деца – новородени и малко по-големи се отнасят към биберона строго индивидуално. Едни привикват към биберона мигновено, други не я искат и я изплюват. Едни не могат без биберона, при други той е нужен в краен случай на безсъние или дискомфорт. При някой деца трябват много нерви да ги отучиш от биберона, а други спокойно и незабележимо преживяват „загубата” на любимата залъгалка.

Първото, което трябва да си изяснят родителите относно използването на биберон: не съществуват никакви стандарти, норми и срокове, които регламентират и указват кога точно да давате биберон на детето и кога – категорично да му го отнемете.

Научно е доказано, че бибероните по никакъв начин не влияят върху захапката на бебето, не забавят развитието на нервната му система и не пречат на храносмилането. Теоретично едно дете може да смуче биберон дори преди да влезе в университета – от медицинска гледна точка няма нищо лошо в това. Ето защо, когато майките и бащите питат педиатъра, как да отбиват дете от биберон, те обикновено отговарят – когато вие счетете за нужно.

По правило родителите се опитват да отучат детето от биберона, не защото те така са решили, а защото някой им е казал – о, ами вашето дете вече е голямо, а още ходи с биберон. Всъщност многогодишният опит на детските лекари показва, че колкото е по-голямо детето, толкова по-лесно се разделя с биберона.

Нека повторим: кога точно е време да отбиете детето от биберон, това е строго личен въпрос за вашето семейство. Но има една възраст, преди която не бива да се прави по принцип – преди 1 година. Фактът, че бебетата и децата до една година имат силно развит рефлекс за смучене – в действителност, ако не им се даде биберон-залъгалка, те ще смучат пръста си или ще „висят“ на гърдите ви. На възраст от около една година е повече от подходящ биберона – деца с биберон в устата си бързо се успокояват, спят по-добре и са по-малко капризни и т.н. И всичко това именно защото с помощта на биберон те активно следват инстинктите си …

Единственият важен нюанс – биберон не трябва да се предлага на новородени бебета, които са кърмени. Фактът е, смучещият рефлекс е мощен стимулатор за достатъчна лактация и съответно, честото прилагане на бебето върху гърдата е най-мощният стимулант в процеса на фиксиране и лактация. И едва когато майката разбира, че млякото се произвежда в адекватно количество, бебето има кърма и никакви проблеми с кърменето, може спокойно да удовлетвори смучещия рефлекс на бебето си с биберон.

Как да отучите детето да заспива с биберон. Ако сте непреклонни относно премахване на биберона, вероятно ще се сблъскате с проблема заспиване. Детето ще капризничи и отказва да заспи без биберон. Тук няма рецепти освен една – физическа умора на детето и много търпение за вас. За да отучите детето да заспива с биберон са нужни 3-5 дни. През това време трябва да провеждате деня максимално активно с детето и особено вечер- разходка преди сън, къпане в прохладна вана, после обилно да го нахраните и тогава го слагате да спи. Иначе казано, детския организъм трябва да е изразходвал достатъчно енергия, че да е готов за сън, независимо от други обстоятелства.

По многочислени отзиви, един от най-ефективните методи за отучване на детето от биберона е като предложите на детето да я подари на някого – по-малко братче, бебето на съседите или на зайката с малките зайчета /можете да развихрите фантазията си/. Нещо като – ти вече си голям, а бебето на леля……. си няма и много плаче – да му подарим твоята, много ще се зарадва. Колкото и да е странно децата не само се съгласяват на подобна „благотворителност”, но го правят с удоволствие. Това е може би най-безболезненият подход за отказване на детето от биберона. Но, ако все пак детето ви откаже да подари биберона си, не го насилвайте и не го обиждайте, за да не се превърне това за него в трагедия и драма. Трябва да се избягват негативните емоции. Щом не иска да се раздели с биберона си – значи още времето не е дошло.

Как правилно да отучим детето от биберона: Основните „НЕ”

1. Не се сърдете и не се карайте на детето, за това че още смуче биберон. Мъничето едва ли съзнателно ще разбере причината за вашите викове и раздразнение, но вместо това ще бъде силно уплашен. Помнете, че децата копират вашето собствено поведение и реакции: ако вие всеки път реагирате с викове и истерия като видите биберона, то същото ще прави и вашето дете. Но ако вие бъдете добри, нежни, търпеливи и спокойни, то и детето по-малко емоционално ще преживее раездялата с любимата залъгалка.

2. Не трябва да мажете биберона с неприятни на вкус субстанции, като горчица например. Освен, че предизвиквате неприятни изживявания за вашето мъничко детенце, вие можете да му изработите постоянен страх: в първата година, година и половина от живота си детето активно опознава света именно слагайки в устата си всичко, което му попадне. И си представете – една обичайна за него вещ, която досега без страх е слагал в устата си, изведнъж е станала страшно горчива – подобен стрес може да предизвика у детето определен страх и пред други познати му още от люлката неща.

3. Не плашете и не стресирайте детето с „филми на ужасите”, че ако продължи да смуче биберон ще му се случи нещо лошо, подобно на „през нощта ще дойде Баба Яга и ще те отнесе в тъмната гора”. Така съзнателно поставяте детето под стрес, а това не бива да правите ако се стремите не само да отучите детето от биберона, но и да съхраните неговото емоционално равновесие.

4. Не засрамвайте детето. Особено сравнявайки го с други деца. „Ето виж, Гошко отдавна ходи без биберон, а ти си още като бебе. Той скоро на градина ще тръгне, а ти ще си стоиш у дома да си смучеш биберона…” По каквито и педагогически експерименти да се увличате, едно трябва да остане неизменно – трябва да бъдете източник на положителни емоции за детето, то трябва да чувства във вас надеждната подкрепа и опора. Ето защо преди да се опитате да засрамите детето за биберона, опитайте този трик – „да го дадем на котката за нейните котенца”.

5. Не променяйте тактиката. Дори и да не върви съвсем добре и детето да ви устройва истерии заради биберона си, бъдете решителни и упорити /но не се ядосвайте/. Ако вече сте взели биберона – не си и помисляйте да го върнете назад поддавайки се на детските викове. Така ясно бихте му показали, че с малко викове и капризи могат да постигнат каквото искат./jenata.blitz.bg/mama

 

Книга  „От нула „ – Всичко  за  отглеждането,  храненето  и  профилактиката  на  децата,  написана  от  педиатър…

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Scroll Up