Е-МАГАЗИН

100% Гаранция

ВИП ЗОНА

Само за ценители

Какъв ще бъде цветът на очите на бебетo

shutterstock_94330240

Какъв цвят ще са очите на бебето – един от въпросите, които майките и татковците си задават много често.

Цветът на очите на бебето започва да се образува още вътреутробно – през 4 г.с. Разбира се, значение за това имат гените – по един от майката и бащата. Генът за тъмни очи е доминантен, т.е. по-силен, така че той обикновено надделява над останалите, а този за светли – рецесивен. Това на практика означава, че един ген за тъмни очи обикновено е достатъчен за тъмни очи, докато за светли (сини) очи са необходими два гена – по един от двамата родители.

Гените обославят количеството на пигмента меланин в ириса, същият, който е отговорен и за цвета на кожата ни. Например хората със светли очи имат малко съдържание на меланин, а тези с тъмни – обратното.

При раждането повечето бебета са със светли очи – сини или сиво-сини – ще мине малко време преди да се разберете какъв е истинският цвят. Формирането на окончателния цвят започва най-рано след 6 месец след раждането и продължава обикновено до 12 месец, а по-някога и доста по-късно – до 3-годишна възраст. Обикновето промяната е от по-светли към по-тъмни очи и много рядко, почти никога обратното.

Какви са възможните комбинации и каква е вероятността за тях?

В долната таблица представяме възможните комбинации и честотата, с която те се проявяват.

 

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Scroll Up