Е-МАГАЗИН

100% Гаранция

ВИП ЗОНА

Само за ценители

Какво трябва да знаем за очните проблеми при децата

zrenie

Д-р Галина Димитрова, главен асистент в Детското очно отделение на УМБАЛ „Александровска”, ни  даде ценна информация относно очните заболявания в детска възраст – изключително важна тема за всички родители. //9m-bg.com

Най-често срещани са безспорно проблемите, свързани с рефракцията – далекогледство, късогледство и астигматизъм, които от своя страна са причина както за неясно виждане, така и за нарушаване на нормалното развитие на зрението в ранната детска възраст. Разлика в диоптрите между двете очи може да бъде причина за допълнителни усложнения като амблиопия и кривогледство. Амблиопията, наричана още мързеливо око, е състояние на намалена зрителна острота на едното око без явни структурни изменения. Нерядко зрението на амблиопичното око може да достигне стотни зрение. Най-общо, кривогледството представлява нарушаване в успоредността на очните оси. Отклонението може да бъде хоризонтално или вертикално, съдружно или не, самостоятелно или съпроводено с избирателна позиция на главата и лицето.

Кои проблеми са лечими?

Стойностите на рефракционните аномалии търпят динамика при растежа на детето. Така например положителните диоптри намаляват, но не винаги изчезват напълно, а отрицателните диоптри нарастват с растежа. От важност са не стойностите на диоптрите, а зрителната острота, която детето достига, носейки своята оптична корекция.

В по-голямата част от случаите амблиопията е напълно лечимо състояние, но хваната в ранна детска възраст. До 8–10-годишна възраст тя може да бъде повлияна, след това достигнатата зрителна острота остава за цял живот. Изключително важни са редовните прегледи при детски офталмолог, който компетентно да установи наличието на този проблем и да назначи адекватно лечение. До този момент най-доброто лечение остава закриване на по-добре виждащото око в съчетание със зрителна работа – например рисуване и оцветяване, конструиране, писане на домашни, дори игра на електронни игри. Бих искала да наблегна на факта, че лечението се провежда основно от родителите в домашна обстановка, като то е продължително и изисква упоритост от двете страни – родители и деца.

Някои видове кривогледство могат да бъдат третирани консервативно – оптична корекция, бифокал, призми. Гледайки през оптичната си корекция, детето поддържа успоредност на очните оси или избягва избирателната позиция на главата, която впоследствие може да доведе до поява на лицева асиметрия. В по-голямата част от случаите кривогледството се лекува оперативно.

Разкажете повече за лечението на очните проблеми на недоносените с лазер.

Ретинопатията на недоносените е заболяване на ретиналните съдове при преждевременно родени деца с ниско тегло и малка гестационна възраст. Това е един нарастващ проблем в световен мащаб – причините да се регистрира по-висока честота, включително и у нас, са повишаването на честотата на преждевременните раждания и напредналите неонатални грижи за недоносените.

Лазерната фотокоагулация е средство за лечение на първи избор при деца с ретинопатия на недоносените. Лекуващият лекар преценява най-подходящия момент за приложението на лазертерапия. Използват се два вида лазери – диоден и аргонов. Приложението им се извършва в присъствие на анестезиолог след седация и локална анестезия, най-често в операционен блок и с помощта на лазерен индиректен офталмоскоп и събирателна леща (20–30 D). Лазерът обхваща аваскуларната ретина, а коагулатите са кръгли и сиво-бели на цвят. Направен лазер изисква постоянно наблюдение на детето до регресия на заболяването. При прогресия след направен лазер съществува опция за повторна процедура в недобре обработени аваскуларни зони, така също и в лежаща ретина с цел профилактика.

Доколко очилата с антирефлексно покритие са подходящ вариант за защита?

Антирефлексното покритие подобрява защитните и оптичните характеристики на лещата, като премахва отблясъците и отраженията и повишава качеството на образа по отношение на яркост и цветове. Много модели с антирефлексно покритие съдържат и допълнително покритие, наречено EMI (Еlectro Magnetic Interference). То неутрализира вредните магнитни лъчения, излъчвани от всеки монитор. В последно време все по-промотирани са т.нар. блу-протектори, които намаляват вредното влияние на синьо-виолетовия спектър на светлината: слънчева светлина, изкуствена светлина – лампи, дисплеи, телевизори, таблети, телефони.

Както знаем, нашите деца прекарват все повече време пред компютрите, таблетите и телефоните от все по-ранна възраст, а това изисква контрол от страна на родителите и по-ефикасна защита за по-големите.

Фотосоларът е още едно често препоръчвано от нас протективно покритие, подходящо за деца със светли очи и коси и алергични деца с повишена чувствителност към слънчевата светлина.

Как да забележим, че детето не може да вижда добре?

При посещението си в детски очен кабинет родителите нерядко съобщават, че детето им приближава телевизора, както и играчките или предметите, които използва, в близост до очите си. Децата в училищна възраст се оплакват най-често от главоболие и че не виждат ясно написаното на дъската. Наличието на мощна акомодация в детска възраст дава възможност в някои случаи да се преодолява замъгляването на зрението без видими оплаквания и сигнали от страна на детето. При децата в невербална възраст се наблюдава реакцията им към светлина, заглеждане и посягане към подаващи им се играчки, ориентиране в непозната обстановка

Инфекции при майката по време на бременността – опасни ли са за очното здраве на плода?

Всяка една инфекция по време на бременността може да даде отражение върху зрителната система на плода. Вземането на антибиотици и лекарства също би могло да повлияе на очите. Най-честата вродена инфекция на очите е токсоплазмозният хориоретинит. При конгенитална инфекция очите се засягат в 50–70% от случаите. Инфекцията се предава чрез храната от инфектирано месо или директно от котешки екскременти. Очна находка са хориоретинални цикатрикси, катаракта, глаукома, хориоидална неоваскуларизация, реакция в стъкловидното тяло, микрофталм, атрофия на зрителния нерв.

Друга инфекция, засягаща очите, е сифилисът. Клинична проява е триадата на Хътчинсън – кератит, полулунни зъби и седловиден нос. Освен кератит може да се наблюдават още кератоувеит, иридоциклит, хориоретинит.

Рубеолата, цитомегаловирусната инфекция, варицела зостер вирусът, вирусната инфекция също водят до засягане на очите на фетуса.

Как протича развитието на зрението на новороденото през първите месеци от живота му?

При раждането си 90% от децата са далекогледи, около 3% са късогледи, останалите 7% са без рефракционна аномалия. Миопията при кърмачетата се дължи на наследствена високостепенна миопия или ретинопатия на недоносените. Когато причината е ретинопатия, с времето може да се наблюдава намаляване на късогледството поради настъпващи изменения в лещата. Освен наличие на рефракционни аномалии, които се дължат основно на по-къса предно-задна ос на окото при кърмачетата, от значение за зрителните функции са и непълната диференциация на структурите в окото като макулата, която отговаря за централното зрение. След първия месец детето започва да фиксира близки предмети за кратко и да проследява бавно движещи се черно-бели обекти по срединната линия, като проследяването става посредством въртене на главата. През 2-рия месец се наблюдават опити за фиксация, очните движения са некоординирани, като координирани стават през 3-тия месец. След 4-ия месец детето разпознава най-близките до него лица и започва да проявява интерес към цветни играчки, да посяга към тях, да ги разглежда в собствените си ръце. Към 7–10-ия месец разпознава прости фигури. Предполага се, че зрителната острота на дете на 1 месец е около 3%, на 3 месеца около 10%, на 6 месеца около 30% и на 1-годишна възраст до 60%.

Таблет, смартфон, телевизор – често използвани за залисване на бебетата и малките деца. Кога могат да навредят, колко и какви биха били последствията?

Безспорно всички тези устройства, използвани неконтролирано от децата, са вредни не само за тяхното зрение, но и за нормалното нервно-психично развитие. Виждаме все по-малки деца, които не могат да се отделят от телефона и таблета на родителите си, прекарват часове наред пред телевизора и компютъра. Всички тези устройства излъчват синя светлина, която причинява умора на очите, зачервяване, смъдене, трудно фокусиране, а в дългосрочен план може да доведе до трайно увреждане на ретината. Наред със зрителните проблеми синята светлина причинява и общо напрежение на организма, нарушава нормалния ритъм сън-будно състояние и води до трудно заспиване, смущения в съня и в производството на хормона на съня (мелатонин). Някои устройства имат вградени софтуерни програми за контролирано излъчване на синя светлина от тях, въпреки това контролът от страна на родителите е от първостепенно значение.

Съвети за добро очно здраве към родители и деца

Детските офталмолози са най-добре запознати и компетентни по отношение на проблемите в детска възраст, касаещи очното здраве и неговата превенция. Навременните и редовни очни прегледи както и спазването на инструкциите на лекаря са най-важни за детското зрение. Моят съвет към родителите е да водят децата си на очен лекар не само когато виждат явен проблем, тъй като такъв може да съществува без наличието на видими признаци и оплаквания.

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Scroll Up