Е-МАГАЗИН

100% Гаранция

ВИП ЗОНА

Само за ценители

Какво представлява вирусът Зика?

0328861001453892118_520521_600x458_actualno

 

Разпространението на вируса Зика стана широко обсъждана тема през последните две седмици не само в Южна Америка и САЩ, но и по цял свят.

Как се предава вирусът, каква заплаха представлява той за бременните жени и защо не се препоръчва на жените от Южна Америка да забременяват до 2018 г.?  Световната здравна организация (СЗО) разпространи през януари информационен бюлетин с подробно описание на вируса Зика. За първи път той е открит при макаци резус в Уганда през 1947 година при мониторинг на горските форми на жълтата треска. След това, през 1952 година, вирусът е установен при хора в Уганда и в Танзания.Симптоми на болесттаПовишена температура, обрив, конюнктивит, болки в мускулите и ставите, отпадналост и главоболие. Те обикновено са слабо изразени и се запазват в продължение на 2-7 дни.В кои страни е разпространен вирусът?Огнища на болестта, предизвикана от вируса Зика, са регистрирани в Африка, Северна и Южна Америка, Азия и Тихоокеанския район. Както съобщава The Washington Post, в САЩ вирусът е бил открит у „повече от 12 души“.Как се разпространява вирусът?Преносители на Зика се явяват обитаващите тропическите региони комари от рода Aedes, основно от вида Aedes aegypti. Най-често те хапят сутрин, привечер и нощем. В бюлетина на СЗО не се споменава дали болестта може да се предава от човек на човек, но такава вероятност не се изключва от Центровете по контрол и профилактика на заболяванията в САЩ. По-конкретно те съобщават за един случай на вероятно предаване на вируса по полов път и един случай при преливане на кръв.

Опасност за бременните жени Вирусът Зика може да се предава от бременната жена на бебето в нейната утроба. Случаи на предаване на вируса с кърмата не са регистрирани.За разлика от възрастните хора, които понасят заболяването сравнително леко, бебетата се появяват на бял свят с микроцефалия. Това е заболяване, при което детето се ражда с много малки размери на черепа и главния мозък при нормални размери на другите части на тялото. В Бразилия, където са инфектирани вече повече от 1 милион души, са се родили около 4000 деца с микроцефалия. Регистриран е и първият случай на раждане на дете с това заболяване в САЩ.Във връзка с тази ситуация на жените от Южна Америка се препоръчва да не забременяват до 2018 година. Най-строга се оказала забраната в Салвадор. Сложността се заключава в това, че в тази страна мнозина се отнасят негативно към контрацепцията.
Летни олимпийски игри в Бразилия През лятото на 2016 година в Рио де Жанейро ще се проведат Олимпийски игри. Тъй като в тази страна са фиксирани най-много случаи на зараза с вируса на Зика, всички желаещи да се отправят на това мероприятие следва да спазват някои мерки за безопасност.- Да използват репеленти.- Да носят дрехи (желателно в светли тонове), покриващи колкото се може по-голяма част от тялото.- Да използват противокомарни мрежи и да затварят всички прозорци и врати.- Да избягват всякакви места за размножаване на комари, да почистват или покриват съдовете, в които може да се събира вода – кофи, саксии, автомобилни гуми и др. / актуално ком

 

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Scroll Up