Е-МАГАЗИН

100% Гаранция

ВИП ЗОНА

Само за ценители

Какво означават рисунките на вашето дете?

Играта е основно право и задължение на всички мъници. Чрез нея те развиват фината си моторика, научават нови неща за света и поставят себе си в него.

Известно е, че е добре още от съвсем ранна възраст на детето да бъде давано поле за изява. Дали ще свири на инструмент, ще пее или ще рисува, малкото не бива да бъде ограничавано. Дори родителят да смята, че то не е музикално или в рода няма художници. Не е казано, че трябва да се родиш Моцарт или Пикасо, за да се занимаваш с изкуство.

Според специалистите умението да рисува, владеенето на различни техники и навици показва нивото на развитие на интелекта на детето. Не пренебрегвайте „драсканиците“. Ако вашето хлапе има свое обяснение – изслушайте го.

Рисунката може да покаже и степента му на развитие, и интересите му. Важно е само вие да сте го оставили да твори на спокойствие. Без да му обяснявате кое как трябва да изглежда, без да го коригирате и най-важното – без да го критикувате.

Какво получава детето от рисуването?

– Първо и основно – удоволствие. Дори само да прави точки или кръгчета на празен бял лист, за него това е свобода.

– Развива фината моторика – особено ако много внимателно, без повишаване на тон и налагане на мнение, коригирате начина, по който малкото държи молива или четката. Просто нагласяйте пръстчетата му.

– Развива умението да се сравняват фигури по цвят и големина.

– При обсъждането на творбата се развива умението за създаване на кратък разказ и описание на картина.

– Формира качества като прилежност, старание и внимание.

– Развива личността, защото чрез рисунката детето предава своите емоции.

А ето какво говорят цветовете за моментното състояние и темперамент на малкото:

Черно
Това е негативен цвят. Показва недоволството на детето от заобикалящия го свят. Ако е изобразило себе си в черно това може да показва недоволство от самия себе си. Често изпълнителните деца и пълните отличници, които се страхуват от провал, могат да изобразят себе си с този цвят.

Бяло
Няма как да бъде нарисувано, но ако фигурата е само очертана, без да е запълнена с цвят, това се счита за бяло. Обикновено това са рисунки, които показват безразличие към момента на творчество. Или темата не му е била приятна, или пък не му е достигнало време за довършване на произведението. Понякога такива рисунки сочат за наличие на математически заложби, защото това е схематично представяне на света.

Червено
Този цвят и неговите оттенъци символизират прекомерната активност. Ако това е цветът, който преобладава, то мъникът е превъзбуден и се нуждае от почивка. Характерен тон е за децата, които биват поощрявани да се занимават с прекалено много дейности – танци, езици, спорт…

Кафяво
Предпочитан цвят, когато детето рисува насила. Това е цветът на умората, съчетана с раздразнение. То може да не е свързано с някоя житейска ситуация, а по-скоро с конкретната тема, която е зададена за рисунката. Добре е да попитате мъника дали нещо го притеснява и, ако откаже да говори, просто като начало започнете да изисквате по-малко от него.

Зелено
Това е цветът на стремежа към положителни промени. Ако той е преобладаващият в рисунката, значи малкият творец се стреми към някакво постижение. Тук финият нюанс е да разконспирирате защо се стреми към нещо ново – за да постигне нещо или защото не е доволно от настоящата ситуация.

Синьо
Избират го деца, които се стремят към почивка и спокойствие. Но не бива да се бърка с раздразнителното желание за спокойствие, присъщо на кафявото. По-скоро това е здравословна умора, която търси заслужено спокойствие. Просто имайте едно на ум, че трябва да позволите на детето да си поеме въздух.

Жълто
Този цвят, както и оранжевото, говори за напрежение, свързано с очакване. То може да е както положително, така и отрицателно. Есента, обрисувана в жълто-червени тонове няма как да бъде притеснителна, но тръгването на училище, показано с тези цветове, би могло да ни наведе на мисълта за тревожно очакване на събитието.

Лилаво
Цветът на тревогата от близкото бъдеще. Ако дете до 6-годишна възраст избира този цвят за основен, то това означава тревожност и ранимост. Ако някой от близките е изобразен в люляково, то със сигурност малкото се притеснява за него по някакъв начин.

http://jenite.bg

 

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Scroll Up