Е-МАГАЗИН

100% Гаранция

ВИП ЗОНА

Само за ценители

Какво има в руската биолаборатория, която горя

1481317771_3_559x_

 

В света има само две места, където се съхранява смъртоносният вирус на едрата шарка.  Едното е в руската биолаборатория, в която тази седмица избухна пожар. Другото е в Центъра за контрол и превенция на заболяванията в Атланта, Джорджия.

Какво точно представлява въпросната руска лаборатория, наречена Институт „Вектор”. Тя се намира в близост до Новосибирск. В нея се съхраняват и изучават много от най-смъртоносните известни на човека вируси, като ебола, антракс, марбург, силно заразна форма на птичи грип, както и щамове на хепатит.

Властите съобщиха, че огънят не е засегнал помещенията, където се пазят вирусите. Пожарът е пламнал в резултат на експлозия на газова бутилка по време на ремонтни работи в т. нар. стая за санитарен контрол.

Институт „Вектор” се помещава в шестетажна стоманобетонна сграда, която е част от много по-голям комплекс за разработване на биологични оръжия от епохата на Студената война.

Преди разпадането на СССР комплексът е обхващал около 100 сгради и е имал собствено гробище. Там например, в специален поцинкован ковчег, през 2004 г. е погребан учен, починал от хеморагична треска, след като „случайно” си инжектирал смъртоносния вирус марбург.

В началото на века Институт „Вектор” е инспектиран от специалисти от САЩ, които заключават, че руските учени не са „ангажирани с незаконни дейности”

Официално в наши дни биолабораторията се занимава с изследвания на различни инфекциозни заболявания, развитието на ваксини, секвенирането на вирусни геноми и „противодействие на глобалните инфекциозни заплахи”.

Експерти посочват, че дори пожар в помещенията за съхраняване на вируси не би създал опасност от епидемия, стига заразите да нямат непосредствен досег с хора.

Повечето вируси са силно температурно чувствителни и огънят би ги унищожил. Те се съхраняват замразени в специални контейнери при температури от минус 80 градуса по Целзий. Всъщност едно от най-големите притеснения във всяка специализирана лаборатория е, че електрозахранването може да спре и при размразяването вирусите да загубят заразността си.

Евентуално силна експлозия обаче би могла да изхвърли живи заразни вируси във въздуха, водата или почвата. В такъв случай карантината зона би била от няколко до няколкостотин метра в зависимост от силата на взрива, посоката и скоростта на вятъра.

Инцидентът в понеделник не е първият в лабораторията в Сибир. По времето на СССР в района е имало няколко епидемии от антракс и едра шарка, които са прикрити от властите.

Институт „Вектор” е заплашен от фалит през 90-те години, което предизвиква опасения, че руските учени могат да продадат част от вирусите или да започнат да работят за държави като Иран и Северна Корея. А през 2006 г. недалеч от комплекса е намерен оръжеен склад на мафиотска група, в който са държани гранатомети.

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Scroll Up