Е-МАГАЗИН

100% Гаранция

ВИП ЗОНА

Само за ценители

Какво е перименопауза?

image__4c6a982ad24edb5c9507061bd28add46

 

 

Според дефиницията на СЗО, перименопаузата е период, предшестващ менопаузата, в който се появяват клиничните или биологични признаци, анонсиращи менопаузата. Продължава една година след спиране на менструацията.

След 1 година на аменорея пациентката е в менопауза.

Средната възраст на навлизане в перименопауза е 42-48 години. Хормоналните промени, съпътстващи този период са: количествено и качествено намаляване на фоликулите, намаляване на секретирания от яйчниците инхибин и нарушаване на обратната връзка по хипоталамо-хипофизната ос, повишаване на фоликулостимулиращия хормон (FSH), чието трайно завишение е маркер за навлизане в менопауза, прогестеронова недостатъчност с релативна хиперестрогенемия, периоди на хипер – и хипоестрогения.

Перименопаузалният период трае 4 – 5 години, но може да бъде и по-продължителен. Само ¼ от жените преминават през този период без оплаквания. При повечето има оплаквания от множество органи и системи (централна нервна система, сърдечно-съдова система, уро-генитална система, кожа, опорно-двигателен апарат). Симптоматиката е разнообразна и мултифокална и включва: промени в менструалния цикъл, предменструален синдром, топлинни пароксизми, тревожност, депресивност, безсъние, хипертония, изравняване на сърдечносъдовия риск с този при мъжете, метаболитни нарушения – дислипидемия, хиперинсулинизъм, смутена въглехидратна обмяна, ускоряване на темповете на костна деминерализация и много други.

Конвенционалният подход включва симптоматична терапия според оплакванията и находката при съответната пациентка (антихипертензивна терапия, антидепресанти и др.), както и хормоно-заместителна терапия.

Хомеопатично лечение – Хомеопатичната терапия има широко приложение в перименопаузалния и менопаузалния период. Добре подбраните хомеопатични медикаменти могат успешно да тушират много от оплакванията на пациентките (горещи вълни, предменструален синдром, безсъние и др.) и да подобрят значително качеството им на живот.

Хомеопатичната терапия се базира на предписването както на симптоматични медикаменти, подбрани, съобразно кръста на Херинг, така и на хомеопатични разреждания на хормони, които да се намесят, когато това е възможно, в патогенезата на оплакванията. Особено важно в този период е и подбирането на подходящ медикамент за терапия на терена, тъй като това ще позволи овладяване на симптоматиката с ползване на минимален брой симптоматични медикаменти и ще осигури устойчивост в повлияването на оплакванията.

Навлизането в перименопаузалния период най-често започва с появата на функционални нарушения на менструацията с обилно и/или болезнено менструално кръвотечение. В тези ситуации, преди да се започне хомеопатична терапия, винаги първо трябва да се елиминира хипотезата за органична патология – ендометриален полип, тумор на шийката на матката или друго.

В зависимост от характера на нарушенията най-често в съображение влизат следните хомеопатични медикаменти:

Менорагия при къс цикъл :

 • Actaea racemosа 9 СН – при спастични болки, пресичащи корема и увеличаващи се с усилването на кръвотечението.
 • Murex purpurea 9 СН – при много обилна менструация с големи съсиреци. • Phosphorus 9 СН – при много продължителна менструация.
 • Sabina 9 СН – при менструация с яркочервена кръв и съсиреци.Пациентката споделя за силни болки в областта на сакрума и пубиса, ирадииращи към горната част на бедрата:
 • Trillium pendulum 5 СН – при много скъсен цикъл (15 дни) и болки в сакро-илиачните стави, подобряващи се при натиск, склонност към синкопи.
 • Veratrum album 9 СН – при обилна менструация и крамповидна дисменорея, придружена от диария и изразена вегетативна симптоматика: повръщане, прилошаване, студена пот. Менорагия при цикъл с нормална продължителност:
 • Ipeca 9 СН – при много обилна менструация с червена кръв, гадене, повръщане и силна астения.
 • Achillea millefolium 5 СН – при менорагия с червена, блестяща кръв. Менструацията е обилна, но не е болезнена.
 • Secale cornutum 9 СН – при продължително менструално кървене с тъмен цвят и крамповидни болки.
 • China rubra 9 СН – при бледност, хипотония, отпадналост, бучене в ушите, свързани с кръвозагубата. Съчетанието на Phosphorus 9 СН и Arnica montana 9 CH, може да допълни всеки друг симптоматичен медикамент при обилно кървене.

 

Оскъдно менструално кървене с болки:

 • Caulophyllum thalictroides 9 СН – при спастична дисменорея.
 • Lilium tigrinum 9 CH – при менструация с тъмна кръв и съсиреци, течаща единствено през деня. Тежест в малкия таз, често придружаващо сърцебиене.
 • Viburnum opulus 5 СН – при закъсняваща и много къса менструация (понякога само няколко часа), съсиреци, болки в кръста, ирадииращи към пубиса и бедрата.

Дозиране: със старта на симптомите се изписват по 5 гранули на толкова по-чести приеми, колкото по-силно изразени са оплакванията (включително и на всеки час. Приемите се разреждат при подобрение.

При нарушения в менструалния цикъл, които отдаваме на нарушен баланс в хормоналната секреция, е добре в хомеопатичната терапия да бъдат включени и разреждания на хормони, насочени към коригиране на установените хормонални промени.

В съображение най-често идват:

 • Folliculinum (на базата на естрон). Разполагаме с разреждания 5, 9, 15 и 30 СН.
 • Progesteronum (на базата на прогестерон). Регистрираните в България разреждания са 9 и 15 30 СН.
 • Luteinum (на базата на жълто тяло). Предлага се в разреждания 5, 9, 15 и 30 СН. • FSH (на базата на фоликулостимулиращ хормон). Разполагаме с разреждания 9 и 15 СН.
 • Testosterone acetate (на базата на тестостерон). Наличен в 15 СН.

Дозиране: Разреждането се избира, съобразно целите, които искаме да постигнем при пациентката и видът на хормоналните нарушения, които наблюдаваме при нея. Общото правило е: при симптоми, говорещи за повишена секреция или повишена рецепторна чувствителност към съответния хормон – 15 или 30 CH. При симптоми, говорещи за понижена секреция или понижена реактивност към съответния хормон – 5 CH. Честотата на приемите е обичайно по 5 гранули на ден, в избрани фази от менструалния цикъл. Възможно е и предписване на дози от по 10 гранули в определени дни от цикъла – напр. при изяви на хиперестрогения бихме могли да изпишем Folliculinum 30 CH само в дните от цикъла, когато физиологично се регистрират пикове на естрогенната секреция.

 

Сироп Д-р Марио ИмуноБуст – мощен  природен сироп, който  помага  на  жените…

 

 Може би най-често срещаното оплакване, което споделят пациентките в перименопауза и менопауза са топлинните пароксизми или т.нар. топли вълни. Тяхната генеза е комплексна и недокрай изяснена, но се счита, че те имат връзка с повишените нива на фоликулостимулиращ хормон (FSH). Повече от 75% от жените съобщават за топли вълни в период около 2 години около менопаузата, а при 25% от тях те продължават повече от 5 г.

Симптоматичните медикаменти, които най-често влизат в съображение са:

 • Belladonna 9 СН – при зачервяване на лицето, силно изпотяване, внезапно начало и край на топлите вълни.
 • Sanguinaria сanadensis 9 СН – при кръгово зачервяване на бузите, горене на дланите и стъпалата и пулсиращо главоболие в хода на топлите вълни.
 • Lachesis mutus 9/15 СН – при тръгващи от гърдите към лицето топли вълни, които предизвикват чувство за стягане в шията и за задушаване.
 • Sepia officinalis 9/15 СН – при топли вълни, които са най-вече сутрин, с изпотяване и прималяване. Започват от таза и се придвижват към главата, без лицето да се зачервява. Приключват с усещане за студ, апатия и тъга.
 • Sulfur 9/15 СН – при парене в главата, дланите и стъпалата и обилно изпотяване. Подобряване от свеж въздух и влошаване от топлината на леглото, което води до чести нощни топли вълни с необходимост от многократно преобличане. • Glonoinum 9 CH – при много силни топли вълни със зачервяване и усещане за пулсиране в каротидите и дори в цялото тяло. Мъчително безпокойство.
 • Amylium nitrosum 9 СН – при обилно изпотяване, последвано от усещане за студ и втрисане.
 • Ignatia amara 15 СН – при отключване на топлите вълни от ситуации на стрес (професионални срещи, противоречия …).
 • Aconitum napellus 9/15 СН – при топли вълни, които са внезапни, силни, придружени със сърцебиене и значителна тревожност.
 • Veratrum viride 9 СН – при топли вълни, придружени със силно изпотяване, мек пулс, липотимия.
 • Opium 15 СН – при топли вълни, последвани от силна отпадналост и сънливост.

Дозиране: по 5 гранули, толкова често, колкото е необходимо, според ритъма на топлите вълни. Ако избраният медикамент покрива само симптомите на пациентката, той се предписва в 9 СН, но ако покрива и нейния чувствителен тип, той се изписва в разреждане 15 или 30 СН. Успешното и трайно повлияване на топлинните пароксизми изисква също така изписването на теренен медикамент, както и на хомеопатично разреждане на фоликулостимулиращ хормон във висока (потискаща секрецията и рецепторната чувствителност) потенция – FSH 15 CH. Дозирането и на двата медикамента е по 5 гранули веднъж дневно в началото на терапията, а след постигане на терапевтичен резултат – по 10 гранули веднъж седмично.

При жените в перименопауза често се наблюдават и нарушения в поведението, настроението и съня, хипертония, метаболитни нарушения, проблеми с кожата, затлъстяване, костно-ставни проблеми. Често се влошава значимо и наличния предменструален синдром. При всеки един от тези проблеми, хомеопатията би могла да предложи подкрепа.

В перименопаузалния и менопаузалния период е добре да се помисли и за профилактика на сърдечно-съдовия риск и остеопорозата. Това се постига с изписването на периодични курсове от по 5 гранули ежедневно или през ден на комбинации от следните хомеопатични медикаменти: Arnica montana 9 CH – за съдова и кардио-протекция, Baryta carbonica и Arsenicum iodatum 9 CH за превенция на атеросклеротичните процеси, Calcarea phosphorica 9 CH и Silicea 9 CH – за профилактика на костната деминерализация и остеопорозата.

Безспорно основна роля в терапията на различните нарушения, свързани с перименопаузата и менопаузата има правилният подбор на теренно лечение. Избирането на медикамент за чувствителен тип ще спомогне за овладяване на оплакванията при конкретната пациентка, но също така и за профилактика и отлагане във времето на прогресията на заложените при нея патологични тенденции.

Д-р Райна Томова

 1. Avatar
  Ирена Вълчева

  Здравейте д-р Марио, аз съм на 56 години и съм в менопауза от 2017 година. Направих изследвания на които ме изпрати ендокринолог, като всичко е в норма, вит. Д3 е 32, но калцият е 2,69. Направих и измерване на костна плътност, не разбирам показателите, но заключението е, Ниска КЕТ на лумбалните прешлени спрямо младата възраст, остеопороза с висок фрактурен риск и остеопения на бедрена шийка с повишен риск. Имам болки в кръста, отскоро и в тазобедрените стави, и рефлукс, за който пия Омепразил 20 мг всяка сутрин и пробиотик. Пия и по 1/4 Конкор за сърдечния ритъм, защото вдигах кръвно, но сега често ми пада под 100. Не пия нищо за менопаузата, преди време спрях Лейди Хармония, след две опаковки. Можете ли да ми препоръчате лекарство за излекуване на остеопорозата? Райна

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Райна, Да, тази схема ще Ви подобри костния метаболизъм.
   – Калкарея карбоника 30 сн – по 5 гран. сутрин.
   -Витамин Д, Магнезий и калция на форма Джеймсън – по 1 табл. на ден.
   Сироп ИмуноБуст – по 10 мл. на ден, разтворен с 10 мл. вода.
   С уважение Д-р Марио Янакиев


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

 2. Райна Вълчева

  Благодаря Ви много, доктор Янакиев!Колко време трябва да се пият лекарствата?
  Бъдете здрав и благословен.

  1. Mario Janakiev

   Здравейте Райна,
   поне 2 месеца.


   Интернет консултациите са само насочващи и не могат да заменят прегледа при лекар. Всичко за здравето на детето прочете в книгата "ОТ НУЛА"

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Scroll Up